Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Nisan 2024, 08:31:21

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 101
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 90
Total: 90

Kredi Kayıt Bürosu ile kredibiliteye yakın takip: Çekler artık daha emniyetli

Başlatan Avukat, 07 Nisan 2012, 16:07:01

« önceki - sonraki »

Avukat

Bankalar Birliği'nin talimatı ile harekete geçen Kredi Kayıt Bürosu (KKB) karşılıksız çekin önlenmesi için Çek Raporu Sistemi'ni hayata geçiriyor. Sistem önümüzdeki hafta pazartesi gününden itibaren uygulamaya geçecek.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz'in verdiği bilgiye göre sistem şöyle işleyecek:

Çek kabul eden kişi, çek sahibinden Çek Raporu isteyecek. Çek kesen kişi de bankaya giderek belirli bir ücret karşılığında raporu alarak çeki verdiği kişiye gösterecek. Bugün gazetesinin haberine göre, çek Raporu hesap sahibinin bankacılık sistemindeki 2007 sonrası pozitif, 2009 sonrası negatif tüm çek bilgilerini içerecek.

Rapora bakılarak çeki kesen kişinin ne zamandan buyana çek kestiği, geçmiş ödeme alışkanlıkları, çekin tutarının ortalama çek tutarı ile uyumlu olup olmadığı görülecek. Böylece malı satan kişi çeki kabul edip etmeyeceğine bakacak.

ELEKTRONİK ORTAMA TAŞINACAK
Uygulama yıl sonuna doğru geliştirilecek. Buna göre kurulacak Risk Merkezi ile çeki alan kişi de elektronik ortam aracılığı ile çeki kesen kişinin durumu hakkında bilgi sahibi olabilecek. Sistemin ileriki safhaları hakkında bilgi veren Akdeniz, "Risk Merkezi'nin kurulmasından sonra elektrik, su ve telefon faturalarının ödenip ödenmemesi , vergilerin verilip verilmemesi de rahatlıkla takip edilecek" diye konuştu.

HAPİS CEZASINDAN ETKİN
Kasım Akdeniz, sistem ile iyinin iyiliğinin, sorunluların da sorunun ortaya çıkacağını söyledi. Akdeniz, "Sadece ekonomik hayata değil, güvene dayalı ilişkiler de bu sistem sayesinde ortaya çıkacak. Yeni bir dünya doğuyor. İş yapış şekilleri değişecek" dedi. Kasım Akdeniz, sistemin hapis cezasına göre daha adil ve hapis cezasından daha etkin olduğunu iddia etti.

RAPORDA NELER YER ALACAK?
Çek Raporu 2007'den bu yanaki tüm çek bilgilerini içerecek. Raporda şu bilgiler yer alacak;

* Çek kesenin çek hesabınnı bulunduğu bankalar, 2007'den itibaren ibraz edilen çek adedi,
* İbrazında ödene çeklerin adedi ve tutarı,
* 2009 yılı ve sonrası çıkan ve halen ödenmemiş çeklerin adedi ve tutarı,
* 2009 yılı ve sonrası karşılıksız çıkan ve sonradan ödenen çeklerin adedi ve tutarı,
* İbraz edilen ilk çekin tarihi , ibraz edilen ve arkası yazılan ilk çekin tarihi
*İbraz edilen ve arkası yazılan son çekin tarihi,
* İbrazında ödenen son çekin tarihi
* Son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde ödenmiş çeklerin adedi ve tutarı,
* Arkası yazılan çeklerin listesi

http://ekonomi.haberturk.com/makro-ekonomi/haber/731792-karsiliksiz-cek-tarih-oluyor

Avukat

Kredi Kayıt Bürosu'ndaki 25 milyon kişiye ait risk bilgileri artık sadece bankalarda değil günlük hayatın her aşamasında kullanılacak...

Kredi Kayıt Bürosu (KKB), 25 milyon kişinin kredi ve kart bilgilerini paylaşmaya başladı. KKB bugüne kadar sadece bankalarla paylaştığı bu bilgileri 10 Eylül itibariyle hem bireyler hem de kurumların hizmetine sundu. Bankalardan birkaç dakika içinde alınabilecek Risk Raporu sayesinde artık ticari hayat daha şeffaf hale geliyor.

Bugün 25 milyon bireysel yatırımcıya ait 160 milyon veriyi bünyesinde barındıran Kredi Kayıt Bürosu yeni bir dönemi başlatıyor. Bugüne kadar sadece bankalarla paylaşılan kredi ve kredi kart bilgileri artık kişi ve kurumlara da açıldı. KKB'nin yeni ürünü olan Risk Raporu ile herkes kendi kredi ve kredi kartı bilgilerine ulaşırken, artık finansal durumu hakkında da bir sicile sahip oluyor. Böylece bundan sonra ev kiralarken, borç alırken, yeni iş kurarken Risk Raporu sayesinde finansal şeffaflıkta aranan en önemli özellik olarak öne çıkıyor. Yurtdışında yaygın olarak kullanılan Risk Raporu uygulaması ile Türkiye'de de ticari hayat artık daha şeffaf hale geliyor. Bugün sadece kredi ve kredi kartı bilgilerini paylaşan KKB önümüzdeki dönemde cep telefonundan, su faturasına kadar birçok ödeme aracını da Risk Raporu'na eklemeyi öngörüyor.

10 Eylül'de Herkese Açıldı

Kredi Kayıt Bürosu'nun daha önce sadece bankalarla paylaştığı "Risk Raporu" 10 Eylül itibariyle herkese açıldı. Bu tarihten itibaren artık hem gerçek kişiler hem de şirketler kredi bilgilerine yönelik olarak alacağı rapor sayesinde tüm finansal durumunu ortaya koyabilecek. Ev kiralarken, borç alıp verirken, yeni iş kurarken kısacası tüm üçüncü kişilerle olan finansal ilişkilerde şeffaflığı gündeme getirecek olan Risk Raporu bireysel riski de azaltıyor.
Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz "Bugüne kadar sicil sorgulama hizmetimizle bankaların kredi ve kredi kartı tahsislerinde kişilerin ve kurumların finansal durumlarını rapor halinde paylaşıyorduk. Ancak şimdi bu raporları herkese açık hale getirdik. Risk Raporu sayesinde artık vadeli mal satarken, borç verirken, ortaklık kurarken ya da ev kiralarken, kısaca risk aldığınız her işlemde karşı tarafın finansal durumu hakkında bilgi isteyebileceksiniz" diye konuştu.

Rapor Kişilerin Tüm Finansal Bilgilerini İçerecek

Rapor içeriğinde bireysel müşteriler için kredili çalışılan finans kurumu sayısı, toplam kredili hesap sayısı, toplam limit ve borç bakiyesi, gecikmedeki kredi sayısı ve borç bakiyesi, mevcut en uzun gecikme süresi, takibe alınmış kredi adedi ve bakiyesi ve en eski takip tarihi bilgileri bulunacak.
Ticari firma raporlarında ise kredili çalışılan finans kurumu sayısı, ilk ve son kredi kullanım tarihleri, toplam nakdi ve gayrı nakdi limit ve borç bilgileri, gecikmedeki kredi sayısı ve borç bakiyesi, takibe alınmış kredilerin takip anındaki ve güncel bakiyesi ve en yakın ve en eski takibe alınma tarihleri yer alacak.

Rapor Sadece Kişiye Veriliyor

Risk Raporu tüm bankalardan ve bu bankaların istenilen bir şubesinden alınabiliyor. Rapor aldığınız bankanın müşterisi olma zorunluluğu yok. Ancak bankalar raporu sadece kişinin kendisine verebiliyor. Yani Risk Raporu rapor sahibinin bilgisi ve onayı dışında üçüncü kişiler ile paylaşılmıyor.

Su Faturasından Doğalgaza Kadar Genişleyecek

Risk Raporu'nun önümüzdeki dönemde internet, akıllı telefon gibi farklı kanallar üzerinden de ulaşılabilmesi için çalışmalar hızla devam ediyor. İlk adımının kredi ve kredi kartı bilgileri ile başlatıldığı Risk Raporu'nda önümüzdeki dönemde kapsamı da genişlemesi hedefleniyor. Alt yapı çalışmalarının ardından cep telefonundan su faturasına doğalgazdan vergi ödemelerine kadar birçok adımın Risk Raporu'nda yer alması bekleniyor.

Yurtdışında En Çok Kiracıdan Rapor İsteniyor

Yurtdışında yaygın bir şekilde kullanılan Risk Raporu uygulamasına kimlik ve adres bilgileri, ödeme geçmişi, diğer kurumlar tarafından kişinin kredibilitesi hakkında yapılmış sorgulamalar ve icra, iflas mahkeme kayıtlarının yer aldığı risk raporları günlük hayatta sık olarak kullanılıyor. Yurtdışında bu raporlar en çok kredi veren kurumlar, ev sahipleri, sigorta şirketleri, işverenler, kişisel uyarı hizmeti veren kurumlar gibi birçok kurum tarafından riski alan kişi ve
kurumlar tarafından talep ediliyor.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
http://www.halkbank.com.tr/investment/investment.asp?type=3&date=20120912122605

Avukat



Karşılıksız çeklerle ilgili bir araştırma yapan Kredi Kayıt Bürosu (KKB), bu çek sahiplerinin yüzde 90'ının daha önce de çeklerinin karşılıksız çıktığını ortaya koydu.

Eren Güler'in haberi

KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, ekonomi üzerinde tehlike yaratan bu riskin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Bankalar Birliği'nden talebi üzerine hazırlanan çek raporları sayesinde azaltılabileceğini söyledi.

Kredi Kayıt Bürosu dokuz bankanın ortak yönetimde olan bir anonim şirket statüsünde bulunuyor. İlk kuruluş amacı bankaların kendi aralarında müşteri bilgilerini paylaşmak olan KKB, şimdi bu bilgileri üçüncü kişilerle de paylaşıyor. Kurumun hazırladığı çek ve risk raporları ile şirketlerin finansal röntgeni çekilebiliyor ve riskler daha net bir şekilde görülebiliyor.

KKB'nin Genel Müdürü Kasım Akdeniz, karşılıksız çek adetlerinin 2011'den kötü olmakla beraber 2007-2010 arası dönemden daha iyi olduğuna dikkat çekti. Akdeniz, "Bugün 80 bin seviyesinde olan sayı, 2009 yılında 190 binlere kadar çıkmış. Dolayısıyla riskin yönetimi açısından dikkat çekici, ancak çok çok kötü değil. Asıl 2013'de izleneceği seyir sorunun ne kadar ciddi olduğunu gösterecek" dedi.

Artışın sadece karşılıksız çeklerde değil protestolu senet sayılarında da olduğuna işaret eden Akdeniz, karşılıksız çeklerdeki bu artışta hapis cezasının kalkmış olması değil ekonomik yavaşlamanın etkili olduğunu belirtti. Akdeniz, "Daha önce de hapis cezası gibi bir yaptırımın olmadığı protestolu senet sayılarını ve ödenmeyen kredi oranını artıran her neyse karşılıksız çek sayısını da artıran aynı etken. Bu tür dönemler ekonomilerde her zaman olur, geçmişte de oldu, gelecekte de olacak. Burada belirleyici olan bence büyümenin seyri. Buna bağlı olarak 2011 kadar iyi olmamakla birlikte önceki yıllardan da kötü olmayacağını tahmin ediyorum. 2012'deki 60-80 bin arasındaki seyrini sürdürmesini bekliyorum" dedi.

GEÇMİŞİNİ İYİ İRDELEYİN

Akdeniz, firmaların ekonomi için önemli bir tehdit olan karşılıksız çeklerden kaçınmak için karşı tarafın geçmişini iyi irdelemesi gerektiğini söyledi. Akdeniz, şöyle devam etti:

"Geçmişte ya da bugün hala çeklerini veya bankalara olan borçlarını ödemeyen kişilere mal satarken iyi düşünülmeli. Biz Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Bankalar Birliği'nden talebi üzerine KKB olarak geçmişe dönük ödeme bilgilerinin görülebileceği raporlar üretmeye başladık. Çek Raporu ile kişinin geçmiş çek ödeme performansını, Risk Raporu ile de kişinin bankalardaki kredibilitesini ve kredi ödeme performansını görebiliyor. Sadece bu iki rapora baksalar mal satacakları kişinin ödeme performansı konusunda net bir görüş oluşturabilirler. Bu raporlar da en yakın banka şubesinden çok düşük bir bedel ödenerek alınabilir."

ÖZELLİKLE KOBİ'LER İÇİN ÖNEMLİ

Bu konunun özellikle KOBİ'ler açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Akdeniz, "Çünkü Türkiye'deki KOBİ'lerin sermaye yapısı genelde zayıf. Bir iki çek karşılıksız çıktığı anda büyük finansal problemler yaşıyorlar. Mal satan kişi alıcıyı tanımıyorsa ya da tanımakla birlikte durumunda bir bozulma seziyorsa, kişinin kendisinden çek raporunu ve risk raporunu getirmesini isteyecek. İlgili kişi de en yakın banka şubesinden, kendi bankası olmak zorunda değil, bu raporlarını alıp satıcıya gösterecek. Müşteri bilgisinin gizliliği yasanın koruması altında olduğu için direk olarak satıcıya verilemiyor" dedi.

ÇOĞUNUN ÇEKİ DAHA ÖNCE DE KARŞILIKSIZ ÇIKMIŞ

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki karşılıksız çıkan ve halen ödenmeyen çekler üzerinde bir inceleme yaptıklarını ve çok enteresan sonuçlara ulaştıklarını söyleyen Akdeniz, şunları anlattı:"Temmuz ve Ağustos ayındaki karşılıksız çekleri keşide edenlerin yüzde 87'sinin, Ağustos ayındaki karşılıksız çekleri keşide edenlerin de  yüzde 90'nın, 2009'dan sonra arkası yazılmış en az bir çeki var. Daha önce de karşılıksız çek keşide etmiş yani. Bu da bize bu çekleri alan kişilerin malını satmadan önce çek raporlarını istemiş olsalardı yüzde 90'a yakın bir oranla sorunu yakalayacaklarını gösteriyor. Risk raporlarını da dikkate aldığımızda bu oran daha da yükseliyor."

Nisan ayından bu yana üretilen çek raporu sayısının 450 bini geçtiğini kaydeden Akdeniz, "Risk raporunu Eylül ayında uygulamaya soktuk, onun adedi de 50 bine yaklaştı. Bu sayıların içinde finansal kuruluşların kendi istihbarat amaçlı talepleri de var.  Sayılarda önemli gelişme var ancak daha da yaygınlaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA
http://www.ekotrent.com/is-dunyasi/haber/959551-karsiliksiz-cekcilerin-yuzde-90i-ayni-kisiler

Avukat Taner Baş

Çek yapılan değişiklikler sonrasında icra hukuku anlamında önemli bir enstrüman olmaktan çıkmıştır. Ticari hayatta da çek yine geçerli bir ödeme aracı olma vasfını eskiye göre yitirmiştir.