Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

26 Nisan 2024, 09:47:06

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 102
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 87
Total: 87

Şirket çek üzerindeki imza sorunu

Başlatan Okay KIR, 05 Nisan 2011, 19:22:09

« önceki - sonraki »

Okay KIR

İyi çalışmalar üstadım
Çek üzerindeki imzalar ile ilgili iki sorum olacaktı cevabınız için şimdiden teşekkürler
- Limited Şirket müdürü iki kişi fakat müştereken imza yetkililer yani ikisi beraber imza atmak zorundadır , bu durumda çekin üzerine müdürlerden biri imza atarsa bu çek geçersiz mi sayılır, müşterek imzası ile temsil geçerli olduğundan her türlü belgeye iki müdürün imzası olmadan tek müdür imzası hiçbir işe yaramaz mı?
Tek müdür imzalamış çek geçersiz olur mu? yani ödenmez mi bankadan

-şirket çeki üzerine illaki imza yetkli müdür mü imza atmalıdır yani kanuni temsilcimi imzalamalıdır bunun yerine ticaret sicilde tescilsiz yani imza yetkisi olmayan şirket muhasebe müdürünün imzası olan şirket çeki geçerli olur mu?
Saygılar

Avukat

İyi çalışmalar. Çekin şeklen geçerliliği ile keşideciyi hukuken ilzam edip etmeyeceği, yani o çek sebebiyle sorumlu kılıp kılmayacağı ayrı şeylerdir. Çekte imza varsa, çek şeklen geçerli bir çek olur; ancak keşidecinin o çek sebebiyle hukuken sorumlu olabilmesi için elbette çekteki imzanın keşideciye ait olması gerekecektir. Bu bilgi çerçevesinde sorularınızın kısa cevapları şu şekildedir:

Alıntı Yap- Limited Şirket müdürü iki kişi fakat müştereken imza yetkililer yani ikisi beraber imza atmak zorundadır , bu durumda çekin üzerine müdürlerden biri imza atarsa bu çek geçersiz mi sayılır, müşterek imzası ile temsil geçerli olduğundan her türlü belgeye iki müdürün imzası olmadan tek müdür imzası hiçbir işe yaramaz mı?
Tek müdür imzalamış çek geçersiz olur mu? yani ödenmez mi bankadan

Böyle bir çeki banka ödemeyecektir. Şayet yanlışlıkla öderse, hukuken keşideciye karşı sorumlu olur. Ancak çekte şekli bir eksiklik bulunmadığından, böyle bir çeke istinaden icra takibi yapılabilir. Bu tarz bir icra takibinde keşideci şirket imzaya yönelik süresi içinde itirazda bulunursa, bu itiraz neticesinde takip mahkeme kararıyla iptal edilecektir.

Alıntı Yap-şirket çeki üzerine illaki imza yetkli müdür mü imza atmalıdır yani kanuni temsilcimi imzalamalıdır bunun yerine ticaret sicilde tescilsiz yani imza yetkisi olmayan şirket muhasebe müdürünün imzası olan şirket çeki geçerli olur mu?

Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişinin çekte imzası yoksa, şirket o çekle hukuken sorumlu tutulamaz. İmza yetkisi olmayan kişilerin imzaladıkları çekler şirketi hukuken borç altına sokmaz. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi, çekte imzanın bulunması şeklen çekin geçerli bir çek olması sonucunu doğuracağından, böyle bir çeke istinaden icra takibi yapılabilir, şirketin imza itirazı neticesinde de takip mahkemece iptal edilir. Kolay gelsin...