Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

20 Nisan 2024, 08:28:47

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 90
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 78
Total: 78

Alman bankası, Türkiye'de açtığı davada 5 milyon Euro rüşvet vermiş

Başlatan kilimanjaro, 05 Aralık 2010, 16:23:52

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Alman kamu bankası, bir Türk armatöre karşı 75 milyon liralık davanın seyrini lehine çevirmek için Türkiye'de mahkemeye 5 milyon Euro rüşvet vermekle suçlanıyor. İz süren müfettişler rüşveti ortaya çıkardı.

Hayri TAYÇU'nun haberi

Alman gazetesinin haberine göre, HSH Nordbank tazminat isteyen Türk armatöre karşı davada lehlerine karar çıkması için bir güvenlik şirketine 7 milyon euroluk rüşvet teklif etti.

Almanya'da Schleswig Holstein ve Hamburg eyaletlerinin sahibi olduğu HSH Nordbank'ın iki yıl önce Türk hâkimlere rüşvet vererek aleyhine gelişen bir davayı kazandığı iddia edildi. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre banka, yedi yıl önce ismi henüz açıklanmayan bir Türk armatöre borç verdi. Aldığı parayla yeni bir gemi filosu kuran Türk armatör, borçlarını zamanında ödemeyince, banka filoya el koyarak parasını geri aldı. Gelişmenin yargıya taşınması ve armatörün tazminat istemesi sonucunda olay yeni bir boyut kazandı.

PRİM VAADİ

İddiaya göre Alman kamu bankası HSH Nordbank, Türkiye'de iyi ilişkilere sahip olduğunu bildiği Prevent AG adlı güvenlik şirketine, Türk yargısının kendisi lehine karar alması için 7 milyon euroluk prim teklif etti.

Teklifin ardından dava Türkiye'deki bir üst mahkemede de HSH Nordbank lehine gelişti. Bankayı mercek altına alan müfettişlerin, neden belirtilmeksizin 5 milyon euroluk meblağın adı geçen şirkete havale edildiğini belirlemesinden sonra yolsuzluk ortaya çıktı. Türk yargısının rüşvet olayına nasıl karıştığı ise Alman savcılar tarafından araştırılıyor.

TAZMİNAT KAZANDI

HSH Nordbank Yönetim Kurulu, konu ile ilgili olarak herhangi bir açıklamada bulunmaz iken, Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Schleswig Holstein Eyalet Teşkilat Başkanı Wolfgang Kubicki, bankanın adının rüşvet olaylarına karışmasının "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Diğer yandan dava ile ilgili Türkiye'de yeni bir gelişme yaşandı. Geçen ekim ayında görülen yeni bir davada bankanın armatöre 75 milyon euro tazminat ödemesi kararlaştırıldı. Ekonomik krizle beraber devlet yardımları sayesinde iflasın eşiğinden dönen HSH Nordbank, denizcilik alanında yaptığı yatırımlarla bu sektörünün en büyük finansman kaynakları arasında kabul ediliyor.

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2010/12/05/alman_bankasindan_yargiya_rusvet_iddiasi
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.