Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Nisan 2024, 06:31:59

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 101
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 82
Total: 82

Bina (işhanı ) kullanım yönetmeliği hakkında ( önemli ltf. acil bilgi )

Başlatan didem77, 10 Eylül 2012, 14:29:33

« önceki - sonraki »

didem77

Bir işhanı içerisinde büro sahibiyim sahip olduğum 2 dairemim kapısıda kadar diğer daire sahibi bölme olarak koridor alanını ve yangın çıkış noktasını kapatmış bulunmaktadır acilen bu durumla ilgili beni bilgilendirir misiniz. İşhanı kullanım yönetmeliğinde böyle bir durumu nasıl itiraz edebilirim beni yönlendirir misiniz.
Teşekkür ederim
Didem

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapBir işhanı içerisinde büro sahibiyim sahip olduğum 2 dairemim kapısıda kadar diğer daire sahibi bölme olarak koridor alanını ve yangın çıkış noktasını kapatmış bulunmaktadır acilen bu durumla ilgili beni bilgilendirir misiniz. İşhanı kullanım yönetmeliğinde böyle bir durumu nasıl itiraz edebilirim beni yönlendirir misiniz.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun aşağıda tam metni yer alan 16. maddesi gereğince ortak yerlerde her kat malikinin arsa payı oranında hakkı vardır. Aynı Kanun'un 19. maddesi uyarınca da "Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz." Yani bırakın herkesin ortak kullanımına tahsis edilen bir alanın kat maliklerinden biri tarafından kapatılmasını ve diğer kat maliklerinin kullanımın engellenmesini, siz bağımsız bölümünüzün dış duvarı, tavan ve taban gibi yerlerinde bile keyfinize göre değişiklikler yapamazsınız. Sizin bahsettiğiniz yönetmelikte bunun aksine bir hüküm varsa ve böyle bir hükme istinaden söz konusu yerler kapatılmışsa, öncelikle yöneticiye yazılı şekilde müracaat ederek hukuka aykırı olan bu durumun yönetici eliyle düzeltilmesini talep edebilirsiniz; yönetici oralı olmazsa, konuyla ilgili dava açmanız da mümkündür. Kolay gelsin...

     II - Ortak yerler üzerinde :
   
     Madde 16 – Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.
   
     Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.

     II - Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:
   
     Madde 19 – Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar.
       
     (Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/8 md.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
   
     Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.