Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

28 Mart 2024, 19:11:35

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,818
  • Toplam Konu: 4,361
  • Online today: 115
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 82
Total: 82

Ebeveynleri boşanan, ayrı şehirde yaşayan çocuğun eski evdeki eşyalarını alması

Başlatan melithium, 28 Haziran 2013, 12:32:17

« önceki - sonraki »

melithium

Merhaba,

Annem ile babam 1 yıldır boşanıyorlar. Boşayan kişi annem. Ben İstanbul'da yaşıyorum, 24. yaşındayım ve çalışıyorum.
Evimiz kendimize aitti ve başka bir şehirdeydi. Annem de benim yanıma yerleşti İstanbul'a ve babamla aramız çok kötü. Ağır depresyonum için ilaç kullanıyorum ve babamı görmekten korkuyorum.

Dolayısıyla eski evimize gidip orada kalan önemli eşyalarımı (lazım olan, hatta zamanında babam kitaplara karşı olduğu için kendi paramla aldığım kitaplar gibi) almak için ne yapabilirim? Bu boşanma davasının sonuçlanmasını beklemek zorunda mıyım ben? O kitaplarıma ihtiyacım var.

Babam o evdeyken çat kapı gitmem mümkün değil ki annem ve kardeşlerimin eve girmesine izin vermemişti 2-3 ay önce eşyalarını almak istediklerinde. Ayrıca dediğim gibi babamın karşısına çıkamam, korkuyorum kendisinden.

Eşyalarımı saklayacağından, başkalarına vereceğinden de neredeyse emin olduğum için bir an önce onları almak istiyorum haklı olarak...

Yardımcı olursanız sevinirim.

Avukat

Merhabalar. Anneniz açmış olduğu boşanma davası kapsamında mahkemeden 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un 5. maddesinde (madde metni aşağıdadır) belirtilen tedbirlerin uygulanması yönünde talepte bulunabilir. Mahkemenin tedbir kararı almasından sonra gerektiğinde polisten de yardım isteyerek annenizle birlikte eşyalarınızı almaya gidebilirsiniz. Allah kolaylık versin...



    Hâkim tarafından verilecek önleyici tedbir kararları
   
    MADDE 5 – (1) Şiddet uygulayanlarla ilgili olarak aşağıdaki önleyici tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir:
   
    a) Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.
   
    b) Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi.
   
    c) Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması.
   
    ç) Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması.
   
    d) Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması.
   
    e) Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi.
   
    f) Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi.
   
    g) Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi.
   
    ğ) Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi.
   
    h) Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken korunan kişilere ve bunların bulundukları yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması.
   
    ı) Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması.
   
    (2) Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde yer alan tedbirler, ilgili kolluk amirlerince de alınabilir. Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde hâkimin onayına sunar. Hâkim tarafından yirmidört saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar.
   
    (3) Bu Kanunda belirtilen tedbirlerle birlikte hâkim, 3/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununda yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirler ile 4721 sayılı Kanun hükümlerine göre velayet, kayyım, nafaka ve kişisel ilişki kurulması hususlarında karar vermeye yetkilidir.
   
    (4) Şiddet uygulayan, aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan yahut katkıda bulunan kişi ise 4721 sayılı Kanun hükümlerine göre nafakaya hükmedilmemiş olması kaydıyla hâkim, şiddet mağdurunun yaşam düzeyini göz önünde bulundurarak talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilir.