Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

19 Nisan 2024, 21:39:57

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 96
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 74
Total: 74

Aciz vesikasına bağlanan alacak kaç yılda zamanaşımına uğrar?

Başlatan meteburada, 16 Şubat 2010, 02:45:12

« önceki - sonraki »

meteburada

Merhaba, 2001 yilinde bir bankaya gerek bankanın suçu gerekse de benim suçum olmasından dolayı yüklü miktarda borç yaptım, Mahkemeye icra için verdiler, mal beyanında bulundum, itiraz mahkemesi açtık, onlar kazandı, son olarak yargıtaya gitti, yargıtaydada onlar kazandı.Yargıtay davası 2004 te bitti,

Asıl sormak istediğim üzerime hiç mal mülk yoktu, öğrenci olduğumu bankada biliyordu ve hiçbirşey yapamadılar.Ne eve haciz geldi ne de şu ana kadar herhangi bir şey,

Ancak bu durumdan iyice sıkıldım, Üzerime birşey alamadığım gibi hayallerimide gerçekleştiremiyorum, Bundan 4 sene önce avukatla görüştüümde bankanın bu dosyayı zarara attığını söyledi, Hakkımda aciz vesikası çıktığını ve davanın ona göre bittiğini söyledi.

Tüm bunlara rağmen ben hayata artık girmek istiyorum, Tam manasıyla borcum olup olmadığını bilmiyorum, Yani şu anda o bankaya gidip hesap açak istesem ne our? Başka bankadan hesap açsam x bankası parama el koyarmı, kendi üzerime araba alsam x bankası el koyarmı gibi sorularımın yanıtlarını arıyorum.

Asıl önemli konu ise ben ömür boyu borçlumu kalacağım, Hiç üzerime birşey alamayacakmıyım,Bunun zaman aşımı yokmudur, Tam zamanaşımı olacağı zaman yeniden haci kararı çıkartırlarsa yeniden bi 20 sene gibi bekleyecekmiyim,

Borçlu olduğum bankaya ve başka bir bankaya gidip hesap açtırmak kredi kartı baçvurusunda bulunmak istiyorum, artık böyle girişimlere girip önümün açılmasını istiyorum.Sizce bankaya gitsem ne ile karşılaşırım, Bir bankaya kredi için gittiğimde tc numaramdan kredi alımına uygun puanım olduğu söylendi.Acaba borçlu olduğum bankaya gitsem hesap açtırsam ne olur.Bunu deneyeyimmi,

Banka halen haczedebilecek güçte ise bu artık ne zaman bitecek, Banka malvarlığımı sürekli takipmi edecek, nasıl öğrenecek ,ömür boyu bu böyle sürüp gidecek mi? artık kurtulmak istiyorum , haksız yere ne durumlara düştüm.

Kısaca bu dava ne olacak?

Lütfen tüm paragrafları cevaplayın.

Avukat

Merhabalar, hoşgeldiniz.

Alıntı YapBundan 4 sene önce avukatla görüştüümde bankanın bu dosyayı zarara attığını söyledi, Hakkımda aciz vesikası çıktığını ve davanın ona göre bittiğini söyledi.

İcra ve İflas Kanunu'nun 143. maddesi aynen şu şekildedir:

   (Değişik fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./40. md.) Alacaklı alacağının tamamını alamamış ve aciz vesikası düzenlenmesi için gerekli şartlar yerine gelmişse, icra dairesi kalan miktar için hemen bir aciz vesikası düzenleyip alacaklıya ve bir suretini de borçluya verir; bu belgeler hiçbir harç ve vergiye tabi değildir. Aciz vesikasının bir nüshası da her il merkezinde Adalet Bakanlığınca tespit edilen icra dairesi tarafından tutulan özel sicile kaydedilmek üzere bu icra dairesine gönderilir. Aciz vesikası sicili aleni olup ne şekilde tutulacağı ve hangi hususları içereceği Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle belirlenir.
   
    Bu vesika ile 105 inci maddedeki vesika borcun ikrarını mutazammın senet mahiyetinde olup alacaklıya 277 nci maddede yazılı hakları verir.
   
    Alacaklı aciz vesikasını aldığı tarihten bir sene içinde takibe teşebbüs ederse yeniden ödeme emri tebliğine lüzum yoktur.
   
    Aciz vesikasında yazılı alacak miktarı için faiz istenemez.
   
    Kefiller, müşterek borçlular ve borcu tekeffül edenler bu miktar için vermeğe mecbur oldukları faizlerden dolayı borçluya rücu edemezler.
   
    (Değişik fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./40. md.) Bu borç, borçluya karşı, aciz vesikasının düzenlenmesinden itibaren yirmi yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Borçlunun mirasçıları, mirasın açılmasından itibaren bir sene içinde alacaklı hakkını aramamışsa, borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürebilirler.
   
    (Ek fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./40. md.) Borçlu, aciz vesikasını düzenlemiş olan icra dairesine borcunu işlemiş faizleriyle birlikte her zaman ödeyebilir. İcra dairesi ödenen parayı alacaklıya verir veya gerektiğinde 9 uncu madde hükümleri dahilinde bir bankaya yatırır. Borcun bu şekilde tamamının ödenmesinden sonra aciz vesikası sicilden terkin edilir ve borçluya borcunu ödeyerek aciz vesikasını sicilden terkin ettirdiğine dair bir belge verilir. Aynı şekilde, icra takibi batıl ise veya iptal edilirse yahut borçlunun borçlu olmadığı mahkeme kararıyla sabit olursa ya da alacaklı icra takibini geri alırsa, aciz vesikası sicilden terkin edilir ve borçluya buna ilişkin bir belge verilir.


Buna göre aciz vesikasına bağlanan alacak, aciz vesikasının alındığı tarihten itibaren yirmi yıl geçtikten sonra zamanaşımına uğrar. Aciz vesikasında yazılı alacak miktarı için faiz de istenemez, yani alacak, belgenin alındığı tarih itibariyle sabit kalır.

Alıntı Yapşu anda o bankaya gidip hesap açmak istesem ne our? Başka bankadan hesap açsam x bankası parama el koyarmı, kendi üzerime araba alsam x bankası el koyarmı

Aciz vesikası alındıktan sonra banka gibi büyük şirketler (yüksek meblağlı alacaklar hariç) genellikle o alacakla ilgili takip sürecini fiilen sonlandırmış olurlar. Dolayısıyla bu noktadan sonra bir sorun yaşama ihtimaliniz zayıftır. Ancak aynı bankada hesap açtırmanız da bu riski artıracaktır doğal olarak.

Alıntı YapTam zamanaşımı olacağı zaman yeniden haciz kararı çıkartırlarsa yeniden bi 20 sene gibi bekleyecekmiyim

Konu bu yönüyle tartışmaya açık. Uygulamada böyle bir vakanın yaşanmış olduğunu da hiç zannetmiyorum. Ancak enflasyon oranının düşük seyretmesi sebebiyle bundan sonrası için bu tür sıkıntıların yaşanabileceği ihtimalini dikkate almakta yarar var.

Alıntı YapBorçlu olduğum bankaya ve başka bir bankaya gidip hesap açtırmak kredi kartı baçvurusunda bulunmak istiyorum, artık böyle girişimlere girip önümün açılmasını istiyorum.Sizce bankaya gitsem ne ile karşılaşırım, Bir bankaya kredi için gittiğimde tc numaramdan kredi alımına uygun puanım olduğu söylendi.Acaba borçlu olduğum bankaya gitsem hesap açtırsam ne olur.Bunu deneyeyimmi,

Hesap açtırıp kredi kartı alabilirsiniz. Ancak sizin cevabını aradığınız soru, "hesap açtırayım, kredi alayım, malvarlığı edineyim ve tüm bunları yaparken de bir haciz endişesi yaşamayayım; var mıdır bunun bir yolu?" şeklindedir. Sizi borcunuzla ilgili yeni bir takipten/haciz endişesinden 20 yıl boyunca kurtaracak bir yol maalesef bulunmuyor. Yukarıda da belirttiğim gibi, bir sorun yaşama ihtimaliniz zayıftır, ancak bundan %100 emin olamazsınız.

Alıntı YapBanka malvarlığımı sürekli takipmi edecek, nasıl öğrenecek ,ömür boyu bu böyle sürüp gidecek mi? artık kurtulmak istiyorum , haksız yere ne durumlara düştüm.

Kişinin sahip olduğu araç ve gayrimenkullerine TC kimlik numarasından ulaşmak mümkün. Keza banka kayıtları için de benzer bir durum söz konusu. Yaşadığınız endişeyi ortadan kaldıracak yegane çözüm, bankayla görüşerek borcunuzu ödemekten ibarettir. Banka muhtemelen borcunuzda bir indirim de yapacaktır diye düşünüyorum.

meteburada

Benim asıl amacım bankanın benimle ilgili ne yapacağını merak etmek.Ben o halde başka bankadan hesap açayım ancak adres bilgisini yanlış vereyim ki herhangi bir aksaklık olmasın.

Borçlu olduğum bankadan hesap açma isteğim ise sadece merak, ne olacak.Bunu merak ediyorum.

Başka bankadan bir hesap açarım, 10 tl yatırırım , aradan 6 ay geçer kredi kartı çıkartır artık o bankayı kullanırım, 2 yıl sonrada yüklü yatırırım diye düşünüyorum, Tabi 6 ay içinde o 10 tl ye birşey olmazsa,

Aciz vesikası 20 yıl kalacak, Banka biz bu saatten sonra daha alamayız diyerek aciz vesikasını iptal etmez sanırım.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim, Çok açıklayıcı yazmışsınız.

meteburada

Aradan 2,5 sene geçti , Yeni konu açtım ancak buraya yazayım , En azından aynı konu ve karmaşa olmasın..


Merhaba , Yaklaşık 8 sene önce bankadaki kredi ile ilgili bir mahkemem oldu  , Banka benden malvarlığı istedi , Malvarlığında bulundum , Daha sonra mahkemeyi kaybettim, Adıma ne icra ne birşey geldi ,8 seneden beri mahkeme bittiği gibi duruyor , Avukat dosya kapandı dedi ancak üzerime birşey alamıyorum.

Meraktan olsa gerek ilgili bankadan hesap açtırmaya gittim ve hesabı açtılar ancak müşteri temsilcisi bayan adıma takip olduğunu ve para yatırırsam el konulacağını söyledi.

1-Başka bankadan hesap açtırsam orada da takibim gözükecekmi, Zira açtırdım ancak bana takibiniz var denmedi, Keza bende sormayı unuttum

2-Her 2 bankayada para yatırsam bu paraya el konurmu , Konma olasılığı nedir, X ve Y bankası diyelim,

3-Bu tür bir girişim yaparak kapanan dosya ve davayı yeniden alevlendirme olasılığı nedir sizce

4-8 sene geçmesine rağmen dediğim gibi icralık bir durum ,rahatsız edilme gibi bir durum olmadı, ancak ne hesap açtım ne üstüme birşey aldım , Bu durumda bu olay borcumu ödemediğim sürece ömür boyu benim peşimi bırakmayacakmı , Bunun borç ödemek harici kurtulma zamanı varmıdır, Mesela 10 sene dolunca zamanaşımı davası açmalımıyım?

Not: Benim kredi borcum tamamen ilgili bankanın yapmış olduğu hatayı sözleşmedeki imzama dayandırarak tarafımca haksız zarara uğramamdan kaynaklandı , Kimsenin bir kuruşu boğazımdan geçmedi.

Saygılar

Avukat

Merhabalar.

Alıntı Yap1-Başka bankadan hesap açtırsam orada da takibim gözükecekmi, Zira açtırdım ancak bana takibiniz var denmedi, Keza bende sormayı unuttum

Bankalar hesap sahibi aleyhine icra takibi başlatılıp başlatılmadığını kendi sistemlerinden görme imkanına sahip değil. Ancak borçlu olduğunuz bankada hesap açar ve bu hesaba da kayda değer bir meblağ yatırırsanız ve/veya hesabı aktif şekilde kullanırsanız, doğal olarak bu banka sizden alacaklı olduğunu kolaylıkla tespit eder ve şayet alacaklı bankanın size karşı başlattığı icra takibi aciz vesikası ile neticelenmişse, bu takip yeniden canlandırılır.

Alıntı Yap2-Her 2 bankayada para yatırsam bu paraya el konurmu , Konma olasılığı nedir, X ve Y bankası diyelim,

Borçlu olduğunuz bankada hesap açıp bu hesaba para yatırırsanız, bankanın bu durumu tespit etmesi halinde (ki yukarıda da belirttiğim gibi, tespit etmesi gayet kolaydır) banka sizinle imzalamış olduğu hesap ve kredi sözleşmesindeki yetkilere istinaden hesaptaki bedeli alacağına mahsup edebilir. Diğer bankalarda hesap açtırmanız ve bu hesabı kullanmanız problem oluşturmaz. Bu hesaplardaki paralara kendiliğinden el konulması da mümkün değildir; banka günün birinde aciz vesikasına bağladığı alacaklarının tahsil edilip edilemeyeceğine dönük araştırmalar yapar ve bu araştırma neticesinde aciz vesikasına istinaden hakkınızda yeniden icra takibi başlatırsa, bu dosyadan gönderilecek haciz yazısı sonucunda hesabınızdaki bedeller üzerine haciz işlenebilir. Böyle bir şeyin başınıza gelme ihtimali zayıftır; ancak konu sanki bir matematik problemiymiş gibi yüzdesel bazda net bir ihtimal hesabı yapılabilmesi de doğal olarak mümkün değildir.

Alıntı Yap3-Bu tür bir girişim yaparak kapanan dosya ve davayı yeniden alevlendirme olasılığı nedir sizce

Borçlu olduğunuz bankada hesap açma düşünceniz doğrudan, adınıza kayıtlı taşınmaz ve araç edinmeniz ise dolaylı olarak böyle bir sonuç doğurabilir; ancak diğer bankalarda hesap açmanızın hakkınızda yeniden icra takibine başvurulmasını tetiklemesi mümkün değildir.

Alıntı Yap4-8 sene geçmesine rağmen dediğim gibi icralık bir durum ,rahatsız edilme gibi bir durum olmadı, ancak ne hesap açtım ne üstüme birşey aldım , Bu durumda bu olay borcumu ödemediğim sürece ömür boyu benim peşimi bırakmayacakmı , Bunun borç ödemek harici kurtulma zamanı varmıdır, Mesela 10 sene dolunca zamanaşımı davası açmalımıyım?

Hakkınızda yürütülen icra takibi aciz vesikasıyla neticelenmişse, zamanaşımı süresi belgenin düzenlendiği tarihten itibaren 20 yıldır. Böyle bir belge düzenlenmemişse, icra dosyasından yapılan son işlem tarihinin üzerinden on yıl geçmesiyle alacak zamanaşımına uğrayacaktır. Hakkınızda yürütülen icra takibinin akıbetiyle ilgili herhangi bir bilginiz bulunmadığından, bu şartlar altında dava açmanız da doğal olarak mümkün değildir. Kolay gelsin...

meteburada

Sayın Kaçar, Size çok teşekkür ederim , Sağolun varolun tüm sorulara ayrıntılı cevap vermişsiniz.

meteburada

Sayın Kaçar;

1-İlgili bankadan hesap açtım ,başka bankadanda hesap açtım,

Diğer bankadan bankamatik kartı çıkardım şu an bir sorun yok , Ancak ilgili banka 10 gün içinde bankamatik kartımı bile yasal takipten kapatmış,üstelik para bile yatırmamıştım, bunu bizzat şubeden öğrendim.

Bu durumda benim yasal takibim devam ediyor anlaşılıyor , Benim mahkeme sürem 8 sene dolduysa ve bankadan hesap açtığımdan dolayı yasal takip yapılıyorsa şu an 8 sene boşamı gitti , yeniden 20 senemi bekleyeceğim.

2-Bu işlemlere giriştiğimden bazı şeyleri yeniden canlandırdımmı sizce

3-Bana bu mahkemeye bakan avukat bankanın dosyayı kapattığını söyledi , Birşey olmaz demişti , Şimdiye kadarda bu durum hariç birşey olmadı , Gerçektende türkiye.gov.tr ve uyaptan baktığımda hakkımda davada gözükmüyor ne açık ne kapalı. Aciz vesikası düzenlenmiştir demişti , O da kesin emin değil, Bu bilgiye nasıl ulaşırız nasıl 10 sene dolduğunda zamanaşımı davası açabiliriz,

4-Ben bu dava boyunca haklı oldugumu hep düşündüm ve iyi avukatlada kazanabileceğimi düşünmüştüm , Bu davaya yeniden bakılıp mahkeme açarsak kazanma olasılığımız varmıdır, TAbii ki ne konudan ne başka birşeyden haberiniz var ancak 4 mahkeme bir yargıtay görmüş bir davanın sonucuna göre yeniden bir işlem yapmak dava açmak uygun olabilirmi

Bu konuda son sorularımdı , Yardımınız için çok teşekkür ederim.

Avukat

Alıntı YapAncak ilgili banka 10 gün içinde bankamatik kartımı bile yasal takipten kapatmış,üstelik para bile yatırmamıştım, bunu bizzat şubeden öğrendim.

Bu durum, yasal takibin aktif şekilde devam ettiğini kesin olarak ortaya koymaz; alacaklı banka, ortada ödenmemiş durumda borç mevcutken sizinle çalışmak istememiş ve bu sebeple de hesabı kapatmış olabilir, ki en güçlü ihtimal de budur. Zaten yapılan bir icra takibi neticesinde de en fazla hesaptaki bakiyeye haciz koydurabilirsiniz; icra dosyası kanalıyla banka hesabının kapatılabilmesi yasal yönden mümkün değildir.

Alıntı Yapşu an 8 sene boşamı gitti , yeniden 20 senemi bekleyeceğim.

İcra dosyası incelenmeden bu konuda net bir şey söylemek mümkün değildir.

Alıntı YapBu işlemlere giriştiğimden bazı şeyleri yeniden canlandırdımmı sizce

Olabilir.

Alıntı YapBana bu mahkemeye bakan avukat bankanın dosyayı kapattığını söyledi , Birşey olmaz demişti , Şimdiye kadarda bu durum hariç birşey olmadı , Gerçektende türkiye.gov.tr ve uyaptan baktığımda hakkımda davada gözükmüyor ne açık ne kapalı. Aciz vesikası düzenlenmiştir demişti , O da kesin emin değil, Bu bilgiye nasıl ulaşırız nasıl 10 sene dolduğunda zamanaşımı davası açabiliriz,

Banka takiplerinde şayet alacak tahsil edilemezse, çok çok büyük bir ihtimalle aciz vesikası da düzenlenmiştir, bütün bankalar bu belgenin düzenlenmesini ister ve gerekli işlemleri de yapar. İcra ve İflas Kanunu'nun 143. maddesinde "aciz vesikası sicili"nden bahsedilmektedir. Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 02.02.2009 tarihli ve 974-6405 sayılı yazısı ile il merkezinde tek bir icra dairesi varsa, o icra dairesi, birden fazla icra dairesi varsa, 1. icra dairesi aciz vesikası sicilini tutmakla görevlendirilmiştir. 2009 yılından evvel bu kayıtlar hiç veya sağlıklı şekilde tutulmamış olabilir. Ancak bu sicile bakmanızı da tavsiye ederim. Bir ihtimal hakkınızda tutulmuş aciz vesikasını bu sicilden görebilirsiniz belki.

Alıntı YapBen bu dava boyunca haklı oldugumu hep düşündüm ve iyi avukatlada kazanabileceğimi düşünmüştüm , Bu davaya yeniden bakılıp mahkeme açarsak kazanma olasılığımız varmıdır, TAbii ki ne konudan ne başka birşeyden haberiniz var ancak 4 mahkeme bir yargıtay görmüş bir davanın sonucuna göre yeniden bir işlem yapmak dava açmak uygun olabilirmi

Aynı konuyla ilgili kesinleşmiş bir mahkeme kararı varsa, artık o konuda başka bir dava açılabilmesi mümkün değildir; böyle bir teşebbüs, "kesin hüküm" itirazıyla karşılaşır. Kolay gelsin...

meteburada

Belirtmeyi unutmustum , Alacaklı bankaya gittiğimde neden kartımın iptal edildiğini sordugumda alacaklı bankanın diğer şubesi tarafından takibe takıldıgımdan kartımın iptal edildiği söylendi , Yani bu talebi alacaklı bankanın alacaklı şubesi yapmış ben başka şubeden hesap açıp kart çıkarmıştım , Ancak hesap halen açık gözüküyor aynı şekilde yatırım hesabıda açtırmıştım mkk da o da açık kullanılır gözüküyor , Ama kartın neden iptal olduguna halen anlam veremedim.Bu durumda halen yasal takip olup olmadıgını cıkartabilirmiyiz, Ben başka bankadanda bankamatik kartı çıkartıp hesap  açtım ama , bankamatik kartım iptal olmadı ayrıca.

İcra dosyasını nasıl incelerim.

Aciz vesikasına bu sicilden bakabilirsiniz demişsiniz ama hangi sicil nereden bakarım onu anlayamadım ,1. icra dairesine gidip aciz vesikamımı soracağım , Bu işlemi kendim yapabilirmiyim.

Bu borcun ödenmesi mümkün değil ,Ben ne zaman kurtulabilirim bu durumdan 10 senemi 20mi ömürboyumu

Bu son sorum inanın , Tekrar geniş yardımınız için çok teşekkür ederim...

Avukat

Alıntı YapBelirtmeyi unutmustum , Alacaklı bankaya gittiğimde neden kartımın iptal edildiğini sordugumda alacaklı bankanın diğer şubesi tarafından takibe takıldıgımdan kartımın iptal edildiği söylendi , Yani bu talebi alacaklı bankanın alacaklı şubesi yapmış ben başka şubeden hesap açıp kart çıkarmıştım , Ancak hesap halen açık gözüküyor aynı şekilde yatırım hesabıda açtırmıştım mkk da o da açık kullanılır gözüküyor , Ama kartın neden iptal olduguna halen anlam veremedim.Bu durumda halen yasal takip olup olmadıgını cıkartabilirmiyiz, Ben başka bankadanda bankamatik kartı çıkartıp hesap  açtım ama , bankamatik kartım iptal olmadı ayrıca.

Bu sorunuza yukarıda şu şekilde cevap vermiştim:

Alıntı YapBu durum, yasal takibin aktif şekilde devam ettiğini kesin olarak ortaya koymaz; alacaklı banka, ortada ödenmemiş durumda borç mevcutken sizinle çalışmak istememiş ve bu sebeple de hesabı kapatmış olabilir, ki en güçlü ihtimal de budur. Zaten yapılan bir icra takibi neticesinde de en fazla hesaptaki bakiyeye haciz koydurabilirsiniz; icra dosyası kanalıyla banka hesabının kapatılabilmesi yasal yönden mümkün değildir.

Sorunuzun cevabı budur. Yukarıda da belirttiğim gibi, icra dosyası kanalıyla banka hesabının kapatılabilmesi yasal yönden mümkün değildir. Alacaklı banka, kendi nezdinde açılmış olan bir hesabı icra yoluyla kapatamayacağı gibi başka bankalar nezdinde açılmış olan bir hesabı da doğal olarak kapatamaz.

Alıntı Yapİcra dosyasını nasıl incelerim.

Öncelikle dosyayı bulmanız gerekir. Eski bir dosya olduğundan UYAP kayıtları pek işinize yaramayacaktır diye düşünüyorum. Buna rağmen, işlemler hangi adliyede yürütülmüşse o adliyenin icra tevzi bürosuna giderek görevli memura hakkınızda başlatılmış olan icra dosyasını bulmak istediğinizi belirtip TC kimlik numaranız ve diğer kimlik bilgilerinizle sorgulama yaptırın. Belki buradan bir sonuç elde edebilirsiniz.

Alıntı YapAciz vesikasına bu sicilden bakabilirsiniz demişsiniz ama hangi sicil nereden bakarım onu anlayamadım ,1. icra dairesine gidip aciz vesikamımı soracağım , Bu işlemi kendim yapabilirmiyim.

Hakkınızda işlemler hangi adliyede yürütülmüşse o adliyedeki 1. İcra Müdürlüğüne gidip aciz vesikası sicilinde sorgulama yaptırmak istediğinizi belirtmelisiniz. Bu sorgulama için bizzat siz icra müdürlüğüne gitmelisiniz; elbette sorgulama memur tarafından yapılacaktır.

Alıntı YapBu borcun ödenmesi mümkün değil ,Ben ne zaman kurtulabilirim bu durumdan 10 senemi 20mi ömürboyumu

Yukarıda teferruatlı bir şekilde açıklamıştım. Alacak aciz vesikasına bağlanmışsa, aciz vesikasının düzenlendiği tarihten itibaren yirmi sene; aciz vesikası alınmamışsa, dosyadan yapılan son işlem tarihinden itibaren on sene geçmekle borcunuz zamanaşımına uğrayacaktır. Kolay gelsin...

meteburada

Sayın Kaçar ; Gerçekten çok teşekkür ederim , Dediklerinizi yapacağım , Sağolun.

zuhaloz

#11
Merhaba Yusuf Bey,
Benim 1999 yılından kalma kredi kartı borçlarım vardı.
Hakikaten çok rahatsız oldum ama finansal durumum
çok kötüydü ödeyemedim ve icralık oldum.2010 yılında
tekrar ssk lı olarak işe başladım ve borclu oldugum banka da
dahil üç bankada hesap açıp,kredi kartı aldım ve kredi çektim
ve hala düzenli kullanıyorum...
Ama eski borçlarımdan dolayı vicdanen rahatsızım ve ayrıca
korkuyorum.Geçen hafta Adana da icra dairesine gittim ve icra dağıtım
bürosuna gittim ,hiçbir dosya görülmüyor..1.icra dairesine gittim
ve aciz vesikası sorgulatmak istedim.,görevli memur tüm defterlere
tek tek bakmak gerektiğini .çünkü eski tarihlerden bahsettiğimi ve net tarih
veremediğimi bununda nerdeyse imkansız olduğunu söyledi.
Varlık yönetimlerinden de bugüne kadar bir arama yada eski borçlarım
ile ilgili bir bilgi gelmedi...
Acizlik vesikası alınmış ise ki muhtemelen öyle banka bunu zamanaşımına
uğramadan tekrar işleme koyma ihtimali güçlü müdür?
Bu süreçte ben gayrimenkul edinirsem aciz vesikasını iptal edip,
tüm faiz yükünü bugüne kadar işletip mi takip yapar? yoksa sadece aciz
vesikasının üzerinden mi takibi başlatabilir?
Size cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Allah(C.C.) a emanet olunuz...

Avukat

Merhabalar.

Alıntı yapılan: zuhaloz - 30 Eylül 2012, 01:22:34
Acizlik vesikası alınmış ise ki muhtemelen öyle bankanın bunu zamanaşımına uğramadan tekrar işleme koyma ihtimali güçlü müdür?

Değildir, ancak aksini yani bankanın (yahut bankadan alacağı temlik alan bir varlık yönetim şirketinin) günün birinde bu aciz vesikasına istinaden icra takibi yapmayacağını kimse garanti edemez.

Alıntı YapBu süreçte ben gayrimenkul edinirsem aciz vesikasını iptal edip, tüm faiz yükünü bugüne kadar işletip mi takip yapar? yoksa sadece aciz vesikasının üzerinden mi takibi başlatabilir?

Yukarıda tam metni bulunan İcra ve İflas Kanunu'nun 143. maddesinin 4. fıkrasına göre, "Aciz vesikasında yazılı alacak miktarı için faiz istenemez." Dolayısıyla aciz vesikasında belirtilen tutar üzerinden takip yapılabilir ancak. Bir daha borçlanmaya ihtiyaç duymayacak kadar bugününüzün ve geleceğinizin bolluk ve bereket içinde geçmesi dileğiyle... Kolay gelsin...

zuhaloz

Yusuf Bey,
Hem cevabınız hem de siteniz için çok teşekkür ederim.
Çok naziksiniz...
Satış vaadi sözleşmesi ile noterde daire alıcağım ...
Aciz vesikası almış banka,bu işlemi sistemde görebilir mi?
Bir de banka aciz vesikası ile yeniden takibe başlarsa bunu
e devlette görebilir miyim?
Kolay gelsin

Avukat

Alıntı YapSatış vaadi sözleşmesi ile noterde daire alıcağım ...
Aciz vesikası almış banka,bu işlemi sistemde görebilir mi?

Satış vaadi sözleşmesinin taşınmaz devir sözleşmesi anlamına gelmediğini, devir sözleşmesinin ancak tapuda yapılabildiğini bildiğinizi tahmin ettiğimden, bu kısma girmeksizin sorunuzu cevaplıyorum: Göremez.

Alıntı YapBir de banka aciz vesikası ile yeniden takibe başlarsa bunu
e devlette görebilir miyim?

Görebilirsiniz. Kolay gelsin...

zuhaloz

Cevabınınız için tesekkur ederim.
Son olarak yardımınızı rica ediyorum.
Borcumdan dolayı banka icra takibi başladığı tarihte (1999 yılı)
tc kimlik no uygulaması yoktu.Banka aldıgı aciz vesikası
ile yeni takip başlatıcak olursa eski kimlik bilgileri
onlar için yeterli mi yoksa yeni takip için tc kimlik
numarası gerekli mi?
Saygılar

Avukat

Alıntı YapBorcumdan dolayı banka icra takibi başladığı tarihte (1999 yılı) tc kimlik no uygulaması yoktu.Banka aldıgı aciz vesikası ile yeni takip başlatıcak olursa eski kimlik bilgileri onlar için yeterli mi yoksa yeni takip için tc kimlik numarası gerekli mi?

Yeni takip yapılırsa, elbette TC kimlik numarası da gerekli olacaktır. Bankanın elinde kimlik bilgileriniz olduğuna göre TC kimlik numaranızı öğrenmeleri de son derece kolaydır.

zuhaloz

Cevabınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Son olarak sizden ricam,bu konuda bilginizi paylaşmanız.
2003 de İİK yenilenen kanundan önce alınmış aciz vesikalarında zamanaşımı
süresi yokmuş,yenilenen yasa ile zamanaşımı süresi 20 yıl olarak
belirlenmiş.
Bankanın tahminen 1999 veya 2000 yılında aldığı aciz vesikası yasa çıkmadan
önce alındığı için zaman aşımından yoksun mudur?Yasa daki değişiklik geçmiş
tarihte alınmış aciz vesikaları için geçerli midir?
Banka ile görüşüp borcumu kapatmak istiyorum..Şubeye direk gidip görüşsem mi
ya da bankanın herhangi bir avukatı ile mi görüşmek doğru olur?
Sanırım 2000 yılında alınmış bir aciz vesikasında çok büyük meblağlar karşıma çıkmaz,
o tarihlerde temerrüt faizleri çok yüksekti...
Bankanın aciz vesikası almamış yada alamaması mümkün müdür?
Kolay gelsin

meteburada

Alıntı
Bir de banka aciz vesikası ile yeniden takibe başlarsa bunu
e devlette görebilir miyim?

Görebilirsiniz. Kolay gelsin...


E-Devlette mahkeme dosyası görme bölümü var, Aciz vesikası yada takip başlanırsa görülebilme bölümü nerede acaba ?

anka

Alıntı yapılan: zuhaloz - 07 Ekim 2012, 01:38:38
Cevabınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Son olarak sizden ricam,bu konuda bilginizi paylaşmanız.
2003 de İİK yenilenen kanundan önce alınmış aciz vesikalarında zamanaşımı
süresi yokmuş,yenilenen yasa ile zamanaşımı süresi 20 yıl olarak
belirlenmiş.
Bankanın tahminen 1999 veya 2000 yılında aldığı aciz vesikası yasa çıkmadan
önce alındığı için zaman aşımından yoksun mudur?Yasa daki değişiklik geçmiş
tarihte alınmış aciz vesikaları için geçerli midir?
Banka ile görüşüp borcumu kapatmak istiyorum..Şubeye direk gidip görüşsem mi
ya da bankanın herhangi bir avukatı ile mi görüşmek doğru olur?
Sanırım 2000 yılında alınmış bir aciz vesikasında çok büyük meblağlar karşıma çıkmaz,
o tarihlerde temerrüt faizleri çok yüksekti...
Bankanın aciz vesikası almamış yada alamaması mümkün müdür?
Kolay gelsin


Yusuf bey;
öncelikle verdiğiniz  çok acıklayıcı ve faydalı bilgiler için teşekkür ederim,

özel sektorde kurumsal bir firmada çalışanım ve maaşımda 15 tane kredi kartı icra dosyası var, icra mudurluğunden kontrol ettim acık olanların dışında; bazıları  aciz veya takipsizlik olarak görünüyor.

1. sorum takipsiz olarak görülen dosyaya maaş kesintisi olur mu?