Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

19 Nisan 2024, 18:41:27

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 96
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 78
Total: 78

VEREM HASTALIĞI VE ASKERLİK DURUMU

Başlatan gumus55, 31 Mart 2013, 23:35:36

« önceki - sonraki »

gumus55

Merhaba Ben 2012 Haziran Ayında Verem Hastalığından 1 Ay hastanede yattım. Tedavim 7 ay sürdü şimdi 3 aylıl kontrollere gidiyorum doktor sıkıntı yok diyor. 2013 askeri yasalarında verem hastalığı geçirmiş kişilerin durumu nedir ? Askere alıyorlarmı ? Almıyorlarmı ?

Teşekkürler.

Adnanoğuz

Tüberkülozdan kesin cürük alırsın.sonucda askeri hastaneye sevk olacaksın.ciğerlerindeki kalıntılar cok önemli.TSK.bu riskigöze almıyor cok ciddi üzerinde duruyor,şimdiden gecmiş olsun.

gumus55

Cevabınız için teşekkür ederim. Bu kanun olarak var heralde. Ve arkadaşım 2008 de tüberküloz geçirmişti. 2012 sonunda askere gitti muayenede sölememiş geçirdini askerde ortaya çıkmış. Ama çürük vermemişler. Şuan askerliğini yapıyor.  Acaba aradan 5 sene geçtiği içinmi olabilirmi ?

Avukat

#3
Merhabalar. Hastalığınız ağır seyretmişse ve vücutta kalıcı sıkıntılara sebep olmuşsa, geçirmiş olduğunuz tüberküloz sebebiyle çok büyük ihtimalle askerliğe elverişli olmadığınız tespit edilecektir. Konuyla ilgili "Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği"nin ilgili hükümleri aşağıya çıkartılmıştır. Geçmiş olsun...


   Yükümlülerin Sağlık Muayeneleri
   
    Sağlık Muayenesi (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.)
   
    Madde 5 – (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.) Askerlik Kanunu gereğince yükümlülerin sağlık muayeneleri,  askerlik şubelerinin bulunduğu yerlerde, öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda veya asker hastanelerinde tek tabip tarafından aşağıdaki şekilde yapılır.
   
    1) (Değişik: 16/6/2008-2008/13831 K.) Ruh ve beden durumları ile iç organları dikkatle gözden geçirilir, nabız sayılır, kan basıncı ölçülür, çıplak olarak belirlenen boy ve kilolar tespit edilir. Soluk alma ve vermedeki göğüs genişlikleri ve muayene sonunda bulunan hastalık ve arızalar kaydedilir. Yükümlünün bildiği herhangi bir hastalık veya arızası olup olmadığına ilişkin ve muayene sırasında herhangi bir sağlık yakınması bulunup bulunmadığına ilişkin ekte yer alan Yükümlülere Yoklamalarda Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formuna uygun yazılı beyanı alınır. Yükümlünün beyan ettiği hastalık veya arızasına ilişkin elinde mevcut bulunan tıbbi belgelerin birer örnekleri de alınarak yükümlünün beyanı ile birlikte askerlik şubesinde muhafaza edilir.
   
    2) (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.) Yükümlünün beyan ettiği hastalık veya arızası ya da fizik muayene ile saptanan bozuklukları nedeniyle muayene sonucunda karar verilemeyenlerle gözlem altında bulunmaları, uzman tabip tarafından değerlendirilmeleri veya laboratuar ya da görüntüleme tetkikleri gibi ileri tetkiklerle değerlendirilmeleri gerekenler, şayet aile hekimi ya da resmi sivil sağlık kuruluşunda görevli tek tabip tarafından muayene edilmiş ise en yakın asker hastanesine gönderilir. Yükümlü asker hastanesinde tek tabip tarafından muayene edilmiş ise ilgili uzmana yönlendirilir.

    3) (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.) Yükümlüler hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, asker hastanesi sağlık kuruludur. Ancak, yatalaklar ile gözle görülür rahatsızlığı bulunanlar hakkında ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya askerliğe elverişli değildir kararlı sağlık raporları, askerlik şubesi başkanı veya vekili ile mülki amirliklerce görevlendirilen resmi iki sivil (varsa biri aile hekimi) tabipten teşkil edilecek geçici sağlık kurulunca verilebilir. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde bu kurul resmi iki sivil tabipçe de oluşturulabilir. Geçici sağlık kurulunca haklarında karar verilemeyen yükümlüler askerlik şubelerince en yakın asker hastanesine sevk edilir."
   
    4) (Ek: 16/6/2008-2008/13831 K.) Yükümlü tarafından beyan edilmeyen ya da fizik muayene sırasında belirti ve bulgusuna rastlanamayan çeşitli hastalık ve arızaların ortaya konması veya taranması için laboratuar veya görüntüleme tetkiki gibi ileri tetkikler yapılması gerekmez. Yükümlülerin bu şekilde gerçekleştirilen sağlık muayenelerinde askerliğe elverişli bulunmaları, kendilerinin muayene tarihinde tam sağlıklı olduklarını göstermez ve silâh altına alındıktan sonra saptanan hastalık ve arızalarının askerlik sırasında ortaya çıktığının kanıtı veya karinesini tek başına oluşturmaz.
   
    5) (Ek: 16/6/2008-2008/13831 K.) Askerlik görevinin bitiminde erbaş ve erler hakkında birlik tabibi tarafından Terhis Öncesi Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu düzenlenir ve diğer formlar ile birlikte askerlik şubesinde yükümlünün şahsi dosyası imha edilinceye kadar muhafaza edilir.
   
    Gruplandırma
   
    Madde 6 – (Değişik: 16/6/2008-2008/13831 K.)
   
    (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.) Askerlik çağına giren yükümlüler, yoklamaları sonucunda askerliğe elverişli olanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olmak üzere gruplandırılır.
   
    1) Askerliğe elverişli olanlar: Sağlık yetenekleri bakımından hiçbir hastalık ve arızası bulunmayanlar ile hastalık ve arızaları, Hastalık ve Arızalar Listesinin A dilimlerine girenlerdir.
   
    2) Askerliğe elverişli olmayanlar: Hastalık ve arızaları, Hastalık ve Arızalar Listesinin B ve D dilimlerine girenlerdir.

     Yoklama dışında yapılan sağlık muayeneleri (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.)

     MADDE 7- Yoklamada arıza veya hastalıkları gözden kaçanların, sevki sırasında rahatsızlığını beyan edenlerin, yoklama kaçağı ve bakayaların muayeneleri, askerlik şubesinin bulunduğu yerde öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda veya asker hastanelerinde bulunan tek tabip tarafından yapılır. Sağlık kuruluşlarına sevkten önce Yükümlülere Yoklamalarda Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formunun doldurulması sağlanır.
   
    Yurtdışında Bulunan Yükümlülerin Sağlık Muayeneleri (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.)
   
    MADDE 8- Yurtdışında yaşayan askerlikle yükümlü vatandaşlardan herhangi bir hastalık veya arızası olmayanların sağlık muayeneleri, yükümlünün kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından veya konsolosluklarca uygun görülecek resmi sağlık kuruluşlarında yaptırılır ve düzenlenecek yoklama formları doğrudan vatandaşın kayıtlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarına gönderilir. Yurtdışında yoklaması yapılanlar için Yükümlülere Yoklamalarda Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu düzenlenmez. Ancak, bu yükümlülerden üçüncü fıkranın (d) bendi kapsamına girenler ile haklarında Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığınca verilen kararlara karşı yapılan itirazlar sonucunda yurtiçindeki asker hastanelerine sevki gerekenler için sevkten önce Yükümlülere Yoklamalarda Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu düzenlenir.
   Askerlik yükümlülüğünü fiilen silah altına alınmayı gerektirmeyen askerlik hizmet çeşitlerinden biri ile yerine getirecek olanların yoklamaları yaptırılmaz.
   Fiilen silah altına alınacak olsun ya da olmasın, askerlik hizmetini yerine getirmeye engel sağlık sorunu olduğunu beyan eden veya görünüşlerinden hastalık veya arızası olduğu anlaşılanların muayeneleri konsolosluklarca uygun görülecek resmi sağlık kuruluşlarında yaptırılır ve iki tabip tarafından imzalanan muayene ve tetkik sonuçları, Türkçe tercümeleri ile birlikte konsolosluklarca onaylanarak Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığına gönderilir. Bu raporlar, Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığınca incelenir ve aşağıdaki kararlardan biri ile onaylanarak Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığına gönderilir:
   a) Askerliğe Elverişlidir.
   b) Askerliğe Elverişli Değildir.
   c) Ertesi Yıla Bırakma.
   ç) Sevk Geciktirmesi.
   d) Yurtiçinde Bir Asker Hastanesinde Muayenesi Uygundur.
Ancak, fiilen silah altına alınmayı gerektirmeyen askerlik hizmet çeşitlerinden biri için başvuruda bulunmuş olanlar hakkında "Sevk Geciktirmesi" kararı verilmez. Sehven bu şekilde karar verilmiş olanların raporlarına "Ertesi Yıla Bırakma" kararı verilmiş gibi işlem yapılır.
   Bu kararlara karşı yapılan itirazlar, Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığınca belirlenecek yurtiçindeki asker hastanelerinde yapılacak kontrol muayenelerine göre sonuçlandırılır.
   
    Son Yoklamada Yapılacak Sağlık İşlemleri
   
    Madde 9 – Son yoklamada yapılan sağlık muayenelerinin kontrolu barışta, o bölgede bulunan kolordu, tümen baştabipleri tarafından savaşta üst makamlarca verilecek emre göre en yakın sağlık kurulu tarafından yapılır. Bundan başka son yoklama ile görevlendirilmiş bulunan askeri tabipler, çevrede görecekleri bulaşıcı hastalıkları muayenenin yapıldığı yerdeki hükümet tabibine yazılı olarak bildirmek zorundadırlar.
   
    Ayrıca muayeneler sonucu düzenleyecekleri askerlik şubelerindeki sağlık istatistiklerini de doldururlar ve bu şubeler kanalıyla ilgili makama gönderirler.
   
    Askerliğe Elverişli Olan ve Olmayanlar Hakkında Yapılacak İşlemler
   
    Madde 10 – (Değişik: 16/6/2008-2008/13831 K.)
   
    (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.) Yoklamaları yapılan yükümlüler, askerliğe elverişli olanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olmak üzere gruplandırılır.

    (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.) Yoklamaları sırasında geçici sağlık kurullarınca askerliğe elverişli olmadığı tespit edilen yükümlüler askere alınmazlar. Bu yükümlüler hakkında yerli askerlik şubesince işlem yapılıyor ise üç nüsha, yabancı askerlik şubesince işlem yapılıyor ise dört nüsha rapor düzenlenerek onay makamlarına gönderilir ve onaylanan raporlar kesinleşir. Kesinleşen raporlardan biri ilgiliye verilir, biri onay makamınca, diğeri ise yerli ve yabancı askerlik şubesi başkanlığınca muhafaza edilir.
   
   Sağlık durumları geçici olarak bozuk olan yoklamaya tabi yükümlülere ertesi yıla bırakma, sevke tabi olanlara sevk tehiri kararı verilir ve üç nüsha rapor düzenlenerek onay makamlarına gönderilir. Raporları onaylanan bu yükümlülere ertesi yıla bırakma veya sevk tehiri işlemi yapılır. Onay makamlarınca tekrar muayenesine lüzum görülen yükümlüler, yeniden muayeneye gönderilir ve bunlara muayene sonucu alacakları rapor kararlarına göre işlem yapılır. Ertesi yıla bırakılanlar veya herhangi bir sebeple bir defadan fazla sağlık muayenesine tabi tutulanlar hakkında, her bir işlem öncesinde Yükümlülere Yoklamalarda Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu doldurulur.
   
   Tabipler tarafından kesin karar verilemeyenler, en yakın asker hastanelerine gönderilir. Bunların kesin kararları, bu hastanelerin sağlık kurullarınca verilir.
   
    Geçici Sağlık Kurulu Raporu
   
    Madde 11 – (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.) Sağlık durumları askerliğe elverişli olmayanlar ile geçici hastalık ve arızalarından dolayı ertesi yıla bırakılanların veya sevki geciktirilenlerin askerlik şubesi başkanlığı geçici sağlık kurulunca düzenlenen raporları, Askerlik Şubesi Rapor Defterine işlenir. Askerlik şubesi başkanlığı geçici sağlık kurulları tarafından tanzim edilen "Ertesi Yıla Bırakma" ve "Sevk Geciktirmesi" kararlı sağlık raporları askerlik şubesinin bağlı olduğu askeralma bölge başkanlığı, "Askerliğe Elverişli Değildir" kararlı sağlık raporları ise Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanmayı müteakip kesinleşir.

(Aşağıdaki bölümler, "Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği"nin eki olarak Resmi Gazete'de yayınlanmıştır)

    II. Yükümlü, Er ve Erbaşlara Hastalık ve Arızalar Listesinin Uygulanması:
   
    Tüm hastalık ve arızalar askerliğe uyarlık açısından Yönetmelik kapsamına alınmıştır. Hastalık ve Arızalar Listesinde her madde hastalık ve arızaların ağırlık derecesine göre A, B, C, D dilimlerine, dilimler de fıkralara ayrılmıştır. A dilimlerinde askerliğe elverişli olan hastalık ve arızalar, B ve D dilimlerinde askerliğe elverişli olmayan hastalık ve arızalar toplanmıştır. C dilimlerinde; A, B, D dilimlerinde toplanan hastalık ve arızaların tedavi ve nekahat hallerinde geçici olarak askerliğe elverişli olmayan durumları belirtilmiştir. D dilimlerinde barış ve savaşta sürekli olarak askerliğe elverişli olmayan, B dilimlerinde barışta askerliğe elverişli olmayan, savaşta gereksinme duyulduğu zaman askerliğe alınabilecek durumlar belirtilmiştir.

    HASTALIK VE ARIZALAR LİSTESİ

    (...)

    GÖĞÜS HASTALlKLARI
   
    Madde 46 – (Değişik: 05/2/2013-2013/4240 K.)
   
    A) 1. Akciğer ve mediastenin solunum fonksiyon bozukluğu yapmamış ve radyolojik olarak sınırlı kronik hastalıkları (interstisyel akciğer hastalıkları, sarkoidozis ve benzeri) ya da etiyolojisi belli olmayan radyolojik olarak saptanan, solunum fonksiyonlarını bozmayan minimal fibröz ya da kalsifiye sekeller.

   2. Solunum fonksiyon bozukluğu yapmamış ve koagülasyon anomalisine bağlı olmayan iyileşmiş pulmoner tromboemboliler.

   3.  Sekelsiz ya da solunum fonksiyonlarını bozmayan, radyolojik olarak tespit edilmiş minimal fibröz sekel, band ve benzeri lezyonlarla iyileşmiş akciğer ve/veya mediasten tüberkülozu olguları.

   NOT: Çok ilaca dirençli akciğer ve/veya mediasten tüberkülozu olguları sekel ve fonksiyon bozukluğuna göre maddenin (B) veya (D) diliminde değerlendirilir.

   B) 1. Yayma pozitif ya da yayma negatif olduğu halde klinik, radyolojik ve diğer laboratuvar yöntemlerle akciğer tüberkülozu tanısı konmuş olguların radyolojik olarak saptanan yaygın sekeller veya solunum fonksiyon bozukluğu yapmış sekeller veya radyolojik olarak saptanan 2 cm'den büyük tüberkülomalar ile iyileşmiş akciğer ve/veya mediasten tüberkülozu olguları.

   NOT: a) Çok ilaca dirençli tüberküloz tanısı konarak yeterli süre tedavi alarak kür kabul edilen olgular, sekelsiz olarak iyileşseler ya da solunum fonksiyonlarını bozmasalar bile bu madde kapsamında değerlendirilirler.
   b) Askerlik görevi sırasında çok ilaca dirençli tüberküloz tanısı alan yükümlülerin Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş merkezlerde tedavilerinin yapılabilmesi için tanı konduğu anda tedavi süresini beklemeksizin işlem yapılabilir.
   c) Tüm yükümlülerin eskiden geçirilmiş hastalıklarının kanıtı için tedavi gördüğü sosyal güvenlik sistemine dahil bir sağlık kurumu ya da verem savaş dispanserlerinden onaylı resmi rapor gerekir.
   ç) Çok ilaca dirençli akciğer ve/veya mediasten tüberkülozu olgularında ileri radyolojik incelemeler dahil tüberkülozla uyumlu sekel saptanamadığında hastalıklı döneme ait tüberküloz ile uyumlu bulgular içeren akciğer grafisinin ibraz edilmesi gerekir.

   2. Solunum fonksiyon bozukluğu yapmış veya akciğerler ve mediastende yaygın tutulumla seyreden ya da ilerleyici nitelikte olan tüberküloz dışı primer ya da sekonder kronik akciğer ve mediasten hastalıkları (interstisyel akciğer hastalıkları, pnömokonyozis, sarkoidozis ve benzeri) ya da bu hastalıkların sekelleri ile solunum fonksiyon bozukluğu yapmış geçirilmiş pulmoner tromboemboliler.

    C) 46 ncı maddenin A, B ve D dilimlerinde belirtilen hastalık ve arızaların tedavi ve nekahat halleri.
   
    D) 1. İki yıllık tedaviye rağmen halâ yayma pozitif olarak devam eden kronik ya da çok ilaca dirençli akciğer ve/veya mediasten tüberküloz olguları ile tüberküloz tedavisi sonrasında ileri derecede solunum fonksiyonu bozukluğu yapacak şekilde sekel bırakarak veya en az bir akciğerde "harab olmuş akciğer" görüntüsü vererek iyileşmiş akciğer ve/veya mediasten tüberkülozu olguları.
   NOT: Yükümlülerin eskiden geçirilmiş hastalıklarının kanıtı için tedavi gördüğü sosyal güvenlik sistemine dahil bir sağlık kurumu ya da verem savaş dispanserlerinden onaylı resmi rapor gerekir.
   
    2. (Değişik:16/6/2008-2008/13831 K.) İleri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış, akciğer ve mediastenin tüberküloz dışı kronik hastalıkları ve sekelleri ile kronik pulmoner hipertansiyon veya kor pulmonaleye neden olmuş kronik veya tekrarlayan pulmoner tromboemboliler.

ozan

#4
Merhaba Yusuf hocam

Bu yayınladığınz yönetmelik Şubat ayında yeniden düzenlenmiş olan yönetmelik mi acaba?, Yeni yönetmelikte Tüberküloz geçiren hastaların "ilaca dirençli tüberküloz" olmamak ve yaygın sekel bırakmamak kaydıyla askere alınacağına dair vurgular var. 46. maddenin a) (yeni yönetmeliğin) bendini dikkatli incelerseniz vurgular dikkatinizi çekecektir. Ayrıca bu değişiklikle ilgili basında çıkan haberlerde de benzer vurgular var. Verem hastalığı geçirmiş olanların askerlikle ilişiği kesilmeyecek deniyor. Fakat uzman erbaş alımı, askeri liselere başvuru vb koşulları arasında ise Tüberküloz hastalığı geçirmemiş olmak hala zorunlu koşullar arasında bulunuyor. Garip bir çelişki. Bende tüberkoloz tedavisi gürüyorum ve iki ay sonra tedavi bitecek. Şuanda hastalıktan kaynaklı tecilliyim fakat GATA daki doktor seni askere alacaklar dedi yeni yönetmeliğe dayanak.  Yönetmelikdeki değişikliği nasıl yorumlamak gerektiğini tam olarak kestiremedim doğrusu. Örneğin "aktif basiler çıkarmış olmak" yani hastalığı bulaşıcı düzeyinde geçirmiş olmak askere alınmamak için yeterlimi, yada askere alınmamak için tek koşul olarak "ilaca dirençli" tüberküloz geçirmiş olmakmı gerikiyor.

Avukat

Alıntı yapılan: ozan - 15 Nisan 2013, 18:43:00
Merhaba Yusuf hocam

Bu yayınladığınz yönetmelik Şubat ayında yiniden düzenlenmiş olan yönetmelik mi acaba?

Merhabalar. Uyarınıza teşekkür ederim. Yukarıdaki mesajımı yönetmelikte yapılan değişiklikler istikametinde güncelledim.

Alıntı YapYönetmelikdeki değişikliği nasıl yorumlamak gerektiğini tam olarak kestiremedim doğrusu. Örneğin "aktif basiler çıkarmış olmak" yani hastalığı bulaşıcı düzeyinde geçirmiş olmak askere alınmamak için yeterlimi, yada askere alınmamak için tek koşul olarak "ilaca dirençli" tüberküloz geçirmiş olmakmı gerikiyor.

Aşağıdaki kısımlar askerliğe elverişli olmayan hastalarla ilgili gerekli açıklamaları içeriyor. Sizin durumunuz da bu kısma giriyorsa, askerliğe elverişli olmadığınız kabul edilecektir. En kısa zamanda sağlığınıza kavuşmanız dileğiyle...

   B) 1. Yayma pozitif ya da yayma negatif olduğu halde klinik, radyolojik ve diğer laboratuvar yöntemlerle akciğer tüberkülozu tanısı konmuş olguların radyolojik olarak saptanan yaygın sekeller veya solunum fonksiyon bozukluğu yapmış sekeller veya radyolojik olarak saptanan 2 cm'den büyük tüberkülomalar ile iyileşmiş akciğer ve/veya mediasten tüberkülozu olguları.

   NOT: a) Çok ilaca dirençli tüberküloz tanısı konarak yeterli süre tedavi alarak kür kabul edilen olgular, sekelsiz olarak iyileşseler ya da solunum fonksiyonlarını bozmasalar bile bu madde kapsamında değerlendirilirler.
   b) Askerlik görevi sırasında çok ilaca dirençli tüberküloz tanısı alan yükümlülerin Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş merkezlerde tedavilerinin yapılabilmesi için tanı konduğu anda tedavi süresini beklemeksizin işlem yapılabilir.
   c) Tüm yükümlülerin eskiden geçirilmiş hastalıklarının kanıtı için tedavi gördüğü sosyal güvenlik sistemine dahil bir sağlık kurumu ya da verem savaş dispanserlerinden onaylı resmi rapor gerekir.
   ç) Çok ilaca dirençli akciğer ve/veya mediasten tüberkülozu olgularında ileri radyolojik incelemeler dahil tüberkülozla uyumlu sekel saptanamadığında hastalıklı döneme ait tüberküloz ile uyumlu bulgular içeren akciğer grafisinin ibraz edilmesi gerekir.

   2. Solunum fonksiyon bozukluğu yapmış veya akciğerler ve mediastende yaygın tutulumla seyreden ya da ilerleyici nitelikte olan tüberküloz dışı primer ya da sekonder kronik akciğer ve mediasten hastalıkları (interstisyel akciğer hastalıkları, pnömokonyozis, sarkoidozis ve benzeri) ya da bu hastalıkların sekelleri ile solunum fonksiyon bozukluğu yapmış geçirilmiş pulmoner tromboemboliler.

     D) 1. İki yıllık tedaviye rağmen halâ yayma pozitif olarak devam eden kronik ya da çok ilaca dirençli akciğer ve/veya mediasten tüberküloz olguları ile tüberküloz tedavisi sonrasında ileri derecede solunum fonksiyonu bozukluğu yapacak şekilde sekel bırakarak veya en az bir akciğerde "harab olmuş akciğer" görüntüsü vererek iyileşmiş akciğer ve/veya mediasten tüberkülozu olguları.
   NOT: Yükümlülerin eskiden geçirilmiş hastalıklarının kanıtı için tedavi gördüğü sosyal güvenlik sistemine dahil bir sağlık kurumu ya da verem savaş dispanserlerinden onaylı resmi rapor gerekir.
   
     2. (Değişik:16/6/2008-2008/13831 K.) İleri derecede fonksiyon bozukluğu yapmış, akciğer ve mediastenin tüberküloz dışı kronik hastalıkları ve sekelleri ile kronik pulmoner hipertansiyon veya kor pulmonaleye neden olmuş kronik veya tekrarlayan pulmoner tromboemboliler.

ozan


Hocam bende yanıtınız için teşekür ederim ancak kafamdaki sorun çözülmüş olmadı.

Yanıt belki bir parçada olsa fiili uygulamayı bilmekle ilgilidir. Çünkü özellikle B bendinin yoruma fazlasıyla açık olduğunu düşünüyorum. Örnegin yaygın sekel tanımlamasının bir standardı yok, "iki santimden büyük tüberkülomlar" a iki santim dahilmi belli değil. Üstelik yeni yönetmelikteki uygulamaya rağmen uzman erbaş alımı, eskeri okullara başvuru koşulları vb arasında hala daha tüberküloz geçirmemiş olmak zorunluluğu muhafaza ediliyor. Bu durumda bir çifte standar ortaya çıktığı gibi hastalığın önemi ve buna karşı alınacak önlemler açısından tıbbı, hukuki hemde etik bir tartışma olduğunu düşünüyorum.

İki soruylada yorumumu bitiriyorum. Örnegin bende tam iki santimlik bir tüberkülom var ve nekadar yayğın(çünkü yayğınlığın bir standardı yok) olduğundan bağımsız sekelde var. Bu duramda askere alınırsam hukuki bir itiraz hakkım doğarmı, ikincisi madem askere alımlarda belli sınırlarda verem hastalığı geçirmiş olmak engel olmaktan çıkarılmış ohalde uzman erbaş alımı, askeri okullara başvuru koşullarındaki kuralın devam ettirilmesi nedeniyle, hem eşitlik ilkesi açısından hemde hastalığın tıbbi önemi açısından bir itiraz hakkı dogarmı. Selamlar...

gumus55

Tecilimi Bozdurup Bağlı Olduğum Şubeye Gittim ve Rahatsızlığımı Söyledim Beni Ankara Etimesgut Hava Hastanesine Sevk Ettiler 15 gün Orada Uğraştıktan sonra Heyete Çıkartmaya Gerek Duymadan Değişen Sağlık Yönetmeliğine Göre Askere Elverişlisin Deyip Gönderdiler AGUSTOS Ayında Askerim.

Yeni Yönetmelikte Sadece Tüberkülozu Aktif Olanlar Askere Elverişli Değil Raporu Veriyorlarmış.

ozan

gumus55

Arkadaşım söylediklerini tam olarak anlayamatım daha detaylı anlatabilirmisiniz? Yönetmelige göre "ilaca dirençli ve yaygın sekel bırakan" tüberküloz hastalarının askere alınmadığı yazıyor. Sen diyorsun ki tüberküloz hastalığını yayma aktif yani bulaşıcı olarak geçirenlermi alınmıyor. Biraz açabilirmisin, senin durumun neydi?

ozan

Ender55 özel mesaj ve mail attım sana, bana ulaşabilirmisin acaba? Daha detaylı öğrenmek istiyorum durumu.

(Forum yöneticisi arkadaşlar kusura bakmayın eger yanlış birşey yapıyorsam)

gumus55

Değişiklik Olacağını Sanmıyorum Ama Bu İşin Birde Askeri Kısmı Var Nede Olsa Hijyenik Bir Ortam Değil Ve Bu Hastalıkta İse Hijyen Ve Temizlik Çok Önemli. Bende Agustos Ayında Gidiyoruym Orada Deneyeceğim Şansımı.

miskin55

Merhaba. Bilginize danışmam gerek. Ben 89 dogumluyum. 2008 yılında tüberküloz geçirdim. 15 ay ilaç tedavisi gördüm. bu esnada askere çağırıldım ama hastalığımdan dolayı gitmedim muayeneye. Tedavim  bittikten sonrada duydumki tüberküloz geçirenlere çürük veriliyormuş. Bende çürük almaktansa üniversiteyi bitirip kısa dönemde olsa yaparım düşüncesiyle gitmedim şubeye hiç. şuan üniversite 2. sınıftayım. ve gündemdeki askerlik mevzuları canımı sıkmaya basladı. Tecil ettirmek için subeye gitsem ne gibi sorunlarla karsılasırım. Direkt cürük verirlermi yoksa alırlarmı askere. Bu konu hakkında net bilgisi olan varsa cevap verirse sevinirim. Amacım kesinlikle yapmamak değil çürük olmaktan korkmak. Kısa dönem yada bedelli olarak yapmak en büyük amacım tabi yaş probleminden dolayı faydalanamadım. Bu durumda napmamı önerirsiniz.

gumus55

Arkadasim ben 2012' de verem gecirdim ve sene 2013 suan askerim aliyolar yani askere kacari yok oncedenmis veremi almamalari.

miskin55

Teşekkür ederim. Sanırım üniversiteyi bitirip öyle bulaşmalıyım bu işlere. Benim hastalık geçirdiğim zaman benimle birlikte hastalık geçiren 4 tane arkadaşım çürük aldılar. Çürük alma korkusundan yaklaşmadım. Bakalım hayırlısıyla bitirip üniyi kısa dönem bişeyler yapmaya calıscam artık.

dede7

merhabalar ben şuanda askerim ve verem hastasıyım gata da 3 hafta kaldıktan sonra bana 2 ay hava değişimi verdiler ve tekrar kontrole gelmemi söylediler tedavi 6 ayı bulucakmış.6 ayın sonunda belirli testlere girip karar verilecekmiş.eğer lekeler geçtiyse birliğe geçmediyse bi 2-3 ayda daha hava değişimi sonrasında tekrar kontrol yine geçmediyse bi hava değişimi daha 1 yıla tamamlıyacaklarmış sonunda bakılacak lekeler duruyorsa çürük raporu vericeklermiş yoksa birliğe .bu bilgiler gata da arşiv de çalışanlardan aldığım bilgi,komutanlar(doktarlar)bişey söylemediler.sorum şu bu işlemleri hızlandırabilme şansım var mı varsa nasıl?benim ekonomik durumum baya kötü çalışmam lazım ama asker olarak göründüğümden kaçak çalışmam lazım.bu da bi risk hem benim hem işveren için.iş bulmam zor..ayrıyeten 6 ayın sonunda lekeler geçmiş olsa bile askerliğe kaldığım yerden devam edicekmişim ben zaten yeni askerim yani 2 yıla yakın vakit kaybedicem ailem ve benim için çok kötü bi durum ..ne yapabilirim?yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkürler...

lennoxlewis

merhabalar 2004 senesinde tüberküloz olmustum.hastanede 1 ay süre ile tedavi gördüm.bu tedavi patolojik bir tedaviydi.

şuanda herkeste ayrık olan akciğer zarları ben de yapışık dönemsel olarak nefes darlığıda çekiyorum bu yuzden..acaba hastalığımın 10 sene oncesine

dayanması askerliğe elverişli olmamam noktasında belirleyici olurmu.veaskerliğimi sizce yaparmıyım veya çürük raporu verilme sansı tarafıma nedir????

bsraaadrms

Alıntı yapılan: Adnanoğuz - 01 Nisan 2013, 07:07:29
Tüberkülozdan kesin cürük alırsın.sonucda askeri hastaneye sevk olacaksın.ciğerlerindeki kalıntılar cok önemli.TSK.bu riskigöze almıyor cok ciddi üzerinde duruyor,şimdiden gecmiş olsun.

Bende birşey sorabilir miyim size benim erkek arkadaşım sözleşmeli askerlik için başvuru yaptı. GATA da kontrole gittiler orada tüberküloz olma olasılığı ciğerlerinde enfeksiyon görülmüş. Askerliği sonlandırılır mı?

Elf

Kusura bakmayın yanlış yere yazıyor olabilirmi yeni kayıt açtım erkek arkadaşım şu anda 21 yaşında ve 10 yaşındayken verem hastalığı geçirmiş 6 ay tedavi sonucunda atlatmış. Bu hastalığın kendini yenileyebilme gibi bir risk söz konusu olduğundan dolayı askerde psikolojik olarak veya temiz bir ortamın sağlanamaması halinde bu riskler göz önünde bulundurulmu acaba askerlik durumu be olur bi bilgi veririmisiniz şimdiden teşekkürler.