Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

26 Nisan 2024, 06:21:28

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 102
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 87
Total: 87

Nüfus cüzdanınızı/kimliğinizi kaybederseniz mutlaka vergi dairesine bildirin

Başlatan kilimanjaro, 08 Aralık 2009, 09:40:23

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Metin Taş-Sezgin Özcan/Akşam Gazetesi

Geçtiğimiz pazar günü bir gazetede 'Kimliği çalındı dünyası karardı' başlıklı bir haber vardı.
Mümine Hancıoğlu adlı vatandaşın sekiz yıl önce içinde kimliği de bulunan çantası çalınmış... Çanta çöp bidonunda bulunmuş ama içinden nüfus cüzdanı alınmış... Kimliği kullanılarak adına tekstil şirketi kurulmuş, bankalardan kredi çekilip, çek koçanı alınmış...
Hancıoğlu, durumu hakkında açılan davalar nedeniyle mahkemeden gelen yazıları görünce öğrenmiş... Hakkında 'dolandırıcılık' suçundan yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmış...
Oysa piyasayı dolandıranlar, Hancıoğlu'nun kimliğini çalıp, bu kimlikle adına şirket kuranlar. Muhtemelen şirket, vergi dairesi ve SGK'ya da borçlandırılmıştır.

SADECE POLİSE GİTMEK YETMİYOR
Hancıoğlu, çantası çalındığında polise gitmiş, içinden nüfus cüzdanı alınan çanta çöp bidonuna atılmış olarak bulunmuş. Polise başvurduğunun rahatlığı içinde nüfus cüzdanının yenisini çıkartmış. Ancak sadece polise başvurması kendisini kurtarmamış. Çalınan nüfus cüzdanının başına açtığı bela, sekiz yıl sonra karşısına çıkmış. Şimdi suçsuzluğunu ispatlamak için uğraş verecek.
Hancıoğlu'nun başına gelen ilk defa yaşanan bir olay değil. Bu tür haberlere zaman zaman rastlıyoruz. Nüfus cüzdanını kaybeden veya çaldıran, polise başvuruyor, gazetede kayıp ilanı veriyor ve yeni bir nüfus cüzdanı çıkarıp, hayatına devam ediyor. Oysa bu yapılanlarla konu kapanmıyor. Eski nüfus cüzdanınız yıllar sonra arkanızdan gelebiliyor.

VERGİ DAİRESİNE BİLDİRİM
Eğer nüfus cüzdanınızı kaybeder veya çaldırırsanız, sonradan üzülmemeniz, mahkeme kapılarında sürünmemeniz hatta hapse girmemeniz için polisten sonra gideceğiniz ikinci adres vergi dairesi olmalı.
Nüfus cüzdanını kaybeden veya çaldıran kişilerin, gazete kayıp ilanı veya emniyetten alacakları tutanağı ekleyecekleri bir dilekçe ile vergi dairesine başvurması halinde, kayıp veya çalıntı nüfus cüzdanı bilgileri sicil kayıtlarına alınıyor.
Böylece, nüfus cüzdanını eline geçiren kötü niyetli kişi herhangi bir vergi dairesine gidip mükellefiyet tesis ettirmek veya şirket kurmak istediğinde sistem uyarı veriyor ve çalıntı nüfus cüzdanıyla mükellefiyet tesisi engelleniyor.

BAŞVURU
Nüfus cüzdanını kaybeden veya çaldıran kişilerin, nüfus cüzdanlarının kaybolduğunu veya çalındığını belirterek, kaybettikleri ya da çaldırdıkları nüfus cüzdanlarıyla vergi dairelerince mükellefiyet tesisi yapılmasının engellenmesini talep edecekleri bir dilekçe ile;
l Vergi mükellefiyetini terk edenler ile vergi mükellefiyeti bulunmayanların (potansiyel vergi kimlik numarası bulunanlar dahil) herhangi bir vergi dairesine,
l Vergi mükellefiyeti bulunanların bağlı bulundukları vergi dairesine,
başvurmaları ve dilekçe ekinde, TC kimlik numaraları ve nüfus cüzdanının kaybedildiğine veya çalındığına dair gazete ilanının ya da emniyet birimlerince düzenlenmiş belgenin aslını ibraz etmeleri gerekiyor.
Başvuru üzerine, kayıp veya çalıntı nüfus cüzdanı bilgileri sicil kayıtlarına alınıyor.

http://www.aksam.com.tr/2009/12/08/yazar/15460/metin_tas_sezgin_ozcan_/nufus_kagidinizi_kaybederseniz_sizin_de_dunyaniz_kararabilir_.html


Kimliğinizi kaybettiğinizde hemen yenisini çıkartın

Günümüzde başta vergi daireleri, bankalar, noterler ve tapu müdürlükleri olmak üzere önemli kamu kurumlarının kullanmakta olduğu bilgisayar programları, işlem için müracaat eden kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu MERNİS sistemiyle online bağlantı kurarak kontrol etme imkanına sahip. Dolayısıyla kimliğinizi kaybettiğinizde hemen yenisini çıkartırsanız, yeni kimlikte yer alacak olan seri ve numarası, verildiği yer, veriliş sebebi ve tarihi bölümleri eski kimlikten farklı olacağından, eski kimliğinizle vergi dairesi, banka, noter ve tapu dairelerinde kötü niyetli şahıslarca herhangi bir işlem yapılamayacaktır. Özetle, kimliğinizi kaybettiğinizde hiç ihmal etmeden hemen yenisini çıkartın. Bu dolandırıcı ve kötü niyetli şahıslara karşı günümüzde alınabilecek en etkili önlemdir.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro



Elazığ'ın Baskil ilçesinde ayakkabı boyacılığı yapan Cemil Demirhan (38), adına çıkartılan sahte kimlikle kurulan şirketin bir milyon liralık vergi borcunun kendisine tebliğ edilmesinin şaşkınlığını yaşıyor.

Baskil'de yaşayan 3 çocuk babası Cemil Demirhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğduğundan bu yana sadece askerlik için il dışına çıktığını, her zaman ilçede yaşadığını söyledi.

Nüfus cüzdanını hiç kaybetmediğini, son olarak 2001 yılında yenilettiğini anlatan Demirhan, 2008 yılında kendisine gelen tebligatla adına Mersin'de 2003 yılında bir reklam şirketi kurulduğunu, bu şirkete ait bir milyon lira vergi borcunun bulunduğunu öğrendiğini kaydetti.

Bu durum karşısında şaşırdığını ve tebligatın gelmesinden iki gün sonra savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirten Demirhan, ''Ben hayatımda Elazığ'dan bile bir kez dışarı çıkmamışım. Doğduğum günden bu yana ilçede yaşıyor, ayakkabı boyacılığı, hamallık, ne iş bulsam yapıyorum. Mersin'de benim ne işim var şirket kuracağım da 1 milyon lira vergi borcum çıksın. Ben ayda 500 lira zorla kazanan biriyim. 3 çocuğumu okutmaya çalışıyorum'' dedi.

Demirhan, devam eden dava sırasında kendi nüfus bilgileri bulunun bir nüfus cüzdanında bir başkasının fotoğrafının bulunduğunun tespit edildiğini, kendi adına sahte nüfus cüzdanı çıkartıldığını öğrendiğini söyledi.

Demirhan, konu hakkında mahkeme sürecinin hala devam ettiğini bildirdi.

-TELEFON BORÇLARI-

Demirhan, vergi borcu dışında aynı sahte kimlikle Kahramanmaraşta da adına 4 bin 900 lira sabit telefon fatura borcu çıktığına dair bir tebligat daha aldığını bildirdi.

Bu konuyla ilgili de savcılığa suç duyurusunda bulunacağını belirten Demirhan, ''Yıllardır dişimle tırnağımla kazandığım parayla bir ev aldım. Bu olaydan sonra ne evimde ne dışarıda huzurum kalmadı. Sadece bir evim var. Elimden gitmesinden korkuyorum'' diye konuştu.

Demirhan, olaydan ailesinin pek fazla bilgisi olmadığını belirterek, ''Ne yapacağımı bilmiyorum. Yetkililerden yardım istiyorum'' diye konuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=946684&title=ayakkabi-boyacisina-1-milyon-lira-vergi-borcu
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

Bursa'da kaybettiği kimliğini bulan şüphelinin işlediği ''cebir, şiddet ve hürriyeti yoksun bırakma'' suçu nedeniyle cezaevine giren 35 yaşındaki evli ve 2 çocuk sahibi Kadir Acar, 13 gün sonra serbest bırakıldı.

Merkez Osmangazi ilçesi Hürriyet Mahallesi'nde oturan Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıl önce kimliğini kaybettiğini ve yıllar sonra bu yaşadığının, birkaç hafta da olsa hayatını kararttığını söyledi.

O dönemlerde gazeteye ilan vermesi gerektiği yolunda kendisine önerilerde bulunulduğunu dile getiren Acar, ilan verip vermediğini hatırlamadığını ancak yeni bir kimlik çıkardığını anlattı.

Acar, çalıştığı bir iş yerinin görevlendirmesi sonucun 2006'da yurt dışına çıkmak üzere pasaport çıkarmak istediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''İl Emniyet Müdürlüğü'ne gittim, ilk kez pasaport çıkaracağımı söyledim ama bana daha önce yurt dışına çıktığımı söylediler. Şaşırdım, adıma açılmış dosyayı görünce daha çok şaşırdım. Bana ait kimlikle ama benim olmayan bir fotoğrafla pasaport çıkarılmış. Kaybettiğim kimlikle çıkarılmış olabileceğini anlattım ve doğruluğunu kabul ettiler. Yoksa o anda evrakta sahtecilik suçundan kelepçeyi takacaklardı. Çok korktum ama o dönem Allah'a şükür atlattım.''

-Kelepçeleri takınca...-

Aradan yıllar geçtiğini ve bir daha kaybettiği kimlikle ilgili bir sorun yaşamadığını belirten Acar, ''Bir süre önce temizlik işçisi olarak çalıştığım hastaneye gelen polisler beni götürene kadar sorun yoktu. Kelepçeleri takınca, suçumu, neye uğradığımı bilemeden dünyam yıkıldı. Nisan ayının son haftasında, evde eşim ve çocuklarım akşam eve gelmemi beklerken beni cezaevine götürdüler'' dedi.

Hakkında 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası olduğunu öğrendiğinde çok şaşırdığını anlatan Acar, bugüne kadar bir kavganın yanından bile geçmediği halde adam kaçırma, darp gibi suçlardan hapse girmesini anlayamadığını söyledi.

Kadir Acar, tek suçunun 10 yıl önce kimliğini kaybetmek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Darp ve adam kaçırma suçlarından cezaevine göndermişler. Orada 'suçun ne?' diye sordular. 'Ben de bilmiyorum suçumun ne olduğunu' dedim. Sonra beni 47 hükümlünün bulunduğu koğuşa aldılar. Birçok suçtan hüküm giymişlerin arasında çok korktum. Ne yapacağımı bilmeden ilk günümü çok zor geçirdim. Allah kimseyi oralara düşürmesin. Cezaevinin duvarları üzerime geliyordu, sanki üzerime yıkılıyor sandım. 13 gün sonra tahliye oldum ancak çok zor geçti. Suçsuz yere hapiste yattım, 13 gün, 13 yıl gibi geldi. Bundan sonra bırakın suçun yanından geçmeyi birine tokat bile atmam. Suçsuz olduğum için 'iki gün yatarım' diye girdim, 13 gün kaldım. Kıyafet de götürmemiştim, çok zorlandım.''

Cezaevinde kaldığı 13 günde, suçsuz olduğuna ve serbest bırakılması gerektiğine ilişkin sayısız dilekçe yazdığını ancak hiçbirine yanıt alamadığını belirten Acar, içeri girmesinin 13'üncü gününün sabahında cezaevinden mahkemeye çıkarılacağı Bursa Adliyesi'ne götürüldüğünü anlattı.

Sabahtan gittikleri adliyede öğleye kadar beklediklerini dile getiren Acar, ''Zaman geçmek bilmedi. Sonra öğle paydosu geldi. Saatler gün gibi gelmeye başladı. Sonunda hakim karşısına çıktım. Şüphelinin, kaybettiğim kimliği kullanarak tuttuğu avukat da oradaydı. Avukat, 'Benim daha önce savunduğum Kadir Acar bu değil' deyince beni serbest bıraktılar. Halen ayaklarım titriyor, hapisteki günlerim rüyalarıma giriyor. Evime gelince eşime, çocuklarıma sarıldım. Şimdi çok mutluyum. Zor günlerdi ama geride kaldı'' diye konuştu.

-9 yıl buluntu kimlikle yargılandı-

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2003'te, bir kişinin ''cebir ve şiddet kullanılarak kaçırılması, hürriyetten yoksun bırakılması'' nedeniyle açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2 zanlı, cezaevine gönderildi.

Yargılama süreci başladığında ise zanlılardan biri, bulduğu Kadir Acar'ın kimliğini kullanarak, cezaevinden noter aracılığıyla avukata vekalet verdi. Avukat, gidip görüştüğü ve adını ''Kadir Acar'' olarak bildiği kişinin savunmasını üstlendi.

Aradan geçen süre içinde 2 sanık, tahliye edildi ancak yargılama, kanun değişiklikleri ve yoğunluk nedeniyle bu yılın 15 Mart'ında sonuçlandı. Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara göre, tutuksuz yargılanan 2 kişi, ''cebir, şiddet ve hürriyeti yoksun bırakma'' suçlarından hapis cezasına çarptırıldı.

Bu karardan sonra kendini Kadir Acar olarak tanıtan kişi ortadan kayboldu, diğer sanık ise Ankara'da Sincan Cezaevi'ne gönderildi.

Kararın adresine tebliğ edildiği Kadir Acar, herhangi bir yanıt alınamayınca, polis tarafından yakalanarak Adliye'ye götürüldü.

Acar, Nisan ayının son haftasında kaybettiği kimlik ve inanamadığı bir şekilde gelişen süreç nedeniyle cezaevine girdi.

Suçları gerçekte işleyen sanığın vekalet verdiği avukat ise ''Ağabey Erol Acar bana geldi ve durumu anlattı. Cezaevine gittim, Kadir Acar'ı gördüğümde çok şaşırdım. Bana vekalet veren ile bu Kadir Acar çok farklı kişiler. Durumu 5. Ağrı Ceza Mahkemesi'ne bildirdim. Tamamen suçsuz bir kişi, hapiste olmamalı'' diyerek bir yanlıştan dönülmesini sağladı.

Kaynak: AA
http://www.haber7.com/yasam/haber/882537-kaybettigi-kimligi-13-gunluk

Avukat



Kimlik bilgileri çalınarak adına 93 adet cep telefonu hattı çıkarılan Ferruh Memiş (38), dolandırıcıların kurbanı oldu.

Hatlarla birçok vatandaşın dolandırılması üzerine Memiş'e yaklaşık 50 bin liralık dava açıldı.
İddiaya göre olay şöyle gelişti: Uluslararası yük taşımacılığı yapan bir gemide kaynakçı olarak çalışan Ferruh Memiş, yurt dışında çalışırken 22 Haziran 2011 tarihinde telefonun kapandığını fark etti.

Sorunu öğrenmek için operatörü arayan Memiş, kendisinin üzerine 93 tane hattın bulunduğunu ve 3 cep telefonu satın alındığını öğrendi. Türkiye'ye döndüğünde olayla ilgili araştırma yapan Memiş, adına çıkarılan hatlarla birçok vatandaşın paralarının alındığını belirledi. Kendilerini emniyet görevlisi olarak tanıtan dolandırıcıların, türlü bahanelerle vatandaştan kontör  ve kartsız havale aldıklarını tespit etti. Dolandırıldığını anlayan onlarca vatandaş da hattın sahibi olarak gözüken Ferruh Memiş'e dava açtı.

Açılan davalar sonrası söz konusu operatörü aradığını ancak yetkili biriyle görüşemediğini ileri süren Memiş, o tarihlerde çalıştığı yerin belli olduğuna dikkat çekti. Bilişim Suçları ile Mücadele Şube Müdürlüğü'nden hatların satın alındığı tarihte yurt dışında olduğunu kanıtlayan belge aldığını ifade eden Memiş, hakkında açılan davaların devam ettiğini dile getirdi. Memiş, "Bana 35 bin liralık Giresun'dan, 20 bin liralık da Sivas'tan dava açıldı.

Adıyaman'dan da bir dava açıldı. Bu davalarda benim ismim, soy ismim, her şeyim tutuyor ama ben yapmadığım için şu an dışarıdayım. Ben de savcılığa dilekçe verdim. Sonuçlanmasını bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Olayla ilgili soruşturma başlatan savcılığın konuyla ilgili araştırması sürüyor.

Kaynak: CİHAN
http://www.haber7.com/yasam/haber/916419-kimlik-bilgileri-calindi

kilimanjaro



Günlük yaşamımız içinde bir çok işlem gerçekleştirirken kimlik fotokopisine ihtiyaç duyuluyor. İşlemlerde kullandığımız fotokopiler ile adımıza açılan bir abonelik veya üzeremize kayıtlı bilmediğimiz bir kayıt çıkabilir. Bunun bir örneği de Antalya'da yaşandı.

Antalya'da kafeterya işleten 52 yaşındaki Veli Keser, bilgisi dışında nüfus cüzdanı fotokopisi ve kimlik bilgileri kullanılarak internet abonesi yapıldı.

Kimliği belirlenemeyen bir kişi, kullandığı internetin 4 aylık faturasını ödedikten sonra, kalan 3 faturayı ödemeden kaçtı.

Faturalar ödenmeyince Veli Keser'e internet hizmetinden dolayı ödenmemiş faturalarının bulunduğu ve internet erişiminin kapandığını bildiren tebligat gönderildi.

Tebligatta ödenmemiş 187,50 TL'lik internet hizmeti bedelinin 7 gün içinde ödenmesi gerektiği belirtildi. Bilgisayar kullanmasını bilmeyen, internet üzerinden hiçbir işlem yapmadığını söyleyen Veli Keser, Türk Telekom Müdürlüğü'nden sonuç alamayınca Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

Savcıya verdiği ifadesinde başına gelenleri anlatan Veli Keser, "Kimliğimi kaybetmedim. Bilgisayar kullanmasını bilmem, internet aboneliğim mevcut değil. Şüphelendiğim kimse de yok. Adıma bu şekilde hat açtırıp kullanan şahıs veya şahıslardan, ayrıca bu hattın açıldığı bayiden şikâyetçiyim" dedi.

Bu durumlarda nasıl bir yol izlenebilir?

Başvuru esnasında başvuru yaptığımız kurum eğer kimlik fotokopisini istiyorsa, verdiğimiz fotokopinin üzerene mutlaka hangi amaçla kullanılmasını istiyorsak belirtilmesi gerekiyor. Örneğin "internet aboneliği içindir" yazarak sonradan oluşabilecek riskleri de önlemiş oluruz.

http://www.ekotrent.com/ekonomi/haber/967549-kimliginizin-fotokopisi-ile-islem-yaparken-dikkat
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.