Haberler:

Hukuk Forumumuza Hoşgeldiniz

Ana Menü

Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Nisan 2024, 01:14:54

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 99
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 94
Total: 94

Boşanma davası

Başlatan Avukat Taner Baş, 10 Ekim 2014, 18:58:53

« önceki - sonraki »

Avukat Taner Baş

Davalının bir başka erkekle ilişkide bulunduğu, davacının, bu maddi hadiseye dayanarak münhasıran zina sebebiyle boşanma davası açabileceği gibi, aynı maddi hadise sebebiyle evlilik birliğinin temelinden sarsılması hukuki sebebiyle de boşanma talep edebileceği veya açtığı boşanma davasında bu iki sebebe birlikte de dayanabileceği; bunu engelleyen bir usul hükmünün bulunmadığı; bu son halde özel boşanma sebebinin varlığını kabule yeterli delil bulunamadığı taktirde, mahkemenin, genel sebebe dayanarak boşanma kararı verebileceği, dayanılan özel boşanma sebebi kanıtlandığında boşanma kararının dayanılan bu özel sebeple oluşturulması gerekeceği-

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Davacı; Türk Medeni Kanununun 161.maddesinde yer alan zina ve 166/1.maddede yer alan evlilik birliğinin temelinden sarsılması hukuki sebeplerine dayanarak boşanmalarına karar verilmesini istemiş; mahkemece; "davalının bir başka erkekle ilişkisinin olduğu" sabit kabul edilerek, Türk Medeni Kanununun 166/1.maddesi gereğince tarafların boşanmalarına karar verilmiştir. Kararı davacı temyiz etmiştir.

Yapılan soruşturma ve toplanan delillerle davalının bir başka erkekle ilişkide bulunduğu gerçekleşmiş, bu durum mahkemece de sabit kabul edilmiştir. Davacı, bu maddi hadiseye dayanarak münhasıran zina sebebiyle boşanma davası açabileceği gibi, aynı maddi hadise sebebiyle evlilik birliğinin temelinden sarsılması hukuki sebebiyle de boşanma talep edebilir veya açtığı boşanma davasında bu iki sebebe birlikte de dayanabilir. Bunu engelleyen bir usul hükmü bulunmamaktadır. Bu son halde özel boşanma sebebinin varlığını kabule yeterli delil bulunamadığı taktirde, mahkeme, genel sebebe dayanarak boşanma kararı verebilecektir. Dayanılan özel boşanma sebebi kanıtlandığında boşanma kararının dayanılan bu özel sebeple oluşturulması gerekir. Davalının bir başka erkekle ilişkide bulunduğu gerçekleştiğine göre zina sebebi kanıtlanmıştır. O halde tarafların Türk Medeni Kanununun 161. maddesi gereğince boşanmalarına karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır.

      SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 31.03.2010  (çrş.)

2. HD. 31.03.2010 T. E:2009/3859, K:6220