Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Mart 2024, 17:02:01

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,818
  • Toplam Konu: 4,361
  • Online today: 103
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 89
Total: 89

Gezi Parkı protestosu sebebiyle tencere tava çalan iki kişiye 88 TL ceza kesildi

Başlatan Avukat, 07 Temmuz 2013, 07:11:16

« önceki - sonraki »

Avukat



Antalya Finike'de Gezi Parkı'ndaki olayların ardından protesto eylemlerine tencere-tava çalarak destek veren 86 yaşındaki Sevim Uysal ve 29 yaşındaki Yavuz Denizer'e gürültü yaptıkları gerekçesiyle Kabahatler Kanunu'na göre idari para cezası kesildi.

Avukat Kadir Çetinkaya, müvekkilleri Sevim Uysal ve Yavuz Denizer'e 'Kabahatler Kanunu'na muhalefet' suçundan 88 lira para cezası kesilmesi üzerine Finike Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliği'ne itiraz dilekçesi verdi. Avukat Çetinkaya, bu işlemin yasaya aykırı, müvekkillerinin eylemininse demokratik hak olduğu görüşünü dile getirdi.

Avukat Çetinkaya verdiği itiraz dilekçesinde, eylemin tüm ülke genelinde her gün saat 21.00'de yapıldığını hatırlatarak, müvekkilleri Sevim Uysal ve Yavuz Denizer'in de kendi evlerinde tencere-tava çalarak eyleme katıldığını vurguladı.

Eylem sonrasında sivil polislerin müvekkillerinin evlerine gelerek para cezası keseceklerini bildirdiğini hatırlatan Çetinkaya, tüm itirazlara rağmen polisin tutanak düzenleyerek idari para cezası kestiğini vurguladı.

Tencere- tava çalma eyleminin protesto niteliğinde olduğuna dilekçesinde yer veren avukat Çetinkaya, yapılan işlemin yasaya aykırı, eyleminse demokratik hak niteliğinde olduğunu savundu. Tencere-tava çalmanın bir nevi ifade ve düşünce özgürlüğü olduğuna değinen Çetinkaya, enstrümantal bir müzik şeklinde ortaya çıkan tencere-tava çalmanın hiçbir yasa hükmünü ihlal edecek nitelikte bir eylem olmadığını kaydetti.

Demokratik haklara dayanan eylemin hiçbir şekilde başka kişi ya da kişileri rahatsız edecek nitelik taşımadığına dilekçesinde yer veren Çetinkaya, müvekkilleri Sevim Uysal ve Yavuz Denizer'in böyle bir kastı olmadığını, saat 21.00 sıralarındaki herhangi bir sesin çevreyi rahatsız etmesinin de mümkün olmadığını savundu. Finike Limanı içerisindeki bazı işletmelerin saat 03.00'e kadar müzik yayını yaptığını dilekçesinde hatırlatan Çetinkaya, kesilen cezanın objektiflik ilkesinden uzak olduğunu belirtti. Avukat Çetinkaya, cezanın iptal edilmesini talep etti.

"Kesilen ceza hukuka aykırı"

Sevim Uysal, sivil polislerin gürültü yaptığı gerekçesiyle evine gelerek 88 lira ceza yazdığını belirtti.

Uysal, "Ben de eylem yapan herkes gibi demokratik hakkımı kullandım. Turistik bir bölgede yaşadığımız için geç saatlere kadar müzik yayını yapılıyor. Evim hemen Finike Limanı'nın yanında. Buradaki işletmeler saat 03.00'e kadar yüksek sesle müzik yayını yapıyor. Herkesin uyuduğu sırada müzik yayını yapan işletmeler hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, benim saat 21.00'de tencere-tava çalmam gürültü sayılıyor. Yapılan uygulama kesinlikle hukuka aykırı. Bu nedenle itirazda bulundum" diye konuştu.

http://www.cnnturk.com/2013/turkiye/07/05/tencere.tava.calan.86.yasindaki.nineye.ceza/714354.0/index.html