Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Nisan 2024, 13:23:46

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 101
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 74
Total: 74

Ödenmeyen nafaka için İKK.344 tazyik hapis cezası ?

Başlatan uorhan, 22 Şubat 2011, 17:50:10

« önceki - sonraki »

uorhan

Merhabalar;

Yaklaşık 1 sene önce sonuçlanmış olan boşanma davamdan hakim eski eşime nafaka tayin etmişti. Fakat ben o tarih itibari ile işi bırakmış ve bugune kadar çalışmamıştım. Bugun hakkımda açılan icra davasına katıldım. Hakime her ne kadar niyetim ödememek değil, fakat zaman verin çalışmaya başladığımda ödeyeceğim desemde; hakkımda İKK.344 3 aya kadar TAZYİK hapis cezası verdi.

Ayrıca hakim 7 gün içerisinde Ağır ceza mahkemesine İTİRAZ hakkım olduğunu söyledi, itiraz dilekçesi yazacaktım fakat kalemde görevli arkadaş yazdığın dilekçe 3 gün sonra geri gelir dedi. Ve ağır cezanın bu mahkemenin kararını bozduğunu hiç görmedim dedi.

Şimdi borcum yaklaşık 2.000 tl civarında bu parayı ödeyebilmem için enaz 6 aya ihtiyacım var.

Sorularım?
1-Mahkeme kararı hemen uygulanırmı? 2 gün sonra tutuklanırmıyım?
2-Dosyaya kısmi ödemeler yapsam cezam ertelenirmi?
3-Nafaka iptali veya azaltma ile ilgi dava açsam hapis cezası o davanın sonuna kadar ertelenirmi?

Vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.

Avukat

Merhabalar. İcra ve İflas Kanunu'nun 344. maddesi aynen şu şekildedir:

    NAFAKAYA İLİŞKİN KARARLARA UYMAYANLARIN CEZASI:
   
     Madde 344 - (Değişik madde: 18/02/1965 - 538/136 md.;Değişik madde: 31/05/2005-5358 S.K./15.mad)
   
    Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
   
    Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.


Bu hüküm çerçevesinde sorularınızı şu şekilde cevaplayabiliriz:

1) Şayet karara itiraz etmezseniz, yedi günlük itiraz süresinin geçmesini müteakip karar kesinleşmiş olacaktır. Kesinleşen bu karar, infazı için savcılığa teslim edilecektir. Savcılık tarafından da emniyetle irtibat kurulacak ve hakkınızda gerekli işlemler başlatılacaktır. İki gün sonra tutuklanmazsınız, ancak tutuklanmanız çok da uzun sürmeyecektir.
2) Kısmi ödeme cezayı kaldırmaz. Ancak karşı tarafla anlaşabilirseniz, karşı taraf sizin kısmi ödemenizden sonra şikayetten feragat etmek suretiyle cezayı kaldırtabilir.
3) Nafakanın kaldırılması veya azaltılması ile ilgili davalar şayet ileri sürülen sebepler yönünden haklılık içeriyorsa ve salt cezayı erteleme saikiyle açıldığı yönünde bir intiba oluşturmuyorsa, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna kadar ertelenebilir. Ama hakkınızda ceza kararı çıktıktan sonra açılacak böyle bir davada hakimi ikna etmeniz kolay olmayabilir. Kolay gelsin...

uorhan

öNCELİKLE VERDİĞİNİZ BİLGİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

PEKİ NAFAKA HÜKMÜNE UYMAMAK 3 AY SÜRE İLE NAFAKA ÖDEMEMEK DEMEK DEĞİLMİ? (BİLMEDİĞİM İÇİN SORUYORUM)

PEKİ VARSAYALIM Kİ BEN DOĞRU ARAŞTIRMIŞIM, NAFAKA HÜKMÜNE UYMAMAK SON 3 AYDA NAFAKA ÖDEMEMEK İSE;

ZATEN BİRİKMİŞ ESKİ NAFAKALAR DA ADİ ALACAK SAYILIR VE HAPİS CEZASI VERİLEMEZ İSE;

BEN TEORİK OLARAK, DAVANIN AÇILDIĞI TARİH İTİBARİ İLE GERİYE DÖNÜK 3 AY NAFAKA ÖDESEM.... DAVANIN AÇILMASI İÇİN GEREKLİ SEBEPLERİ ORTANDAN KALDIRMIŞ OLMAZMIYIM?

YANİ BU DURUMDA BENİ TUTUKLAYAMAZLAR :)

BAKIN OLUP VERMEMEK BİR VİCDAN SUÇUDUR ZATEN, PEKİ YA OLMADIĞI İÇİN VEREMİYORSANIZ? VE SİZE HAPİS VERİLİYORSA BU KİMİN SUÇUDUR?

TABİKİ KİŞİYE GÖRE KANUN OLMAZ, AMA BENCE İYİYİ VE KÖTÜYÜ AYIRT EDEBİLECEK BİR SİSTEM GETİRİLMELİ, SADECE KADIN DİYE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMAMALI, AVUKAT BAYAN DİYE HAKİM ONA DAHA NAZİK DAVRANMAMALI...!!!!

SAYGILARIMLA.

Avukat

Evet, birikmiş nafakalar adi alacak hükmündedir. Yalnız buradaki birikmiş alacaktan kasıt şudur: Diyelim ki mahkeme 01.01.2010 tarihinde aylık 500 TL nafakaya hükmetti. Nafaka bedeli ödenmediği için de 01.07.2010 tarihinde icra takibi yapıldı ve bu takipte birikmiş nafaka alacaklarının yanında cari nafakalar için de talepte bulunuldu. İşte burada takip tarihine kadar işlemiş olan nafaka alacağı adi alacak hükmündedir ve bu kısımla ilgili cezai bir yaptırım söz konusu değildir. Ancak takip tarihinden sonra ödenmesi gereken cari nafaka alacakları ise cezai yaptırıma tabidir ve mesela takip tarihinden sonraki 5 aylık nafaka bedeli ödenmediği için yapılan şikayet neticesinde tazyik hapsine karar verilmişse, cezanın kalkması için bu beş aylık nafaka alacağının ödenmesi şarttır. Dolayısıyla siz durumunuzu ve ne miktar ödeme yapmanız gerektiğini bu bilgiler çerçevesinde değerlendirebilirsiniz.

murathoca

öğretmenim  maaşımda hanım nafaka icra var ayrıca elden ödüyorum boşandım ama hanım hiç ödemiyor diye hapis kararı çıkartı mahkeme çorlu icra ceza reddeetti. tazyik hapsi infazı için savcı yazı yolladı elimde dekontlar var sadece geriye dönük mahkeme açılış ve kapanış r borcum var ama hesaplanan miktar fazla . dekontlar düşülmüyOR ELDEN ÖDEDİM 1 YILDIR. DAVA TARİHİ 2009 MART BOŞANMA 2010 ne yapmalıyım mesleğim tehlikede 05425424274 . tel yazın arayayım . murat öğrtm . ist. ACİLLLLLLLLLLL.
MURAT

murathoca

BEND EÖĞRETMENİM 3 AY CEZA ALDIM SAVCILIK CELP YOLLADI 1 HAFTA OLDU. ÇORLUDA BOŞANDIM . ÇORLU İCRAYA GİTİTİM TAM BORCUM 7 MİLYAR İMİŞ . AMA BEN BANAKDAN ELDEN ÖDEDİM DEKONTLAR VAR DEKONTLARDA NAFAKA DİYE AY AY YAZIYOR SADECE TEMMUZ 150 VE MART 150 EKSİK. DEKONTLARI DÜŞMEDİLER ELİMD EO KADAR PARAM YOK.SADECE 2009 DAVA BAŞLADI 2010 BİTTİ (12 ÇARPI 200 VE 1000 AVUKATLIK ÜCRETİ . ) İCRA KAĞIDIMDA AY AY KESİN DİYORLAR MAL . MD YENİ KESTİ 400. MAAAŞIMIN 4 DE 1 İ. BENDE KREDİ KART AVUKAT BANKA  KESİNTİSİ VARDI . O YÜZDEN SIRA YENİ GELDİ . AVUKATI TEMMUZ 2010 DA BANA VE SİLİVRİ MİLLİ EĞİTİM EOKULA VE MAL . MD SAYMANLIĞA HACİZ İCRA İÇİN YAZI YOLLAMIŞ.AMA SIRADAYDI. BEN BU ARADA BANKAYA EŞİMİN ATM KART HESABINA UZUNKÖPRÜ YATIRDIM AY AY.ALMADIM DİYEMEZ.YANİ MEBLAĞ 3 OLMALI. AYRICA ESKİ EŞ DOSYAYI DİLEKÇE İLE UZUN KÖPRÜYE İSTEDİ. DOSYA ARTIK UUZN KÖPRÜ İCRADA BEN NEREYE NE DAVASI AÇAYIM.
MURAT

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapÇORLU İCRAYA GİTİTİM TAM BORCUM 7 MİLYAR İMİŞ . AMA BEN BANKADAN ELDEN ÖDEDİM DEKONTLAR VAR DEKONTLARDA NAFAKA DİYE AY AY YAZIYOR SADECE TEMMUZ 150 VE MART 150 EKSİK.AVUKATI TEMMUZ 2010 DA BANA VE SİLİVRİ MİLLİ EĞİTİM EOKULA VE MAL . MD SAYMANLIĞA HACİZ İCRA İÇİN YAZI YOLLAMIŞ.AMA SIRADAYDI. BEN BU ARADA BANKAYA EŞİMİN ATM KART HESABINA UZUNKÖPRÜ YATIRDIM AY AY.ALMADIM DİYEMEZ.

Anladığım kadarıyla size karşı icra takibi başlatılmış ve siz de aylık nafaka ödemelerinizi icra müdürlüğü dosyasına yatırmak yerine eski eşinizin banka hesabına yatırmak suretiyle yapmışsınız. Akabinde de, eşiniz ödeme yapılmadığını ileri sürerek icra ceza mahkemesine hakkınızda şikayette bulunmuş ve ceza kararı çıkartmış. Öncelikle şu soruları cevaplayın: Elinizdeki dekontları mahkemeye sunmuş muydunuz? İcra ceza mahkemesinin kararına karşı ağır ceza mahkemesine itiraz etmiş miydiniz?

murathoca

EFENDİM SAYGIALR ÇORLU AĞIR CEZA İTİRAZIM YAPTIM VE REDDİNE DİYE KARAR VERDİ . DOSYAALR VE YAZILAR ELİMDE..344. MADDEYE GÖRE CEZA VERİLMİŞ VE SAVCI ÇAĞRI PUSUAL SI YOLLLAMIŞ. BEN DİYORUM Kİ BORCUM VAR EVE TANAM 200 ÇARPI 12. GERİYE YÖNELİK ODA MAAAŞIMDAN KESİLİYOR . DİĞER HÜKMEDİLEN NAFAKALR YATIRIYORUM DEKONTLAR AVR SADECE YENİ HESAPLAMA İSTİYORUM NET BORCUM NE? VE TAZYİK HAPSİNE NASIL İTİRAZ EDEYİM MAAŞIM BELLİ MAL VARLIĞIM YOK.
MURAT

Avukat

Ağır ceza mahkemesine yapmış olduğunuz itiraz reddedildiğinden, artık bu cezaya karşı başkaca bir itiraz yolunuz kalmamış durumda. Cezanın kalkması için ya kararda belirtilen tüm borcu ödemeniz veya eski eşinizi şikayetten vazgeçmeye ikna etmeniz gerekiyor. Maalesef başka bir alternatif bulunmamakta. Şayet kararda belirtilen borcun bir kısmını banka kanalıyla ödediyseniz ve eski eşiniz de şikayetten vazgeçmiyorsa, bu durumda cezanın kalkması için önce tüm borcu ödemeniz sonra da banka kanalıyla ödediğiniz kısmın istirdadı (geri alınması) için eski eşinize karşı dava açmanız gerekecektir.

Alıntı YapSADECE YENİ HESAPLAMA İSTİYORUM NET BORCUM NE?

Bu hesaplama için icra müdürlüğüne gidip talepte bulunmanız halinde dosya borcunuz icra müdürlüğünce hesaplanacaktır. Ancak elbette banka kanalıyla yapmış olduğunuz ödemeler bu hesaba dahil edilmeyecektir. Banka kanalıyla yapmış olduğunuz ödemeleri eski eşiniz inkar ediyorsa, bu durumda yapılan ödemeler nispetinde borçlu olmadığınıza ilişkin menfi tespit davası açmanız gerekecektir. Bence daha fazla gecikmeksizin hukuken yapılabilecekler hususunda bir avukatla görüşün. Maddi durumunuzun iyi olmadığını, maaşınızın 1/4'ünün hacizli olduğunu yazmışsınız; bu durumda bulunduğunuz ilin barosunun adli yardım bürosuna başvurarak bu konuyla ilgili kendinize ücretsiz bir avukat tayin edilmesini de isteyebilirsiniz. Size yardım sadedinde benim yapabileceklerim bundan ibaret. Allah yardımcınız olsun...

murathoca

silivri ilçe buradan adliyeden mi isticem avukat yoksa sultan ahmet istanbul mu? adliye yede ne dicem?dilekçe ile talep edicem sanırım
hemen veririler mi ?
faydası olu rmu? keşke siz olsanız
MURAT

Avukat

İstanbul Barosu'nun (0212) 251 63 25 (dahili 148 - 150 - 163 - 201 - 219 - 225) nolu telefonunu arayın, oradaki görevliler sizi yönlendirirler. Yalnız başvuru için sizden aşağıdaki belgeler de istenecektir:
   
   1. Muhtardan alınacak fakirlik belgesi,
   2. Muhtardan alınacak ikametgah belgesi,
   3. Nüfus cüzdan fotokopisi,
   4. Dava için gerekli belgelerin fotokopisi.

Size daha fazla yardımcı olmak isterdim ama Silivri bulunduğum yere çok uzak bir yer...

murathoca

U ORHAN ÜYENİN DURUMU GİİB DURUMUM VAR AYNİ HAPİS CEZA ERTELENEBİLİR KALKAR MI? BEN UZUNKÖPRÜ İCRAYA GİİDP HESAPLATSAM ELDEKİ DEKONTLARI KİM NASIL DÜŞER?
BİDE MUHTAR TANIDIK FAKİRLİK KAĞIDI VERİRİ Mİ*?FARZEDİNKİ BELGELERİ ALDIK BARO AVUKAT VERİR Mİ?
VE YA ÇÖZÜLÜR MÜ?
SİZE GÖRE BİR AVUKAT OLARAK ÇIKIŞ YOLU VAR MI*
? SİZ NERDE OTURUYORDUNUZ .?
TELİNİİZ ALSAM BENİMKİ 05425464274
MURAT

uorhan

ARKADAŞLAR;

NAFAKA HERŞEYDEN ÖNCE VİCDANİ BİR SORUMLULUKTUR. FAKAT Bİ İNSANLA HAYATINIZI BİRLEŞTİRDİNİZ VE HİÇ BİR SUÇUNUZ OLMADAN YUVANIZ YIKILIYOSA, VE ARTIK ÇİRKİNLEŞMENİN ZAMANI OLMUŞ İSE.. TARAFINIZA AÇILAN MADDİ MANEVİ BÜTÜN DAVALARDA SIRF ONLAR KADIN, DİYE SİZİ SUÇLU GÖRÜYORLARSA... YOKKK YAAA DURUN LÜTFEN..!!!

KADINA VE ÇOCUKLARA MUTLAKA Kİ POZİTİF AYRIMCILIK YAPALIM TAMAM AMAA, HEPDE ERKEKLER SUÇLU DEĞİLDİR, ÖNCE ADALETİ SAĞLAYIN SONRA YAPIN DERİM. GEÇEN GAZETEDE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK BİR DAVA OKUDUM, BOŞANAN ÇİFTLER MAL PAYLAŞIMI %32 ERKEK %68 KADIN HADİ GELL BUYUR BURDAN YAK..

BÜYÜK FİRMALAR AÇIKLAMA YAPAR, BAYAN İŞÇİLERE İŞE ALIMLARDA ÖNCÜLÜK YAPILACAK DİYE..

YAAA TMMM HERBAYAN POTANSİYEL BİR ANNEDİR VE ANNELERİN HERZAMAN YERİ VE DEĞERİ ASLA TARTIŞILMAZ AMAA..

BAZEN BU OLAY SÖMÜRÜ SİSTEMİNE YARDIMCI OLMAKTAN BAŞKA BİR İŞE YARAMIYOR... EVLENELİM NE GÜZEL, SONRA SAÇMA SALAK KADINSAL RUHSAL VE DUYGUSAL DURUMLARINDAN HAYATI ZEHİR ET... VEE SONRA GİT BOŞANMAYA KALK... VEE SONRA GEL İLİĞİME KADAR SÖMÜRMEYE ÇALIŞ BİZİM ADALETİMİZDE BUNA YARDIMCI OLSUNN... OHHH NE ALAAA :)

BAKIN YAPTIĞIM KİŞİSEL GÖZLEME  GÖRE BOŞANMA DAVALARINI İLK AÇAN TARAF KADIN... NEDEN???? ÇÜNKÜ ONLAR MÜCADELE ETMEKTENSE ACI ÇEKTİRMEYİ TERCİH EDİYORLAR... ALTINA ÇİZEREK VE BÜYÜK PUNTOLU HARFLERLE SÖYLÜYORUM. ASLAAA TÜM KADINLARI KASDETMİYORUMM...

NEYSEE YAA ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN... AMAAA BEN ŞUNU BİLİR ŞUNU SÖYLERİM, EĞER Bİ BAYANA YETKİ VERİRSEN ÖNCE YETKİ VERENİ İDAM EDER:)))

NAFAKA GELİNCE ÖNCE ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN, KARŞINIZDAKİ İNSANIN GERÇEKTEN İHTİYACI VAR İSE, BU GELEN PARA ONUN HAYATINI İDAME ETMESİNE FAYDALI OLACAKSA, YEMEYİN İÇMEYİN ÖDEYİNNN...!!!!

AMAAA BABASININ EVİNDE KEYFE KEDER YAŞIYOR İSEEE, VE TEK AMACI SİZİ SÜRÜNDÜRMEK İSE, HEMEN GARDINIZI ALIN :)

NAFAKA DAVASINDA HAPİS ÇIKABİLMESİ VE BU VERİLEN KARARIN YERİNE GETİRİLEBİLMESİ İÇİN DAVA AÇILDIĞI GÜNDEN GERİYE 3 AYLIK NAFAKA BORCUNUZUN OLMASI GEREKİYOR, DİYELİM Kİ OLDU CEZA DEDİLER.. GİDİN O 3 AYLIK NAFAKAYI ÖDEYİN.... VE CEZANIZ KALDIRILSINN...

AMAAA BUNU KÖTÜ ÖRNEK TEŞKİL ETSİN DİYE DEMİYORUM, GERÇEKTEN MADDİ İMKANINIZ YOK İSEE, VE KARŞITARAFIN AVUKATI HERKESİ SALAK SANIP SADECE KENDİNİ AKILLI SANIYORSA PARANIN HEPSİNİ ÖDEMELİSİN YOKSA KESİN YATARSIN DİYEREK GÖZÜNÜZÜ KORKUTUYORSA..!! BU YOLA BAŞVURUN..

YOKSA NAFAKA HEM AHLAKİ HEM VİCDANI BİR SORUMLULUKTUR..

HEEE BU ARADA BEN HUKUKÇU DEĞİLİM AMAAA ÖĞRENMEK KADAR İNSANA GÜÇ VEREN BİRŞEY OLAMAZ.. VE HUKUK DAHİL HİÇBİRŞEY ÇOK KARIŞIK GİBİ GÖRÜNSEDE DEĞİLDİR... ARAŞTIRIN, ÖĞRENİN, HAKLARINIZI SAVUNUN... BEN AVUKATIM DİYENLERİN SİZİ EZMESİNE İZİN VERMEYİN..ASLAAA TÜM avukatları KASDETMİYORUMM...

BİLİNÇLİ TOPLUM...

murathoca

200 hanıma 150 çocuğa bankaya yatırsam bile geriye dönük avukatlık ücreti dahil borcum var ama hesaplattım 8. 5 am a o kadar olmamalı . çok daha az . o yüzden itirazım var geriye dönük 3 çarpı 350 1050 edr. zaten maaşımdan 400 kesiliyor bugünde 500 icraya  yatırdım o zaman bi 500 daha mı yatırayım borçtan düşsün icra.
MURAT

murathoca

nafaka infaz ertelenelenebilir mi öğretmenin 6350bulmaya çalışıyorum istanbuldan mesleğim tehlikede
MURAT

ahmet çelebi

Alıntı yapılan: Av. Yusuf Kaçar - 26 Şubat 2011, 02:06:00
Evet, birikmiş nafakalar adi alacak hükmündedir. Yalnız buradaki birikmiş alacaktan kasıt şudur: Diyelim ki mahkeme 01.01.2010 tarihinde aylık 500 TL nafakaya hükmetti. Nafaka bedeli ödenmediği için de 01.07.2010 tarihinde icra takibi yapıldı ve bu takipte birikmiş nafaka alacaklarının yanında cari nafakalar için de talepte bulunuldu. İşte burada takip tarihine kadar işlemiş olan nafaka alacağı adi alacak hükmündedir ve bu kısımla ilgili cezai bir yaptırım söz konusu değildir. Ancak takip tarihinden sonra ödenmesi gereken cari nafaka alacakları ise cezai yaptırıma tabidir ve mesela takip tarihinden sonraki 5 aylık nafaka bedeli ödenmediği için yapılan şikayet neticesinde tazyik hapsine karar verilmişse, cezanın kalkması için bu beş aylık nafaka alacağının ödenmesi şarttır. Dolayısıyla siz durumunuzu ve ne miktar ödeme yapmanız gerektiğini bu bilgiler çerçevesinde değerlendirebilirsiniz.
kanun maddesi nedir bu yönde yardımcı olursanız sevinirim.
saygılarımla...

FuDaYL

Alıntı yapılan: Avukat - 26 Şubat 2011, 02:06:00
Evet, birikmiş nafakalar adi alacak hükmündedir. Yalnız buradaki birikmiş alacaktan kasıt şudur: Diyelim ki mahkeme 01.01.2010 tarihinde aylık 500 TL nafakaya hükmetti. Nafaka bedeli ödenmediği için de 01.07.2010 tarihinde icra takibi yapıldı ve bu takipte birikmiş nafaka alacaklarının yanında cari nafakalar için de talepte bulunuldu. İşte burada takip tarihine kadar işlemiş olan nafaka alacağı adi alacak hükmündedir ve bu kısımla ilgili cezai bir yaptırım söz konusu değildir. Ancak takip tarihinden sonra ödenmesi gereken cari nafaka alacakları ise cezai yaptırıma tabidir ve mesela takip tarihinden sonraki 5 aylık nafaka bedeli ödenmediği için yapılan şikayet neticesinde tazyik hapsine karar verilmişse, cezanın kalkması için bu beş aylık nafaka alacağının ödenmesi şarttır. Dolayısıyla siz durumunuzu ve ne miktar ödeme yapmanız gerektiğini bu bilgiler çerçevesinde değerlendirebilirsiniz.

Merhabalar.Konuyu hortlamış olduğum için özür dilerim.Ama aynı dert benimde başımda var. İşsiz olduğum halde ve davayı açan eşim bir mağazada (sigortasız olarak çalışıyor) şef olduğu halde polisler incelemeye gideceği zaman önceden mağaza çalışanlarını tembihleyip orda çalışmadığını beyan etmişler haliyle ıspatlayamadık ve aylık 250 TL nafakaya hükmedildi.Sormak istediğim şu: dava 24.11.2014 te açılıp 13.10.2015 te dava tarihinden itibaren 250 tl olmak üzere karara bağlandı.Hadi açıldığı tarihten bittiği tarihe kadar olanı adi alacak sayılıyor.Karar tarihinden şimdiye dek henüz hiç ödeyemedim .karardan sonra nerdeyse 5 ay geçmiş oluyor.Davacı ise hem birikmiş hemde devam eden nafakalar için İcra takibini 14.12.2015 te başlattı.Bu durumda karar tarihinden onların icra takibi başlattığı tarihe kadar olanıda adi alacakmı sayılıyor?Dün farkettim icra ceza mahkemesinde de nafaka hükümlerine uymamaktan ceza davası açmışlar.Lütfen yardımcı olun.Kötü niyetli ve kimseyi mağdur edecek değilim.Elime geçince vereceğim.Eski eşim amcakızıydı ve boşandım diye kin besliyorlar seni süründürcez diyorlar.Tam olarak hangi tarihten itibaren ödemeye başlamam lazım ki hapisle tazyik olunmayayım beni aydınlatırsanız çok çok sevinirim.

kilimanjaro

Konuyla ilgili emsal Yargıtay kararları:

T.C.
YARGITAY
16. HUKUK DAİRESİ
2010/4819 E.
2010/5766 K.

Nafaka hükmüne uymamak eyleminden borçlu Yılmaz hakkında yapılan yargılama sonucunda beraatine dair (Kastamonu Birinci İcra Mahkemesi)'nin 10.12.2009 tarihli ve 2009/753 Esas, 2009/1135 sayılı kararına karşı yapılan itirazın kabulü ile sanığın 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 340. maddesi uyarınca 3 aya kadar tazyik hapsi ile cezalandırılmasına ilişkin (Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi)'nin 15.01.2010 tarihli ve 2010/41 değişik iş sayılı kararını kapsayan dosya incelendi.

Tebliğname ile;

1- Sanık hakkında Kastamonu Asliye İkinci Hukuk Mahkemesi'nin 2009/17 Esas sayılı dosyası üzerinden yapılan yargılama sırasında 11.02.2009 tarihli ara kararı ile dava tarihinden itibaren hükmolunan tedbir nafakasının tahsili için takip yapıldığı, 8 aylık birikmiş nafaka alacağının ödenmemesi üzerine şikayette bulunulduğu olayda, eylemin suç oluşturmayacağı gözetilmeden itirazın reddi yerine yazılı şekilde karar verilmesinde,

2- Nafaka hükmüne uymamak eyleminden 2004 sayılı Kanun'un 344. maddesi gereğince 3 aya kadar tazyik hapsine hükmedilmesi gerektiği gözetilmeden yazılı şekilde uygulama yapılmasında,

İsabet görülmemekle anılan kararın 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 309. maddesi uyarınca kararın bozulması lüzumu Yüksek Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün 19.05.2010 gün ve B.03.0.CIG.0.00.00.04-105-37-2644-2010/5823/31859 sayılı kanun yararına bozma istemine atfen Yargıtay C.Başsavcılığı'nın 03.06.2010 gün ve K.Y.B.2010/133353 sayılı tebliğnamesiyle istenilmiş olmakla,

Gereği görüşüldü:

Somut olayda; borçlu hakkında Kastamonu İkinci İcra Müdürlüğü'nün 2009/2015 Esas sayılı dosyası ile yapılan takipte, borçluya çıkarılan ödeme emrinde birikmiş nafaka alacağının ödenmesi istenmekte olup, aylık nafaka alacağının tahsili yönünde bir talep bulunmaması karşısında, ödeme emrinin tebliğ edildiği tarihe dek birikmiş nafaka alacağı adi alacak hükmünde olduğundan, bu nitelikte nafaka alacağını ödememek nafaka borcunu ödememe suçunu oluşturmayacağından itirazın reddi yerine kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.

Bozma kararının niteliği dikkate alındığında Yargıtay C.Başsavcılığı'nca (2) nolu bozma nedenini tartışmakta hukuki yarar görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle Yargıtay C.Başsavcılığı'nca kanun yararına bozma istemine atfen düzenlediği tebliğname kısmen yerinde görüldüğünden, Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi'nin 15.01.2010 tarih ve 2010/41 değişik iş sayılı kararının (BOZULMASINA),

Bozma kararı üzerine 5271 sayılı CMK'nın 309/4-d maddesi gereğince yeniden uygulama yapılması gerektiğinden;

Borçlu sanık Yılmaz'ın nafaka borcunu ödememe eyleminden dolayı tazyik hapsi ile cezalandırılmasına yer olmadığına, hakkındaki mahkumiyet kararının çektirilmemesine, dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay C.Başsavcılığı'na tevdiine, 04.10.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

cesitci


Eşimle 4.5 yıldır ayrıyız. İlk açtığım boşanma davası tam 3 yıl önce önce reddedildi. Geçen süre içerisinde yeni bir evlilik yapmak istemem sebebi ile 1 sene önce tekrar bir boşanma davası daha açmayı düşündüm. Evlenmek istediğim kadının baskısı sebebi ile ve görüştüğümüz avukatın da ben sizi kesin boşarım iddiası üzerine haziran 2016 da da 2. davamı açtım. Bu davam da Aralık ayında reddedildi.

Ayrıca bu 2 mahkeme görülürken ara bir kararla yaklaşık 4 senedir ödediğim 1000 lira olan nafakam önce 1800 TL'ye yükseltildi. Daha sonra Eylül ayından bu yana işsiz olmam sebebi ile yaptığım itiraz sonucu Aralık ayında verilen boşanmanın reddi kararı ile birlikte nafaka miktarı da 1500 tl ye düşürüldü.

- Bu karardan sonra Ocak Şubat ve Mart aylarında 1500'er TL nafaka ödememi yapabildim. Ancak geçmişe yönelik aylık 800 tlden biraz da fazlaca hesaplanmış 7000 TL lik bir geçmiş nafaka borcu sebebi ile icraya verildim.

- Bu esnada avukatıma Temmuz 2017 de ilk boşanmanın reddi kararımın ardından geçmesi gereken 3 senenin dolacağı bu sebeple temyize gitmek istemediğimi Temmuz 2017 de 3 senedir süren ayrılık sebebi ile bir dava daha açacağımı söyledim. Avukat benden habersiz bir şekilde istinaf yoluna gitmiş. Bu şekilde davranmasının sebebinin sözleşmemizde yazan boşanma gerçekleşmezse bana geri ödemeyi taahhüt ettiği 2000 lirayı geri ödememek istemesi olduğunu düşünüyorum. Sert çıkmam üzerine merak etme hazirana kadar sonuçlanır demesi üzerine fazla uzatmadım.

-Nisan Mayıs ve Haziran aylarında işsizliğimin devam etmesi sebebi ile artık bu miktarı karşılayacak gücüm kalmadı ve 500 er liradan nafaka yatırmaya başladım.

-İşsizliğimin devam etmesi ve iş arama girişimlerimin sonuçlanmaması üzerine Nisan ayında nafakanın düşürülmesi talebi ile dava açtım. Karşı taraf Aralık 2016 tarihinde verilen kararın istinafta olması sebebi ile derdestlik itirazında bulundu. Ben de o davanın boşanma davası olduğunu gerekçe göstererek derdestlik talebine itiraz ettim.

- 16 Haziran itibari ile eşim ödenmeyen geçmiş borçlar. yada 3 aydır eksik ödenen nafakalar sebebi ile İcra ceza davası açmış. Tazyik hapsi ile karşı karşıyayım.

- Bu arada ben tüm nafaka ödemelerimi eşimin hesabına yaptım yani icra müdürlüğü üzerinden ödenmiş bir tutar yok ama dekontları elimde ödemelerimin.

- Avukatımla ilişkim biraz yukarıda bahsettiğim husus sebebi ile güven temelinin dışına çıktı. Hukuk fakültesi 1. sınıf öğrencisi olmam da sebebi ile bir süredir davalarımı kendim takip ediyorum. İ

Biraz uzunca oldu ama durum biraz karışık. yardımınızı istediğim hususlar şu şekilde :

- Hem Derdestlik itirazını boşa çıkarmak sebebi ile hem de ilk boşanma davamın reddinden geçen 3 yıl sürenin dolmuş olması sebebi istinaftan geri çekilebilir miyim onu merak ediyorum. Niyetim 22 Temmuzdan sonra "ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılması" gerekçesi ile yeni bir boşanma davası açmak. İstinaftan çekilmek mümkün mü? değilse istinaf sürecini hızlandırmak mümkün mü?

- Diğer husus ise İcra ceza davasında nasıl bir yol izlemeliyim? Nisan ayında açtığım nafaka indirimi davama yönelik derdestlik itiraazı kabul edilirse bu davamı gerekçe gösteremem. BU durumda Nafaka kararının istinafta olmasını öne sürebilir miyim?

İşsizliğim devam etmesine rağmen bulduğum gündelik işlerle ayda 500 ödeyebiliyorum. hapse girmem durumunda bunuda ödeyemeyecek hale geleceğim yani aslında iki tarafında yararı yok. Ama eşimle diyaloğumuz olmadığından kendisi ile konuşup ikna etme şansım yok. bunu avukatlarına söyledim ama işsizliğimin ve bu durumun umurlarında olmadıklarını söylediklerini belirtti.