Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

16 Nisan 2024, 17:21:32

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,820
  • Toplam Konu: 4,361
  • Online today: 92
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 95
Total: 95

Yediemin otopark ücretini ödemek zorunda mıyım?

Başlatan MuraTurk, 30 Ekim 2015, 13:24:19

« önceki - sonraki »

MuraTurk

Üzerime kayıtlı motosikletin yediemin otoparkında olduğundan yıllarca haberim olmadı ve yediemin otoparkı 2010 da otoparka çekilen motosikletin ruhsat sahibi olarak tarafıma 2013 te alacak takibi başlattıklarını ve icra dosyası için 2013 te tebligat yapamadıklarını yeni öğrendim. Bir hafta önce yeni adresime tebligat yaparak alacak takibi başlattılar. İlgili aracı trafiğe çıkaran da, emniyet birimlerine yakalatan da, trafik otoparkına çekilmesine sebep olan kişi de, trafik otoparkına teslim eden kişi de şahsım değildir. Dolayısıyla alacaklı olduğunu iddia eden otopark işletmesiyle aramda bir sözleşme, anlaşma, tutanak gibi herhangi bir imzalı evrak bulunmamaktadır. Ayrıca, aracın ruhsatında ve kayıtlarda bulunan adrese gelen bir tebligat hiç olmadı. 5 sene sonunda bana bir hafta önce telefonla ulaştıkları gibi, hiç değişmeyen cep tel. numaramdan zamanında telefonla veya tebligatla ulaşsalardı, rakam böyle büyümeyecekti. Ayrıca, sonuçta otoparkta yatan Çin malı bu motosiklet, ilgili kanun gereği tespit edilen değerinin %30'unu geçmeden o zaman satışa çıkarılsaydı ve o zaman ki otopark bedeli motor satış bedelinden tahsil edilseydi ortada böyle büyük bir borç olmayacaktı. Netice itibariyle 8.500TL bugüne kadar (5 yıllık) otopark bedeli istenen ve şimdi değeri 50TL hurda parası anca edecek bir çin malı (scooter) motosikletle ilgili alacaklarını alabilmek için alacak takibi yapan yediemin otoparkının icra dosyasına 7 gün içinde (süresinde) itirazda bulundum.
Konu hakkında yasal haklarımı, kanun maddesi ve Yargıtay kararıyla destekleyerek izah edip, yardımcı olabilecek birileri bulabilir miyim diyerek web sayfanızdaki serbest duvarı görünce buraya yazmak istedim.

•   Yediemin otoparkı; güneş, yağmur gibi her tür hava şartında, 5 yıl boyunca açık havada kalan bu motosikletin yıpranmasından ve değer kaybetmesinden sorumlu değil midir?
•   Aracın otopark bedeli motosikletin bedelinin %30'una ulaşmasına yakın veya bu esnada yedieminin aracı açık artırmayla veya kanun neye müsaade ediyorsa motosikletin satışa çıkartılması gerekmez miydi? Bu şekilde otopark ücreti yüksek meblağlara gelmeden konu halledilmiş olacaktı.
•   Ruhsatta yazan adresten veya en son bana ulaştıklarında aradıkları cep tel numaramdan zamanında motosiklet otoparka çekildiği aşamada arayıp bana ulaşsalardı, otopark ücreti bu kadar büyümeden çok uygun bir miktardayken de sulh olunabilirdi.
Bu konulara bağlı mağduriyetim neticesinde;
1.   Otoparkla aramda imzalanmış olan herhangi bir sözleşme, anlaşma, protokol, makbuz olmadığından benden bu otopark ücretini tahsil etmeye kanunen haklı olabilir mi?
2.   A) Zamanında motosiklet otoparka çekildiğinde, otopark ücreti yüksek meblağa ulaşmadan ruhsat sahibi olarak en son bana ulaştıklarındaki gibi benimle iletişim kurmayarak otopark ücretinin daha da yükselmesini beklemek,

B) Devletin kanunlarla resmi gazetede belirlediği otopark ücret tarifesi üzerinden değil de, daha yüksek rakamlar üzerinden, yüksek miktarda otopark ücreti belirleyerek tarafımdan talep edilen asıl alacak miktarını yüksek hesaplamak bir "haksız kazanç, sebepsiz zenginleşme" değil midir?

Yukarıda yazan konular ışığında savunmamı nasıl yapmalıyım?

Saygılarımla..