Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Nisan 2024, 17:30:25

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 101
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 77
Total: 77

nafaka

Başlatan salih özmen, 11 Mart 2018, 18:40:36

« önceki - sonraki »

salih özmen

herkese selamlar yarm olan uzmanlara şimdiden teşekkürler...benim 2011 de başlayan 2013 te sonuçlanan bir davava sonucu şu an 7 yaşında olan bir çocugum var annesi ile hiç evlenmedim dava kızın yaşı 17 oldugu için ceza davasıydı 8 ay ceza aldım babalık davası açılmadan nüfusuma aldım ve elimden geldigince masraflarını karşıladım ve karşılıyorum görüyorum birlikte vakit geçiriyoruz ama bu olay bana çok sıkıntı yarattı sabıka cinsel suç içerdigi için işimi kaybettim aynı sektörde iş bulamadım geçici ve asgari üçretle çalışmak zorunda kaldım bu davadan doları paraya çevrilen hapis cezasını ödeyemedigim için 500 saat denetimli serbeslik kapsamında çalıştım herşeye ragmen çocuguma elimden geldigince bakıyorum ve seviyorum sorum şuki.. karşı taraf nafaka davası açmadı babalık davası açmadı ben kendi istegimle nafaka ödedim mahkemenin bi kaarı yok bu günlerde istekler altından kalkamayacagım şekilde artmaya başladı ve yapmazsan mahkemeye giderim tehditleri başladı çocugun annesi mahkeme sonunda evlendi ve şuan sigortalı bir ite çalışıyor bense işsizlik maaşı alıyorum  benim sorum nafaka davası açarsa bu geriye dönük olabilirmi kendi adına yatırdıgım paraları hafaka bedeli olarak belirtmedigim için ispatım olurmu ....uzun oldu kusura bakmayın

kilimanjaro

Merhabalar. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili hükümleri aşağıdadır. Bir gün dava yoluyla sizden nafaka talep edilirse şayet, talep edildiği tarihten sonrası için nafaka borcunuz doğacaktır; yani geçmişe dönük talepte bulunulamaz. Allah kolaylık versin...



D. Çocukların bakım ve eğitim giderlerini karşılama
I. Kapsamı
MADDE 327.- Çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır.
Ana ve baba, yoksul oldukları veya çocuğun özel durumu olağanüstü harcamalar yapılmasını gerektirdiği takdirde ya da olağan dışı herhangi bir sebebin varlığı halinde, hakimin izniyle çocuğun mallarından onun bakım ve eğitimine yetecek belli bir miktar sarf edebilirler.
II. Süresi
MADDE 328.- Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.
Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
III. Dava hakkı
MADDE 329.- Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir.
Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçük için gereken hallerde nafaka davası, atanacak kayyım veya vasi tarafından da açılabilir.
Ayırt etme gücüne sahip olan küçük de nafaka davası açabilir.
IV. Nafaka miktarının takdiri
MADDE 330.- Nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir. Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur.
Nafaka her ay peşin olarak ödenir.
Hakim istem halinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
V. Durumun değişmesi
MADDE 331.- Durumun değişmesi halinde hakim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler veya nafakayı kaldırır.   
VI. Geçici önlemler
1. Genel olarak
MADDE 332.- Nafaka davası açılınca hakim, davacının istemi üzerine dava süresince gerekli olan önlemleri alır.
Soybağı tespit edilirse, davalının, uygun nafaka miktarını depo etmesine veya geçici olarak ödemesine karar verilebilir. 
2. Babalığın tespitinden önce
MADDE 333.- Babalık davası ile birlikte nafaka istenir ve hakim, babalık olasılığını kuvvetli bulursa, hükümden önce çocuğun ihtiyaçları için uygun bir nafakaya karar verebilir.
VII. Güvence verilmesi
MADDE 334.- Ana ve baba nafaka yükümlülüklerini sürekli olarak ve ısrarla yerine getirmezlerse ya da kaçma hazırlığı içinde bulundukları, mallarını gelişigüzel harcadıkları veya heba ettikleri kabul edilebilirse hakim, gelecekteki nafaka yükümlülüklerine ilişkin olarak uygun bir güvencenin sağlanmasına veya gerektiğinde diğer önlemlerin alınmasına karar verebilir.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.