Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

20 Nisan 2024, 13:56:33

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 92
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 93
Total: 93

06.05.2012 tarihli iptal edilen hakimlik sınavında mahkeme yürütmeyi durdurdu

Başlatan kilimanjaro, 02 Kasım 2012, 01:40:04

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

06.05.2012'de Ankara'da yapılan toplam 1546 avukat adayın katılarak 271 adayın 70 puan ve üstü not alarak mülakata katılmaya hak kazandığı ancak yapılan itirazlar neticesinde sınav sonuçları şaibeli bulunarak ÖSYM tarafından 04.09.2012 tarihinde iptal edildiği açıklanan avukatlıktan hakimliğe geçiş sınavıyla ilgili tartışmalar sınava giren bir aday tarafından yargıya taşınmış ve ÖSYM'nin iptal kararının yürürlüğünün durdurulması talep edilmişti.

Talebi görüşen mahkeme, ÖSYM'nin iptal kararının yürütmesini durdurdu. ÖSYM de bu karara itiraz etti. Böylelikle sınava girerek kazanan hakim ve savcıların durumu da tam bir kör düğüme dönüştü.

BİR ADAY DAVA AÇTI

ÖSYM 6 Mayıs'ta kopya iddiaları nedeniyle sınavı iptal etmişti. Kopya çekildiği iddiaları sonrasında yapılan soruşturmada, sınav sonrasındaki istatistiki verilerin geçmiş yıl verilerinden ciddi anlamda sapması nedeniyle, iptal kararı alındığı belirtilmişti. ÖSYM o gün yaptığı açıklamada sınavın yenileceğini de duyurmuştu. Ancak bir hakim adayının davası üzerine ÖSYM'nin sınav iptali kararının yürürlüğü durduruldu. Mahkeme kararı 17 Ekim'de oybirliği ile alındı.

ÖSYM neden iptal etmişti

- Sınavın 2011 yılında gerçekleştirilen sınava göre daha zor olduğunun internette yer alan görüşlerden olduğu,
- Başarılı adayların puanlarının sınır olan 70 puanın hemen üzerinde yoğunlaşması gerekirken 2012 sınavında bu yoğunlaşmanın 80 puan ve üzerine de yayılmış olduğu,
- 2011 yılında yapılan sınavda başarılı olan iller ile 2012 yılında yapılan sınavda başarılı olan iller arasında bir uyumun söz konusu olmadığı,
- 2011 yılında sınava giren adayların bazılarının puanlarını, 2012 yılında sınavın daha zor olmasına rağmen ortalama 40 puan civarında artırmış olduğu,
- Sınavı ilk 50 sırada başarıyla tamamlayan adaylardan 26'sının 2011 sınavında baraj puanının altında kaldıkları halde bu sınavda 85 ve üzeri puan aldığı,
- Kritik belirleyici olarak tespit edilen sorulardan bazılarında, oluşma olasılığı çok düşük olmasına rağmen, yanlış cevap üzerinde birleşildiği,
- Başarılı adaylardan bazılarının karı-koca veya akraba ilişkilerinin ve sınavı üstün başarı ile kazanan 4 evli çiftin cevap kağıtlarında benzerlik olduğu ve puanlarının da birbirlerine yakın olduğu,
- Sınav sonuçlarında özellikle derece yapmış bazı adayların soru kitapçıkları üzerinde hiç bir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yapmaksızın matematik sorularında yüzde 100 doğru yapmış olmaları ya da yaptıkları karalamalarda ulaştıkları/ulaşamadıkları sonucu değil farklı şıkkı işaretlemiş olmaları gerekçeleriyle sınavı iptal etmişti.

http://www.haber7.com/guncel/haber/946465-hkim-savci-sinavi-kordugum-oldu
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Hakim ve savcılığa geçiş sınavında yaşanan kopya skandalına takipsizlik kararı çıktı. ÖSYM'nin "kopya olabilir" tespitine rağmen verilen karar "iddiaları ispatlamak mümkün değil" şeklinde oldu.

Avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş sınavında kopya skandalı yaşanmıştı. Evli çiftler birbirine yakın puanlar, bazı adaylar da çok yüksek puanlar almıştı.

Konuyu araştıran ÖSYM çarpıcı tespitlerde bulundu. "Bazı adaylar karalama bile yapmadan doğru şıkları bulmuş, bazıları da kitapçıklardaki karalamalarda buldukları yanlış sonuçları değil, direkt olarak doğru şıkkı işaretlemiş" dedi.

Ancak ÖSYM'nin "kopya olması büyük bir ihtimal" diyen bu tespitlerini savcılık dinlemedi. Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili Atilla Kart'ın suç duyurusu üzerine başlayan soruşturmadan takipsizlik kararı çıktı.

8 aylık soruşturma sonunda takipsizlik kararı veren savcılık, "iddiaları ispatlamak güç" dedi.

http://www.kanalb.com.tr/haber.php?HaberNo=48084#.UULJjVfDuBg


Adalet Bakanlığı, mülakat sonucunu açıkladı

Adalet Bakanlığı, 06.05.2012 tarihli hakimlik savcılık sınavının ÖSYM tarafından iptal edildiği açıklanınca sınavda başarılı olan adayları mülakata çağırmamıştı. Ancak bir adayın ÖSYM'nin iptal kararına karşı açtığı dava neticesinde mahkemenin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararının ardından yazılı sınavı kazanan adayları 13-22 Şubat arasında mülakata çağırmış ve geçenlerde mülakat sonucunu açıklamıştı.. Mülakat sonucuna göre toplam 108 aday hakimlik ve savcılığa hak kazanmış oldu.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Fevzi ÇAKIR / ANKARA

Hakimler Savcılar ve Yüksek Kurulu 2. Dairesi, 2012 yılında Avukatlıktan Hakimliğe Geçiş Sınavında kopya çektiği iddia edilen 37 hakim ve savcının mesleğe kabul kararını kaldırdı.

Bu kararla birlikte haleh hakim ve savcı olarak görev yapan bu isimler aday hakim seviyesine inmiş oldu. Bu isimler kararın kendilerine tebliğ edilmesinin ardından görevlerinden el çekecekler.

ADALET BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanı Kenan İpek, 37 hakim-savcının 6 Mayıs 2012'deki Avukatlar için Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı'ndan önce soruları ve cevaplarını elde ederek, imtihanı haksız ve hileli geçtiklerinin belirtildiğini bildirdi.

İpek, yaptığı yazılı açıklamada, HSYK'nın kararları hakkında bazı basın-yayın organlarında, 37 hakim ve cumhuriyet savcısının meslekten ihraç edildiği haberlerine yer verildiğine dikkati çekerek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklamaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

HSYK'nın, Anayasa ve kanunların kendisine tanıdığı görevleri yaptığına işaret eden İpek, Anayasa'nın 159. ve HSYK Kanunu'nun 4. maddesinde tanınan yetki çerçevesinde, kurulun hakim ve cumhuriyet savcılarının "mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma işlemlerini" gerçekleştirdiğini hatırlattı.

İpek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında kurula gönderilen dosya hakkında inceleme başlatıldığı bilgisini paylaşarak, şunları kaydetti:

"Haklarında inceleme yapılan 37 hakim-savcının, 6 Mayıs 2012'deki Avukatlar için Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı'nda birlikte hareket ettikleri, soruları ve cevaplarını sınavdan önce elde edip kullanmak suretiyle sınavı haksız ve hileli şekilde geçtikleri belirtilmiştir.

Verilen kararla halen görevini yürüten 37 hakim ve cumhuriyet savcısının, mesleğe alındıkları sırada Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (ı) bendinde yer alan, 'yazılı yarışma sınavında başarı gösterme' ve (j) bendinde yer alan 'hakimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamış olmak' koşullarını taşımadıklarının sonradan anlaşılması karşısında, aynı yasanın 53. maddesinin (b) bendi uyarınca haklarındaki mesleğe kabul kararının kaldırılması ile görevlerinin sona erdirilmesine, soruşturmanın yürütülmesi için dosyanın bir nüshasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına, ilgililerin hakim ve cumhuriyet savcısı adayı statüsüne dönmeleri nedeniyle disiplin yönünden soruşturma için dosyanın bir nüshasının Adalet Bakanlığına gönderilmesine karar verilmiştir."

2012 yılında yapılan sınavda kopya çektiği iddiasıyla mesleğe kabul kararları kaldırılıp aday statüsüne geri döndürülen 37 hakim ve savcının tam listesi şu şekilde:

1- Fatih Başyiğit - Şabanözü Hakimi

2- Alaattin Sabır - istanbul Anadolu Hakimi

3- Serhat Ağır - Yargıtay Tetkik Hakimi

4- Gökhan Yıldırım - Hayrabolu C.Savcısı

5- Halil Küçükdağlı - Bulancak Hakimi

6- Tülay Ardıç - Yargıtay Tetkik Hakimi

7- Adem Kaçar - Refahiye Hakimi

8- Halit Önder - Kozan Hakimi

9- Yusuf Aydemir - Trabzon Hakimi

10- Necmettin Boz - Eskişehir Hakimi

11- Gökhan Simavlı - Senirkent C.Savcısı

12- Eren Gençay - Diyarbakır C.Savcısı

13- Abdullah Enis Ural - Niğde Hakimi

14- Elif Mercan Çevik - Sivaslı Hakimi

15- Ahmet Kara - Kemalpaşa Hakimi

16- Mahmut Karababa - Batman C.Savcısı

17- Mehmet Erdin - Gazipaşa Hakimi

18- Rasim Büyük - Torul Hakimi

19- Akif Akbulut - İstanbul Hakimi

20- İsa Çetin - Pervari Hakimi

21- Şerife Cevizci Ünsal - Pazarcık Hakimi

22- Özgürarslan Topçak - Diyarbakır Hakimi

23- Hasan Çiçek - Akşehir Hakimi

24- Habip Doğan - Safranbolu Hakimi

25- Murat Enez - Gönen Hakimi

26- Hafize Okay - Ermenek Hakimi

27- Mustafa Kemal Çilingir - Silvan Hakimi

28- Engin Nazlı - Gaziosmanpaşa C.Savcısı

29- Dursun Ali Kurt - Altınözü Hakimi

30- Fatih Mehmet Bayram - Bor C.Savcısı

31- Habil Kahraman - Şanlıurfa Hakimi

32- Hacer Bardakçı - Alanya Hakimi

33- Oktay Cemil Bayram - Burhaniye Hakimi

34- Niyazi Kara - Devrek Hakimi

35- Bahri Bayazıdoğlu - Karaman C.Savcısı

36- Mehmet Dönmez - Diyarbakır C.Savcısı

37- Mehmet Cemil Bilgiç - Karabük Hakimi

:
http://m.haberturk.com/gundem/haber/1089728-37-hakim-ve-savci-meslekten-ihrac-edildi
http://www.son.tv/haber-348230
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.