Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

19 Mart 2024, 10:03:45

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,817
  • Toplam Konu: 4,360
  • Online today: 108
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 71
Total: 71

Ödemeden men talimatı ve ileri tarihli çeklerle ilgili yasal değişikliğe gidildi

Başlatan kilimanjaro, 21 Nisan 2009, 23:29:04

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

5838 sayılı Kanun ile ödemeden men talimatına dayanak teşkil eden TTK.m.711/3 hükmü yürürlükten kaldırılmıştır.

18.02.2009 tarihinde TBMM'nde kabul edilen 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un m.32/19 hükmüne göre, 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 711 inci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Özetle ödemeden men talimatı tarih oldu  :)

Yani keşideciler bundan böyle olur olmaz, çekim elimden rızam dışında çıktı, ödemeyin diye bankalara talimat veremeyecek ve bankalar da bu tür talimatları dikkate alamayacaklar. Keşideci ancak mahkemeye müracaatla sonuç elde edebilecek. Hem bankalar hem de çek hamilleri açısında son derece yararlı bir değişiklik.

Ayrıca, aynı Kanun'un 18. maddesi ile 3167 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir:

"GEÇİCİ MADDE 2- 31/12/2009 tarihine kadar, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir."

Yani yıl sonuna kadar ileri tarihli çekler de bankalara ibraz edilemeyecek  :)
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

Alıntı YapYani keşideciler bundan böyle olur olmaz, çekim elimden rızam dışında çıktı, ödemeyin diye bankalara talimat veremeyecek ve bankalar da bu tür talimatları dikkate alamayacaklar. Keşideci ancak mahkemeye müracaatla sonuç elde edebilecek. Hem bankalar hem de çek hamilleri açısında son derece yararlı bir değişiklik.

Ödemeden men talimatı uygulamasının tümden kaldırılmak yerine ıslah edilerek devam ettirilmesi aslında daha doğru olurdu. Zira gerçekten çekleri elinden rızası dışında çıkan keşideci, ödemeden men talimatı verememesi ve çek iptal davası da açamaması sebebiyle, bugün itibariyle hukuki korumadan tamamen mahrum kalmış durumdadır. Keşideci savcılığa suç duyurusunda bulunmakta, bankaya kayıp/çalınma hususunda ihtarname göndermektedir; ancak tüm bu uğraşlar çekin bankaya ibrazı halinde bankanın ödeme yapmasını (yahut hesapta yeterli karşılığı bulunmuyorsa, çekin arkasına karşılıksız olduğunun şerh edilmesini) hukuki açıdan engellemediği için, masum keşideciler mağdur olabilme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Boş/imzasız çekleri elinden rızası dışında çıkan keşidecilere mutlaka savcılığa suç duyurusunda bulunmasını ve muhatap banka şubesine noter aracılığıyla çeklerin çalındığına/kaybolduğuna ilişkin ihtarname göndermesini tavsiye ediyorum. Çünkü bankalar TTK.m.724 gereğince çekteki keşideci imzasının bankadaki keşideciye ait imza örnekleriyle uyuşup uyuşmadığına bakmak ve imzası tutmayan çek bedellerini ödememek zorundadır. Bankanın imzası tutmadığı halde çek bedelini ödemesi, bankayı keşideciye karşı sorumlu kılar. İşte bu sorumluluğun daha da belirgin hale getirilebilmesi için muhatap banka şubesine ihtarname gönderilmesi ihmal edilmemelidir.