Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

26 Nisan 2024, 15:34:32

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 106
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 85
Total: 85

Avukatlık, hukuk ve adalet kavramlarıyla ilgili özlü sözler

Başlatan Avukat, 15 Nisan 2011, 20:50:48

« önceki - sonraki »

Avukat

·         Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime, hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst te tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı! (Molierac)

·         Adalet ilkin devletten gelmelidir. Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. Kanun düzendir, iyi kanun iyi düzendir. Hukuk her şeyin üzerinde olmalıdır. (Aristo)

·         Yasalar insanı kontrol etmek için gereklidir. (Han Fei)

·         Eğer yasalara saygı gösterilmesini istiyorsak, önce saygı duyulacak yasalar yapılması lazımdır. (Louis D. Brandeis)

·         Hukukun bittiği yerde tiranlık başlar. (William Pitt)

·         Yasaların ilk ve temel amacı bireylerin mutlak haklarını korumak ve düzenlemektir. (William Blackstone)

·         Yasa bir insanın bir eylemde bulunması veya eylemin sınırlandırılmasının ölçüsü ve kuralıdır; lex (yasa), 'ligare' (bağlı kılmak) kelimesinden türetilmiştir ve bir kimsenin eylemlerinden 'bağlı tutulmasını' ifade eder. (Thomas Aquinas)

·         Hukukun bittiği yerde tiranlık başlar. (John Locke)

·         Hukuk, demokraside azınlıkların haklarını ve özgürlüklerini koruma aracıdır. (Alfred E. Smith)

·         Demokrasi, temsili ve çoğulcu karakteri ile seçmene hesap verilmesini, kamu makamlarının hukuka uymak yükümlülüğünü ve adaletin yansız bir şekilde dağıtılmasını da zorunlu kılar. Kimse hukukun üstünde olamaz. (Paris Şartı)

·         İnsanlar yasaları (nomoi), adaletin işlemesi ve şiddetin onun kölesi olması için oluşturdu. (Euripides)

·         Hiç kimse onu bulandırmadığı ve ihlal etmediği sürece hukuk, teneffüs ettiğimiz hava gibi görünmez ve tutulmaz bir şekilde etrafımızı kaplar. Hukuk ancak kaybettiğimizi anladığımız zaman değerinin farkına vardığımız sağlık gibi sezilmez bir şeydir. (Pierre Calamanderi)

·         Adalet, herkese kendi hakkını vermek konusunda kat'i ve devamlı bir iradedir. (Lustinianus)

·         Adalet...Onurlu yaşamak, başkasına zarar vermemek, herkese kendine ait olanı vermek.(Ulpianus)

·         Adalet mülkün temelidir. (Nizamülmülk)

·         Örnek insanlar adaleti anlar. (Konfüçyüs)

·         Medeniyetin ilk şartı adalettir. (Sigmund Freud)

·         Adalet ancak hakikatten, saadet ancak adaletten doğabilir. Anatole France

·         Haklı olduğunuza inanıyorsanız, sakin olmayı başarabilirsiniz. Bud Holiday

·         Adaletin kuvvetli, kuvvetlinin de adil olması gerekir. Pascal

·         İnsanlığın en güzel görevi adalet dağıtmasıdır. (Voltaire)

·         Bana öyle geliyor ki, korkusuz bir insanın çıkıp öbür insanlara şu yalın gerçeği öğretmesi kadar devrimci bir davranış olamaz: Sen neysen osun ve hiç bir zaman başka türlü olamayacaksın; senin hayatın budur, hep buydu, hep bu olacaktır. Parası olan çok yaşar; sözünü geçirebilen bir yanlış yapmaz; güçlü olan doğrunun ne olduğuna karar verir. Tarih budur. (Gottfried Benn)

·         Hiç kimse onu bulandırmadığı ve ihlal etmediği sürece Hukuk, teneffüs ettiğimiz hava gibi, görünmez ve tutulmaz bir şekilde etrafımızı kaplar. O, ancak kaybettiğimizi anladığımız zaman değerinin farkına vardığımız sağlık gibi sezilmez bir şeydir. Leadri

·         Her toplumda yönetim kimde ise, güçlü odur. Her yönetim, kanunlarını işine geldiği gibi koyar. Demokratlar demokratlığa uygun kanunlar, zorbalar zorbalığa uygun kanunlar, ötekiler de öyle... Bu kanunları koyarken kendi işlerine gelen şeylerin, yönetilenler için de doğru olduğunu söylerler, kendi işlerine geleneklerden ayrılanları da kanuna, doğruluğa aykırı diye cezalandırırlar... Doğruluk her yerde birdir; yönetenin işine gelendir. Güç de yönetende olduğuna göre, düşünmesini bilen her adam bundan şu sonuca varır: Doğruluk güçlünün işine gelendir. (Eflatun)

·         Eğitimli insanlar adaleti ilke edinir ve onu düzenli bir biçimde yürütür; onu alçak gönüllülükle kurar ve sadakatla gerçekleştirir. Eğitimli insanlar öncelikle adalete değer verir. Eğitimli insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca asi olurlar. Küçük insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca haydut olurlar. Kendine yapılmasını istemediğini sen de başkasına yapma. (Konfüçyüs)

·         Bir günlük adalet, altmış yıllık ibadetten faziletlidir. (Hz. Muhammed -s.a.v.-)

·         Kuvvetsiz adalet aciz, adaletsiz kuvvet de zalimdir. (Pascal)

·         Mutlak hak mutlak haksızlıktır. (Cicero)

·         Kişi için yalnız çalışmasının karşılığı vardır. (Kuran-ı Kerim)

·         Ülkelerine düzeni getirmek isteyenler önce kendi ailelerini ıslah etmelidirler. Ailelerini ıslah etmek isteyenler önce kendi özel yaşamlarını düzeltmelidirler. Kendi özel yaşamlarını düzeltmek isteyenler önce akıllarını ıslah etmelidirler. Akıllarını ıslah etmek isteyenler bu isteklerinde samimi olmalıdırlar. İsteklerinde samimi olmak isteyenler bilgilerini genişletmelidirler. Bilgilerini genişletmek isteyenler önce araştırmalıdırlar. (Konfüçyüs)

·         Araştırma yapıldığı zaman ancak bilgi artırılabilir; bilgi artırıldığında ancak istek samimi olabilir; istek samimi olduğunda ancak akıl ıslah edilebilir; akıl ıslah edildiğinde ancak özel yaşam iyileştirilebilir; özel yaşam iyileştirildiğinde ancak aile yapısı düzeltilebilir. Aile yapısı düzeltildiğinde ancak devlet düzen içinde yönetilebilir. Devlet düzen içinde yönetildiğinde ancak dünyada barış tesis edilebilir. (Konfüçyüs)

·         İnsancıl olmadıkça adil olamazsın. Vauvenargues

·         Özgürlük ve hukuk ikiz kızkardeşlerdir. Özgürlük sadece sağlam bir düzen içinde gerçekleşebilir. Özgürlüğü korumak ve yıkıldığı yerde yeniden inşa etmek, özgürlük aşıklarının ilk görevidir. (Friedrich Ebert)

·         Ayrıcalıkların sadece eşitlikten doğduğu, vatandaşın yönetime, yönetimin halka, halkın da adalete tabi olduğu bir düzen istiyoruz. (Robespierre)

·         Adalet yaşama organı üyeleri tarafından ve kanunlarla kurulamaz. Adalet insanın
ruhunun içerisindedir. (Walt Whitman)

·         Tüm insanlara eşit ve tam adalet sağlanılmalıdır; din özgürlüğü, basın özgürlüğü, habeas corpus güvenliği altında bireyin özgürlüğü, tarafsızca seçilmiş jüri önünde duruşmaya çıkma hakkı... Bu ilkeler bizim devrim ve reform çağına ulaşmamıza rehber olmuşlardır. (Thomas Jefferson)

·         Adalet devletin amacıdır. Sivil toplumun amacıdır. Adalet için daima mücadele edilecektir. ( Alexander Hamilton)

·         Bir rejim, halkın adalete inanmaz bir hale geldiği noktaya gelince o rejim mahkum olmuştur. (Montesquieu)

·         Dünyanın yıkılmaması için bırak adalet yerini bulsun. Dünya yıkılsa da bırak adalet yerini bulsun. (Latin Atasözü)

·         Adaletin üç temel ilkesi vardır; mülkiyetin istikrarlı olması, mülkiyetin ancak mutabakat ile transfer edilebilmesi ve verilen sözlerin yerine getirilmesi... Eğer mülkiyet istikrarlı değilse daimi savaş olur. Eğer mülkiyet mutabakat sonucunda transfer edilmezse ticaret olmaz. Sözler tutulmazsa o zaman da birlik olmaz. (David Hume)

·         Adalet sivil toplumu ayakta tutan temel politikadır. (Edmund Burke)

·         Eğer yargı gücü, yasama ve yürütme güçlerinden ayrılmazsa özgürlük söz konusu olamaz. (Montesquieu)

·         Adalet herkese hakkını vermektir. (Justinian)

·         Daha fazla yasa, daha az adalet demektir. (Marcus Tullius Cicero)

·         Adalet devletin amacıdır. (James Madison)

·         Bizim yaşamımız doğruyu söylemektir: Geciken adalet adaletsizliktir. ( William Penn)

·         Soruşturmaya başlamadan önce suç işlediği sanılan kimsenin sessiz kalma hakkının bulunduğu kendisine bildirilmelidir. Yapacağı her ifadenin kendi aleyhine kullanılabileceği anlatılmalıdır. Ayrıca bir avukat bulundurma hakkının var olduğu kendisine bildirilmelidir. (Earl Warren)

·         Bir devlet görevlisi veya savcı tarafından, suçu açık bir şekilde tanımlanmadığı sürece evinde arama yapılması ve kişinin tutuklanması çok elimdir ve baskı demektir. Bu tür eylemlere izin verilmemelidir. (Virginia Haklar Bildirgesi)

·         Yasaları her yerde güçlüler yaptı ve zayıfları ezdi. (Turgot)

·         Adalet bütün ahlaki görevlerin toplamıdır. (William Godwin)

·         Adalet güçlünün çıkarından başka bir şey değildir. (Thrasymachus)

·         Yasalar fakiri ezer ve zenginler ise yasaları yönetir. (Oliver Goldsmith)

·         Yasalar örümcek ağı gibidir; küçük sinekler örümcek ağına yakalanır, eşek arıları ise örümcek ağını deler geçer. (Jonathan Swift)

·         Dünyanın imarı ancak adaletle mümkündür. (Fazl b. Iyaz)

·         İnsanın adil yasalara itaat etme gibi bir yasal sorumluluğunun ötesinde ahlaki sorumluluğu bulunmaktadır. Aynı şekilde, insanın adil olmayan yasalara da karşı gelme ve itaat etmeme gibi bir sorumluluğu da olmalıdır. (Martin Luther King. Jr.)

·         Adil olmayan yasalar mevcuttur: Onlara itaat etmekle yetinelim mi, yoksa bu yasaları değiştirinceye kadar onlara itaat mı edelim, yoksa bu yasaları ihlal mi edelim? Bu tür bir devlet yönetimi altında insanlar genellikle çoğunluğu ikna edinceye kadar beklemek gerektiğine inanırlar. Eğer yasalara karşı gelirlerse, çözümün mevcut kötülükten daha kötü olacağını düşünürler. Fakat bilinmelidir ki devletin kendisi çözüm olarak mevcut kötülükten daha kötüdür. (Henry David Thoreau)

·         İnsanlar arasındaki davalarda ve mülkiyet anlaşmazlıklarında eski jüri ile duruşma sistemi diğer tüm sistemlere tercih edilmelidir ve kutsal olarak kabul edilmelidir. (Virginia Haklar Bildirgesi).

·         Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletsizliğe götürmesin. (Kur'an)

·         Tanrı her kuşa yiyeceğini verir, fakat yuvasına yiyeceğini atmaz. (Josiah Gilbert Holland)

·         Haksızlık yapıp tüm insanlarla birlikte olmaktansa, adaletli davranıp tek başına kalmak daha iyidir. (Gandhi)

·         Adalet önce devletten gelir. (Aristo)

·         Allah, hak ve adaletle idare edenleri sever. (Kur'an)

·         Birtek kişiye yapılan bir haksızlık, bütün topluma yapılan bir tehdittir. (Montesquieu)

·         İnsanların çoğunda adalet sevgisi, adaletsizlik korkusu yüzünden vardır. (La Rochefoucauld)

·         Hiçbir şey devlete yasalara saygılı olmak kadar yaraşmaz. (Justiniaus Kanunları)

·         Adalet kutup yıldızı gibi yerinde durur ve geri kalan her şey onun etrafında döner. (Konfüçyus)

·         Adalet olmadan düzen olmaz. (Albert Camus)

·         Adaletsizliği işleyen, çekenden daha sefildir.(Eflatun)

·         Adaletin hedef ve gayesi eşitliği sağlamaktır. (İhering)

·         Mal cimride, silah korkaklarda, karar da zayıflarda olursa düzen bozuktur. (Hz. Ebubekir -r.a.-)

·         Azınlık bazen yanılabilir, çoğunluk her zaman yanılır.(H.İbsen)

·         Hukukun buyrukları şunlardır: Dürüst yaşamak, başkasına zarara uğratmamak, herkesin hakkını vermek. (Ulpianus)

·         Ahlakın olmadığı yerde kanun bir şey yapamaz. (Napoleon)

·         Hükümdar haksız olarak bir köylüden yumurta alırsa, adamları köylünün bütün tavuklarını alır. (Sadi)

·         Adalet topaldır, ağır yürür fakat gideceği yere ergeç varır. (Mirabeau)

·         Devlet Başkanı olmaktansa, haklı olmayı tercih ederim. (Hanry Clay)

·         Bir devletin yıkılışıyla birlikte yasaları da çoğalır. (Tacitus)

·         Doğru olan, haklı olandır. (Alexander Pope)

·         Suçu toplum hazırlar, suçlu işler.(Buckle)

·         Asılan hırsız değil, yakalanandır. (Çek Atasözü)

·         Ceza kaldırılabilir; ama suç insanın içinde sonsuza kadar yaşar. (Ovidius)

·         Bir yargıç, iyi niyetle dinlemeli, akıllıca karşılık vermeli, sağlıklı düşünmeli, tarafsızca karar vermelidir. (Sokrates)

·         Ne kadar yüksekte olursan ol, yasalar senden de yüksektir. (Thomas Fuller)

·         Yasaların uygulaması, onların yapılmasından daha zordur. (Jefferson)

·         Kötü yasalar, zulmün en berbat şeklidir. (Burke)

·         Yasaların bittiği yerde zulüm başlar. (Lord Chatham)

·         Yasama, yürütme yargı içiçe geçmişse, özgürlükler garantide değilse, anayasa yok demektir. Kuvvet kimdeyse o hakimdir. (Jean-Jacques Rousseau)

·         Bir toplumda suç varsa, orada adalet yoktur. (Eflatun)

·         İnsanlara karşı ne zorbalığa başvurun, ne de ezilip büzülün. En etkili yol, hem güçlü hem vicdanlı olmaktır.

·         Suçlunun beraat ettiği yerde yargıç hüküm giyer.

·         Adaletin küçüldüğü ülkelerde, büyük olan artık suçlulardır.

·         Yazılı yasalar örümcek ağları gibidir: zayıfları yakalar, güçlüler deler geçer.

·         Avukatlar terzi gibidir, kendilerini kesmezler, araya gireni keserler.

·         Hak yerde kalmaz.

·         Haklarımız görevlerimizi yerine getirdikçe artar.

·         Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz.

·         Hukuk bir gün herkese lazım olur.

·         Toplumda en büyük güveni her şeyin sonunda adil bir mahkemenin bulunabileceği inancı sağlar.

·         En yıkıcı, en öldürücü yara haksızlık yarasıdır.

·         Ne zulüm, ne merhamet; yalnızca adalet.

·         Bir yanı dinlemeden karar veren, doğru karar vermiş olsa bile adaletsizlik etmiş sayılır.