Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Nisan 2024, 15:00:26

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 101
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 80
Total: 80

Dil boğaza kaçarsa ne yapılmalı; ilk yardımda hayat kurtaracak bilgiler

Başlatan kilimanjaro, 24 Nisan 2013, 13:27:41

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Dili boğazına kaçmış yaralıyı boğazında delik açarak kurtardı



Sakarya'nın Akyazı İlçesinde hafif ticari araçla çarpışan motosiklet sürücüsü Behçet Çelik kazada yaralanırken, dili boğazına kaçtı. Kazayı gören kadın doktor, yaralıyı boğazında delik açarak kurtardı.

Tesadüfen olay yerinden geçen doktor Bircan Yarıcı, yaralının dilini çıkaramayınca, boğulmaması için boğazını kesici aletle delip hayatta kalmasını sağladı. Yaralı daha sonra gelen 112 ambulansı ile hastaneye kaldırıldı.

Akyazı ilçe merkezinde dün akşam saatlerinde meydana gelen kazada, Behçet Çelik yönetimindeki 54 HV 173 plakalı motosiklet, önünde gitmekte olan Ahmet Sapoğlu'nun kullandığı 54 HC 015 plakalı hafif ticari araca çarptı. Motosiklet sürücüsü çarpmanın şiddetiyle aracın altına girdi.

DİLİNİ ÇIKARAMAYINCA BOĞAZINI DELDİ

Kazada motosiklet sürücüsü Behçet Çelik başından aldığı darbeler sonrasında ağır yaralandı. Kazayı gören diğer vatandaşlarla birlikte olay yerine gelen Akyazı 2 Nolu Aile Sağlık Merkezi doktorlarından Bircan Yarıcı, motosiklet sürücüsüne ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Sürücünün kaza sonrasında dilinin boğazına kaçtığını ve nefes alamadığını belirleyen kadın doktor, önce dili çıkarmak için çevre esnafından bir kaşık bulmalarını istedi. Kaşık bulunamayınca yaralının kaybedilme tehlikesi nedeniyle Dr. Yarıcı onun nefes almasını sağlayıp, hayatta kalabilmesi için son çare olarak boğazını delmekte buldu. Yaralı daha sonra olay yerine gelen 112 acil sağlık ekiplerine teslim edilirken, Doktor Bircan Yarıcı yaptığı müdahaleleri de onlara anlattı.

Akyazı Devlet Hastanesi'nde müdahalesi yapılan motosiklet sürücüsü, daha sonra Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevkedildi. Yaralı motosiklet sürücüsü Çelik'in sağlık durumunun düzelmekte olduğu belirtildi.

Kaynak: DHA
http://www.haber7.com/guncel/haber/1017584-dehsete-dusurdu-ama-hayata-dondurdu



Dil boğaza kaçarsa ne yapılmalı?

Dilin normal koşullarda boğaza kaçması söz konusu değildir. Bu ifade; dilin istem dışı olarak geriye doğru hareketi olarak tanımlanabilir. Alerjik reaksiyonlarda dilde ödem (şişme), kafa travması veya bayılma sonucu dilin boğazın ve solunum yolunun girişine doğru kayması (kaslardan yapılmış bir organ olduğundan tonusunu -kasılma gücünü- kaybetmesi) sonucunda böyle bir durum ortaya çıkabilir. Aşırı kilolu kişilerde de büyüklüğü nedeni ile dil solunum yolu girişinde tıkayıcı (obstrüktif) etki yaparak horlama ve nefes durmasına yol açabilir. Dilin solunum yolunu tıkamasını önlemek için dil öne doğru çekilerek varsa plastik ağızyolu ağıza yerleştirilir.

Oksijen olmazsa hücreler kaçınılmaz olarak ölürler. Beyin hücreleri oksijene en duyarlı olanlardır; genellikle oksijensizliğe 3 dakika dayanabildiği kabul edilir. Kalp hücreleri oksijensizliğe 20-30 dakika dayanabilirler. Deri ve tırnaktaki hücreler oksijensizliğe en çok dayanan hücrelerdir. Solunum dakikada 12-20 kez olur ve beyin sapı tarafından kontrol edilir. Solunum yolu tıkanırsa 2 dakika içinde bilinç kaybı olur. 5-10 dakika içinde de kalp durur. Bu sebeple dilin soluk yolunu tıkaması vakalarında son derece hızlı hareket edilmelidir.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.