Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Mart 2024, 00:26:36

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,818
  • Toplam Konu: 4,361
  • Online today: 92
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 83
Total: 83

Oyunda haksız yere yasaklanıp banlandım, ne yapabilirim?

Başlatan asilzadeturk, 11 Mart 2018, 13:55:32

« önceki - sonraki »

asilzadeturk

Merhaba.

Siz değerli hukukçulardan cevap almayı umduğum bazı sorularım olacak.

Bir bilgisayar oyunu oyuncusuyum. Steam üzerinden satın alınarak oynanan Rust oyununda yasaklandım (Ban). Steam cezayı kendilerinin uygulamadığını ve cezanın yapımcı şirket tarafından uygulandığını söyledi. Yapımcı şirket ise cezayı anlaşmalı oldukları hile engelleme şirketi Easy Anti Cheat şirketinin uyguladığını öne sürdü. Öncelikle belirtmek isterim ki, oyunda makro (mouse üzerine atanan skript türü yazılım) kullanımı yasaklanmış durumda, hile kullanımları zaten her oyunda yasak. Mousem Logitech G102 Prodigy Mouse ve bu mouse Logitech firmasının resmi programı olan Logitech Gaming Software programıyla yönetilebilmekte. Program sayesinde makro türü yazılımlarla donatılabilmekte ve diğer donanımsal özellikleri kontrol edilebilmekte (dpi durakları, rgb led aydınlatma modları ve hızı vesaire). Genelde bu tür yasaklamalarda kullanıcının sisteminde 3. part bir yazılım tespit edilmiş mi ona bakılır. Tarafıma uygulanan yasak eğer mousemin üreticisi olan firmanın resmi programını kullanmamdan dolayıysa bu konu hakkında neler yapabilirim ? Yapımcı şirket oyunda makro kullanımının yasak olduğunu belirtmişti fakat bu tür programları makro dışında, ekipmanın diğer özellikerini (dpi - aydınlatma vesaire) yönetmek için kullanmanın yasak olduğunu veya 3.part yazılım olarak sayıldığını belirtmedi. Şuanda top son olarak Easy Anti Cheat hile engelleyici şirketine atıldı ve bende ne zaman ne tür bir illegal eylemde bulunmuşum, bunları öğrenmeye çalışıyorum. EAC hile türü yazılımları engellemekle yükümlü bir şirket olduğu için büyük olasılıkla tarafıma "3.part yazılım tespit edilmiştir" tarzında bir cevap verecek. Oyun oynarken hile kullanmayı bırakın, Google'de Rust Hack, Rust Hile aramalarını bile yapmamış bir oyuncu olarak sistemimde 3.part yazılım olarak neyi tespit ettiklerini öğrenmeye çalışacağım. Bu bilgiyi bana vermek durumundalar çünkü ben hile kullanımı yapmadığımı savunmaktayım. Kuvvetle muhtemel ki 3. part yazılım olarak, bana mouse ekipmanımın özelliklerini yönetebilme olanağını sağlayan mousemin üretici firmasının resmi programı Logitech Gaming Software programını tespit ettiler. Bu bilgiyi doğruladığımda ise sistemimde kullandığım bu programda mousemin Rust oyununa ait profilinde içeri aktarılan bir yazılım (makro) tespit edip etmediklerini teyit edeceğim. Arkadaşım oyunu oynadığı çoğu süre içerisinde makro kullanıyor ve halen tarafına bir ceza uygulanmadı. Makro dışındaki ekipmanın diğer özelliklerini yönetmek için ekipmanların üretici firmalarının resmi programlarının kullanılmasının yasak olduğunu resmi olarak hiçbir yerde açıklamadılar yani, oyunun oynanış kurallarında böyle bir yasak, kısıtlama bulunmamakta.
Bu tür yasakları sebepsiz yere alan birçok oyuncu var ve ellerinden sessiz kalmaktan başka birşey gelmemekte. Yaşadığım olayı, iletişim içeriklerimi, olay hakkındaki düşüncelerimi ve planlarımı sizlere aktardım. Şimdi bende sizlere sormak istiyorum. Bu konu hakkında hukuki olarak ne yapılabilir ?
Oyun: Rust, Steam üzerinden satın alınıp oynanmakta, Toplam Oyun Sürem: 915 Saat, Ban Türü: Easy Anti Cheat (EAC Ban)
Şimdiden teşekkür ederim.

kilimanjaro

Merhabalar. Bu tür oyunların üreticileri genellikle yabancı menşeli firmalar oluyor. Dolayısıyla bu tür şirketlere karşı Türkiye'de hukuken yapabileceğiniz pek bir şey yok. Şirket merkezinin bulunduğu ülkede hukuk mücadelesi yürütmek ise konunun çapı, maddi ve manevi tazminat boyutu gibi karşılıkları düşünüldüğünde tavsiye edebileceğim bir yol olmaz. Sonuç olarak maalesef bu aşamada yapılacak bir şey yok... Şirketle yazışmalarınızdan olumlu bir netice almaya çalışmanız en doğru yol olacaktır. Öte yandan, her işte bir hayır vardır... Belki de ileride boş yere vaktinizi öldüren böyle bir oyuna daha fazla bağımlı kalmaktan sizi kurtardığı için bu durumu hayırlarla yad edeceksiniz  :) Allah kolaylık versin...
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Marion Burgess