Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

26 Nisan 2024, 08:56:53

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 102
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 90
Total: 90

Mısır'da İhvan'a karşı siyasi darbeden sonra şimdi de hukuk darbesi

Başlatan kilimanjaro, 24 Eylül 2013, 16:27:14

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Mısır'da, Müslüman Kardeşler Derneği (İhvan) ve şubelerinin "faaliyetlerinin yasaklanması"na ve derneğe ait mal varlığına el konulmasına karar verildi.

Mısır'da İhvan'ın lağvedilmesiyle ilgil davayı gören Kahire Mahkemesi, kararını açıkladı. Konuyla ilgili kararda, "Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılması, derneğin ve derneğe bağlı oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması ve derneğe ait taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulmasına" hükmedildiği belirtildi.

Mahkemenin ayrıca, İhvan'ın el konulan mal varlığını inceleyecek bir komite oluşturulması yönünde karar aldığı kaydedildi.

İHVAN: KARAR GEÇERSİZ
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Hukuk Komisyonu da Mısır'da ihvanla ilgili alınan kararın "Geçersiz ve kanun dışı" olduğunu savundu.
Komisyon adına yapılan açıklamada, Müslüman Kardeşler Derneği ve şubelerinin "faaliyetlerinin yasaklanması" ve derneğe ait mal varlığına el konulması kararı eleştirildi.
Bunun bir "Siyasi dışlanma" olduğu değerlendirilen açıklamada, kararın "Geçersiz ve kanun dışı" olduğu ifade edildi.
"Yetkisiz bir mahkeme"
Açıklamada, "Bu karar, tarafların bulunmadığı, hukukun düzgün işlemediği yetkisiz bir mahkeme tarafından alınmıştır. Ayrıca dava hukuki değildir. Çünkü Mısır İdare Mahkemesi'nin yetkisine müdahale edilmiştir" denildi.
Öte yandan bugün görülen duruşmada, Müslüman Kardeşler Teşkilatı avukatlarının katılmadığı kaydedildi.
Mısır'da konuyla ilgili açılan ve bugün sonuçlanan davada, "Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılması, derneğin ve bağlı oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması ile derneğe ait taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulması" kararlaştırılmıştı.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Peki şimdi ne olacak? Mısır'da seçim olsa Müslüman Kardeşler siyaset yapabilecekler mi?
Mahkeme sadece Müslüman Kardeşler Teşkilatına yönelik bir kapatma kararı aldı. İhvan siyasi bir örgüt ya da siyasi bir parti olarak faal değildi. Sivil toplum kuruluşu olarak görev yapıyordu. Mahkeme kararı dernek olan Müslüman Kardeşler Teşkilatına yönelik bir yaptırım uyguladı.
İhvan'ın siyasi kanadı ise Hürriyet ve Adalet Partisi. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin liderliğini yaptığı Hürriyet ve Adalet Partisi ile ilgili şu an için bir mahkeme kararı bulunmuyor.
Yani parti kapatılmadı, bugün Mısır'da seçim yapılsa Hürriyet ve Adalet Partisi teknik olarak seçime girebilir. Ancak partinin bağlı olduğu teşkilatın mal varlıklarına el konulması, tüm siyasi kurmaylarının tutuklu bulunması nedeniyle Mısır'da darbe yönetiminin 3 Temmuz sonrası İhvan'a yönelik uyguladığı tasfiye operasyonu tüm şiddetiyle devam ediyor.
Bundan sonraki adımda Hürriyet ve Adalet Partisi de kapatılabilir, parti kapatılmasa bile siyasi olarak tüm faaliyetlerinin sekteye uğratıldığını kesinlikle söyleyebiliriz.

http://www.haber7.com/ortadogu/haber/1077446-misirda-musluman-kardeslere-darbe





İhvan yöneticilerinin mallarına da el konulmuştu

Mısır mahkemesi, Mısır Başsavcılığının Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı ve 24 yöneticisinin mallarına ihtiyati tedbir konulması ve kullanım yasağı getirilmesi talebini onaylamıştı. 14 Temmuz'da, "şiddete teşvik ve şiddeti finanse etmek, olayların çıkarılması için finansal destek sağlamak" suçlamalarıyla, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, yardımcısı Hayrat el-Şatır ve teşkilatın yönetim kadrosundan Mahmud İzzet, Rehberlik eski Başkanı Mehdi Akif, Muhammed Sa'ad Katatni, Reşad Beyyumi, İsam Aryan, İsam Sultan, Safvet Hicazi, Muhammed Bilteci, Asım Abdulmacid, Hazim Salah Ebu İsmail, Tarık Zumur ve Muhammed Umde'nin de aralarında bulunduğu lider kadrosunun mallarına ihtiyati tedbir konulması ve kullanım yasağı getirilmesi talebi, Mısır Ceza Mahkemesi'nce onaylanmıştı.

http://www.haber7.com/ortadogu/haber/1074959-ihvan-yoneticilerinin-mallarina-el-konuluyor



'İhvan hep baskı gördü, bunu da atlatacaktır'

Eski Mısır Adalet Bakanı Ahmed Mekki, İhvan'ın kapatılmasıyla ilgili konuşarak, 'İhvan 80 yıldır baskı gördü, hepsini atlattı. Bunu da atlatacaktır' dedi.

Eski Mısır Adalet Bakanı Ahmed Mekki, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) kapatılması talebiyle dava açılmadığını belirterek, davacının talep etmediği bir konuda karar verilmesinin hukuki olmadığını belirtti. Mekki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bir talep olacak ki hakim karar versin. Davacının talep etmediği bir şey hakkında mahkemenin hüküm vermesi hukuki değildir" dedi. Mekki, "Yalnızca Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılması talebiyle dava açılmasına rağmen mahkeme hem Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın hem de  derneğinin kapatılmasına karar verdi" diye konuştu. İhvan'ın kapatılmasının gelinen süreçte kaçınılmaz sonuç olduğunu bildiren Mekki, İhvan düşüncesinin "izinli" olsa da olmasa da destekçilerinin ve taraftarlarının olacağını dile getirdi. Tarih boyunca İhvan'ın baskılar yaşadığını bildiren Mekki, "İhvan 80 yıl boyunca baskı altına alındı ancak varlığını sürdürdü. Bu yeni baskı sürecinin ardından da varlığını sürdürecek" değerlendirmesinde bulundu. Mısır'da 3 Temmuz'da yapılan askeri darbeyle Cumhurbaşkanı Muhammed Mürsi'nin görevinden uzaklaştırılması sonrasında açılan davada, "İhvan'ın ve ilgili tüm oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması, Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılması ve derneğe ait taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulması" kararı verilmişti.

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/dunya/79990.aspx
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro



Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Mursi hakkında "göstericileri öldürmeye teşvik etmek" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması, 4 Kasım'da yapılacak.

KAHİRE

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri ve cumhurbaşkanlığında görev alan kişiler hakkında "Geçen yıl 5 Aralık'ta cumhurbaşkanlığı önünde anayasal düzenlemeleri protesto eden eylemcileri öldürmeye teşvik etmek" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşmasının tarihi, Kahire İstinaf Mahkemesi tarafından 4 Kasım olarak belirlendi.

Davanın görüleceği mahkemenin yerinin henüz belirlenmediği kaydedildi.

Mursi'nin yanında o dönemde görev yapan İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Başkan Yardımcısı İsam el-Uryan, eski Cumhurbaşkanlığı Divan Başkanı Esad Şeyhe, eski Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdulati, Mursi'nin yardımcısı Eymen Abdurrauf ve aralarında İhvan liderlerinden Muhammed el-Biltaci ile Vecdi Ganim'in de bulunduğu 10 kişinin yargılanacağı ifade edildi.

Mısır Başsavcılığı, 5 Aralık'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde meydana gelen şiddet olaylarının araştırıldığı soruşturma kapsamında, Mursi'nin tutuklanmasına karar vermişti. Başsavcılık'tan Mursi'ye "Göstericileri öldürmek, öldürmeye teşvik etmek, alıkoymak ve işkence etmek" suçlamaları yöneltiliyor.

Kararı AA muhabirine değerlendiren Mursi'nin oğlu Usame Mursi, "Cumhurbaşkanı, bu yargılamayı ve diğer yargılamaları ne kabul ediyor ne de tanıyor. Ayrıca davayla ilgili yürütülen soruşturmaları da tanımıyor. Biz de ailesi olarak, meşru sistemi ihlal eden mahkemeyi, anayasa ve kanunların hilafı üzerine inşa edilen soruşturmaları kabul etmeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanın ailesi olarak bu yargılanmanın geçersiz olduğu konusunda hemfikir olduklarını vurgulayan Usame, "Bu yargılamalar anayasa ve kanunlara göre kusurludur" diye konuştu.

Avukatları savunma yapmayı düşünmüyor

Mursi'nin hukuk ekibinin sözcüsü avukat Mustafa Azeb, şu an için Mursi'nin savunmasını yapmak üzere mahkemeye gidilmemesi yönündeki görüşlerin ağır bastığını söyledi.

Mursi'ye yöneltilen suçlamaları tanımadıklarını kaydeden Azeb, Mursi'nin hala ülkenin yasal cumhurbaşkanı olduğunu dolayısıyla görevden alınması veya istifasının şu ana kadar söz konusu olmadığını ifade etti.

Azeb, Mursi dışında diğer sanıkların meşru Cumhurbaşkanı ile aynı konumda olmadıkları için duruşmalarda hazır bulunacaklarını kaydederek, "Ülkenin yasal Cumhurbaşkanının yargılanmasında, yasalar ve anayasaya aykırı hareket edenler hakkında uluslararası hukuk yollarına başvurulacak. Başsavcı darbe yönetimine boyun eğerek suç işliyor" şeklinde konuştu.

Geçen yıl kasım ayında Mursi'nin atadığı Başsavcı Abdulmecid Mahmud'un görevine son verilmesini içeren düzenlemeler, Kahire'deki cumhurbaşkanlığı önünde protesto edilmişti. 5 Aralık'taki gösterilerde çıkan olayda 10 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

http://www.aa.com.tr/tr/haberler/238247--mursi-4-kasimda-hakim-karsisina-cikacak



Mursi destekçilerine ömür boyu hapis cezası!

Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 11 destekçisi, "orduya saldırmaktan" suçlu bulunup ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklar, Süveyş şehrinde geçen ay patlak veren protestolar sırasında askerleri yaralamak, zırhlı araçları yakmak ve kiliseleri ateşe vermekle suçlanıyordu.

45 sanık beş yıl hapis cezasına çarptırılırken 5 sanık beraat etti.

Protestolar, güvenlik güçlerinin başkent Kahire'deki Mursi destekçilerine müdahale etmesinin ardından patlak vermişti.

14 Ağustos gününde ordunun Rabiatul Adeviyye Camii ve Nahda Meydanı'na müdahale etmesiyle çoğunluğunu Mursi'nin Müslüman Kardeşler örgütünün üyelerinin oluşturduğu yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Kahire'nin 140 kilometre doğusunda bulunan Süveyş'te 14 ve 16 Ağustos'ta gerçekleşen olaylarda 30 kişi ölmüştü.

Salı günü cezaya çarptırılanların resmi olarak Müslüman Kardeşler örgütünün üyesi olup olmadığı bilinmiyor.

Ama kişilerin örgütün üyesi olması durumunda, bu, Mursi'nin devrilmesinden bu yana Müslüman Kardeşler'i etkileyen ilk mahkeme kararı olacak.

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/09/130903_mursi_destek_ceza.shtml





Müslüman Kardeşler Derneği resmen kapatıldı

Mısır Sosyal Dayanışma Bakanlığı, Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılma kararını resmen açıkladı.

KAHİRE

Mısır Sosyal Dayanışma Bakanlığı, Mısır Sosyal Dayanışma Bakanlığı, Müslüman Kardeşler (İhvan) Derneği'nin kapatılma kararını resmen açıkladı.

Mısır Bakanlar Kurulu'nun Müslüman Kardeşler Derneği'ni, ülkedeki Sivil Toplum Kuruluşu (STK) listesinden çıkarması üzerine Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "Mısır Sosyal Dayanışma Bakanı Ahmed el-Beri, resmi olarak Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatıması kararı yayınladı. Bu karar derneğin geçmiş dönemde yaptığı ihlaller nedeniyle çıkarıldı" ifadelerine yer verildi.

Bu açıklamayla derneğin kapatılması hakkındaki kararın resmen yürürlüğe girmiş olduğu kaydedildi.

Kahire Nöbetçi Mahkemesi, geçen ay "İhvan'ın ve ilgili tüm oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması, Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılması ve derneğe ait taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulması" kararı vermişti. Mahkeme ayrıca, İhvan'ın el konulan mal varlığını inceleyecek bir komite oluşturulması yönünde karar almıştı.

Mahkeme kararının ardından Mısır geçici hükümeti,Müslüman Kardeşler Derneği'nin kapatılmasıyla ilgili hükmün uygulanmasını, yargı süreci tamamlanana kadar ertelediğini açıklamıştı. Bakanlar Kurulu ayrıca İhvan'ın el konulan mallarını denetlemek üzere milletvekilleri ve ilgili bakanlıklardan oluşan bir komite kurulmasını kararlaştırmıştı.

Bakanlar Kurulu dün de Müslüman Kardeşler Derneği'ni, ülkedeki Sivil Toplum Kuruluşu (STK) listesinden çıkardığını bildirmişti.

http://www.aa.com.tr/tr/haberler/238186--musluman-kardesler-dernegi-resmen-kapatildi



Müslüman Kardeşler'e bir darbe daha

Mısır hükümeti Müslüman Kardeşler grubunun mal varlığına el koymak için harekete geçti.

Grubun faaliyetleri kısa bir süre önce yetkililer tarafından yasaklanmıştı.

Grubun kapsamlı sosyal hizmetleri de ya devralınacak ya da yasaklanacak.

Buna hastaneler, okullar ve hayır kurumları da dahil.

Yasak kararı mahkeme tarafından geçtiğimiz günlerde alınmıştı ama temyiz girişimleri ardından şimdi teyit edildi.

Yasağın yönetiminden sorumlu bakanlık olan Sosyal Dayanışma Bakanlığı sözcüsü Hani Mahanna, kabine tarafından Müslüman Kardeşler'in fon kaynaklarını araştırmak ve mal varlığını ele geçirmek için bir komite oluşturulduğunu söyledi.

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/10/131004_misir_musluman.shtml







Mısır'da üniversite öğrencileri, 6 Ekim gösterilerinde darbe karşıtlarına yönelik saldırıları protesto etti.

KAHİRE

Mısır'da üniversite öğrencileri, 6 Ekim gösterilerinde darbe karşıtlarına yönelik saldırıları protesto etti.

Kahire Üniversitesi rektörlük binası önünde toplanan öğrenciler, 6 Ekim gösterilerinde darbe karşıtlarına yönelik şiddeti kınadı ve gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi.

"Öğrencilere özgürlük" ve "Öğrenciler baltacı değildir" yazılı dövizler taşıyan grup, protesto için bugün derslere girmediklerini ifade etti. Arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen bir diğer öğrenci grubu da mühendislik fakültesinin önünden Nahda Caddesi'ne kadar "insan zinciri" oluşturdu.

Kahire Üniversitesi öğrencilerinden başka bir grup ise orduya destek gösterisi yaptı.

"Ben İhvan üyesi değilim, sen de insan değilsin"

Kahire'nin güneyindeki Hilvan Üniversitesi öğrencileri de müdahaleyi protesto etti. "Ben İhvan üyesi değilim, sen de insan değilsin", "Bana baltacı dediler, ben devrimci öğrenciyim" ve "Askeri yönetim düşmeli" şeklinde sloganlar atan öğrenciler, gösterilerde arkadaşlarının hayatını kaybettiğine dikkati çekmek için kefen taşıdı. Burada da eylem yapan öğrencilere darbe yanlısı bir grup tepki gösterdi. Üniversitenin güvenlik görevlileri, duruma müdahale ederek tartışmaların arbedeye dönüşmesini engelledi.

İskenderiye Üniversitesi'ndeki "Darbe Karşıtı Öğrenciler Hareketi" de askeri darbeye tepki göstermek ve gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etmek için yürüyüş yaptı.

Öğrencilerin, "Askeri yönetim düşmeli", "Zindan duvarına, öğrencilere yönelik gözaltıların utanç verici olduğunu yaz", "Kaybedenlerin hükümeti, kardeşlerimizi geri ver" sloganları attı.

Suveyş Kanalı Üniversitesi öğrencileri de 6 Ekim gösterilerinde 2 arkadaşlarının öldürülmesini kınayarak, bölgede "insan zinciri" oluşturdu.

Eş-Şarkıyye ilindeki Zegarig Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki bir grup öğretim görevlisi, fakültedeki bazı doktorların ve öğretim görevlilerinin gözaltına alınmasını protesto etti.

Mısır'da 6 Ekim Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla darbe karşıtı düzenlenen gösterilerde, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 53 kişinin hayatını kaybettiği, 271 kişinin yaralandığı açıklamıştı.

http://www.aa.com.tr/tr/dunya/237937--misirda-ogrencilerden-darbe-karsiti-gosteriler



Darbeci general Sisi'den itiraf gibi çarpıcı gaf: "Allah'ın razı olmadığının yanında olacağız, destekleyeceğiz"

Abdulfettah El Sisi, ülkedeki durumla ilgili 18.09.2013 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, "Bu Rabbimizin razı olduğu bir durum değildir. Rabbimizin razı olmadığı şeyin yanında olacağız. Onu destekleyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Sisi'nin yaptığı gaf sosyal paylaşım sitelerinde geniş yer bulmuştu. İşte o çarpıcı video:

http://www.youtube.com/watch?v=7bjsGrwLXwY#
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro



Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den önemli açıklamalar geldi. Mursi, "Direneceğim, tüm şehit ve yaralılara ihanet etmeyeceğim" dedi.

Mısır'ın askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "Son nefesime kadar direneceğim. Komik ve uydurma mahkemelerden korkmadan doğru ve meşru bildiğim yoldan asla geri dönüş yapmayacağım. Demokratik süreçten geri dönülmemesi için asla pes etmeyeceğim" dedi.

Mursi, "Ne olursa olsun bunlarla müzakere ve uzlaşma yolunu tercih etmeyeceğim. Tüm şehit ve yaralılara ihanet etmeyeceğim" dedi.

Kaynak: AA
http://www.haber7.com/ortadogu/haber/1084741-mursi-son-nefesime-kadar-direnecegim



Mursi'nin tutukluluk hali uzatıldı

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin tutukluluk hali 30 gün uzatıldı.

AA muhabirinin yargı kaynaklarından aldığı bilgiye göre, "Hamas ile işbirliği yaparak casusluk faaliyetlerinde bulunmak", "Mısır güvenlik güçlerine ait kurumlara saldırı düzenlemek" , "25 Ocak 2011 devrimi sırasında Vadi Natrun Hapishanesinden firar etmek ve hapishaneyi kasten ateşe vererek mahkumların kaçmasına sebebiyet vermek" suçlamalarıyla açılan soruşturma kapsamında, Mursi'nin tutukluluk halinin dördüncü kez 30 gün uzatılmasına karar verildi.

Mursi'nin "Hamas ile işbirliği yaparak casusluk faaliyetlerinde bulunmak" suçlamasıyla yargılandığı davada ise Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığına sevk edildiği belirtildi.

Mursi ve 14 İhvan lideri hakkında, "Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde göstericileri öldürmeye teşvik etmek" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşmasının da 4 Kasım'da yapılacağı kararlaştırılmıştı.

Kaynak: AA
http://www.haber7.com/ortadogu/haber/1084752-mursinin-tutukluluk-hali-uzatildi



"Mısır'da 100 Günlük Utanç" başlıklı metne 100 yazar imza attı



Rabia Platformu tarafından Mısır'daki darbenin 100. günü etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan "Mısır'da 100 Günlük Utanç" başlıklı metne, Ahmet Taşgetiren, Nazlı Ilıcak, Markar Esayan, Mehmet Barlas, Nihal Bengisu Karaca, Yasemin Çongar ve Ergun Babahan'ın da aralarında bulunduğu 100 yazar imza attı.

Dünyanın birçok ülkesindeki Rabia Platformu üyeleri, sivil toplum örgütleri, gençlik teşkilatları ve öğrenci dernekleri, Mısır'daki darbenin 100. günü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenliyor. Etkinlikler kapsamında, darbe karşıtı bir metin de imzaya açıldı.

"Mısır'da 100 Günlük Utanç" başlığıyla hazırlanan metinde, 3 Temmuz'da Mısır'da halkın oylarıyla seçilmiş hükümete ve Cumhurbaşkanına karşı askeri bir darbe gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

Metinde, Mısır halkının yıllardır beklediği demokrasi, adil seçim ve demokratik oy hakkının bir yıl bile olmadan zorla rafa kaldırıldığı belirtilerek, "Tüm dünya, demokrasiye karşı yapılan askeri darbeye 'darbe' bile diyemedi, sessiz kaldı. Darbeyi yapanlar, dünyanın sessiz kalmasından cesaret aldı ve sivil halkın üzerine ateş açtı. Tanklar, zırhlı araçlar, ağır silahların kullanıldığı katliamda binlerce masum sivil hayatını kaybetti. Ölenlerin ve yaralıların sayısı hala tam olarak bilinmiyor" ifadelerine yer verildi.

Mısır'da medyanın baskı altına alındığı vurgulanan metinde, şunlar kaydedildi:

"Tam 100 gündür Mısır halkı sıkıyönetim uygulamaları, askeri vesayet kuralları baskısı altında korku ve endişe içinde yaşamaya devam ediyor. Tam 100 gündür Batı'nın demokrasiyi savunan neredeyse bütün ülkeleri, aydınları, gazetecileri, Mısır'da demokrasinin, sivil halkın katledilmesini sessizce izliyor. Bir topluma yapılan bir haksızlık, bütün insanlığa yöneltilmiş bir tehdittir. Biz aşağıda imzası bulunanlar, vicdanı olan, insan olan herkesi, darbeye, darbecilere, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, insan yaşamına kasteden her türlü eyleme karşı çıkmaya davet ediyoruz. Dini, inancı, milleti, mezhebi, ülkesi, ideolojisi ne olursa olsun milletin iradesine kast eden her kesime, her eyleme ve her girişime karşı olduğumuzu ilan ediyoruz."

Metnin tamamı:

"Mısır'da 100 Günlük Utanç"

3 Temmuz 2013 tarihinde Mısır'da halkın oylarıyla seçilmiş hükümete ve Cumhurbaşkanına karşı askeri bir darbe gerçekleşti.

Mısır halkının yıllardır beklediği demokrasi, adil seçim ve demokratik oy hakkı, bir yıl bile olmadan zorla rafa kaldırıldı. Tüm dünya, demokrasiye karşı yapılan askeri darbeye "darbe" bile diyemedi, sessiz kaldı.

Darbeyi yapanlar, dünyanın sessiz kalmasından cesaret aldı ve sivil halkın üzerine ateş açtı. Tanklar, zırhlı araçlar, ağır silahların kullanıldığı katliamda binlerce masum sivil hayatını kaybetti. Ölenlerin ve yaralıların sayısı hala tam olarak bilinmiyor.

Televizyonlarda canlı olarak yayınlanan bu sivil katliamına dünya yine sessiz kaldı. Darbe yönetimi durmadı ve bu kez binlerce insanı hukuka aykırı bir şekilde tutukladı, korkunç hapishanelere attı. Hürriyet ve Adalet Partisi ve onu doğuran Müslüman Kardeşler teşkilatı yasaklandı, liderleri tutuklandı ve mal varlıklarına el konuldu.

Medya tam bir baskı altına alındı, hepsine birer darbe temsilcisi atandı, akıl almaz yalan yayınlar yapıldı. Uluslararası yayın yapan televizyonlar, gazeteler kapatıldı, çalışanları tutuklandı, basın özgürlüğü tam anlamıyla yok edildi.

Bugün Mısır'da demokrasiye yapılan darbenin 100. günü.

Tam 100 gündür dünyanın en eski ve güçlü medeniyetlerine sahip Mısır'da askeri darbe hukuka, insan haklarına, adalete ve vicdanlara aykırı keyfi ve zalimane bir yönetim sürdürüyor.

Tam 100 gündür Mısır halkı sıkıyönetim uygulamaları, askeri vesayet kuralları baskısı altında korku ve endişe içinde yaşamaya devam ediyor.

Tam 100 gündür, Batı'nın demokrasiyi savunan neredeyse bütün ülkeleri, aydınları, gazetecileri, Mısır'da demokrasinin, sivil halkın katledilmesini sessizce izliyor.

Bir topluma yapılan haksızlık, bütün insanlığa yöneltilmiş bir tehdittir.

Biz aşağıda imzası bulunanlar;

Vicdanı olan, insan olan herkesi, darbeye, darbecilere, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, insan yaşamına kasteden her türlü eyleme karşı çıkmaya davet ediyoruz.

Dini, inancı, milleti, mezhebi, ülkesi, ideolojisi ne olursa olsun milletin iradesine kast eden her kesime, her eyleme ve her girişime karşı olduğumuzu ilan ediyoruz.

Ayrım yapmaksızın herkes için adil, özgür, barışçıl ve inançlara saygılı "yeni bir dünya" istiyoruz.

Metne imza atan yazarların tamamının isimleri şöyle:

"Abdullah Muradoğlu, Abdullah Yıldız, Abdurrahim Boynukalın, Abdurrahman Dilipak, Adem Özköse, Adnan Karakaş, Ahmet Taşgetiren, Ahmet Tezcan, Ahmet Varol, Ali Ayçil, Ali Bulaç, Ali İhsan Karahasanoğlu, Ali Nur Kutlu, Alper Görmüş, Aslı Aydıntaşbaş, Balçiçek İlter, Bekir Berat Özipek, Bülent Şenay, Cemal Sakar, Cemil Tokpınar, Cevat Özkaya, Cihangir İşbilir, Ekrem Kızıltaş, Elif Çakır, Ergun Babahan, Erol Göka, Ersoy Dede, Etyen Mahçupyan, Fadime Özkan, Faruk Köse, Fatih Bayhan, Ferhat Kentel, Fikri Akyüz, Fuat Uğur, Furkan Çalışkan, Gülay Göktürk, Güven Adıgüzel, Hakan Albayrak, Halime Kökçe, Hasan Aksay, Hasan Celal Güzel, Hasan Karakaya, Haşmet Babaoğlu, Hilal Kaplan, Hüseyin Akın, Hüseyin Öztürk, İbrahim Erdoğan, İbrahim Karagül, İbrahim Kiras, İbrahim Tenekeci, İskender Pala, İsmail Kılıçarslan, İsmail Yaşa, Kerim Buladı, Kurtuluş Tayiz, Mahmut Övür, Markar Esayan, Mehmet Barlas, Mehmet Doğan, Mehmet Koçak, Mehmet Ocaktan, Metin Karabaşoğlu, Mevlana İdris Zengin, Muhsin Kızılkaya, Muhsin Meriç, Mümtazer Türköne, Mustafa Akar, Mustafa Akyol, Mustafa Armağan, Mustafa Karaalioğlu, Mustafa Özcan, Nasuhi Güngör, Nazlı Ilıcak, Nevzat Çiçek, Nihal Bengisu Karaca, Nihat Nasır, Nuh Albayrak, Nusret Çiçek, Oğuz Düzgün, Ömer Lekesiz, Oral Çalışlar, Reşat Petek, Salih Tuna, Sami Özey, Selahattin Yusuf, Senai Demirci, Serdar Arseven, Sibel Eraslan, Taha Kılınç, Ufuk Uras, Ünal Tanık, Yasemin Çongar, Yasin Aktay, Yener Dönmez, Yıldıray Oğur, Yusuf Kaplan, Yusuf Özkır, Yusuf Ziya Cömert, Zeki Bulduk, Zeynep Tanbay."

http://www.haber7.com/gundem/haber/1084152-misirda-100-gunluk-utanc
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.