Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Nisan 2024, 20:53:39

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 101
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 72
Total: 72

'Türk ulusu ile Kürt milliyeti eşit değildir' provakasyonuna farklı bir yaklaşım

Başlatan kilimanjaro, 26 Ocak 2013, 12:07:58

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Derin devlet ses verdi!, Mehmet Kamış, Zaman Gazetesi

Birgül Ayman Güler'in sözlerini ulusalcı devlet anlayışının dile dökülmüş hali olarak okuyabiliriz. Bence Sevr'in fiilen gerçekleştirilmesi için beslenmiş, büyütülmüş, iliklerimize zerk edilmiş bir anlayıştan başka bir şey de değil. Bu anlayışın diğer kutbunda da Kürt şovenizmi yapan, Kürt ırkçılığı üzerine kurgulanmış olan PKK var. İki taraf da Türkiye'yi ölümüne çekiştirip duruyor.

Daha önce de yazmaya çalışmıştım, Türkiye'deki bütün problemlerin temelinde bu iki konu yatıyor. Birincisi yeni kurulan devletin ulus devlet adı altında ırkçı bir anlayışla kurgulanması, ikincisi de devletin vatandaşlarını ideolojik anlayışına göre terbiye etmeye çalışması. Aslında bu virüs, Türkiye'nin (Osmanlı'nın) Batılılaşma serüveniyle bünyeye girmiş, milletler ve inançlar birlikteliğine göre kurgulanmış bir devleti darmadağın etmişti.

Birgül Ayman Güler'in sözleri, Türkiye'yi dünyadan koparan, düşüncelerimizden Balkanları söküp atan, Ortadoğu ile aramıza Çin Seddi'ni ören, bütün tarihi geçmişimizi reddeden, pozitivist, katı laik, özünde Türk düşmanı olmakla birlikte ulusalcı bir anlayışın dile gelmiş halinden başka bir şey değil. 27 Mayıs'ta Menderes'i devirip idam eden, Türkiye'yi 12 Eylül şartlarına hazırlayıp sonra da darbe yapan, 28 Şubat'ta darbeyi organize eden yapının siyasetteki yansıması... Zaten Birgül Ayman Güler kendisine yapılan eleştirileri, ''Ben parti tüzüğümde ne varsa onu söyledim." şeklinde cevaplıyor. Korkarım ki bu sözlerinde haklı. Yani buna benzer düşünceler CHP'nin parti tüzüğünde var. Problem de burada zaten. PKK terör örgütü sosyolojik olarak niçin var?

Çünkü bugüne kadar devlete egemen olan anlayış ulusalcı bir anlayış ve vatandaşına bir ırkı, bir hayat biçimini kazıkla çakmaya çalıştı.

PKK'nın aslında, işte bu ulusalcı devleti bire bir kopyalayıp, eski devletin yaptığının bire bir aynısını, Kürt kimliğiyle ortaya koyduğunu görürüz. Devletin yaptıklarından Türk ismini çıkartıp yerine sadece Kürt koyuyor. Bir de ırkı dayandırdığı efsane olarak Ergenekon'un yerine Kawa efsanesini koyuyor. Yani yapılanlar arasında aslında büyük bir fark yok, ikisi de kan kardeşi.

Bugüne kadar yapı kavmiyetçilik üzerine kurgulanmıştı. Bu nedenle eski düzenin devam etmesi için mutlak surette ulusalcılığı dayatmayı sürdürecekler. Irk merkezli her konuşma, her müzakere de bu tuzağa düşmekten başka bir şey olmayacaktır. Çünkü bizi sadece ırkçılık böler. Irkçılık hakikaten de Osmanlı'yı paramparça ettiği gibi Allah korusun Türkiye'yi de paramparça edebilecek tek problemdir. Bu ırkçılık ateşini ne güvenlik güçleri, ne askeri tedbirler, ne de sıkılmış yumruklarımız söndürebilir. Türk ve Sünni bir ailede doğmuş ve büyümüş birisi olarak söylüyorum: Türkiye Cumhuriyeti ırk merkezli yapılanmadan vazgeçmedikçe, devlet vatandaşına hayat tarzını belirleme isteğinden feragat etmedikçe bu topraklarda sular durulmayacaktır. Bu nedenledir ki suların durulmasını istemeyenler sürekli ırkçılığı gündemde tutuyor.

Ben Birgül Ayman Güler'in sözlerinden yola çıkıp, partiyi Türk ulusalcılığı çizgisinden çıkartmaya çalışan şimdiki CHP yönetimini yerden yere vurmayı yanlış buluyorum. Adıyaman Milletvekili Salih Fırat'ın yaptığı gibi partiden istifa etmek de doğru değil. Çünkü Güler'in bu çıkışını, Kılıçdaroğlu'nun partide yapmak istediklerini hedef alan, onu ulusalcı çizgiye zorlamak isteyen bir çıkış olarak görmek lazım.

Yeni bir ülke, yeni bir anayasa ve yepyeni bir anlayışla devleti yeniden kurgulamak, bu ülkeyi bir bütün olarak tutabilmek için çok önemli bir unsur olmaya hâlâ devam ediyor.

http://www.zaman.com.tr/columnistDetail_getNewsById.action?newsId=2045516


Birgül Ayman Güler'in Meclis kürsüsünden dile getirdiği işte o tartışmalı sözler:

http://www.youtube.com/watch?v=ACFCxCrMD4M#
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.