Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

26 Nisan 2024, 00:41:14

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 84
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 86
Total: 86

Eğitim Gideri Adı Altında Maaştan kesinti

Başlatan hsnklnc, 01 Ocak 2014, 13:05:57

« önceki - sonraki »

hsnklnc

Merhabalar...
Daha önce bir çağrı merkezinde çalıştım. Çalıştığım süreçte ilk 5 ay 300 TL olmak üzere toplamda 1500 TL eğitim gideri adı altında biz çalışanların maaşından kesinti yapıldı. İş Sözleşmemizde "eğitim" gideri olarak kesinti yapılacağından söz edilmişti ancak zorla dayatılan bir sözleşmeydi. Bu bağlamda şirketten kesinti yapılan aylara yönelik bordrolarımı aldım. Benim sizlerden ricam eğitim gideri adı altında kesinti yapılabilir mi? İş kanununda böyle birşey var mı? Eğer yapılamazsa İş mahkemesinde hakkımı ararsam olumlu bir sonuca ulaşabilir miyim? Sorularıma yönelik yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Avukat

Merhabalar. Yargıtay'ın kararlılık kazanmış olan içtihadına göre eğitim süresince işçiye ödenen ücretlerin geri alınması (veya işçiye bu dönem için ücret ödenmemesi) söz konusu değildir. Sizin olayınızda böyle bir geri alma yerine eğitim masrafları doğrudan işçiye yansıtılması yoluna gidilmiş. Burada verilen eğitimin niteliğine göre; bu eğitimin iş yerinden ayrıldığınızda size yeni bir iş bulma veya daha nitelikli iş bulma hususunda ne derece katkısı olup olmadığı ve ayrıca eğitimin zorunlu olup olmadığı yönlerinden konuyu değerlendirmek gerekiyor diye düşünüyorum. Mesele bu yönüyle yoruma ve tartışmaya açıktır. Fakat her hal-u kârda maaşınızdan en fazla doğrudan size verilen eğitimin gideri ölçüsünde bir kesinti yapılabilecektir. Bu gideri de firmanın belgeleyerek ispat etmesi şarttır (örneğin aynı anda 30 kişiye eğitim verildiğini ve toplamda 45.000 TL masraf yapıldığını, böylelikle her bir işçi yönünden 1.500 TL gider oluştuğunu işveren ispatlamak mecburiyetindedir). İspatlanamazsa veya daha azı ispatlanabilirse, fazla tahsil ettiği kısmı işveren iade etmekle mükelleftir. Kimse size giderini sizin karşılamanızı şart koşarak zorla eğitim veremez. Durum özetle bu şekilde...

lavinya

Her kurumun özerk yapısı farklıdır fakat eğitim gideri adı altında kesintiler olmaz diye biliyorum ''eğitim geliri'' olarak daha çok nitelendirilir . Benim kurumunda eğitim gelirleri ve  seyahat harcırahları maaşımıza ek olarak yatırılır. Örneğin net maaşım 1850 ise seyahat-eğitim amaçlı ki bunlar zorunludur 15 günlük olur genelde günlük eğitim tutarı 95 tl'dir . Kurumum bunu net maaşımın üzerine ekler yansıyan maaşım 3275. Ayrıca seyahat biletlerimizi dönüş de atmamamızı özellikle belirtirler. Onun da tutarı yaklaşık 500 tl olur böylelikle ay'a yansıyan maaşımız 3775. Yani demek istediğim zorunlu olan eğitim ve seyahat harcırahlarında kesinti değil maaşa ek ücret olarak yansır eğer eğitimi sen talep ediyosan o şekilde bir kesinti olur.