Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Mart 2024, 15:57:27

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,818
  • Toplam Konu: 4,361
  • Online today: 103
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 82
Total: 82

Yazılan çekin merkez bankasına bildirim süresi

Başlatan Ali ÇETİNKAYA, 27 Aralık 2010, 23:46:21

« önceki - sonraki »

Ali ÇETİNKAYA

24.12.2010 tarihli çekimizi ödeyemediğimizden yazıldı fakat 27.12.2010 da çek hamiline ödeme yapıp çekimizi geri alarak bankaya teslim ettik
Bu durumda;
24.12.2010 da yazılan ancak 27.12.2010 da ödenip bankaya iade edilen çekimiz dolayısıyla
-Merkez bankasına bildirilmiş oluyoruz mu?
-Eğer bildirildi isek tüm bankalar çekimizin yazıldığını görecekler mi?
Yazılan çekin düzeltilmesi için 10 günlük süre olduğunu duymuştum biz 3 gün içerisinde ödemeyi yapıp çeki teslim ettik bu durumda yinede merkez bankasına bildirilmişizmidir?
Teşekkürler

Avukat

Merhabalar. 3167 Sayılı eski Çek Kanunu'nun 9. maddesinde bu konuyla ilgili bir düzenleme yer alıyordu. Ancak yeni Çek Kanunu'nda bu konuda herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu husus geçici olarak yönetmelikle düzenlenmiş ve eski kanundaki düzenlemenin halihazırda da geçerli olduğu belirtilmiştir. Buna göre muhatap banka, yeterli karşılığı olmadığı için çekin ödenmediğini ve hesap sahibi hakkında gerekli bilgileri ibraz tarihinden itibaren on gün içinde Merkez Bankası'na bildirmek zorundadır. Bu bildirimin yapılması için (eski çek kanununda olan fakat yeni kanunda bulunmayan) düzeltme hakkının kullanılıp kullanılmamasının da bir önemi yoktur. Bankanın bu bildiriminden sonra, çek tutarı tazminat ve gecikme faizi ile birlikte hamile veya hamile ödenmek üzere muhatap bankaya ödenir yahut keşideci tarafından bankaya iade edilirse, bu ödeme durumu da muhatap banka tarından 10 gün içinde Merkez Bankası'na bildirilir. Merkez Bankası da bu bildirimleri on beş gün içinde bankalara duyurur. Durum özetle bu şekilde. Şimdi kısaca sorularınıza geçersek:

Alıntı Yap-Merkez bankasına bildirilmiş oluyoruz mu?

Bankanız ibraz tarihinden itibaren on günlük süre içinde bu bildirimi yapabileceğinden, henüz bildirimde bulunmamış da olabilir. Bankanızdan durumu öğrenebilirsiniz.

Alıntı Yap-Eğer bildirildi isek tüm bankalar çekimizin yazıldığını görecekler mi?

Bildirildiyse, maalesef evet.

Alıntı YapYazılan çekin düzeltilmesi için 10 günlük süre olduğunu duymuştum biz 3 gün içerisinde ödemeyi yapıp çeki teslim ettik bu durumda yinede merkez bankasına bildirilmişizmidir?

Düzeltme hakkıyla ilgili bir düzenleme yeni Çek Kanunu'nda bulunmuyor. Zaten Merkez Bankası bildirimi için eski Çek Kanunu döneminde de düzeltme hakkının kullanılıp kullanılmamasının herhangi bir önemi bulunmuyordu. Kolay gelsin...

Ali ÇETİNKAYA

yazılmış olan çekimizin merkez bankasına bildirilmesi için yazıldıktan sonra 10 gün geçmesi mi gerekir yani 10 gün içinde çek ödenir ve bankaya teslim edilirse merkez bankasına bildirilmez mi
yoksa isterse yazılsın sabah ancak öğleden sonra çeki alsak ve bankaya teslim etsekte mecburen merkez bankasına bildirilir mi?
Teşekkürler