Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

19 Nisan 2024, 23:30:01

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 96
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 80
Total: 80

Plastik şişeler ve naylon poşetler sağlığı tehdit ediyor!

Başlatan kilimanjaro, 23 Mayıs 2009, 11:07:56

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Gündelik hayatta yaygın olarak kullanılmakta olan plastik şişeler sağlığı tehdit ediyor.

Harvard School of Public Health'te araştırmacılar 77 öğrenci üzerinde inceleme yaptı. Öğrenciler 7 gün boyunca plastik şişelerden su içti.

Plastik şişe kullanan katılımcıların idrarlarında, dişilik hormonu östrojene benzeyen BPA maddesinin yüzde 69 arttığı görüldü. Araştırmalar neticesinde plastik şişelerde bulunan, BPA maddesinin doğumsal kusurlara, büyüme bozukluklarına ve kalp hastalığı ile diyabet riskinin artışına neden olduğu tespit edildi.

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/69865-plastik-sisede-cinsel-tehlike-saglik-haberi.aspx
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Dünya Çevre Günü'nde yepyeni projeler geliştiren Çevre Bakanlığı, naylon poşet kullanımını önlemeye çalışıyor. Alternatiflere teşvik var..

Yılda 500 milyarı aşkın poşet üretilirken, bir dakikada 1 milyon poşet çöpe atılıyor. Doğada bin yılda parçalanabilen plastik ürünler insan sağlığı için tehdit oluşturuyor.

Türkiye de, gelişmiş ülkeler gibi naylon poşet kullanımının önüne geçebilmek için çalışma başlattı. İlk etapta 50 mikronun altındaki siyah poşetler yasaklanacak.

Marketlerde bez torba, file, kese kâğıdı kullanımı teşvik edilecek. Ardından da naylon poşetler ücretli hale getirilerek tüketimi azaltılacak. "Geleceğimiz elimizde, alışverişiniz için bez torba" yazılı 5 bin bez torbayı da bugün vatandaşlara dağıtılacak.

NAYLON POŞETE HAYIR!
Çevre Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfü Akça, perakende zincirleri, yerel belediyeler, sivil örgütlerle işbirliği yaparak naylon poşet kullanımını azaltmaya çalıştıklarını söyledi. Akça, yol haritasını SABAH'a anlattı:

PİKNİK VERGİSİ OLABİLİR!: Poşeti tamamen kaldırmak mümkün değil. Bu noktada naylon poşet kullanımını azaltmak önemli. Fransa'daki 'piknik vergisi' benzeri bir uygulama ile plastik üzerindeki vergi yükü ağırlaştırılabilir. Vergi artarsa marketler de poşetleri parayla satacaktır. Toplumun kabullenmesi zaman alacak ama zamanla naylon poşet kullanımı da azalacaktır. Marketlerde, bez torba, file, kese kâğıdı, alışveriş sepetinin yaygınlaştırılması önemli. Bu da yavaş yavaş olur.

ALIŞVERİŞ SEPETİ: Dünyada 50 mikronun altındaki poşetler yasaklanıyor. İlk etapta 50 mikronun altındaki siyah poşetler yasaklanacak. Çevre günü nedeniyle 5 bin bez torba yaptırdık. Ayrıca, arabasıyla alışverişe gelenlere özgü alışveriş sepetleri projesi de var. Müşteri bir defaya mahsus bu sepeti alacak. Böylece poşet taşımasına gerek kalmayacak.

PORTAKAL KABUĞUNDAN POŞET: Alternatif arayışları sürüyor. Anadolu Üniversitesi'nden bir öğretim görevlisi portakal kabuğundan poşet üretmiş. Çevreyi korumaya yönelik projelerde vergi indirimi gibi teşvikler sağlanmalı. Ders programlarında 'çevre eğitimi' dersi olmalı.

AKAT İŞ BAŞINDA: Atıkları Kaynağında Ayrı Toplama Platformu (AKAT) yoğun bir çalışma yürütüyor. Belediyelerle ambalaj atığı yönetim planı hazırlanıyor. Özellikle turizm kentlerinde yoğun bir hassasiyet var. Ambalaj atığı toplama tesislerinin sayısı artıyor. İşyerleri, sokaklar ve alışveriş merkezlerine pil, elektronik, plastik, kağıt çöplerinin ayrı ayrı atılacağı kumbaraların konulması için çalışıyoruz. Bugün Türkiye'de atık arıtma tesisi sayısı 218'e ulaştı. Bu sayı hızla artacaktır.

Poşetlere büyük gözaltı

İlk etapta 50 mikronun altındaki siyah poşetler yasaklanacak.
Naylon poşetler marketlerde parayla satılcak.
Poşetlerin ücretli olabilmesi için plastikte vergi yükü ağırlaştırılacak.
Bez torba, file, kese kâğıdı kullanımı teşvik edilecek.
Kişiye ait alışveriş sepetleri yaygınlaştırılacak.
Çevre bakanlığı ilk etapta alışkanlık kazandırması için 5 bin bez torba dağıtacak.
Belediyeler ambalaj atığı ve yönetim planı hazırlayacak.
Naylon, pil, elektronik çöplerin atılması için kumbaralar yaygınlaştırılacak
İlköğretim müfredatına çevre eğitimi dersi konulacak.

Ambalaj atığı 2 milyon tona ulaştı

Türkiyede, 2008 yılı itibariyle ambalaj atığı miktarı 1.5 milyon ton olurken, yıl sonunda bu tutarın 2 milyon tona çıkması bekleniyor. Bilimsel araştırmalara göre, plastik doğada bin yılda, teneke kutular 10 yılda, çam şişeler yaklaşık 3 bin yılda parçalanabiliyor. Geri kazanım tesisleri ile, hem ülke ekonomisine katkı sağlanıyor hem de atık hacmi azaltılmış oluyor.

http://www.haber7.com/haber/20090605/Turkiye-naylon-posetlere-savas-aciyor.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, insan sağlığını olumsuz etkileyen plastik poşetlerin yasaklanması gerektiğini söyledi. 

DÜ ile Diyarbakır Valilik işbirliği yürütülen "Bilgilerimizi Diyarbakır'la Paylaşalım" Projesi kapsamında Cumhuriyet Fen Lisesi'nde 'Plastik Poşet Kullanımının Sonuçları ve Çevre Bilinci' konulu konferans verildi.

Prof. Dr. Hamdi Temel, plastik malzemenin, son derece ucuz olması, hafifliği ve kullanımının kolay olması, metal ve ağaç gibi yapı malzemelerine karşı avantaj doğuruyor gibi göründüğünü belirterek, "Türkiye'de insan sağlığı için büyük risk taşıdıkları kesinleşen siyah poşetlerin yıllık kullanımını 260 bin ton. Diğer naylon poşetlerin kullanımı ise siyah poşetin iki katı. Özellikle, kanserojen madde içeren siyah poşetler insan sağlığı açısından çok daha ciddi tehditler oluşturuyor. Genellikle seyyar satıcı ve pazar esnafının kullandığı siyah poşetler, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddeler toplanarak tekrar işlenmesiyle yapılıyor." diye konuştu.

Plastik ambalajların çevreyi kirletmekle kalmadığını, güneşe maruz kaldığı yerlerde zaman içinde daha küçük ve daha zehirli petro-polimerlere bölündüğünü anlatan Temel, şunları söyledi: "Toprağı ve suyu da zehirliyor. Dolayısıyla küresel ısınmayı tetikleyen en önemli faktör oluyor. Türkiye'de naylon poşet kullanımın sınırlanması gerekiyor. ABD ve Avrupa ülkelerinde 30 yıldır halk sağlığını tehdit etmeyen ve geri dönüşümü mümkün kağıt torbalar kullanılıyor."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=801784&keyfield=6E61796C6F6E20706FC59F65746C6572
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Zonguldak'ta fidanlar doğa dostu poşetlerde büyütülecek 

Zonguldak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, fidanları 1-1,5 yılda toprağa karışan doğa dostu naylon poşetlerde yetiştirecek.İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, geçen yıl kayın, ıhlamur, akasya, ceviz ve meşe gibi 2 milyon 500 bin fidan yetiştirilen Gökçebey ilçesindeki 3 milyon adet kapasiteli fidanlıkta, doğa dostu üretim yapmayı hedefliyor. 

Ankara ve Iğdır gibi birçok kentteki okul, cami, kurum ve kuruluşların taleplerinin de karşılandığı fidanlıkta kullanılan poşet tüplerin doğaya zarar vermeyen türden olmasına yönelik araştırmalar yapılıyor. Bu yıl 2 milyon 111 bin adet fidan elde edilmesi planlanan tesiste, Kanada ve ABD'de kullanılan doğaya yeniden dönüşebilen naylon poşetlerden kullanılmasına yönelik ilgili firmalarla görüşmeler yapılıyor.

İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, "Buradaki fidanlarımızda, Kanada ve ABD'de kullanılan 'doğaya yeniden dönüşebilen ve kendi kendini parçalayan katkılı naylon poşetlerden kullanabilir miyiz?' diye araştırma yapıyoruz. Bu tür poşetler bu ülkelerde büyük marketlerde alışveriş poşeti olarak kullanılıyor. Biz de fidanlarımızı kısa zamanda toprağa karışan bu poşetlerde yetiştirmek istiyoruz. Atık oluşturmadan doğrudan toprakla kaynaşabilen biyolojik ürün katkılı naylonlarda yetiştireceğimiz fidanlar, doğrudan toprağa dikilebilecek, böylelikle kökleri de zedelenmeyecek." dedi. Zonguldak, aa ZAMAN

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=812870&keyfield=6E61796C6F6E20706FC59F65746C6572
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Plastik ambalajlar insan hayatını acımasızca sarıyor. Peki biz farkında olmadan kendimizi ve çevremizi nasıl zehirliyoruz? Kanser vakalarında artışın en önemli sebeplerinden biri olan plastik poşet gerçeğini ve çözüm yollarını Prof. Dr. Hamdi Temel'e sorduk.

Sanayinin ilerlemesi ile birlikte başlayan insanın doğaya yönelik acımasız tahribi artık geri döndürülmesi güç aşamalara ulaştı. İşte bu gidişata dur demek için Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, Prof. Dr. Hamdi Temel plastik poşetlerle ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını ve katil poşetlerden kurtulma yollarını iyibilgi'ye açıkladı.

Plastik ambalajların hem doğaya hem de insan hayatına çok büyük zararlar veriyor ve bu plastikler denizde olursa 400 yıl, karada olursa 800 yıl doğada kalıp bu süre boyunca toprağa suya zehir saçıyor, artık üçüncü dünya ülkeleri bile yasaklıyor diyen Temel'in açıklamaları şöyle:

"Kanser vakalarıdaki artışın sebebi plastik poşetler"

"Plastik poşet ve ambalajlar çok ucuza mal oluyor ve bu yüzden de üreticiler maliyeti düşürmek için genellikle plastik ambalajları tercih ediyor. Ancak uzun zamanda doğaya ve insan sağlığına verdikleri zarar yaptıkları kardan çok büyük, özellikle plastik ambalajlarda satılan yağlara çok dikkat edilmeli, eğer plastik şişe ince olursa ve bir de güneşe veya ısıya maruz kalırsa içindeki polimer maddeler yağ ile çözünüp kansorejen maddeye dönüşüyor.  Son yıllarda kanser hastalarının artışının en büyük etkilerinden biri plastik ambalajlar diyebiliriz.

"Plastik ambalaj teneke kutulardan daha tehlikeli!"

"Peynir ve süt de plastik ambalajlara girdi ve bu ambalajlar süt ve süt ürünleri için çok sakıncalı. Örneğin bir de özellikle peynirde vakumlama işlemi yapılıyor, plastik ısıtılarak ürün ambalajlanırken kimyada çift ve üçlü bağlar dediğimiz bağlar çözünür ve vitamin kaybına neden olur. Bu yüzden en sağlıklısı köylerde satılan açık süt ve köy peynirleri. İkinci sırada plastik ambalaj yerine teneke peynir daha az risk taşıyor."

"Plastik ürün ithalatı Türkiye'de giderek artıyor"

"Çok değil, daha 70-80 yıllık bir teknolojiye sahip olan plastik ürünler diğer temel maddelerle kıyaslanabilir bir tüketim seviyesine kısa bir sürede ulaştı. Plastik malzemenin hafifliği ve ucuzluğu, metal ve ağaç gibi yapı malzemelerine karşı avantaj doğuruyor. Dünyada plastik sanayii hızla gelişiyor ve Türkiye'de de plastik ürün ithalatı birçok üründe giderek artıyor. Biraz teselli verecek bir nokta ise ülkemizdeki plastik tüketiminin dünyaya göre iki kat daha az olmasıdır. Burada ele almak istediğimiz konu ise plastik ambalajların yarattığı problemler ve yol açtığı zararların en aza indirilmesi için alınabilecek bazı önlemlerdir."

Denizlere yılda 3,7 milyon kilo plastik torba

"Daha 1975 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yeryüzünde dolaşan gemiler yılda yaklaşık 3 milyon 700 bin kilo plastik torbayı denizlere boşaltıyor. Dünya yüzeyi henüz bir plastik çöplüğüne dönüşmemişse, bunun nedeni deniz diplerinin çöplük olarak kullanılmasıdır. (U.S. National Academy of Sciences). Ancak plastik torbalar az zamanda çok uzak yerlere taşınabiliyor. Bu yüzden, Kuzey kutbunda Spitzbergen yakınlarından, güneyde Fakland adalarına kadar geniş bir çevrede, deniz yüzeyinde bu torbalara rastlanıyor.
Amerikan doğa koruma kuruluşlarının araştırmalarına göre dünyada plastik torba kullanım adedi yılda 500 milyon ila bir milyar arasında değişiyor. (National Geographic News, September 2, 2003)."   

Plastik su şişelerindeki kanser riski

"Plastik ambalajların zararı çevreye yayılarak kirletmek düzeyinde kalmıyor. Örneğin PVC şişeler sıcak kalıplamayla yapılıyor. Bu işlem esnasında gaz haline dönüşen uzun zincirli klor bileşikleri sıkışarak şişe içinde kalmaktadır. Eser oranda çözülme ihtimali vardır ki, klor gazı kanserojen özellik taşır. Su alırken de çok dikkat etmek gerekiyor çabuk kırılan, şekli bozulmuş, güneşe maruz kalmış pet şişelerden uzak durulmalı ve imal tarihi ile son kullanma tarihine çok dikkat gerekiyor."

Hayvanların da katili

"Plastik torbalar ise ışık altında kimyasal çözünmeye uğrar. Zaman içinde daha küçük ve daha zehirli petro-polimerlere bölünürler.  (CNN.com/technology November 16, 2007). Dolayısıyla toprak ve suyumuz zehirlenir. Sonuçta bu mikroskopik zehirli parçacıklar besin zincirine girer. İşte o zaman doğal hayatın geleceği tehlikededir. (World Wildlife Fund Report 2005). Çevreye saçtığımız bu atıklarla bilmeden bir veya birçok hayvanın katili olabiliriz. Plastik torbaların çevreye saçılması nedeniyle balina, yunus, fok gibi memeli hayvanların yanı sıra balıklar ve deniz kaplumbağaları gibi 200 farklı deniz canlısının hayatı tehlikeye girmektedir. (World Wildlife Fund Report 2005). Çöpten beslenen kara hayvanları veya kuşlar da bu tehlikeden etkilenmektedir."

"Geri kazanılan plastikle çocuk oyuncağı üretmemek gerekir"

"İnsanların ucuz ve kolay bulduğu bir ambalajlama ve taşıma aracı olan plastik poşetler birkaç dakika veya birkaç saat kullanılıyor. Oysa bu kısacık kullanımın bedeli çok ağır. Plastik poşetlerin doğaya tekrar karışması 400 ila 1000 yıl sürüyor. Bu soruna birçok çözün araştırılıyor: Çöp dağlarını küçültmek için geri kazanım, ya da imha... Geri kazanım pahalı bir yöntemdir. Bir ton plastik torbanın işlenme ve dönüşümü dört bin dolara mal olurken, aynı ürün marketlere sadece 32 dolara satılmaktadır. (Jared Blumenfeld- Director of San Francisco's Department of the Environment). Ayrıca geri kazanılan plastikle çocuk oyuncağı üretmemek, sera örtüleri yapmamak, sağlık ürünü ya da yiyecek ambalajında kullanmamak gerekir. Plastiğin imhası gelişigüzel yapılamaz. Çöplüklerde bozunma ürünleri ve metan gazıyla birlikte kendi kendine tutuşur ve düşük sıcaklıklarda yanarsa toksik gazlar açığa çıkar. İdeal olan plastik maddeyi 1400 derecede yakmaktır, 900 derecede bile iki saniyeden fazla yanma olmazsa zehirli gazların açığa çıkması önlenemez."

"Sadece Avrupa Değil Üçüncü Dünya da Yasaklıyor..."

"Sokakları, caddeleri, kırsal alanları ve denizleri kaplayan bu amabalaj çılgınlığı ve çöp dağları dünyanın her yerinde rahatsızlık yaratıyor ve nihayet önlemler alınmaya başlanıyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin yasaklama yoluna gidiyor. Çin hükümeti 1 Haziran'dan başlayarak 0,025 milimetreden daha ince plastik poşet üretmeyi ve marketlerde satışını yasakladı. Kuralı ihlal eden firmalara ceza verilmesi öngörülüyor. Çin, sadece torbaları paralı yapmakla, her yıl 37 milyon varil petrolü tasarruf edecek. (CNN.com/asia January 9, 2008).
Norveç, Avustralya, Bangladeş, Ruanda, İsrail, Kanada, Batı Hindistan, Botswana, Kenya, Tanzanya, Güney Afrika, Uganda, Taywan ve Singapur'da plastik torba kullanımı yasaklandı ya da yasaklanma yolunda adımlar atıldı. (PlanetSave.com February 16, 2008).
San Francisco, tüketmenin kutsal bir özgürlük sayıldığı Amerika'da, 27 Mart 2007'de plastik torba kullanımını yasaklayan ilk kent oldu. (NPR.org National Public Radio). Oaklanda ve Boston ise yasaklama yolundalar. (The Boston Globe, May 20, 2007). İrlanda, 2002 yılında Avrupa'da bir ilk olarak plastik torbaları "plastax" ismiyle vergilendirdi ve sonuçta kullanımını % 90 oranında azalttı. Bu yılın sonunda Paris'te 2010'a kadar bütün Fransa'da peyder pey yasaklama uygulamaya geçecek."

"Çözüm file ve bez torbada"

"Türkiye, dünyadaki bunca deneyim ve görece düşük plastik torba tüketimi açısından şanslı sayılabilir. Değişik ülkelerin deneyimlerinden ders çıkarabiliriz. Örneğin, mağaza zincirlerinde  ince poşetin kullanımını tümden kaldırıp, daha kalın ve kaliteli poşetin de parayla satılması uygulamasına geçilebilir. File ve bez torba kullanımına geri dönüş yapılabilir.
Bez torba kullanmakla:
HAFTADA 6 plastik torbayı kullanımdan çıkartmış oluruz. Bu da
AYDA 24 torba
YILDA 288 torba, ortalama bir yaşam sürecince, yani
HAYATTA 22 bin 176 torba eder.
ÜLKEMİZDE her beş kişiden biri bunu yapsa yaşamımız süresince 31 milyar 46 milyon 400 bin plastik torbadan kurtulmuş/kaçınmış oluruz.

* Bu çerçevede başlangıç adımı olarak, örneğin valilikçe büyük market yönetimleriyle biraraya gelerek, kaliteli ve paralı poşet uygulamasına geçilebilir. O her yanı kaplayan ince poşetler büyük satış merkezlerinin öncülüğünde ortadan kaldırılabilir.
* Yılbaşı promosyon siparişlerinin de verildiği şu günlerde, firmalara ajanda, kalemlik, çakmak vs. yerine üzerine firma logosunu bastırarak bez torba dağıtmalarını önerebilirim.
* Dicle Üniversitesi olarak biz de bundan böyle gençlerle yahut akademisyenlerle düzenlediğimiz etkinliklerde birinci promosyon malzemesi olarak bez torbayı tercih edeceğiz."

Röportaj : Nihal Doğan - iyibilgi.com
http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=91828
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

ANKARA (ANKA-) Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Özel Çevre Koruma Bölgeleri Valiliklerine 5 Ekim`de yazı göndererek, polietilenden üretilen ve doğada yüzlerce yıl yok olmayan naylon poşetler yerine, çevreye zararı en aza indirilmiş, doğada kısa sürede biyolojik olarak parçalanabilen poşetlerin kullanılmasını istedi.

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı`ndan yapılan açıklamada, petrol türevi olan polietilenden üretilen naylon poşetlerin ücretsiz ve kullanışlı olduğu için fazla miktarda tüketilerek çöplerle beraber tabiata atıldığı bildirilerek, bir naylon poşetin doğada tümüyle yok olması için yüzlerce yıl gerektiği belirtildi. Naylon poşetlerin sadece yüzde 1`inin geri dönüştürüldüğü, yüzde 99`unun ise doğaya atıldığı ve doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayarak toprağa, suya karıştığı ve besin zincirini de kirlettiğine dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, deniz hayvanları tarafından da yiyecek sanılıp yenilmesi ile canlı ölümüne yol açtığı ve şeffaf oldukları için sera gibi ısıyı emdiği ve orman yangınlarına da sebep olduğu bilinen naylon poşetlerin, çevreye ve sağlığa zararlarından dolayı birçok dünya ülkesinde kullanımının sınırlandırıldığı veya yasaklandığı hatırlatıldı.

Son yıllarda Türkiye`de de tek kullanımlık plastik ürünlerin parçalanmasının daha çabuk olması için çalışmalar yapıldığı ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler denilen yeni ürünler geliştirildiği belirtiliyor. (ANKA)

http://tumgazeteler.com/?a=5614286
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro



Kanada hükümeti, kanserojen madde içeren plastik biberonların ülke genelinde satışını yasakladı.

Sağlık ve Çevre bakanlıklarının ortak çalışmaları sonucu, plastik biberonların ana maddesi olan Bisfenol A (BPA)'nın zehirli ve tehlikeli maddeler listesine dahil edilmesine karar verildi.

Karar, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ülkedeki çevreci gruplar da karara destek verdi. Çevreci Savunma grubundan Dr. Rick Smith, Bisfenol A'nın, plastik su bardakları, yeniden doldurulabilen su bidonları, plastik ambalaj malzemeleri ve diş hekimlerinin kullandığı diş dolgu maddeleri başta olmak üzere daha birçok alanda kullanıldığını belirtti. "Bisfenol A'yı zehirli ve tehlikeli kılan şey, onun sıcakla temas ettiğinde kanserojen etki göstermesidir." diyen Smith, bu yüzden plastik biberonların kullanılmaması ve uygulamanın yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

AA
http://www.samanyoluhaber.com/haber-121739.html
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro



Sağlıklı beslenme için doğru gıdaları tercih etmek kadar mutfakta kullandığımız eşyaların da önemi var.

Daha pratik olduğu için tercih ettiğimiz plastik saklama kapları, teflon tencerelerimiz çizilmesin diye kullandığımız plastik kaşıklar ve daha birçok mutfak eşyası doğru seçim yapılmadığında sağlığımız için büyük bir risk oluşturuyor.

Rengarenk saklama kapları, limon sıkacakları, çırpıcılar, doğrayıcılar... Ev kadınlarının değişmezlerindendir plastik mutfak eşyaları. Pratik olması, az yer kaplaması bir de ucuzluğu sebebiyle hemen her mutfağa girmiştir. Plastik kaşıklar ise daha çok teflon tencereler çizilmesin diye kullanılır. Ancak çoğu kez ısıya dayanamayarak yarı yolda bırakır bizi. Hal böyle olunca, kadınların bir araya gelip sohbet ettiği beş çayının ana konularındanbiri plastik kapların bulaşık makinesinde yıkanıp yıkanamayacağı olur. Ama asıl sorgulanması gereken şey çoğu kez göz ardı edilir: Mutfakta plastik eşyalar kullanmak ne kadar sağlıklı?

Plastik maddelerin kanserojen içerdiklerini birçoğumuz biliriz. Ancak Onkolog Dr. Mehmet Fatih Akyüz, 'plastik maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır' demenin doğru olmayacağını söylüyor. Önemli olan, kaliteli ve denetimden geçmiş plastikleri doğru bir şekilde kullanmak. Mesela plastik saklama kaplarının içine yüksek sıcaklıkta yiyecekleri koymak ve uzun süre bekletmek sakıncalı. Çünkü plastik maddeler sıcakla etkileşim haline girdikten bir süre sonra içeriğindeki maddeleri geçirme ihtimali var. Sıcakla etkileşimi kadar plastiklerin aşınmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü plastik maddeler aşındıkça üzerinde mikrop üremesi kolaylaşıyor.

Sema Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çaşkurlu; ekmek, et, sebze doğramak için kullandığımız plastiklere özellikle dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor. Çaşkurlu, bu doğrayıcılar üzerinde oluşan çiziklerin mikropların üremesi için çok elverişli bir ortam olduğuna da dikkat çekiyor.

***

Cam, tahta ve çelik kullanın

Sema Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çaşkurlu: Plastikler aşındıkça üzerinde mikrop üremesi kolaylaşır. Bu kapları kullanmadan önce ıslak olmamasına dikkat etmeli. Islak ortamda mikroplar daha çabuk ürer. Mümkünse tahta malzeme kullanılmalı. Bunların da sabun ve çamaşır suyu kullanılarak iyi yıkanması gerekir. Plastik bulaşık makinesinde yıkanabilir ama sıcaklık yüksek olursa plastikteki birtakım maddeler açığa çıkabilir. Plastiğe sıcak yiyecek konulduğunda içindeki maddeyle etkileşir. Daha doğal kapları tercih etmekte fayda var. Mesela çelik en uygunu. Saklama kabı olarak cam kullanılabilir. Plastik kaşık yerine de tahta kaşığı tercih edin.

***

Plastik, hastalık sebebi

Onkolog Dr. Mehmet Fatih Akyüz: Plastiğin belirli bir ısıdan sonra içerdiği maddeleri geçirmesi kanserojen etkiler gösterebilir. Bir diğeri de karbon dediğimiz maddelerde de benzer bir mekanizma ile ortaya çıkan BPA maddesidir. Bu madde özellikle kadınlarda meme, erkeklerde de prostat kanserine neden olabiliyor. Bunun nedeni bu maddenin vücutta östrojen hormonuna dönüşmesi. Bu hormon küçük yaştan itibaren alınırsa çocuk ergenliğe normalden daha erken bir zamanda girebiliyor. Kanser dışında kemik erimesi, obezite gibi hastalıklara sebep olabiliyor.

***

Bunlara dikkat edin!

Hastalıklara karşı dirençsiz olmaları sebebiyle plastik eşyalardan en çabuk çocuklar etkileniyor. Çocuk Alerjisi Uzmanı Doç. Dr. Öner Özdemir, tüm bu tehlikelere karşı kaliteli plastiğin seçilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Plastiğin kalitesi nasıl anlaşılır?

Plastiğin türlerinin, birden yediye kadar numaralandırıldığını söyleyen Özdemir, herhangi bir yerden plastik ürün alırken altında yazan numaraya bakmak gerektiğini belirtiyor. 3, 6 ve 7 No'lu plastikler zararlı gruba girdiğinden uzak durmamız gerekiyor. Eğer ürünün altında hiçbir rakam yoksa -ki Türkiye'de özellikle pazarda satılan ürünlerde yok- daha da kötü! Bu sebeple elimizden geldiği kadar kaliteli ürünlerin satıldığı yerlerden almakta yarar var. Daha önceden satın aldığınız plastiklerin kalitesini kötü kokusundan ve ıslak bir mendille silindiğinde mendile boya vermesinden anlayabilirsiniz.

***

Plastikler bulaşık makinesinde yıkanır mı?

Plastiklerin bulaşık makinesinde yıkanıp yıkanmaması da kalitesine bağlı. Vestel Bulaşık Makinesi Üretim Tesisleri Ar-Ge Mühendisi Orhan Hülagü, plastik kapların üzerinde "bulaşık makinelerinde yıkamak uygundur" diye yazdığını belirtiyor. Hülagü, aynı şeyin camlarda da geçerli olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Ciddi bir üreticiyse bunu yapıyor. Ama merdivenaltı diye tabir edebileceğimiz şekilde üretiliyorsa bu plastikler kendini belli ediyor. Yıkadıkça plastiğin üzerinde tozlanma gibi şeyler olur. Bu da zamanla yiyeceklere karışarak sağlığı tehdit edebilir. Plastikler bulaşık makinesinde yıkanır ama sıcaklığa karşı dayanıklı olmalı." ZAMAN-ASLIHAN KÖŞŞEKOĞLU 

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=931588&title=sagliginiz-icin-plastikten-vazgecin
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Bilim adamları, plastiğin içinde bulunan kimyasalların insanlara nasıl zarar verdiğini belirlediler.

Nature Reviews Endocrinology isimli dergide yayınlanan çalışmada, araştırmacılar BPA'nın da dahil olduğu Endokrin Bozucu Kimyasallar'ın (EDC) kansere yol açan etkisini tespit ettiler. Tufts Üniversitesi Tıp Okulu'nda görevli araştırmacılar, kimyasalların hayatı tehdit eden etkilerinin bilinmesine rağmen, kimyasalların sağlığı nasıl etkilediğine yönelik çalışmaların daha karmaşık stratejiler ortaya çıkardığını söylediler.

Uzmanların araştırmaları kimyasallarla temasın organ oluşumu süresince olduğunda zarara yol açabileceğini gösteriyor. Kanıtlar, BPA ve diğer Endokrin bozucu kimyasallara maruz kalmanın yetişkinlik süresi boyunca ortaya çıkan hastalıklara katkıda bulunduğunu gösteriyor. Bu kimyasallar sanayileşen dünyada kanser oranlarını da artırırken, ayrıca obezite ve davranış değişikliğiyle de bağlantılı olduğu kaydedildi.

Plastik şişelerde, kutularda, yeniden kullanılabilir gıda ambalajlarında ve gıda kutularında bulunan BPA'nın endüstrileşmiş ülkelerde bunun gibi daha birçok yerde kullanıldığı ve kanserle ilişkili olduğu açıklandı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=989078&title=kanser-olmamak-icin-plastiklerden-uzak-durun
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin CHP'li üyeleri, kent genelinde plastik poşet kullanımının yasaklanması için önerge verdi.

Meclis üyeleri Dr. Hakkı Sağlam, Bülent Soylan ve Nurettin Tan tarafından verilen önergede, her yıl dünyada yaklaşık 500 milyar adet plastik poşet kullanıldığı ve bunun sadece çok küçük bir kısmının geri dönüşebildiği belirtildi.

Plastik poşetlerin doğada yok olmalarının 400 ile bin yıl sürdüğü ve hem bozulmalarındaki uzun süre hem de kullanım miktarının fazlalığı nedeniyle çevre kirliliğinin en büyük nedenleri arasında sayıldığı belirtilen önergede, ayrıca tüketiciler tarafından kontrolsüz kullanılan plastik poşetlerin, canlıların besin zincirlerini olumsuz etkilediği, ekolojik dengenin bozulmasına sebep olduğu ifade edildi.

Önergede, çevreye zararlı bu poşetlerin kullanımının bugüne kadar ABD, Fransa, Hindistan, Tayvan, İrlanda, Kenya, Güney Afrika gibi pek çok ülkede yasaklandığı dile getirilen önergede, şöyle denildi:

''Plastik poşet yerine, bezden üretilen çok kullanımlık torbaların ve filelerin veya poşet kullanımının mutlaka kullanılması gereken hallerde, aynı işlevi gören ve şekil olarak benzemesine rağmen 24 ayda çözünüp, çok daha az çevre sorununa yol açan biyolojik poşet kullanımı teşvik edilmelidir. Bu poşetler, mikroorganizmalar, nem, güneş ışığı, ısı ve oksijenin etkisiyle bulunduğu ortamlarda iki yılda parçalanıp, biyolojik olarak çözünmekte, doğayı daha az kirletmektedirler.''

Bu yeni uygulama için, plastik poşetle ilgili yasak kararının ilgili komisyonlarca çalışmalar yapıldıktan sonra Meclis tarafından karara bağlanması istenen önergede, şu taleplerde bulunuldu:

''Meclisin ilgili komisyonlarının raporuna göre, belli bir geçiş sürecinin sonunda karara uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca yaptırım uygulanmasına başlanması; belediye ekiplerinin, meclis kararı sonrasında, mağazalar, alışveriş merkezleri, semt pazarlarına tebligat yapması; esnaftan çevre dostu ve çok kullanıma uygun torbalar kullanılmasının istenmesi, kent sakinlerinden de plastik poşet yerine çok kullanımlık torba ya da çevre dostu poşetler kullanmalarının istenmesi. Toplumun bilinçlenmesi amacıyla afişler hazırlanması, duyurular ve benzeri yapılması; bu torba, file, poşet ve benzeri materyalin ilk aşamada Büyükşehir Belediyesince dağıtılması ve kullanımının teşvik edilmesi. Belediyenin geçiş dönemini takip eden kısa bir dönem için geri dönüşebilir torba, file ve benzeri ürettirip veya satın alıp maliyetine satış yaparak, satıcılara yardımcı olması.''

CHP'li üyelerce verilen önerge, Belediye Meclisi üyelerinin oy birliğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamına havale edildi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1014107&title=istanbulda-posetlerin-yasaklanmasi-istendi

kilimanjaro

Naylon poşetlerin sıcakla birlikte gıdalara cıva, kurşun gibi kanserojen madde aktardığını söyleyen Dr. Nilgün Tekkeşin, koyu renkli poşetlerden uzak durulması gerektiğini ifade etti. Dr. Sami Gören ise naylon poşetlerin hayatımızdan çıkarılması için aşamalı bir yol izlenmesini ve vergi alınmasını önerdi.

Naylon poşetler dünyanın birçok ülkesinde sağlığa ve çevreye zararları nedeniyle yasaklanıyor. Ülkemizde küresel ısınmanın da en büyük sebebi olarak gösterilen naylon poşetlerin üretimine ve tüketimine yönelik bir yasal düzenleme bulunmuyor. Dünyadaki düzenlemelerin benzer uygulamaları ise birçok ilde belediyeler tarafından yürütülmeye çalışılıyor. Belediyeler naylon poşetin zararlarına karşı çözümü doğada çözülebilir poşetlere geçişte buluyor. Belediyeler naylon poşet kullanımını azaltabilmek için alternatif pazar torbaları dağıtıyor ve esnafa tebligat gönderilerek çevre dostu naylon poşet kullanımını artırıyor. Doğa dostu poşet ile sıradan naylon poşeti ayırt etmekte zorlanan tüketiciler kafa karışıklığı yaşarken uzmanlar tüketicileri uyarıyor: Her çevre dostu poşet tamamen sağlığa ve çevreye zararsız değil, fileli günlere geri dönün.

Çevre dostu poşetlerin de aflatoksin içerdiğini söyleyen Memorial Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr. Nilgün Tekkeşin, bu maddenin gıdalara teması halinde yiyeceklere kansere yol açan cıva, kurşun, kadmiyum gibi zararlı maddelerin geçtiğini belirtiyor. Tekkeşin, "Plastik maddeler, yüksek ısı ile çözündüğünde ortama yayılır. Plastik maddelerin içeriğindeki bileşenler ise kanserojendir. Dolayısıyla gıda maddelerinin saklanması esnasında uzun süreli güneş ısısı altında kalması bile bu kanserojenlerin insan sağlığını tehdit etmesine neden olacaktır. Sağlığımızı korumak için naylon poşetleri mümkün olduğunca kullanmayalım. File ve kumaş çantaları tercih edelim." diyor. Atık plastik maddeden üretilen koyu renkli poşetler, pet şişe, kova ve tıbbî atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretiliyor. Özellikle bu atık poşetler, kanser riskini daha da artırıyor. Geri dönüşümle elde edilmiş naylon poşetlerin gıdayla uzun süre temas etmesinin çok tehlikeli olduğu vurgulayan Nilgün Tekkeşin, geri dönüşümlü poşetlere göre kaliteli poşetlerin daha sağlıklı olduğunu da vurguluyor. Tekkeşin, "Bir plastik torbanın kaliteli olup olmadığını kokusundan ve dokunulduğunda çıkardığı sesten anlamak mümkündür. Kaliteli poşet kırıştırırken ses çıkarır. Kalitesiz poşetlerde katlandığında bu sesi duymak mümkün değildir. Ayrıca kaliteli poşet kokusuz olur, kalitesizler ise kötü kokular açığa çıkarır." diye söylüyor.

POŞETLER KANSEROJEN MADDE İÇERİYOR

Fatih Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Sami Gören, çevre dostu poşetlerin de kanserojen etkiye sahip olduğunu ve bütün naylon poşetlerin hammaddesinin aynı olduğunu belirtiyor. Sami Gören, çevre dostu poşetlerin çevre kirliliğini ve küresel ısınma tehlikesini ortadan kaldırmadığını vurguluyor. Gören, "Yapım aşamaları ve hammaddesi göz önüne alındığında, hemen hepsi kanserojen etkiye sahip. Hatta güneş ışınları ile bozunmaya ve parçalanmaya başlayınca kirlilik etkileri daha da artıyor. İnsanlar daha rahat bu poşetlerden kullanmamalı, naylon poşetleri mümkün olduğunca hayatımızdan çıkarmalıyız." diyor. Dr. Gören, naylon poşet kullanımını azaltmak içinse aşamalı bir yol izlenmesi gerektiğini, naylon poşet ve naylon ambalajlara vergi uygulamasının yükseltilmesinin bilinçsiz kullanımı azaltabileceğini belirtiyor. Dr Gören, naylon poşetlerin marketlerde ve alışveriş merkezlerinde parayla satılmasının da çevre bilincini artıracağını söylüyor.

Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) Başkanı Fuat Engin ise naylon poşet yasağının uygulandığı ülkelerde olduğu gibi geniş katılımların sağlanabilmesi için yasal düzenlemelerin şart olduğunun altını çiziyor. Engin, "Yerel yönetimlerin naylon poşetlere yönelik çalışmalarını çevre ve tüketici örgütleri ile işbirliği içerisinde gerçekleştirmeleri uygulamanın etki alanını genişletecektir. Her tüketici kişisel olarak bilinçlenirse naylon poşetlerin yaşamımızdan çıkarılmasının sürecini kısaltacaktır." diyor.

Dünyada nasıl uygulanıyor?

Fransa: Paris'te naylon torba kullanımı 2009 yılında yasaklandı. 2011 itibarıyla ise Fransa'nın bütün şehirlerinde yasaklanması planlanıyor.

ABD: ABD'nin New York kentinde de Şehir Konseyi 5 bin ve daha fazla metrekareden büyük ya da beşten fazla şubesi olan mağazalar için plastik torba geri dönüşüm kutusu yerleştirme zorunluluğu getirdi. Ayrıca tüm şehirde geri dönüşümü olmayan plastik poşet kullanımını yasakladı. Poşetlerin yanına, 'Geri dönüşüm sistemine katılmak için bu torbayı geri getirin' yazmak zorunlu kılındı. Naylon poşetler, San Francisco, Oakland ve Kaliforniya'da alışveriş merkezleri ve eczanelerde kullanılmıyor.

Hindistan: Yeni Delhi ve Bombay başta olmak üzere, dört bölgede naylon torba kullanımı yasaklandı.

Tayvan: Naylon poşetin yasaklanmasının yanı sıra plastik çatal-bıçak kullanımı da yasaklandı.

İrlanda: Naylon torba kullanmak isteyen, 20 cent vergi ödüyor. Uygulama poşet kullanımını azaltıyor.

Kenya: 2008 itibarıyla tüm ülkede naylon poşet kullanımı yasaklandı.

Güney Afrika: İnce torba yasak, geri dönüşümlü olanlar serbest.

Ruanda: 2008 yılından itibaren naylon poşet kullanımı bütün ülkede yasaklandı.

Çin: Naylon poşetleri ücretli yaparak her yıl 37 milyon fıçı petrol tasarrufu gerçekleştiriyor.

Uganda: İnce naylon poşetler yasaklanırken, kalın poşetler ise vergi ödenerek kullanılabiliyor.

SÜHEYLA SANCAR
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1011659&title=naylon-posetler-hayatimizdan-cikmali&haberSayfa=1
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

yukku



Bez torba kullananlar özel bir internet sitesi açtı... "Dünyayı Bez Torbanda Taşı" projesi adını verdikleri çalışma ile herkesi bez torba kullanmaya davet ediyorlar...

Sitede bu çalışmanın nedenini ise şöyle anlatıyorlar:

Bir yılda, bir birey olarak ortalama 500 plastik torba kullanıyoruz.

Bu tüketime bir dur demenin plastik torbalar yerine bez torbaları kullanmanın artık tam zamanı. Tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan bez torbalar, artık Türkiye'de de kullanılmalı çok geç olmadan.

Bu site, bez torbaların kullanımının yaygınlaştırmayı; dolayısıyla plastik torba kullanımı azaltmayı bez torba kullanmayı alışkanlık haline getirmeyi; doğaya ve çevreye duyarlı bir yaşam tarzını benimsemeyi; ve uzun vadede geri dönüşüm bilincini kazandırmayı amaçlamaktadır.

Gelin siz de bu projenin parçası olun, doğayı koruyun.

http://www.beztorbakullananlar.com
http://www.facebook.com/beztorbakullananlar.com
http://www.twitter.com/beztorbakullan

angela

plastik şişeler insan sağlığını çok kötü etkiliyor paylaşımlar güzel saygılar...

kilimanjaro



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, naylon poşet yerine doğada kısa sürede kendiliğinden yok olan biyobozunur poşetlerin kullanılması için çalışma başlattı.

Sağlığa ve çevreye zarar vermemesi için belli standartlarda üretilecek biyobozunur poşetler, ilk olarak market ve pazarlarda kullanılacak.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş yaptığı açıklamada, naylon poşetlerin çevreye verdiği zararı en aza indirmek istediklerini söyledi.

Bu kapsamda doğada kendiliğinden yok olan biyobozunur poşetlerin kullanımının teşviki için çalışma başlattıklarını belirten Baş, bir-iki yıl içinde bu ürünün öne çıkarılması amacıyla üreticilerle toplantılar yaptıklarını anlattı.

Baş, gelecek ay düzenleyecekleri toplantının ardından Türkiye'de artık poşet kullanımı ve alışkanlığının değiştirilmesi sürecinin başlayacağını vurgulayarak, "Hem şu andaki poşetleri üreten sanayicimiz hem de kullanıcılar için alışılagelmiş bir tarz var. Bu nedenle geçiş için tabii ki bir süreç gerekiyor" diye konuştu.

İlk uygulama market ve pazarlarda

Geçiş sürecinde ilk olarak naylon poşet kullanımının kısıtlanacağı belirten Baş, uygulamanın öncelikle market ve pazarlardan başlayacağını söyledi.

Baş, konuyla ilgili Gümrük ve Ticaret, Sağlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarının da çalışmaları olduğunu dile getirerek, kendilerinin uygulamayı çevre yönünden ele aldıklarını ifade etti.

Geçmişte poşet kullanımının kısıtlanmasına yönelik çalışmalar yapıldığını anlatan Baş, "Altyapısı oluşmadığı için netice alınmadı. Şimdi biz altyapısını tamamen oluşturacağız. Bunu üreticiler ve tüketicilerle yapacağız. Amacımız uygulanabilir olması. Türkiye'yi en kısa zamanda şu çılgın poşet tüketiciliğinden kurtaracağız."

"Gönlümüz kese kağıdı ve fileden yana"

Biyobozunur poşetlerin çevreye en az zarar verenlerini öne çıkaracaklarını bildiren Baş, şöyle devam etti: "Öyle biyobozunur poşetler üretiliyor ki onlara da kimyasal katılıyor. Bunlar iki ayda yok oluyor ama o kimyasaldan dolayı toprağı veya suyu kirletiyor.

Biz onu da arzu etmiyoruz. İstiyoruz ki iki ayda doğada kendini yok etsin ama bu katkı maddeleriyle olmasın. Doğal yollarla oluyorsa olsun. Bu amaçla biyobozunur poşetlere standart getirmeyi planlıyoruz. Tamamen kimyasaldan arındırılmış, doğaya uyumlu, çok kısa sürede bozulup kendini yok edebilen biyopoşetleri önemsiyoruz. Ancak aslında gönlümüz file ve kese kağıdından yana."

"Sanayicilerin katkısını bekliyoruz"

Baş, biyobozunur poşet üretiminin daha maliyetli olduğunu dile getirerek, "Üreticisi, tüketicisi, herkes çevre ve sağlık için bazı fedakarlıklar yapacak" diye konuştu.

Uygulamanın hayata geçirilmesi için poşet üreten sanayicilerin anlayışını ve katkısını beklediklerini belirten Baş, şunları kaydetti: "Onları mağdur etmek gibi derdimiz yok. Onlar da çevre konusunda bizim kadar hassaslar, çözüm üretmeye çalışıyorlar. Etrafa atılmış naylon poşetleri her yerde görüyoruz. Türkiye'yi 100 yıl doğadan silinmeyen, etrafı kirleten çirkin görüntüden kurtaracağız. Böylece sağlık açısından da önemli bir adım atılacak."

http://www.haber7.com/sektorler/haber/960034-naylon-poset-tarih-oluyor
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

aladag08

aynı zamanda besinlerin tedariği için kullanılan peynir vakum poşet adı altında satılan ürünlerin doğayı kirlettiği de söyleniyor. şöyle bir sitede buldum uzun süredir de kullaniyorum henüz bir zararını görmedim aslıdna. www . merset . com