Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

26 Nisan 2024, 11:43:26

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 102
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 76
Total: 76

Deve kuşu yumurtasının olduğu yere örümcekler ve haşereler giremiyor

Başlatan kilimanjaro, 23 Aralık 2010, 04:49:56

« önceki - sonraki »

kilimanjaro




Devekuşu yumurtasının ilginç özellikleri

SİNOP (İHA) - Devekuşu yumurtası haşerelere ve örümceklere karşı en iyi kovucu. Eti, kurulan çiftlikler sayesinde sektör haline gelen ve Anadolu sofralarını süslemeye başlayan devekuşlarının yumurtası da ayrı bir sektör oluşturuyor. Bir tanesi yaklaşık 2 kilogram ağırlığında olan devekuşu yumurtaları yaklaşık 10 kişiyi doyurabiliyor.

Devekuşu yumurtasını tavuk yumurtasından ayıran en önemli özelliklerin başında kolesterolsüz oluşu geliyor. Devekuşu yumurtasının bir diğer ilginç özelliği ise çürütüldüğü takdirde bulunduğu mekana örümcek ve benzeri haşerelerin yaklaşamaması.

Sinop'un Türkeli İlçesi'nde yaklaşık 4 yıldır kurduğu çiftlikte devekuşu üretimi gerçekleştiren Mustafa Özoğul, devekuşu yumurtasının bir çok ilginç özelliğinin olduğunu belirterek, sağlık açısından da devekuşu yumurtasının tercih edildiğini söyledi. Mustafa Özoğul, "Yumurtanın içini boşaltmadan bozulması sağlandığında, konulan mekanda örümcek ve haşerelere karşı kovucu özelliği ortaya çıkıyor. Hatta bu yumurtalar Osmanlı'da da kullanılmış. Mimar Sinan'ın eserlerine baktığımızda kubbelere devekuşu yumurtaları konulduğunu görüyoruz. Bu mekanlara örümcekler giremiyor ve dolayısıyla ağ öremiyor. Bu arada bu yumurtaların boş kabukları da süs eşyası yapımında kullanılabiliyor" diye konuştu.

Bu arada bazı bölgelerde devekuşu yumurtalarını işleyerek süs eşyası haline getiren bir çok firma bulunuyor. Kurdukları atölyelerde yumurtaları işleyen bu firmalar, biblo haline getirdikleri yumurtaları başta Yunanistan ve Almanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesine pazarlıyor.

http://haber1.mynet.com/detay/guncel/devekusu-yumurtasinin-ilginc-ozellikleri/130972


Camiyi devekuşu yumurtası koruyacak

Beyşehir'deki Eşrefoğlu Camii'ni örümceklerden devekuşu yumurtası koruyacak.

Eşrefoğlu Camisi İmamı İsmail Efe, kabuğu kırılmadan çürütülmüş devekuşu yumurtasının bulunduğu mekana örümcek ve haşerelerin girmediğini belirterek, Eşrefoğlu Camisi'nin tavanına iki tane devekuşu yumurtası astıklarını ifade etti.

700 yıllık camiyi ziyaret eden bir vatandaş tarafından gönderilen devekuşu yumurtalarının camide örümcek ağı oluşumuna engel olacağını dile getiren Efe, ''Bir ziyaretçimizin önerisiyle bu devekuşu yumurtalarını camimizin tavan kısmında iki ayrı yere astırdık. Daha önce ahşap yapı olması nedeniyle camimizde çok örümcek ağı oluşuyor, bu da görsel bir kirliliğe neden oluyordu'' dedi.

Efe, Anadolu'da ağaç çatı ve direkli, düz tavanlı ulu camilerin en büyüğü olan Eşrefoğlu Camisi'nde ahşap olması nedeniyle sürekli örümcek ağı olduğunu ifade ederek, ''Bu öneri bize ilaç gibi geldi. Devekuşu yumurtalarının asılı olduğu bölümlerde artık örümcek ağına rastlamıyoruz. Büyük bir mekan olduğu için daha çok devekuşu yumurtasına ihtiyacımız var. Önümüzdeki günlerde 8 tane daha yumurta gelecek. Onların da muhtelif kısımlara yerleştirilmesiyle camimizde örümcek ağı sorunu tarihe karışacak'' diye konuştu.

Efe, Mimar Sinan'ın da eserlerinin kubbelerinde de devekuşu yumurtası bulunduğunu, günümüzde de birçok tarihi mekana örümcek ağını önlediği için devekuşu yumurtası yerleştirildiğini sözlerine ekledi.

AA
http://forum.donanimhaber.com/m_31721711/tm.htm
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.