Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

18 Nisan 2024, 19:44:15

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,820
  • Toplam Konu: 4,361
  • Online today: 97
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 76
Total: 76

İş Sözleşmem Hakkında

Başlatan SinS, 13 Temmuz 2012, 21:12:50

« önceki - sonraki »

SinS

Merhaba,

Yaklaşık 1,5 ay önce işe girdim ve sözleşmede 2 ay deneme süresi yazıyor. Sözleşme 3 sayfa ve benim bu 3 sayfada da imzam var fakat karşı tarafın sadece son sayfada imzası var. Bende bir nüsha fotokopisi var. 2 ay deneme süresi ilk sayfada yazılı ve Deneme Süresi : (2) Aydır / Yoktur şeklinde yazılı. Herhangi bir seçeneğin üzeri çizili de değil. Yani 2 aydır mı yoksa Yoktur mu belli değil. Fakat bazen insan kaynaklarından bir beyle mailleştiğimde bazı konularda kendisi beni mülakata çağıran kişi aynı zamanda 2 aylık deneme süresinden bahsettiğim oldu ve kendisi böyle birşey olup olmadığı konusunda beni yalanlayıcı birşey söylemedi. Tabi ben böyle birşey var mı yok mu diye sormadım mailde sadece cümle içinde biliyorsunuz 2 aylık deneme sürem var tarzı bir mail atmıştım. Bunun yanında zaten karşı tarafın bu kağıt üzerinde imzasıda yok bendeki nüshada. Bu bağlamda ben deneme süresinde ihbarsız fesih etmek istiyorum ve işten çıkmak istiyorum. Sizce bu bana problem yaratır mı? Sözleşmede ilk sayfada belirsiz süreli olduğu yazılı.

SinS

Merhabalar,

Büyük bir firmada 1,5 ay önce çalışmaya başladım ve bazı problemlerden ayrılmayı düşünüyordum. 2 aylık deneme sürem var ve henüz dolmadı. Bugün iş yerine gittim ve işyerinde mutlu olmadığım için ayrılmak istediğimi söyledim. Kendileri de dilekçe yazmamı söyledi bende dilekçemi yazdım ve vereceğim zaman bir nüshasını istedim alındığına dair. Bana veremeyeceklerini söylediler. Bende ne zaman kabul olur dedim bana yetkilinin olmadığını söylediler. Bende dilekçeyi geri alıp noterle bildirim yapacağımı söyledim ve geri alıp notere gidip fesih ihbarı yaptım. 2-3 gün içinde aps ile ulaşacağını söyledi noter. Bana da bir nüsha verdiler. Nüshanın 2 adet fotokopisini çektirip birini insan kaynaklarında ki bayana verip, birini de bu tarihte elden bir nüshasını aldığına dair isim, soyisim, tarih ve imza attırıp ben aldım. Ardından çıkış işlemime başladılar. Sonra içerde kalan 16 günlük alacağımı ne zaman alabileceğimi sordum. onlarda bir dahaki ayın 5 inde alabileceğimi söylediler. Benden bir kağıt imzalamamı istediler üzerinde alacağım para yazıyordu tam okumadım ama maaşımı almadan birşey imzalayamayacağımı söyledim. Onlarda kendilerine güvenmem gerektiğini, büyük bir firma olduklarını söylediler. (Bu arada gerçekten büyük bir firma ama ben yine de güvenmediğimi belirtmek isterim.) Bende maaşı almadan imzalayamayacağımı söyledim tekrar. Bunun yanında çalışma belgesi verdiler onu da imzalamamı istediler, ben onu da içerde kalan ücreti almadan imzalamayı düşünmediğimi söyledim. Şu anda çıkış işlemim yapıldı mı bilmiyorum ama bilgisayarımdaki hesabım mailim çalışmıyor ve açamıyorum. Bunu departmandaki bağlı olduğum kişiye sorunca çıkışın verildiğinden dediler ama elimde herhangi bir belge yok. Bende birde şirkete giriş çıkışta kullandığım elektronik kart var. O da çalışıyor hala. Giriş-Çıkış yapabiliyorum. Bana artık gelmemin gerekmediğini söylediler hatta gelmemem için ikna etmeye çalıştılar ama ben yarında gideceğim. Giriş-Çıkış kartını istediler bende alındığına dair belge istedim gerek yok dediler bende vermedim, kalan ücretim yatmadan ve çıkışım karşılıklı alacak olmadığıyla ilgili bilgi olan bir kağıt imzalamadan da vermeyi düşünmüyorum. Sonuçta bu durum resmi olarak sadece noterden aldığım nüshanın fotokopisinin ik tarafından imzalanan kağıdı dışında elimde bir ispatı yok. O konuda da emin değilim. Şu anda yaptığım şeylerden yanlış yapıp yapmadığım konusunda, ücretimi almadan verdikleri kağıdı imzalama konusunda ve ileriye dönük ne yapmam konusunda fikrinize ihtiyacım var. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Vaktinizi harcayıp okuduğunuz içinde çok teşekkürler. Saygılar.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapYaklaşık 1,5 ay önce işe girdim ve sözleşmede 2 ay deneme süresi yazıyor. Sözleşme 3 sayfa ve benim bu 3 sayfada da imzam var fakat karşı tarafın sadece son sayfada imzası var. Bende bir nüsha fotokopisi var. 2 ay deneme süresi ilk sayfada yazılı ve Deneme Süresi : (2) Aydır / Yoktur şeklinde yazılı. Herhangi bir seçeneğin üzeri çizili de değil. Yani 2 aydır mı yoksa Yoktur mu belli değil.

İş Kanunu'nun 15. maddesi, "Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

    Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır."
hükmünü içerir. Bu hüküm çerçevesinde konuyu değerlendirirsek; sizdeki nüshanın deneme süresiyle ilgili açıklamaların bulunduğu sayfaya işverenin imzasını atmamış olması, işverenin kötü niyetli olması halinde aleyhinize sonuç doğurabilecektir. Ancak kötü niyetli bir işveren karşısında bile haklarınızın savunulabilmesi (gönderdiğiniz e-posta gibi delillere dayanarak) mümkündür. Meseleyi topyekün değerlendirdiğimizde, benim şahsi kanaatim, herhangi bir sorun yaşamayacağınız yönündedir.

Alıntı YapBende ne zaman kabul olur dedim bana yetkilerinin olmadığını söylediler. Nüshanın 2 adet fotokopisini çektirip birini insan kaynaklarında ki bayana verip, birini de bu tarihte elden bir nüshasını aldığına dair isim, soyisim, tarih ve imza attırıp ben aldım. Ardından çıkış işlemime başladılar.

İstifa tek taraflı bir hukuki işlemdir. İstifanızı sunduğunuz anda karşı tarafın kabulüne bağlı olmadan tüm hukuki sonuçlarını doğurur. Bu sebeple istifanızın işveren tarafından işleme alınıp alınmadığı gibi konuları araştırmanızın bir gereği yok.

Alıntı YapBana artık gelmemin gerekmediğini söylediler hatta gelmemem için ikna etmeye çalıştılar ama ben yarında gideceğim. Giriş-Çıkış kartını istediler bende alındığına dair belge istedim gerek yok dediler bende vermedim, kalan ücretim yatmadan ve çıkışım karşılıklı alacak olmadığıyla ilgili bilgi olan bir kağıt imzalamadan da vermeyi düşünmüyorum. Sonuçta bu durum resmi olarak sadece noterden aldığım nüshanın fotokopisinin ik tarafından imzalanan kağıdı dışında elimde bir ispatı yok. O konuda da emin değilim. Şu anda yaptığım şeylerden yanlış yapıp yapmadığım konusunda, ücretimi almadan verdikleri kağıdı imzalama konusunda ve ileriye dönük ne yapmam konusunda fikrinize ihtiyacım var.

Yasal haklarının farkında olan, bilinçli bir kişiye benziyorsunuz. Dolayısıyla çok endişeli davranmanıza hiç mi hiç gerek yok. Öncelikle rahat olun. Noter ihtarnamenizin bir nüshasını işverene elden tebliğ etmişsiniz; bu aşamadan sonra işe gitmenize gerek yok. Giriş-Çıkış kartı başta olmak üzere, işverene ait tüm eşyaları hazırlayacağınız bir "Teslim-Tesellüm Tutanağı" ile imza karşılığında işverene teslim etme yoluna gidebilirsiniz. Size imzalatmak istedikleri belgelerle ilgili ise içeriklerini okuduktan sonra şayet haklarınızı tehlikeye atacak nitelikte ifadeler yoksa imzalayabilirsiniz, sorun olmaz. Şayet yazı içerikleri aklınızda şüpheler/tereddütler oluşturursa, şimdi yaptığınız gibi ücretinizi tahsil ettikten sonra imzalayacağınızı belirtin. Kolay gelsin...

SinS

Alıntı yapılan: Av. Yusuf Kaçar - 17 Temmuz 2012, 12:06:28
Merhabalar.
Yasal haklarının farkında olan, bilinçli bir kişiye benziyorsunuz. Dolayısıyla çok endişeli davranmanıza hiç mi hiç gerek yok. Öncelikle rahat olun. Noter ihtarnamenizin bir nüshasını işverene elden tebliğ etmişsiniz; bu aşamadan sonra işe gitmenize gerek yok. Giriş-Çıkış kartı başta olmak üzere, işverene ait tüm eşyaları hazırlayacağınız bir "Teslim-Tesellüm Tutanağı" ile imza karşılığında işverene teslim etme yoluna gidebilirsiniz. Size imzalatmak istedikleri belgelerle ilgili ise içeriklerini okuduktan sonra şayet haklarınızı tehlikeye atacak nitelikte ifadeler yoksa imzalayabilirsiniz, sorun olmaz. Şayet yazı içerikleri aklınızda şüpheler/tereddütler oluşturursa, şimdi yaptığınız gibi ücretinizi tahsil ettikten sonra imzalayacağınızı belirtin. Kolay gelsin...
Teşekkürler cevabınız için gerçekten benim içimi fazlasıyla rahatlattı. Kartı bugün giriş yaparken kullandım. Gelmedi diye tutanak tutmasınlar diye noter yazısı ellerine geçene kadar gitmek istediğimden devam etmek istedim işe. Yanlız artık gerek yok gelmene diyerek kovar gibi gönderdiler bugün. Çıkıştada kart çalışmadı. Kartı alındığına dair yazı isteyerek teslim etmek istediğimde yazı vermemize gerek yok diyerek direttiler. Benimde bu durum içimi rahatsız ediyor açıkçası. Bana birde çalışma kağıdı imzalattılar bugün üzerinde alacak verecekle ilgili hiçbirşey yazmıyordu. Birde çıkışımla ilgili birde ibraname gösterdiler hakkımda alacağım maaş ve alacak verecek olmadığına dair bir yazı yazan. Bana dedikleri noter yazısı ellerine ulaşınca maaşımı yatıracaklarmış ve beni çağıracaklarmış bende kartı o zaman verecekmişim. O maaşın yazdığı ibranameyide o zaman imzalayabilirmişim. Hatta o kağıda da benim imza atmama gerek yok dediler. Artık birşeye imza atmama gerek yokmuş bunada yokmuş dediler. Kafam gerçekten bu konuda karışık. Kartı zimmetlediklerine dair hiç bir imza atmadım. Ama giriş çıkışta kullanıyordum sonuçta. Bunun yanında versem vermedi diyebilirler. Vermesem vermedi derler zaten. Aldıklarına dair herhangi birşeyde imzalamıyorlar. Bu konuda tedirginim açıkçası. Tekrar cevabınız için teşekkürler.

Birde istifa değilde noterden çektiğim fesih bildirimi. o ikisi farklı sanırım. noterde iki farklı belge olarak gidiyor.

Deneme süresinin yazdığı sayfada aynı zamanda işveren adresi ssk işyeri sicil numarası telefon vs gibi bilgiler bulunuyor. diğer sayfalarda bu bilgiler yok. sözleşmenin kimlere ait olduğu bu sayfada yazıyor. diğer sayfalarda bir bilgi yok bu konuda. sadece son sayfada kendi damga ve imzaları var. benim imzam her sayfada var.

Avukat

Alıntı YapKartı zimmetlediklerine dair hiç bir imza atmadım. Ama giriş çıkışta kullanıyordum sonuçta. Bunun yanında versem vermedi diyebilirler. Vermesem vermedi derler zaten. Aldıklarına dair herhangi birşeyde imzalamıyorlar. Bu konuda tedirginim açıkçası.

Sonradan kartı bize teslim etmedi deseler bile sizden en fazla kartın bedeli neyse onu isteyebilirler, ki kurumsal bir firmanın böyle küçük şeyler için alavereli işlere tenezzül edeceğine ben ihtimal vermem şahsen.

Alıntı YapBirde istifa değilde noterden çektiğim fesih bildirimi. o ikisi farklı sanırım. noterde iki farklı belge olarak gidiyor.

Deneme süresinin öngörüldüğü iş sözleşmelerinde deneme süresi içinde her iki tarafta sebep göstermeksizin ve tazminatsız şekilde iş akdini feshetme hakkına sahiptir. Bir işçi, iş akdini feshetmiş olduğunu muhteva yönünden herhangi bir şekilde karşı tarafa bildirebilir. Ne şekilde bildirilirse bildirilsin, bunun litalatürdeki adı, "fesih bildirimi"dir. "Fesih bildirimi", namı diğerle "feshi ihbar", işçinin haklı sebeplerle iş akdini feshetmesi gibi istifa dışındaki halleri de kapsayan geniş bir terimdir. Belirttiğim gibi, burada önemli olan, karşı tarafa iş akdini sonlandırma iradenizin bildirilmiş olmasıdır. Dolayısıyla adına ister istifa deyin ister başka bir şey; iki aylık deneme süresi içinde doğuracağı sonuç aynı olacaktır. Yukarıda da belirttiğim gibi, fesih iradeniz karşı tarafa ulaştığı anda sonuç doğurur; karşı tarafın bunu kabul edip etmemesine ya da işleme koyup koymamasına bağlı değildir. Kolay gelsin...

SinS

Alıntı yapılan: Av. Yusuf Kaçar - 18 Temmuz 2012, 02:53:01
Sonradan kartı bize teslim etmedi deseler bile sizden en fazla kartın bedeli neyse onu isteyebilirler, ki kurumsal bir firmanın böyle küçük şeyler için alavereli işlere tenezzül edeceğine ben ihtimal vermem şahsen.
Teşekkürler tekrar cevaplarınız için. Telefonla konuştuğumda insan kaynaklarındaki bayan kartın çok pahalı olduğunu ve yurtdışından geldiğini vs söylemişti. Heralde amacı farklı bunu söylemesinin ama bugün götürüp verecem karşılığında da teslim tesellüm tutanağı imzalatmaya çalışacağım. Tekrar çok teşekkürler. Kolay gelsin. İyi günler.