Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

26 Nisan 2024, 20:47:50

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 106
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 72
Total: 72

Evli kadının sadece kızlık soyadını kullanabilmesi için dava açılması gerekir

Başlatan alidenizavtr, 01 Mart 2016, 20:15:52

« önceki - sonraki »

alidenizavtr

Yargıtay önceki kararlarında Evli Kadının kocasının soyadını kullanmayıp; sadece kendi kızlık soyadını kullanmasına yönelik davalar ile ilgili olarak Türk Medeni Kanunu'nun benimsediği aile birliği ve bütünlüğünün kocanın soyadı üzerinden devamına ilişkin genel prensibi ve kamu düzenini bozar şeklinde istikrar kazanmışken; yeni tarihli Hukuk Genel Kurulu Kararı ile artık evli Kadının, sadece kızlık soyadını kullanabileceği hususunu benimsemiştir.

Ancak bu hak, doğrudan Kanundan doğan bir hak değil; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı'nın, Uluslararası sözleşmeler ile Kanunlar arasındaki normlar hiyerarşisini gözeterek vermiş olduğu bir içtihattan kaynaklanmaktadır.

Gerçekten de Türk Medeni Kanunumuz'da kadının sadece kendi kızlık soyadını kullanmasına imkan bulunmamaktadır. Ancak Uluslar arası sözleşmeler uyarınca böyle bir hakkı kullanmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.

Yüksek Mahkeme Uluslararası Sözleşmeler ile Türk Medeni Kanunu arasındaki bu kural çatışmasında Normlar Hiyerarşisine ilişkin Anayasa 90. maddesi uyarınca Uluslararası Sözleşmelere üstünlük tanıyarak Kadının sadece kendi kızlık soyadını kullanabileceği yönünde içtihatta bulunmuştur.

Ancak evli kadının sadece kendi kızlık soyadını kullanmak isteğini içerir talebi, Kanunları uygulamakla yükümlü Nüfus Müdürlüğü'nce reddolunacaktır.

Dolayısıyla Evli Kadının sadece kendi kızlık soyadını kullanmak isteğini içerir talebini açacağı bir dava ile ileri sürmesi gerekmektedir.

Anılan Kararın Künyesi: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 30/09/2015 tarih ve 2014/2-889 Esas 2015/2011 Karar sayılı kararı

Avukat Ali DENİZ

Gaziantep Avukatı
www.alideniz.av.tr