Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

18 Nisan 2024, 13:36:09

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,820
  • Toplam Konu: 4,361
  • Online today: 93
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 74
Total: 74

Sigara yasağı başladı: Türkiye 'Dumansız hava sahasına' girdi

Başlatan kilimanjaro, 20 Temmuz 2009, 00:18:28

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Türkiye genelinde kahvehaneler, barlar, kafeler, restoranlar ve eğlence mekanları dahil, halkın ortak kullandığı tüm kapalı alanları kapsayan genişletilmiş sigara yasağı gece 24.00'ten sonra yürürlüğe girdi. Kapalı mekânlarda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda kişilere 2009 yılı için idari para cezası olarak 69 TL uygulanacak. 

Sigara yasağı, Türkiye genelinde uygulanmaya başladı. Bu gece 24.00'ten itibaren kapalı alanlarda sigara içme yasağı yürürlüğe girdi.

Yasakla birlikte; kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dâhil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında; taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında; özel eğitim ve öğretim kurumları dâhil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumları ile okul öncesi eğitim kurumlarının, dershanelerin, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı alanları ile birlikte açık alanlarında; apartmanların merdivenleri veya asansörü gibi kapalı ortak kullanım alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.

Tütün ürünü tüketilebilecek yerler ise şöyle sıralanıyor:

- Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dâhil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların açık alanları.

- İkamete mahsus evler.

- Yaşlı bakım evlerinin, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerin, ceza infaz kurumlarının, şehirlerarası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinin yüzde 10'u. (Bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek)

- Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı tesislerde toplam seyir alanının yüzde 50'si.

- Otelcilik hizmeti verilen işletmelerin tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalar.

UYGULANACAK CEZALAR

Kapalı mekânlarda tütün ve tütün mamulleri kullanılması durumunda kişilere 2009 yılı için idari para cezası olarak 69 TL uygulanacak.

Yasakların uygulanması ve tedbirlerin alınması ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sorumluları, işletme izni veren kurum tarafından yazılı olarak uyarılacak.

Uyarıya rağmen verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında mahalli mülki amir tarafından 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar idarî para cezası ile cezalandırılacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=871053&title=turkiye-dumansiz-hava-sahasina-girdi
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Türkiye dün itibariyle radikal bir yasakla tanıştı. Kimileri 10'dan geriye sayarak sigara yasağına 'Merhaba' dedi, kimi sigarasını içmeye devam etti ve cezayı da yedi.

Kırıkkale Belediyesi zabıta ekipleri, bir kafede sigara içen vatandaşa ceza kestiler.

Sigara yasağının kapsamını genişleten düzenlemenin yürürlüğe girdiği ilk gün denetime çıkan zabıta ekipleri, Ali Uysaler'i (34) gittikleri bir kafede sigara içerken gördüler. Ekipler, Uysaler'e, para cezası verdi. 

Uysaler, yasağın pazar günü başlaması nedeniyle denetim yapılmayacağını, ceza kesilmeyeceğini düşündüğü için sigara içtiğini, ekipleri karşısında görünce şaşırdığını söyledi.

İşletmenin sahibi Fethi Uysaler'in (40) kardeşi olduğunu ifade eden Uysaler, bir daha kapalı mekanlarda sigara içmeyeceğini bildirdi.

Kafede oturan bir başka vatandaş ise sigara paketini ekiplere vererek sigarayı bıraktığını dile getirdi.

Zabıta ekipleri, işletmeyi uyardı.

http://www.haber7.com/haber/20090720/Zabita-ilk-sigara-cezasini-ona-kesti.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Sigara pek çok hastalığa yakalanmamızın başlıca sebebi. Kullananlar kadar pasif içiciler de risk altında. Tiryakilerin yüzde 50'si sigaranın sebep olduğu kanser, kalp krizi ve bronşit gibi rahatsızlıklardan ölüyor. 
 
Türkiye, 19 Temmuz'da uygulanmaya başlanan sigara yasağı ile artık dumansız hava sahasında soluk almanın ferahlığını yaşıyor. Yeni yasa ile lokanta, kahvehane, kafeterya ve bar gibi eğlence mekanlarında da tütün ürünlerinin tüketimi tamamen yasak. Ayrıca bu yerlerde sigara içmek isteyenler için özel bölümler oluşturulamayacak.

Uygulama ile özellikle pasif içicilerin zarar görmesi engellenmiş olacak. Yasak sinsi bir şekilde ölüme yaklaştıran alışkanlıktan kurtulmak isteyenler için büyük bir fırsat niteliğinde. Severek izlediğimiz ve dinlediğimiz ünlü simalar, sigarayı bıraktıktan sonra hayatın çok daha güzel olduğunun farkına varmış.

20 senelik tiryakiliğin ardından sigaradan kurtulmayı başaran oyuncu Nergis Kumbasar, bıraktıktan sonra daha aktifleştiğini söylüyor. Dumansız hayata en çok kızı Jasmin'in sevindiğini anlatan Kumbasar, "Günde en az 1 paket içerdim. Bir anda anlayamadığım şekilde nefret geldi. Ben bile nasıl bıraktığıma inanamıyorum. İnsan isterse her şeyi başarabilir. Sigarasız daha güzel zaman geçiriyorum. Sanki yıllardır içmemiş gibi hissediyorum.

Bazı insanlar içmediğinde mutsuz olacağını düşünüyor, ama hayattan daha fazla zevk aldıklarını görecekler. 'Kahvemin yanında nasıl keyif alacağım?' derdim. Gayet de güzel keyif alıyorum." diyor. Yasağın caydırıcı olacağına inanan ünlü oyuncu, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bıraktığımda şunu çözdüm, sigara çok fazla vaktimi alıyormuş. Yeniden doğmuş gibiyim. Kendimi sanki yıllardır içmemiş gibi hissediyorum. Cildimde inanılmaz bir parlaklık var. Makyözler bile bunu fark ediyor."

Sanatçı Zuhal Olcay'ın sigarayı bıraktığında fark ettiği ilk gelişme, nefesinin açılması olmuş. Sesini daha iyi kullanmaya başlayan Olcay, sigaradan sonra güzelleşen hayatını şöyle anlatıyor: "Faranjitten daha az rahatsızım. Saçım ve cildim canlandı. Giysilerime sinen o korkunç kokudan da kurtuldum."

SİGARADAN NEFRET ETTİM

Sanatçı Erol Büyükburç da uzun yıllar tiryaki olan ağabeyini ani bir kalp krizi ile kaybettiği anda sigaradan nefret etmiş. "Ağabeyim Rıfat günde 2-3 paket içiyordu. 'Bu sigara onu öldürecek' diyordum. 50 yaşında ani bir kriz ile kaybettik. O anda beynim sigarayı boşamıştı." diyen Büyükburç, o gün bugündür gençleri bu kötü alışkanlıktan uzak tutmak için çaba harcıyor. Ünlü sanatçı, sigara deyince aklına gelen içler acısı bir hikâyeyi ise şöyle aktarıyor: "Biricik kızım Ajlan'ın geçirdiği trafik kazası sonrasında vefat ettiğini öğrendiğimde fenalaştım. Gözümü açtığımda yoğun bakımdaydım. Yanımda yatan genç günde 3 paket sigara içtiğini söyledi. Genç yaşına rağmen yıllarca içtiği sigaranın vücudunda yarattığı tahribatla kalp krizi geçirmişti. Bir süre sonra hemşireler koşuşturmaya başladı. Az sonra vefat etti. O kadar üzüldüm ki o an, sanki kızımın acısını bir daha yaşadım."

Park ve bahçeler tiryaki doldu!

Kapalı alanlarda sigara yasağının başlaması üzerine tiryakiler parklara akın etti. Kırıkkale'deki Hüseyin Kahya Parkı'na gelen bağımlılardan biri olan 30 yıllık tiryaki Ali Uçar, sigarasını ancak parklarda içebildiğini söylüyor. Tütün yasağının kendileri için mutluluk verici olduğunu dile getiren Sedat Açıkalın ise, "İnşallah yasak sayesinde sigarayı bırakırım." diyor. Zabıta Müdürü Fatih Tuncay da 19 Temmuz'dan bu yana kimseye ceza kesilmediğini belirtiyor.

'Kahvehane tiryakileri' çözümü yedek oyuncuda buldu

Kahvehane müdavimleri, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 'Okey oynarken 5'inciye rica edin, sizin yerinize oynasın' tavsiyesine uydu. Okey masasında sigara molası için yedek bir oyuncu bulunduruyorlar. Sakarya'daki bir kahvehanede okey oynarken sigara içmek için yerine yedek oyuncu bırakan Hasan Karslı, yasağa uyduklarını; ancak zorluk çektiklerini söylüyor. Kahvehane işletmecisi Reis Fazlıoğlu ise işlerin durgunlaşmasından korktuklarını ifade ediyor.

30 sigara, 2 bin röntgene eşdeğer radyasyon yayıyor

Günde bir buçuk paket sigara içen bir kişinin tütünden aldığı dozun, yılda 2 bin kez çekilen göğüs röntgeninin verdiği radyasyona eşdeğer olduğu ortaya çıktı. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi'nden Prof. Dr. İbrahim Uslu, son yıllarda üretimde aşırı fosfatlı suni gübre kullanılmasıyla tütündeki radyasyon (polonyum 210) miktarının üç katına çıktığını söyledi. Uslu, pasif içicilerin de bu radyoaktifli havanın en az yüzde 75'ini soluduğunu vurguladı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=871675&title=sigarayi-birakan-unluler-temiz-hava-solumanin-keyfini-suruyor
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Türkiye, 'tam dumansız hava sahası'nda soluk alıp vermenin keyfini sürüyor. İl sağlık müdürlüklerine bağlı ekipler, önceki geceden itibaren uygulanmaya başlayan sigara yasağı kapsamında tiryakilere göz açtırmıyor. Ülke genelinde yapı-lan denetimlerde birçok işletmede yasağa yönelik uyarıların yer aldığı ve kül tablalarının toplandığı gözlemlendi. 
 
Kapalı alanlarda sigara yasağına uymayanlara yetkililer göz açtırmıyor. Uygulamanın ilk gününde denetime çıkan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve zabıta ekipleri, yasağı duyuran tabela bulundurmayan ve kapalı alanlardaki kül tablalarını kaldırmayan işletmeleri uyardı. Zaman zaman esnafla yetkililer arasında 'kapalı alan' anlaşmazlığı yaşandı. Bakırköy'de üzeri tenteyle kapalı olan bir kafe hakkında, sahibinin 'haberim yoktu' savunmasına rağmen tutanak tutuldu. Denetimlerde vatandaş ve işletme sahiplerinin genel olarak yasağa uyduğu görüldü.

"Valla kahvehanede okey oynarken iki paketten fazla sigara içiyordum. Önceki gece kızım yalvararak, 'Baba artık arkadaşların da içemeyecek. Sen de yasağı fırsat bilip sigarayı bırak' dedi. Ben de kendime içmeyeceğime dair söz verdim." Bu sözler Bakırköy'ün arka sokaklarındaki bir kahvehanede arkadaşlarıyla okey oynayan 50 yaşındaki Fikret Özdemir'e ait. İstanbul Sağlık Müdürlüğü ve zabıta ekiplerinin denetimi esnasında düşüncelerini gazetecilerle paylaşan Özdemir, sigara yasağını destekliyor. Ortaokuldan itibaren sigara içtiğini ve ciğerlerinde oluşan ödem nedeniyle bırakması gerektiğini belirten Özdemir, bir türlü iradesine engel olamadığını anlatıyor. Yılların tiryakisi, "Vaktimin çoğunu kahvehanede geçiriyorum. Arkadaşlarımın sigara içtiğini gördüğümde canım çekiyordu. Artık onlar da içemeyeceği için kolaylıkla bırakabileceğim." ifadeleriyle sevincini dile getiriyor.

Lokanta, kafe, bar ve kahvehaneler dahil tüm kapalı alanlarda önceki geceden itibaren girilen 'tam dumansız hava sahası'nı vatandaş ve işletmelerin genel olarak olumlu karşıladığı görüldü. Uygulamanın ilk gününde denetime çıkan il sağlık müdürlüğü, polis ve zabıta ekipleri, yasağı belirten tabela bulundurmayan ve kapalı alanlardaki kül tablalarını kaldırmayan işyerlerine ceza kesti. Zaman zaman esnafla 'kapalı alan' anlaşmazlığı da yaşandı.

'BİLMİYORUM' SÖZÜ CEZADAN KURTARAMADI

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Hasan Hüseyin Dönmez, dün bazı ilçelerdeki işyerlerini denetleyerek rapor tuttu. Bakırköy'deki kontrollerde üzeri tente, üç tarafı da duvarla kapalı olan bir kafe sahibine işlem yapıldı. Dönmez, işletmenin yasak kapsamında olduğunu belirtirken, işyeri sahibi Şeyhmuz Daz ise bunun aksini iddia etti. Daz, kafenin üzerindeki tenteleri açtı ancak hakkında tutanak tutulmasından kurtulamadı. Uyarı levhaları asılmadığı ve kül tablaları bulunduğu gerekçesiyle işlem yapan Dönmez, "Tutanağı belediye encümenine göndereceğiz. İşyerine tebligat yapılmışsa 560 ile 5 bin 600 TL arasında ceza kesilecek." bilgisini verdi.

Bir başka işletmeci Ercüment Özdilek, sigaralı ortamda bulunan kişilerin en az kullananlar kadar zarar gördüğüne dikkat çekerek, içen içmeyen herkesin uygulamayı desteklemesi gerektiğini vurguladı. Ailesiyle birlikte lokantada yemek yiyen Murat Kılkesen, artık çocuklarıyla dışarıda her yerde yemek yiyebileceğini söyledi. Küçük oğlunun bronşiti olduğunu anlatan Kılkesen, şunları aktardı: "Eşim oğlumuz hastalanmadan önce sigara içiyordu. Rahatsızlığı öğrenince hemen bıraktı. Ama dışarıda her yerde içildiği için çocuklarımı bir çay bahçesine bile götüremiyordum. Allah bu uygulamayı başlatanlardan razı olsun." Kahvehanede oturan Bülent Işık, yasak vesilesiyle sigarayı bırakmaya çalışacağını ifade etti. İçeride yakamadığı için sigarasını elinde bekleten Can Koç ise yasağa karşı olduğunu dile getirdi.

Gönüllü danışmanlar Ankara sokaklarında

Sigarayla savaşta danışman olarak görev yapan bir grup Sigarayla Mücadele ve Sağlıklı Yaşam Derneği (SAĞLIK-DER) üyesi, Ankara Kızılay'daki bazı işletmelerde müşteri ve işyeri sahipleriyle görüştü. Düzenlemeleri yerinde inceleyen ekip, esnafın merak ettiği soruları yanıtladı. Lokanta sahibi Sadık Özer, "Temiz havada yenilen yemeğin bile tadı daha lezzetli olacak. Bu da bize müşteri kaybı değil, artışı olarak dönecek." dedi. Müşterilerden Bülent Uğurlu, 1974'ten bu yana sigara içtiğini belirterek, şunları söyledi: "Yasak, bırakma kararı almama vesile oldu. 2 gündür kullanmıyorum." SAĞLIK-DER Genel Başkanı Bahattin Köksal ise ülkede kapalı yerlerde 600 bin kişinin dumanaltında çalıştığına dikkat çekerek, "Bu kanunla, artık onlar da temiz havada çalışabilecek. Uzun vadede ise gelecek kuşaklar sigaraya yabancılaşacak." diye konuştu. Köksal, 19 Temmuz'un 'Temiz Hava Bayramı' olarak kutlanmasını da önerdi.

Yasak dış basında: IV. Murat'ın zaferi

Eğlence mekanlarını da kapsayan sigara yasağı, yabancı basında da geniş yankı buldu. 'Türkiye'de tütün yasağı: 4. Murat'ın zaferi', 'Bir Türk gibi sigara içmek sona erdi', 'Halkın yüzde 95'i yasağı destekliyor' gibi başlıklar dikkat çekti. Sigara yasağının uygulandığı Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Die Welt, yasağı 'Türkiye, nargileye veda ediyor' başlığıyla duyurdu. Türklerin geleneksel nargilelerine veda edeceğini belirten gazete, Sultan 4. Murat'ın dünyada sigaraya ilk yasak uygulayan hükümdar olduğunu hatırlattı. 4. Murat'ın modern bir benzerinin Başbakan Tayyip Erdoğan olduğu yorumunu da yaptı. Alman televizyonu ARD ise, düzenlemeyi 'Türkiye temiz hava ülkesi olmak istiyor' şeklinde duyurdu. Halkın yüzde 95'inin yasağı desteklediğini vurguladı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=871334&title=turkiyenin-cigerleri-bayram-etti
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Dünya genelinde kapalı yerlerde sigara yasağı uygulaması başlatılması kararının fitilini ilk ateşleyenin kimler olduğu ülkemizde bazı çevrelerin ders alması gereken bir mahiyet arzetmektedir.

İnsan haklarına verilen değer açısından Türkiye ile Avrupa arasındaki en bariz fark bu örnekte gösterdi çünkü kendini...

Geçtiğimiz pazar gününden itibaren tüm kapalı yerlerde uygulamaya konulan sigara yasağı konusundaki rahatsızlıklarını dile getirmek üzere dün bir televizyon programına konuk olan Kahveciler Federasyonu Başkanını dinlerken üzüldüm. Üç beş kuruş daha fazla kârı kaybetmeme adına çok hayati bir mevzuyu es geçmeleri karşısında hayretler içinde kaldım. Halbuki meslek teşekkülü sorumlusu olarak ekranda dile getirdiği düşüncelerin tam tersini savunması gerekiyordu.

Federasyon başkanı kahvehanelerde sigara içilmesinin yasaklanmasının müşteri azalmasına neden olacağını, bunun da sektörde çalışan çok sayıda kişiyi işsiz bırakacağı iddiasında bulunuyor ve kahvehanelerin kısmen istisna tutulmasını istiyordu.

İlginçtir, federasyon başkanının "aman işsiz kalacaklar" dedikleri kişilerin verdiği amansız hukuk mücadelesi sayesinde başladı kapalı yerlerde sigara yasağı.

Biliyorsunuz, tüm kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan ilk ülke İrlanda oldu. Ülkede publarda, kafelerde, restoran ve kapalı iş yerlerinde görev yapan sektör çalışanları, kendileri içmeseler bile, pasif içici olmaktan kaynaklanan nedenlerle sigaraya bağlı sağlık sorunları yüzünden erken ölümlerde artış görülünce ve karşılaştıkları ciddi sağlık sorunları yüzünden mağdur olunca, bizzat kendileri başlattılar kapalı yerlerde sigara içilmesinin yasaklanması ile ilgili hukuk mücadelesini.

Sigara sektörünün aktörleri de boş durmadılar tabi ki... Çetin bir hukuk mücadelesi başladı. Neticede, bizim kahveciler federasyonun 'aman işsiz kalacaklar' dedikleri meslektaşları kazandılar İrlanda'da kapalı yerlerde sigara içimin yasaklanması ile ilgili çetin mücadeleyi.

Bizzat sektör çalışanları, tüm kapalı yerlerde sigara içilmesinin yasaklanması kararının alınmasında baş aktör oldular. Bir bakıma canlarını kurtardılar bu yasak sayesinde...

İrlanda 2004 yılında publar, restoranlar ve kapalı iş yerlerinde sigara içilmesini yasakladı. Hükümet, bu mekanlarda sigara içerken yakalanan kişilere 3 bin Euro para cezası verilmesini kararlaştırdı. Ülkede bir bakıma bizdeki kahvehane karşılığı olarak "pub" kültürünün yaygın olması, yasağa uyulacağı konusunda başlangıçta şüphe uyandırmışsa da, İrlandalılar kar kış demeden bar kapısının önünde tüttürmüşler sigaralarını... İçimleri bitince de tekrar içeri girmişler. Şu an ülkede herkes memnun halinden. Üstelik dünyaya örnek olmanın haklı gururunu yaşıyorlar.

Tam tersini savunmalıydı...

Kahveciler Federasyonu başkanı bir kısım kahveci çırakları işsiz kalacaklar diye sesini yükselteceğine, keşke aynı duyarlılıkla, bu sektörde çalışan insanların sabahtan akşama kadar pasif içici olmaktan kaynaklanan nedenlerle hangi tür hastalıklara yakalandıkları ve sektör çalışanlarının ölüm nedenleri konusunda da ayrıntılı bilgi verseydi.

Geçtğimiz kış Bursa'dan teleferikle Uludağ'a çıkarken, güvenlik sorunu ile karşılaşılmasın diye sırf işi teleferik kapısında dikilmek ve çalıştığı süre içinde dağa inip çıkmak olan bir delikanlı ile sohbet etmiştim. Kendisine, "ne güzel, aldığınız dağ havası sayesinde Bursalılara göre ortalama ömürden daha uzun yaşıyorsunuzdur" dediğimde, "tam aksine abi, bizden emekli olanlar fazla yaşamıyorlar" demişti. Şaşırdığımı görünce de, "çalışırken iyi oksijen alıyoruz ama, emekli olunca kahvelerde, sağda solda karşılaşılan pis hava tam ters bir etki yaparak bu işten emekli olanların erken ölümüne neden oluyor" demişti.

Tütünle bağlantılı ölümlerde, her dokuz kişiden biri pasif içici. Bundan daha büyük bir kul hakkı olur mu? Birine üç kuruş borcu kaldı diye hellallik peşinde koşanlar ve vicdanen rahatsızlık hissedenler, ölümüne yada hastalanmasına neden oldukları tanıdıkları & tanımadıkları onca insanla nasıl helalleşecekler bilemiyorum. İşleri öbür yakada gerçekten çok zor.

Geçtiğimiz aylarda misafirlikte bulunduğumuz bir evde konuklardan biri çoluk çocuk var demeden sigara yakınca canım sıkılmış ve "şu halının üzerine idrarını yapsaydın içtiğin şu sigara kadar ortalığa mikrop saçmış olmazdın" diye kızarak ortamı terk etmiştim. Ben bu konuda nezaket dinlemem. Elinde bir şişe nikotin ile eve gelip sağa sola dökmesi ile duman ile bunu yayması arasında ne fark var...
Evime gelen misafirlere asla içirmem. Sigara zehiri ile evimi kirletmelerine razı olmam. Okumuş yazmış, hak hukuk nedir bilen insanlar böyle olmak zorundalar. Sigaranın binde biri kadar mikrop barındırmıyor idrar. Onun ulu orta sağa sola yapılmasına razı olmuyoruz da diğerine neden razı oluyoruz.

Sigara içen samimi arkadaşım olduğunu hatırlamıyorum. Olsa olsa tanıdığımdır. O sadece arkadaşım olduğunu sanıyordur. 10 cm. lik sigaranın mübtelası olmuş, bu konuda acze düşmüş, vazgeçememe bağımlılığında iradesiz biri ile benim ne işim olur. Çevresi insanın kalitesini de belirler. Acı ama gerçek böyle...

Herkesin yaptığı işleri yapmamayı da adet edinmek lazım. Herkes aynı mereti içiyor, sanki kendine özel birşeymiş gibi bir de hava atma modunda oluyorlar. Sahiden çok komik oluyorlar.

AB'nin yeni hedefi sigarayla mücadele politikalarını tek tip yapmak. Brüksel 2012'den itibaren "dumandan arındırılmış AB" oluşturmak peşinde. Barlarda bu yasağın uygulanmasına destek verenlerin oranı yüzde 61 olarak belirlenirken restoranlar için bu oranın yüzde 77'ye kadar yükseldiği görülüyor. Yasağı uygulayan ülkelerde yasağa destek oranının daha yüksek olması bu yöndeki politikaların halkın desteğini aldığını gösteriyor.

Devlet kazançlı...

Yasak nedeni ile sigara satışlarının düşmesi söz konusu olduğunda devlet vergi kaybına uğrayabilir diye düşünebilirsiniz. Burada da tam aksi bir durum söz konusu...

Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletlere (BM) göre, sigara içmenin kısıtlanması ve bunun tüm kapalı alanlarda etkin bir şekilde uygulanması, hastalıkların azalması, tedavi masraflarının düşmesi, iş gücü ve çalışma kaybının azalması ile verimliliğin artması gibi faktörler nedeni ile gelişmekte olan ülke ekonomilerine 3-4 milyar dolarlık bir tasarruf da sağlıyor. Örneğin Türkiye'de sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi için 25-30 milyar dolar düzeyinde bir harcama yapılıyor. Sigara satışlarından elde edilen vergi gelirinden kaç kat büyük bir oran.

Araştırmaya göre gençler, genellikle arkadaş etkisinde kalarak, 13 yaşından itibaren sigara içmeye başlıyor. Dünyada her 8 saniyede bir, Türkiye'de ise her 6 saniyede bir insan sigara yüzünden ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) araştırmasına göre, 2015'te sigara yüzünden ölenlerin sayısının HIV/AIDS'ten ölenlerin sayısından yüzde 50 daha fazla olması bekleniyor. Dünyadaki ölümlerin yüzde 10'unun sigara kaynaklı olacağı belirtiliyor.

Uluslararası bağlayıcılığı olan Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi, 2004'te 161 ülke tarafından imzalandı. Yani, belirli bir takvim çerçevesinde, 161 ülkenin tamamında kapalı alanlarda sigara içilemeyecek.
Bu tarihi karara imza atan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve yasayı uygulama konusunda tereddüt göstermeyen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni kutluyorum.

Ülkenin insanına, gençliğine ve geleceğine sahip çıkmak böyle olur..

Teşekkürler.

Prof. Dr. Osman ÖZSOY – Haber7

http://www.haber7.com/haber/20090722/Sigara-yasaginin-fitilini-ilk-kim-atesledi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Sigara yasağının genişlemesi bazı uyanıkların işine yaradı.Sigara içme bahanesiyle dışarı çıkıp hesabı ödemeden ortadan kaybolanlar restoran ve eğlence kulübü sahiplerini isyan ettirdi...

Kapalı mekanlarda sigara içme yasağının genişlemesiyle birlikte kahvehaneler, restoranlar, barlar ve eğlence kulüpleri de dumansız hava sahası kapsamına girdi. Yasak yüzünden sigara içme bahanesiyle dışarı çıkan bazı uyanıklar da hesabı ödemeden kaçmaya başladı.

Niğde'de, alkollü içki satışı yapılan eğlence yerlerinde, sigara içme bahanesiyle dışarı çıkarak hesabı ödemeden giden müşterilerin sayısının arttığı bildirildi. İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, alkollü içki satışı yapılan eğlence merkezlerinde sigara yasağına ilişkin denetleme yaptı.

İÇİP İÇİP KAÇIYORLAR

İşletmeciler, müşterilerin sigara içmek için zaman zaman dışarı çıktıklarını belirterek "Masada oturan müşteri birkaç bardak bira içtikten sonra sigara içme bahanesi ile hesap ödemeden dışarı çıkıyor, bir daha da dönmüyor. Son birkaç günde defalarca kez bu durumla karşılaştık" diye konuştu.

NARGİLECİLER ALTERNATİF ARIYOR

Tütün mamullerinin en fazla tüketildiği nargileciler sigara yasağına karşı alternatif yollar arıyor. Ünü Türkiye sınırlarını aşan İstanbul Tophane'deki nargile kafeler, yaz nedeniyle şimdilik sorun yaşamazken kış aylarında müşteri kaybetmemek için bir dizi önlem almak için kolları sıvadı. Tophane'de 25 yıldır nargile salonu işleten Ali Baba Nargile Salonu sahibi Ali Baba, mekanının çoğu açık alan olduğu için yasaktan etkilenmediklerini belirtti. Baba şunları söyledi:

"Havaların soğumasıyla birlikte müşteriler kapalı alanlarda oturmak isteyecek. Bunun için uygun bir havalandırma sistemi devreye sokacağız. Böylelikle müşteriler hem üşümeyecek hem de oturduğu yerde temiz hava soluyacak. İl sağlık müdürlüğünün de onayladığı bu sistemle kapalı alanlarımız yasağa uygun bir şekilde kullanılabilir hale gelecek."

NiKOTiNSiZ DÖNEM BAŞLIYOR

İstanbul Tophane'deki Evim Nargile salonu işletmecisi Zafer Kütük, "Hindistan'dan 'bitkisel nargile' ithal ettik. Tütün ve nikotin içermiyor. Sağlığa da zarar vermiyor. Tamamen bitkisel maddelerden elde edilen bu nargileyi müşterilerimize sunacağız" dedi.

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/74660-uyaniklar-icip-icip-kaciyorlar-haberi.aspx
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Bir restoranın tuvaletinde gizlice sigara içen Necmettin E., işyeri sahibine yakalandı. Restoranın sahibi 155'i arayarak polise ihbarda bulundu. Olanlar ise bundan sonra oldu...

Bursa'da bir restoranın tuvaletinde sigara içerken yakalanan adam gözaltına alındı. Müşterisinin yaka paça karakola götürüldüğünü iddia eden işyeri sahibi ise polisin yasayı bilmediğini iddia ederek tepki için restoranına kilit vurdu.

Edinilen bilgiye göre bir restoranın tuvaletinde gizlice sigara içen Necmettin E. (46), işyeri sahibine yakalandı. Restoranın işletmecisi hemen 155 Polis İmdat telefonunu arayarak ihbarda bulundu. Olay yerine gelen ekipler, iddiaya göre Necmettin E.'yi yaka paça gözaltına alırken, işyeri sahibinin de kimliğine el koydu.

Şehit Şerafettin Karakolu'na götürülen Necmettin E.'ye Kabahatler Kanunu'nun 39. maddesi uyarınca 69 TL para cezası kesildi. Müşterisinin yaka paça gözaltına alınmasına tepki gösteren işyeri sahibi Şafak Sevinçlerli ise polisin yasayı bilmediğini savunarak tepki için restoranına kilit vurdu.

İŞSİZİM PARAM YOK

İşsiz olduğunu ifade eden Necmettin E. ise, "Kanun neyse o. Fakat 69 TL param yok. Bir işim yok. Bazen günde içtiğim sigara 3 paketi buluyor. Param yok ama arkadaşlarım sağolsun sigaramı alıyorlar" dedi.

http://www.haber7.com/haber/20090724/Tuvalette-sigaraya-polis-gozaltisi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Sigara yasağı 20 bin 19 merkezde denetledi. Sigara içmekten dolayı 5'i kamuda olmak üzere toplam 38 kişiye para cezası uygulandı. Kişisel sigara içmekten dolayı ceza alan kişilerin oranlarına bakıldığında, Trabzon ilk sırada yer aldı.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada işletmeler açısından sigara yasağına uyma konusunda büyük bir uyum bulunduğunu belirtti.

19 Temmuz'dan bu yana 20 bin 19 denetim yapıldığını belirten Çom, "Bunlardan 16bin 509'u özel kişilere ait işletmeler. 2 bin 948'i kamu binası. 460'ı ise çeşitli toplu  taşıma araçları." dedi.

Denetimler sonucunda toplam 2 bin 424 uyarı tutanağı hazırlandığını kaydeden Çom, hiçbir işletmeye para cezası yazılmadığını kaydetti. 16 bin 509 özel işletmenin, 1824'üne uyarı tutanağı düzenlendiğini ifade eden Çom, "Bu tutanakların yüzde 95'i sigara içmekten değil, yasal uyarı levhası asılmaması ya  da asıldığı halde üzerinde yeterli bilgi bulunmamasından ötürü. Yüzde 95'in dışında geri kalanlarda da yerlere izmarit atılmış, 9 yerde ise tütün ürünleri reklamı yapılmış." şeklinde konuştu.

Toplam 2 bin 948 kamu binasında yapılan denetimlerde ise 367 tutanak düzenlendiğini ifade eden Çom; kamuda sigara içen 5 kişiye ceza verildiğini aktardı.

Türkiye genelinde 38 kişiye sigara içmekten dolayı  69 TL ceza uygulandığını ifade eden Çom, "Bunların 13'ü Trabzon'da. Toplu taşıma araçlarında 4 kişi sigara içmiş. Trabzon'u 7 kişi ile Konya, 5 kişi ile İstanbul takip ediyor. Ankara dahil diğer bazı illerde ise birer kişiye ceza uygulanmış." diye konuştu.

Çom, kişisel sigara içmekten dolayı ceza alan kişilerin oranına bakıldığında Trabzon'un ilk sırada yer almakla birlikte; bu ilin özel işletme ve kamu binalarının denetlenmesinde çok iyi bir tablo sergilediğine dikkat çekti.

En fazla tutanak hazırlanan ilin İstanbul olduğunu söyleyen Çom, bunun nedenini nüfusun fazla olmasına bağladı.

Yapılan 20 bin 19 denetimin 61'inde yerde izmarit görüldüğünü söyleyen Çom, "Bu işletmeler de uyarıldı, bir daha olursa ceza yazılacağı belirtildi." ifadesini kullandı.

SİGARA YASAĞINI KİMLİĞİMİ BELİRTMEDEN BİZZAT DENETLEDİM

Kimliğini belirtmeden, müşteri gibi gezerek sigara yasağını bizzat denetlediğini ifade eden Çom, özellikle gençlerin sigarayı bırakma ve yasağa sahip çıkma anlamında ön planda olduğunu vurguladı.

Bir alışveriş merkezi, bir nargileci ve 2 tane de kahvehaneye gittiğini aktaran Çom, "Hiç birinde sigara içen bir kişi görmedim. Hatta bir yerde, vatandaşlardan biri sigarasını yakmaya çalışırken, garson gelerek nazikçe onu uyardı. Benim gittiğim her yerde sigara yasağına uyuluyordu." şeklinde konuştu.

http://www.haber7.com/haber/20090729/Trabzon-yakti-cigarayi-yedi-cezayi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Murat Tuncer, sigarayı bırakma masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağını ve sigara şirketlerine dava açanların destekleneceğini söyledi.

Sağlık  Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, sigara yüzünden kansere yakalandığı için sigara şirketlerine dava açmak isteyenlere bakanlık olarak manevi destek vereceklerini söyledi. Prof. Tuncer, "Vatandaşların hukuki olarak ne yapmaları gerektiğini araştırıp yönlendireceğiz. Bu konuda iki avukat arkadaşımız bize ücretsiz destek verecek" dedi. SGK'nın da sigarayı bırakma yöntemlerini geri ödeme kapsamına almak için çalışma başlattığını duyuran Prof. Tuncer, "Yani, hasta olmadan sigarayı bırakmak istiyorsanız, doktora gittiğinizdeki masraflar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak" dedi.

Prof. Tuncer, Sağlık Bakanlığı olarak, hasta ve hasta yakınlarını bir araya getiren "Kansere Karşı El Ele Platformu"na manevi olarak destek verdiklerini de bildirdi. Dünyada ilk defa bir Sağlık Bakanlığı'nın resmi olarak hasta veya hasta yakınlarının örgütlemesini desteklediğini belirten Prof. Tuncer şöyle devam etti:

"Sağlık Bakanlığı'nın içinde kurulan Ulusal Kanser Danışma Kurulu'nun elinde, pekçok kanserin direkt olarak sigarayla ilişkili olduğuna dair kanıt bulunuyor. İnsanlar, bugüne kadar sigarayı, doğrudan kanser yaptığını bilmeden, derinlemesine bilgilendirilmeden içtiler. Çünkü o tarihlerde sigara şirketleri, sigaranın zararlarını üzerine yazmadılar. Hatta bu firmalar uzun süre, sigaranın bağımlılık yapmayacağı, her hangi bir zararının olmayacağını savundular ki hâlâ savunuyorlar.

Bu durumda sigara içip kanser olan ya da başka hastalıklara yakalanan insanların sigara şirketlerini mahkemeye verme hakkı bulunuyor. Bu yargı sürecinin dünyada önemli örnekleri var. Sigara şirketleri mağdurlara çok ciddi paralar ödemek durumunda kaldılar. Bu nedenle biz de kanser hastalarımıza platform aracılığıyla, 'Eğer, yanlış bilgilendirilerek, sigara içmenize neden olunduğunu düşünüyorsanız dava açabilirsiniz. Biz size yardımcı olacağız' diye duyuru yaptık. Bu konuda ücretsiz çalışacak iki de avukat arkadaşımız var. Yani manevi destekten kastımız, dava açmaya hazırlanacak hastalarımızı dinleyerek sorunlarını çözecek yasal düzenlemeleri ortaya koymak ve hastaları yönlendirmek."

Prof. Tuncer, sigaranın legal olarak satılmasını ise bir türlü anlayamadığını sözlerine ekledi.

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/75886-sigarayi-birakanin-tum-masrafi-devletten-haberi.aspx
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Ünlü şovmenin 'Cezamı öder, sigaramı içerim' yönündeki açıklamalarına Sağlık Bakanlığı'ndan sert yanıt geldi. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Çom, "Bir kişi cezaya rağmen eğer ısrar ediyorsa ve yasaya muhalefet varsa nezarete gider" dedi.

Televizyon yıldızı Okan Bayülgen'in sigara yasağına yönelik sert eleştirileri, Sağlık Bakanlığı tarafından aynı sertlikle yanıtlandı. Bayülgen'in sigara içme konusunda ısrar etmesi halinde nezarethaneye atılabileceği belirtildi.

ŞOVMENE UYARI GELDİ

"Sigarayı yakıyorum ve 'Hemen 69 TL'yi ödemek istiyorum. Lütfen makbuzla bir adam gönderin,' diyorum" diyerek sigara yasağını eleştiren Okan Bayülgen'e Sağlık Bakanlığı'ndan uyarı geldi. Yeni Şafak'a konuşan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom, "Her yakılan sigaraya 69 TL ödenir. Bir kişi cezaya rağmen eğer ısrar ediyorsa ve yasaya muhalefet varsa nezarete gider. 'Cezamı öder, sigaramı içerim' gibi bir davranış mümkün değil. Yasa sigara içilen işletme sahibine de, içmeye ısrar edene de cezayı koymuş " diye konuştu.

TOPLUMA ÖRNEK OLUNSUN

Sigara yasağının toplumda daha kolay uygulanabilmesi için köşe yazarlarına ve topluma örnek olacak insanlara daha fazla görev düştüğünü belirten Çom, "Herkes bu sigara içmenin sağlığa zararlı ve yanlış bir şey olduğunu anlasın, birbirini ikna etsin, birbirini kontrol etsin. Biz bunu istiyoruz. Bir yıl öncesine kadar bir hastaneye gidildiğinde doktorun fosur fosur sigara içtiğini gören hasta doğal karşılıyordu, ancak şimdi bir doktoru dumanlar içinde görünce tepkimiz ne oluyor?" dedi.

FOTOĞRAFTAN CEZA KESİLECEK

Yasağı ihlal anında ceza kesecek görevli olmaması durumunda vatandaşların çekeceği fotoğraf veya kamera kayıtlarının da delil olarak kabul edilip ceza verileceğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seracettin Çom, "Vatandaş fotoğraf çeksin, biz o cezayı kestiririz. Yasa o imkanı veriyor, fotoğraf da delildir" diye konuştu.

KAHVEYE SİGARA İÇİN GİDİLMEZ

19 Temmuz'dan itibaren uygulanan kapalı alanlarda sigara içme yasağının işlerini olumsuz etkilediğini öne süren Türkiye Kahveciler Federasyonu'nun yaptığı eylemi de değerlendiren Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, "İnsanlar kahvehaneye sigara içmeye gitmez. Tavla oynamaya, pişpirik oynamaya, sohbet etmeye gider. Bunun sigarasız, daha sağlıklı bir ortamda da yapılabileceğini bir süre sonra insanlar görecek ve kahvecilerin işleri öyle sanıldığı gibi azalmayacak" dedi.

'Lütfen makbuzla bir adam gönderin'

Geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajında "Sigara yasağıyla aranız nasıl?" sorusuna Okan Bayülgen şu yanıtı vermişti: "Kavgacıyım. Sigarayı yakıyorum ve 'Hemen 69 TL'yi ödemek istiyorum. Lütfen makbuzla bir adam gönderin,' diyorum. O makbuzlu adam bir türlü bulunamıyor. Görevliler, 'Yapma, işimizden oluruz, bak kamera çekiyor,' diyor. Ben de kamera onları mücadele ederken göstersin de başlarına bir şey gelmesin diye, deli rolü yapıyorum." Kapalı mekanlarda uygulanan sigara yasağını deldiğini açıkça ifade eden Bayülgen, kameralara özellikle sigara içerken poz vermişti.

http://yenisafak.com.tr/Gundem/Default.aspx?t=20.08.2009&c=1&i=206080
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

AA muhabirinin Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (TAPDK) edindiği bilgiye göre, 4207 sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yasada yapılan değişiklikle 19 Mayıs 2008'de uygulamaya konulan kapalı alanlarda sigara içme yasağı, kapsamın genişletilmesiyle birlikte çok daha net sonuçlar vermeye başladı.

İlgili Kanun ile kamu hizmet binaları ile koridorları dahil her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel ve spor amaçlı binalardaki kapalı alanlar, taksiler dahil kara, demir, deniz ve havayolu toplu taşıma araçlarında 19 Mayıs 2008'den itibaren sigara içme yasağı uygulamaya konulmuştu.

Kanunda, lokanta, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi yerlerdeki sigara yasağının ise 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girmesi öngörülmüştü.

19 Temmuz'da sigara yasağının kapsamının genişlemesinin yanı sıra yasakla ilgili esnekliklerin son bulması ve denetimlerin de ülke çapında artırılması, tüketim rakamlarına hemen yansıdı.

Geçtiğimiz 1 yıllık süreçte dalgalı bir seyir izleyen sigara satışları, Temmuz ayında, hem bir önceki yıla, hem de bir önceki aya göre ciddi şekilde azaldı.

-TÜKETİMDE 27,6 MİLYON PAKETLİK DÜŞÜŞ-

Resmi verilere göre, 2008 yılının Temmuz ayında Türkiye'de 10 milyar 180 milyon 251 bin 6 adet, bir başka ifadeyle 509 milyon 12 bin 550 paket sigara içildi.

Sigara tüketimi, bu yılın Temmuz ayında ise 9 milyar 628 milyon 10 bin 320 adede geriledi. Buna göre de tiryakiler, Temmuz'da 481 milyon 400 bin 516 paket sigara tüketti.

Böylece bu yılın Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye genelinde 552 milyon 240 bin 686 adet daha az sigara içilmiş oldu. Sigara satışları paket bazında da 27 milyon 612 bin 34 paket azaldı.

Söz konusu rakamlar, sigara tüketiminde bu yıl geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 5,42'lik bir azalmayı da ortaya koydu.

Sigara yasağının kapsamının 19 Temmuz 2009'da genişlediğine dikkat çeken yetkililer, ''Buna rağmen ülkemizde satılan sigara miktarında Temmuz ayında belirgin bir düşüş ortaya çıktı'' dediler.

Bu arada tüketim rakamlarına göre, Temmuz ayında Haziran ayına göre de ciddi bir düşüş yaşandı.

Haziran ayında 11 milyar 417 milyon 589 bin 260 adet olan sigara tüketimi, Temmuz'da yüzde 15,7 oranında düşüş gösterdi. Bu şekilde ülkemizde Temmuz ayında, Haziran ayına göre 1 milyar 789 milyon 578 bin 940 adet, bir başka ifadeyle de 89 milyon 478 bin 947 paket daha az sigara içildi.

http://www.haber7.com/haber/20090901/Sigara-tuketiminde-buyuk-dusus-var.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Danıştay, kahvehanelerde sigara içilmemesi yasağını Anayasa'ya aykırı bularak, bu konuda yasak getiren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. İşte iptal başvurusunun ayrıntıları:

İzmir Kahveciler Odası, kahvehanelerde sigara içilmemesini öngören 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrol Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanmasına ilişkin Başbakanlık Genelgesinin 1. maddesinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açmıştı.

Kahveciler Odası, dava konusu düzenlemeye yasal dayanak olan 5727 sayılı düzenlemenin 3. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendinin de ''özel girişim özgürlüğü ve mülkiyet hakkını ihlal ettiği, eşitlik, ölçülülük ve gereklilik ilkesine aykırı olduğu'' gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürmüş ve bu maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurulmasını istemişti.

İzmir Kahveciler Odası'nın başvurusu, Danıştay 10. Dairesi tarafından değerlendirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Daire 5727 sayılı yasanın 3. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendindeki ''Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde'' şeklindeki, tütün ürünleri tüketiminde mutlak yasak getiren kuralda yer alan ''kahvehane'' ibaresini, Anayasa'ya aykırı buldu.

Daire, söz konusu bentteki ''kahvehane'' ibaresinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına oy birliğiyle karar verdi.

Tütün ürünlerinin tüketiminin kamu sağlığı ve çevresel etkiler bakımından büyük sorun yaratması nedeniyle, tütün ve tütün ürünlerinin zararlarından korunmaya yönelik önlemlerin alınması kapsamında yasal düzenleme yapmanın Anayasa ve Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi gereği olduğu ifade edilen kararda, ''Ancak getirilebilecek yasak ve sınırlandırmaların, ticari işletmelerin varlıklarını sürdürebilmelerini ölçüsüz bir şekilde zorlaştırmaması, işleticilerin çalışma özgürlüklerini kullanmalarını ağır bir takım şartlara bağlamaması gerekir'' denildi.

-''ÇALIŞMA ÖZGÜRLÜKLERİ SINIRLANDIRILMIŞTIR''-

Danıştay 10. Dairesi kararında, 5727 sayılı yasanın söz konusu maddesiyle ''kahvehane işleticilerinin faaliyetlerini sürdürebilmeleri zorlaştırılarak, ekonomik çıkarlarının göz ardı edildiği, ölçülülük ilkesine aykırı biçimde çalışma özgürlüklerinin sınırlandırıldığı'' kaydedildi.

Kahvehanelerin toplum hayatında 5 yüz yıla yakın geçmişi olduğuna ve ilgili kamu idaresinden ruhsat almak suretiyle faaliyette bulunduğuna işaret edilen kararda, ''Dinlenilip, vakit geçirilen kahvehanelerde, çay, kahve gibi içeceklerin yanı sıra tütün ürünleri de geçmişten bu yana tüketilmektedir. Dolayısıyla tütün ürünleri tüketimi ile ilgili yapılacak yasal düzenlemelerde de, kahvehanelerin bu özellikleri ve nitelikleri mümkün olduğunca korunarak anılan iş yerlerinin işlevlerini sürdürebilmeleri sağlanmalıdır'' değerlendirilmesinde bulunuldu.

-''UYGUN BİÇİMDE SINIRLANDIRMA GETİRİLMESİ MÜMKÜNDÜR''-

''Tütün ürünlerini tüketmenin kişi özgürlüğü alanına girdiğine'' işaret edilen kararda, şu değerlendirmelere yer verildi:

''Genel sağlığın korunması amacıyla bağımlılıkla mücadele edilip, tütün ürünlerinin tüketiminin azaltılması yönünde yasal düzenleme yapılırken, söz konusu tüketimin, sonuçta kişi özgürlüğü alanına girdiği de göz önünde tutulmalıdır. Tütün ürünlerinin tüketiminde genel sağlığı korumak amacıyla uygulanacak yasak ve sınırlamaların, bir yandan kahvehane işleticilerinin çalışma özgürlükleri, bir yandan da tütün ürünlerini tüketenlerin kişisel özgürlükleri gözetilerek, ölçülülük ilkesine uygun biçimde belirlenmesi hukuki bir zorunluluktur.

Devletin, ticari işletmelerin güvenli ve kararlı bir biçimde faaliyetlerinin devamı için önlem almakla görevlendirilmiş olması karşısında, kahvehaneler açısından tütün ürünlerinin tüketildiği/tüketilmediği bölüm ayrımına gidilmesi, kahvehanelerin büyüklüklerine göre yasak uygulaması ya da başka ayırt edici özellikler belirlenmesi suretiyle çalışma özgürlüğü ve kişi özgürlüğünün özüne dokunulmaksızın ölçülülük ilkesine uygun biçimde sınırlandırma getirilmesi mümkündür.''

AA
http://www.haber7.com/haber/20100620/Danistay-sigara-yasaginin-iptalini-istedi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Sigara dumanına maruz kalan kobaylar ölümden döndü!

TUĞBA MEZARARKALI - İSTANBUL

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hayvan Deneyleri Araştırma Laboratuvarı, fareler üzerinde yaptıkları inceleme ile sigara dumanının pasif kullanıcılara etkisini inceledi.

Çalışma, içmediği halde dumanaltı olanların ölümcül tehlikelerle karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi. Laboratuvar Müdürü Doç. Dr. Vehbi Altunçul, sigara içilen ortamda bulunanların, sigara içenler kadar tehlikeye maruz kaldığını, bu durumu bilimsel olarak ortaya koyduklarını vurguladı. Elde ettikleri tespitlerin aileler açısından önemini ise şöyle açıkladı: "Aynı ortamda çocuklar varsa bu daha da tehlikeli. Çocukların yeni yeni gelişen ciğerlerine oksijen vermen gerekirken karbondioksit verirsen çok büyük tehlikeye yol açarsın. Aynı etki hamileler için de geçerlidir."

Altunçul'un verdiği bilgilere göre, denek olarak anne sütünden kesilmiş 39 günlük fareler kullanıldı. 6-7 yaşındaki çocuklara tekabül eden bu deneklerin bir grubu belirli saatlerde sigara dumanına maruz bırakıldı. Diğer grup normal şartlarda tutuldu. Bir ay sonunda pasif içici konumdaki farelerde belirgin biçimde büyüme geriliği oldu. Tüyleri döküldü. Zayıflayarak hastalıklı duruma geldiler. Hafıza merkezleri zarar gördü. Peynirin kokusunu alıp labiren-tin sonuna ulaşamadılar.

Sigara bağımlıları sadece kendilerini değil, etrafındaki insanları da olumsuz yönde etkiliyor diyen

Laboratuvar Müdürü Doç. Dr. Vehbi Altunçul, "Sigara kullanmayan kişilerin tertemiz olan ciğerleri sigara içilen ortamda bulundukları için başkasının içtiği sigara dumanından etkileniyor. Fareler üzerinde yaptığımız deneyde sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerin de tehlike altında olduğunu ve içenler kadar etkilendiğini ispatlamış olduk." dedi.

Yapmış oldukları bilimsel çalışmanın sonucunun çok önemli olduğunun altını çizen Altunçul, hiçbir mantığın ve hukukun başkasını zehirlemeye yönelik bir davranışta bulunmaya hakkının da olmadığını söyledi. Vehbi Altunçul, nikotin bağımlılığının çok önemli ve ciddi bir problem olduğunu, günde bir paket sigara içen tiryakinin akciğerlerinde 20 yılda tam 7 kilogram katran biriktiğini anlattı. "Ailede sigara içen biri varsa siz de pasif içici konumuna düşersiniz." diyen Altunçul, "Sigara içmeseniz de içilen ortamda kaldığınız müddetçe siz de içmiş kadar sigaranın zararlarına maruz kalırsınız. O ortamda hele bir de çocuklar varsa bu daha da tehlikeli. Çocukların ciğerleri yeni yeni gelişmeye başlamış, ciğerlerine oksijen vermen gerekirken karbondioksit verirsen çocuklar ve hamile kadınlar çok büyük tehlike altında demektir." şeklinde konuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1054349&title=sigara-dumanina-maruz-kalan-kobaylar-olumden-dondu
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro



ERHAN ÇAÇAN - İSTANBUL

Sigara sadece insan bedenine zarar vermekle kalmıyor; evleri, otlakları, ormanları da küle çeviriyor.

İstanbul İtfaiyesi'nin 2012 yılı 9 aylık verilerine göre şehir sınırları içinde meydana gelen 20 bin 329 yangından 10 bin 206'sı sigaradan kaynaklandı. Sigarayı; elektrik kontağı, baca, çocukların ateşle oynaması, ütü, ocaklar, kıvılcım sıçraması ve soba takip ediyor. İstanbul'daki evler, işyerleri, çöplükler ve orman arazilerini de kapsayan bu rakamların, Türkiye genelindeki yangınlar için de benzer sonuçları gösterdiği belirtiliyor. Raporda, yangın vakalarının en sık yaz aylarında yaşandığı, sıcak havalarda sigaradan dolayı kuru otların ve çöplerin kolayca alev aldığı vurgulanıyor. Bu duruma dikkat çeken uzmanlar, sigara içenleri, sönmemiş izmaritleri rastgele etrafa atmamaları konusunda uyarıyor.

Sigara sadece insan bedenine zarar vermekle kalmıyor; evleri, otlakları ve ormanları da küle çeviriyor.İstanbul İtfaiyesi'nin 2012 yılı 9 aylık verilerine göre şehir sınırları içinde meydana gelen 20 bin 329 yangından 10 bin 206'sı sigaradan kaynaklandı. Yangın çıkış sebepleri arasında açık ara önde giden sigarayı elektrik kontağı (3 bin 714), baca (1.134), çocukların ateşle oynaması (1.053), ütü ve ocaklar (893), kıvılcım sıçraması (665) ve soba (146) takip ediyor. İstanbul'daki evler, işyerleri, çöplükler ve orman arazilerini de kapsayan bu rakamların, Türkiye genelindeki yangınlar için de benzer şekilde sonuçlar gösterdiği belirtiliyor. İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan ise yaptığı yazılı açıklamada sigaradan kaynaklanan yangınların önceki yıllara oranla azaldığını kaydetti. 2008 öncesi verilerin yüzde 50-65 arasında değiştiğini vurgulayan Karahan, Sağlık Bakanlığı'nın 2009 yılından bu yana dumansız hava sahası ile ilgili yaptığı çalışmalara dikkat çekti. Bu projelerin itfaiyenin de gündeminde olduğunu belirtiyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yangın uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, sigaranın özellikle yaz aylarında otlaklarda ve çöplüklerde çok kolay yangına sebep olduğunu hatırlatıyor. Kılıç, bir yerde herhangi bir enerjinin, yangın oluşumunda tetikleyici sebep olmadığında burada sigaranın ön planda olduğunu kaydediyor. Kılıç, en çok açık arazide sorunla karşılaşıldığını şu sözlerle ifade ediyor: "Seyir halindeyken araba içinde sigara içen vatandaşlar, sönmemiş sigarayı rastgele etrafa atıyor. Bu ise çevre yangınlarına sebep oluyor." Kimi tiryakiler, yakılmış sigarayı ahşap, plastik veya bez gibi yanıcı zeminlerde unuturken kimisi de sigara közünü düşürüyor. Bunun sonucunda yangının hissettirmeden çabucak çıkabildiğini dile getiren yetkililer, ayrıca bazı kişilerin elinde sigara ile uyuyakaldığını dile getiriyor. En son Beşiktaş Yıldız Mahallesi'nde sigaradan çıkan bir yangına şahit olduklarını aktaran Kılıç, "2. katın balkonunda yangın oldu. Sebebini araştırırken, üst katta sigara içen kişinin izmariti aşağı attığını ve bunun da balkona düşerek yangına sebep olduğu kanısına vardık." diyor.         

ELİNDE SİGARAYLA UYUYANLAR EVİNİ YAKIYOR

Türkiye Yangından Korunma Derneği Başkanı İsmail Turanlı, elinde sigara ile uyuyakalan veya sarhoş halde sızan kişilerin yangına sebep olduğunu söylüyor. Turanlı, ayrıca fabrika depolarında, yanıcı ve parlayıcı maddelerin bulunduğu yerlerde sigara içenlerin de yangına yol açtığını kaydediyor.  Sigara közlerinin düşeceği yerlere dikkat çeken Turanlı, "Özellikle sigara içildiğinde mutlaka söndüğünden emin olunmalı. Nasıl olsa söner deyip çöpe atılmamalı." diye konuşuyor. Yanan yerin türüne göre ise sırasıyla ot, konut, çöp, karayolu taşıtı, çöp konteyneri ilk sırada yer alıyor. Söndürülmeden çöplere ve otluk alana atılan sigara izmaritleri yine buralarda çıkan yangınların en önemli nedenleri arasında yer alıyor.

http://www.zaman.com.tr/anasayfa/yanginlarin-yuzde-50si-sigaradan/2014031.html
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.