Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Nisan 2024, 09:14:43

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 99
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 89
Total: 89

Yeni borçlar kanununda kefillik

Başlatan Nilüfer Yılmaz, 20 Kasım 2012, 10:17:37

« önceki - sonraki »

Nilüfer Yılmaz

İyi çalışmalar Yusuf bey
Yeni borçlar kanununa göre, Kafil olan kişi kendi el yazısı ile kefil olduğu tutarı belirtmesi gereklimidir? Sadece imza ile kefil olduğunda yani herhangi el yazısı ile tutar belirtmezse kefillik tutar belli olmadan geçerli olmaz mı?
Örneğin, Bankadan 10.000 TL kredi kullanan birine kefil olduğumda ve sözleşmeye sadece imza atsam herhangi bir tutar elyazısı ile yazmazsam kefillik geçerli olmaz mı yoksa sadece 10.000 TL ile mi sınırlı olur?
İleride kredi kullanan ödemez ve faiz ve haciz masrafları eklense benim kefilliğim ne durumda olur? Saygılar Teşekkürler

Avukat

Merhabalar. Borçlar Kanunu'nun 583. maddesinin ilk fıkrası (aşağıda tam metni mevcuttur) sorularınızın cevabını içeriyor. Evliler açısından 584. maddede de önemli bir yenilik getirilmiş bulunuyor, dolayısıyla bu maddeye de dikkat edilmelidir. Kolay gelsin...


   II. Şekil
   
   Madde 583- Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmaz. Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi şarttır.
   
   Kendi adına kefil olma konusunda özel yetki verilmesi ve diğer tarafa veya bir üçüncü kişiye kefil olma vaadinde bulunulması da aynı şekil koşullarına bağlıdır. Taraflar, yazılı şekle uyarak kefilin sorumluluğunu borcun belirli bir miktarıyla sınırlandırmayı kararlaştırabilirler.
   
   Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumluluğunu artıran değişiklikler, kefalet için öngörülen şekle uyulmadıkça hüküm doğurmaz.
   
   III. Eşin rızası
   
   Madde 584- Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.
   
   Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüşmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına sebep olmayan değişiklikler için eşin rızası gerekmez.