Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

16 Nisan 2024, 09:03:53

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,819
  • Toplam Konu: 4,360
  • Online today: 92
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 73
Total: 73

Çanakkale şehitleri için hatim indirildi, Devlet erkanı hatim duasına amin dedi

Başlatan kilimanjaro, 19 Mart 2013, 16:11:36

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çanakkale'de katıldığı 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma törenlerinde bir ilk yaşandı. 250 bin şehit için ilk kez hatim indirildi, Devlet erkanı duaya durdu!

Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katıldığı Çanakkale Şehitlerini Anma törenleri bir ilke sahne oldu.

Devlet erkanının katıldığı 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma törenlerinde 250 bin şehit için ilk kez hatim indirildi. Başbakan Erdoğan ve tören alanındaki herkes, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in yaptığı hatim duasına hep birlikte 'amin' dedi.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yılı anma etkinliklerinde bu yıl ilk kez Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Çanakkale Şehitleri Abidesi önünde gerçekleşen resmi törene katılarak şehitler için dua etti.

Çanakkale Deniz Muharebesinde şehit düşen 253 bin vatan evladı için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından okutulan 253 bin hatimin duasını da yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, duada şu ifadelere yer verdi;

"İzzetimizi, şerefimizi, onurumuzu, harimi ismetimizi çiğnetme, mabetlerimizin göğsüne namahrem eli değdirme, ezanlarımızı susturma, şanlı bayrağımızı indirtme Allah'ım..."

Ey bizleri ve bütün mevcudatı yoktan var eden, varlığından, sevgisinden ve rahmetinden haberdar eden yüce rabbimiz, ey rahmeti ile bütün varlığı, bütün kâinatı, bütün insanlığı yaratan, rahman ve rahim olan ulu Allah'ımız, ey yerlerin ve göklerin yegâne sahibi, kalplerimizin, sırlarımızın, niyet, gaye ve hedeflerimizin, arzu ve kederlerimizin maliki olan yüce mevlamız, öncelikle hakkıyla ifade etmekten aciz kaldığımız hamdimizi, senamızı, şükrümüzü, duamızı sana yöneltiyoruz, kabul eyle Allah'ım.

Bugün dağların, taşların şüheda gövdesine büründüğü Çanakkale'de dünyanın en yüce, en ulvi, en mukaddes şehitliğinde milletçe hep birlikte ellerimizi açtık dua ediyoruz. Onların muazzez ruhlarını, bizlerden haberdar eyle. Eski dünya, yeni dünya, bütün akvamı beşere karşı, yedi iklimi cihana karşı 'Çanakkale geçilmez' diyerek destanlar yazan, en büyük zaferi kazanan şehit Mehmetçiklerimizin diyarından sana yakarıyoruz. Milletimizi, ordumuzu, yurdumuzu, ebediyen payidar eyle. İzzetimizi, şerefimizi, onurumuzu, harimi ismetimizi çiğnetme, mabetlerimizin göğsüne namahrem eli değdirme, ezanlarımızı susturma, şanlı bayrağımızı indirtme Allah'ım.

"O güneşlerin ışığını yurdumuzun, milletimizin üzerinden hiçbir zaman eksik etme Allah'ım..."

Allah'ım yüce kitabında din, iman, millet, vatan, hak, hakikat, adalet, erdem, fazilet uğruna can veren şehitlere ölüler demeyiniz, bilakis onlar diridirler buyuruyorsun. Dipdiri olduklarına şeksiz şüphesiz inandığımız şehitlerimizin 'Amin' sesleri eşliğinde sana yalvarıyoruz. Dualarımızı kabul eyle Allah'ım. Allah'ım bugün 98 yıl önce karada, denizde, Kirte'de, Zığındere'de, Arıburnu'nda, Anafartalar'da bir hilal uğruna batan nice güneşlerin diyarından binlerce şehidimizin tertemiz makamından sana sesleniyoruz. Onların makamlarını ali eyle. O güneşlerin ışığını yurdumuzun, milletimizin üzerinden hiçbir zaman eksik etme Allah'ım. İstiklal şairimizin ifadesiyle 'Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi, bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi' Şehadet şerbetini içen tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, başta efendimiz sevgili Peygamberimiz olmak üzere bedir ashabı ile birlikte Hz. Aliyyü'l Murtaza seyyidü Şüheda Hz. Hüseyin Efendimiz ile birlikte haşrolmayı cennet ve cemalinle buluşmayı nasip eyle Allah'ım.

"Bizleri şehitlerimizin uğruna canlarını verdiği yüce değerlere ihanet edenlerden eyleme Allah'ım..."

Allah'ım şehitlerimizi dünyaya getiren, bin bir çile ile büyüten ve onları yüce ideallerle yetiştiren annelerimize merhamet eyle. 'Git evladım ben yıllarca oğulsuz kalayım, şu yaralı bağrıma taşlar basayım, hadi yavrum hadi git, ya gazi ol ya şehit' diyerek evlatlarını Çanakkale'ye gönderen tüm annelerinin ruhlarını aziz eyle.

Allah'ım millet olarak bizlere şehitlerinin aziz hatırasını ruh ve gönül dünyasında yaşatmayı nasip eyle. Bizleri onların uğruna canlarını verdiği yüce değerlere ihanet edenlerden eyleme Allah'ım. Allah'ım dilleri, kavimleri, ırkları, beldeleri farklı ancak imanları, idealleri, azimleri, gayeleri, niyetleri duyguları, aynı nice Mehmetçiklerimiz burada can verdiler. Bugünde aynı iman, aynı gaye, aynı azim, aynı niyet, aynı duygulara sahip kardeşler topluluğu olmayı, barışı, huzuru, esenliği, kardeşliği, hakkı, adaleti, erdemi, fazileti egemen kılmayı bizlere nasip eyle Allah'ım.

"Ateş ve baruta güvenmiş insanlığa bizleri umut eyle Allah'ım..."

Allah'ım Anadolu'nun her evinden, Rumeli'nin her bölgesinden, Şam'dan, Bağdat'tan, Beyrut'tan, Kahire'den, Üsküp'ten, Saray Bosna'dan son ehli saribin salvetini yıkmak için Çanakkale'ye gelen ve burada ölesiye kardeş olan şehitlerimizin bize öğrettiği birlik, beraberlik ve kardeşliği ülkemizden İslam beldelerinden eksik etme Allah'ım. Bize de o kardeşliği ver. Kin ve nefrete mağlup etme Allah'ım. Ateş ve baruta güvenmiş insanlığa bizleri umut eyle Allah'ım.

"Çanakkale aynı zamanda çağdaş dünyaya savaş ahlakını, savaş hukukunu öğreten bir mekteptir, bir okuldur..."

Allah'ım Çanakkale aynı zamanda çağdaş dünyaya savaş ahlakını, savaş hukukunu öğreten bir mekteptir, bir okuldur. Nice Mehmetçikleri yaralı düşman askerlerini sırtında taşımış, kırbasından su içirmiştir. Bizleri, ülkemizi, milletimizi, İslam beldelerini, ahlak dışı, hukuk dışı her türlü savaştan, her türlü afetten, her türlü fitneden, muhafaza eyle Allah'ım.

http://www.haber7.com/guncel/haber/1003548-devlet-erkani-canakkalede-duaya-durdu


Başbakan Çanakkale'de konuştu

Çanakkale'de Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümün töreninde konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Çanakkale şehitlerine Mehmet Akif Ersoy'un o duasıyla seslendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Zaferi'nin sadece Mehmetçiğin değil bütün dünya mazlumlarının zaferi olduğunu belirterek, "Vatanları ve namusları için canını vermiş şehitlerin torunları olarak Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz. 98 yıl önce Çanakkale'de bir olduk, beraber olduk, birbirimize kardeş olduk. Onun için tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyeceğiz. Geleceğe böyle yürüyeceğiz. Çanakkale'yi anlayamayan Türkiye'yi asla anlayamaz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Stadyumu'nda yapılan Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98.yıldönümü törenlerinde konuştu. Başbakan Erdoğan, 98 yıl önce Mehmetçiğinin büyük bir destan yazdığını ifade ederek, "Mehmetçik Çanakkale destanını az önce küçük mücahidimizin okuduğu o Çanakkale şiirindeki inceliğiyle yazdı. Tüm dünyanın mazlumlarının duasıyla, o duaların verdiği güçle, ilhamla yazdı. Kabil'in Kandehar'ın, Belh'in İslamabad'ın, Tebriz'in minberlerinden Mehmetçik için dualar edildi. Saraybosna'nın, Rabat'ın, Tunus'un, Kahire'nin mihrapları önünde gözyaşları içinde dua edildi. Mekke, Medine, Kudüs'te eller semaya açıldı, gözlerden yaş, dillerden dualar döküldü. Mehmetçiğin muzaffer olması için Allah'a yalvarıldı. İnsanlar mallarını, canlarını, en önemlisi de dualarını Mehmetçiğimize yolladılar. Çanakkale birçok boyutuyla olduğu kadar dua boyutuyla da önemlidir. Çanakkale Zaferi bir etnik kökenin bir ırkın bir kavmin zaferi değildir. Çanakkale zaferi Türkiye'nin Anadolu ve Trakya'nın olduğu kadar dünya üzerindeki bütün kardeş milletlerin yeryüzündeki tüm kardeşlerimizin zaferidir. Bu zafer karşısında İstanbul ne kadar sevindiyse Diyarbakır'da o kadar sevinmiştir. Bu muhteşem kahramanlık karşısında İzmir ne kadar iftihar ettiyse Şam , Beyrut o kadar iftihar etmiştir. Bu zafer Van'ın yüreğine nasıl ferahlık vermişte o kadar Sana'nın Hartum'un, Şam'ın, Haleb'in yüreğine de vermiştir. Senegal'den buraya gemilerle asker taşıdılar. Sizi Müslümanların safında savaşmaya götürüyoruz dediler. Kandırarak Çanakkale sırtlarına getirdiler. Osmanlı cihan devletini savunacaklarını sanıyorlardı. Ancak Çanakkale'ye geldiklerinde, düşman sandıkları tarafta yani bizim tarafta okunan ezanları duydular. Aldatıldıklarını, kandırıldıklarını anladılar hemen oracıkta silahlarını bıraktılar" dedi.

"TEK VATAN, TEK BAYRAK, TEK DEVLET VE TEK MİLLET DİYECEĞİZ"
"Müslüman askerlerin Biz Osmanlı'ya, müslüman kardeşlerimize karşı savaşmayız" dediğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "İşte Çanakkale zaferi bunun için önemlidir. Mehmetçiğin kahramanlığında abideleşen bir zaferdir. Ama bu sadece Mehmetçiğin değil bütün dünya mazlumlarının zaferidir. Tarihe yön verecek bir destan yazılırken aynı zamanda bizim millet ve milliyet anlayışımızın da adeta manifestosu yazılmıştır. Ben istiyorum ki bütün Türkiye köyleri, ilçeleriyle, gençleriyle, yaşlılarıyla gelsinler Çanakkale şehitliğini ziyaret etsinler. Tüm Türkiye gelsin o şehitliklerde, o mezar taşlarında yazan isimleri, şiirleri okusunlar. Ben istiyorum ki sadece Türkiye değil Balkanlar'ın, Afrika'nın gençleri de gelsin, burada dedelerini tanısın. Mezar taşlarında İstanbullunun yanında Diyarbakırlı var. Bingöllünün yanında Rizeli var. Erzurumlunun yanında Edirneli var. 81 vilayet, bugün olduğu gibi ilçeleriyle, köyleriyle Anafartalar'da, Arıburnun'da tek bir mezar içinde yan yana gelmiştir. O mezar taşlarında Kudüs var, Bakü var, Gümülcüne var, Batum var. Biz kardeşlik, dayanışma temelinde yakından ilgiliyiz. Çanakkale'yi anlayamayan Türkiye'yi asla anlayamaz. Çanakkale ruhunu anlayamayan milleti de anlayamaz, milliyetçiliği de anlayamaz. Çanakkale'deki azmi, fedakarlığı anlamayan bu ülkenin kardeşliğini de anlayamaz. Biz Çanakkale'de adeta yeniden doğduk. Tarih sahnesinde yerimizi yeniden aldık. Vatanları, bayrakları,,namus ve şerefleri için seve seve can vermiş şehitlerin torunları olarak Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz. 98 yıl önce Çanakkale'de biz bir olduk, beraber olduk, birbirimize kardeş olduk. Onun için tek millet diyeceğiz. Tek bayrak diyeceğiz. Tek vatan diyeceğiz. Tek devlet diyeceğiz. Geleceğe böyle yürüyeceğiz. Yüzüncü yılda inşallah çok daha muhteşem anma törenini hep birlikte gerçekleştireceğiz.

MEHMET AKİF'İN DUASINI OKUDU
Başbakan Erdoğan, Çanakkale şehitlerine Mehmet Akif Ersoy'un o duasıyla seslendi:

"Bu kutlu günde tüm şehitlerimize, tüm gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum ve Mehmet Akif'in duasıyla onlara seslenmek istiyorum:

Millet için etti mi ordum zafer,
Kükremiş aslan kesilir her nefer.
Döktüğü kandan göğe vursun zafer,
Toprağa bir damlası boş akmasın.

Amin! Desin hep birden yiğitler.
"Allahü ekber!" gökten şehitler.
Amin! Amin! "Allahü ekber!"

Ey ulu Peygamberimiz nerdesin?
Dinle minarede öten gür sesin!
Gel, bana yâr ol ki cihan titresin!
Kimse dönüp süngüme yan bakmasın

Amin! Desin hep birden yiğitler.
"Allahü ekber!" gökten şehitler.
Amin! Amin!" Allahü ekber!"

TÖRENLERDEN DETAYLAR
Stadyumdaki törenler başlamadan önce Mehteran gösterisi yürekleri kabarttı. "Çanakkale geçilmez" yazan altın madalya Türk Bayrağı'na takıldı. Şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı eşliğinde bayrak göndere çekildi. Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı halkın zaferini kutladı.

50 dansçı, çeşitli yörelere ait halk oyunları gösterisi sundu. Şehit torunlarının geçit töreni ile stadyumdaki törenler sona erdi. Başbakan Erdoğan Şehit torunlarıyla öğle yemeğinde biraraya gelecek.

Çanakkale Stadyumu'ndaki törenler Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de katıldı.

DÜNYANIN DÖRT YANINDAN ŞEHİT VE GAZİ TORUNLARI BULUŞTU
Bu yılki törenlerde Türkiye ve dünyanın dört yanından şehit ve gazi torunları Çanakkale'de buluştu. Biz değil miydik projesinin yöneticisi Çanakkale Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, "Kahraman atalarımıza olan minnet borcumuzu ödemek için yola çıktık. Yurt içi ve dışından 255 şehit çocuğuna ulaştık. Bazıları gazi bazıları şehit yakını. Resmi geçit töreninde bulundular. Başbakanımız kendilerine hitap etti. Daha sonra şehitliğe, atalarının savaştığı toprakları ziyaret edecekler. Bizler duygu yoğunluğunu yaşıyoruz. Yurtdışından gelen şehit ve gazi yakınları var. Irak, Kerkük, Musul, Suudi Arabistan Mekke'den konuklarımız var. Makedonya, Kosova'dan misafirlerimiz var. Türkiye'nin 81 ilinden konuğumuz var. 81 ilimize belgesel ve resim sergileri düzenlenmesini sağladık" dedi.

Projenin adını Başbakan grup toplantısındaki konuşmasından esinlenerek koyduklarını kaydeden Çanakkale İl Dernekler Müdürü Resul Karakurt, "2009 yılında Başbakanımız grup toplantısında Çanakkale'den bahsederken, omuz omuza savaşan biz değil miydik demişti. En güzel isim bu olur diye bu ismi koyduk" diye konuştu.

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2013/03/18/basbakan-canakkalede-konusuyor
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.