Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Mart 2024, 17:28:12

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,818
  • Toplam Konu: 4,361
  • Online today: 103
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 87
Total: 87

Dünyada işlenen cinayetlerin %85'inin, trafik kazalarının %70'inin sebebi alkol!

Başlatan kilimanjaro, 18 Mart 2010, 17:19:35

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Hasan Çilingir'in haberi

İstatistiklere göre dünyada işlenen her 100 cinayetten 85'i, intiharların yüzde 90'ı boşanmaların yüzde 80'i ve aile içi şiddet olayları ile trafik kazalarının yüzde 70'inin sebebi alkol. Türkiye'de 9-17 yaş arası öğrencilerin yüzde 16'sının devamlı sigara, yüzde 13'ünün devamlı alkol, yüzde 2,9'unun ise devamlı uyuşturucu kullandığına dikkat çeken Yeşilay Genel Başkanı Mustafa Necati Özfatura, gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için ailelere büyük görev düştüğünü vurguluyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Bağımlılık Araştırma Merkezi Bağımlılık Psikiyatri Uzmanı Dr. Zeki Yüncü, alkol ve uyuşturucu maddelerin beyindeki kontrol merkezini devre dışı bıraktığına dikkat çekerek, "Bu durumda insan, olumsuz davranışları daha dürtüsel, sonunda ne olacağını hesap etmeden yapabiliyor." diyor. Bazı kişilerin, mutlu veya kederli olduklarında alkol aldıklarını anlatan Yüncü, 'duygu durumunu düzenlemek' amacıyla bu yola başvurmanın yanlış olduğunu dile getiriyor.

Yeşilay Başkanı Özfatura da alkolün yol açtığı 60'tan fazla hastalık olduğuna değinirken, "Türkiye'de 1930'da kişi başına düşen alkol miktarı 1 litreyken 2004'te 20 lt'ye çıktı. İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre kanında 1,5 gr alkol olanın hiç bulunmayana göre trafikte kaza yapma riski 24, 2 gr bulunanın ise 60 kat daha fazla." bilgisini veriyor. Bu yükselişe rağmen Yeşilay ve diğer kurumların çalışmalarıyla Türkiye'de alkol kullanımının düşme trendinde olduğunu aktaran Özfatura, "Bir belediye başkanı veya kaymakam kanuni bir tedbir alınca, hemen 'Kırmızı sokak yapılıyor' diye haberler çıkıyor. Oysa bunların dinî konularla ilgisi yok. Konuyu hemen o tarafa çekip tedbirleri etkisizleştirmek istiyorlar." diye konuşuyor. Özfatura, çocuk ve gençlerin alkol, sigara ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için öncelikle anne ve babalara büyük görev düştüğünü vurguluyor: "Aileler, eğitime ayırdıkları paranın iki katını alkol ve sigaraya harcıyor. Çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için anne ve babaların, 'İçme evladım' demesi yeterli değil. Önce kendileri kullanmayarak örnek olmalı. Çocuk ve gençlerle ilgilenilmeli, sevgi gösterilmeli."

DSÖ'nün Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 30'dan fazla ülkede yaptığı araştırmaya göre dünyada işlenen cinayetlerin yüzde 85'i, boşanmaların yüzde 80'i, aile içi şiddet olaylarının yüzde 70'i, mala yönelik suçların yüzde 77'si, tecavüz suçlarının yüzde 50'si, intihar ve intihara teşebbüslerin yüzde 90'ı, trafik kazalarının ise yüzde 70'i alkolden kaynaklanıyor.

(aa)
http://www.haber7.com/haber/20100313/Cinayetlerin-yuzde-85inin-ortak-noktasi.php

Rusya'da gece saatlerinde alkol satışı yasaklanıyor

Rusya'da ulusal tehdit olarak tanımlanan alkol yasağına destek giderek büyüyor. Başbakan Vladimir Putin, alkol tüketiminin 2020'ye kadar yarı yarıya azaltılması için çalışmalar yapılmasını isterken, Parlamento da gece saatlerinde alkol satışlarını yasaklamaya hazırlanıyor.

Gece alkol satış yasağına en büyük destek Rusya Halk Sağlığı Dairesi'nden geldi. Rusya'nın baş hekimi Gennadi Onişenko, gece 9:00'dan sabaha kadar bira dahil tüm alkollü ürünlerin satışmaların yasaklanmasını talep etti. Onişenko, "Bu çok normal ve medeni bir davranış olur. Alkol yasağını destekliyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Aleksander Jukov da geçen hafta yaptığı açıklamada yeni bir yasa hazırladıklarını, buna göre gece 11:00'den sabah 8:00'e kadar alkol satışlarının yasaklanacağını ifade etmişti. Jukov'a göre yeni düzenleme yıl sonundan önce uygulamaya geçecek. Havalimanlarında alkol tüketiminin yasaklanması, reklamların sınırlandırılması ve bilgilendirici programların artırılması gibi bir dizi önlemler de planlanıyor.

Rusya'nın özerk cumhuriyetlerinden Çeçenistan'da benzer uygulama çoktan başladı. Başkent Grozni'de akşam 08:00'la sabah 08:00 arasında alkol satışları tamamı ile yasak. Putin 2020 yılına kadar alkol tüketiminin yarı yarıya indirilmesi ile ilgili çalışmalarında temel hedefin insanların yaşam kalitelerinin artırılması olarak açıkladı. Başbakanlık internet sayfasında yer alan rapora göre alkol tüketimi kişi başına 2012'ye kadar yüzde 15, 2020'ye kadar da yüzde 55 oranında azaltılacak.

RUS ERKEKLER AVRUPALILARDAN 17 YIL DAHA AZ YAŞIYOR

Resmi istatistik rakamlarına göre yılda 23 bin kişi alkol zehirlenmesinden, 75 bin kişi de alkole bağımlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Alkolün neden olduğu trafik kazası, kavga ve diğer şiddet olayları nedeni ile hayatını kaybedenlerin sayısı ise 500 bini geçiyor. Rusya'da 2 milyon kişi alkolik olmaları nedeni ile tedavi görüyor.

Dünya ortalamasından iki kat fazla alkol tüketilen ülkede alkol alımının artmasının 1970'li yıllarda başladığı kaydediliyor. 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ise tavan yapmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Rusya'da kişi başı alkol tüketimi 18 litre. Avrupa ülkelerinde ortalama yaşam erkeklerde 77 yılı bulurken, Rusya'da bu rakam 60 yaş sınırında. Çoğu erkek emekli olamadan hayatını kaybediyor.

(CİHAN)
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat



Alkol sınırı aşağı çekildikçe ölümlü kazalar azalıyor

ÇAĞLAR AVCI

Alkol kaynaklı trafik kazalarını inceleyen İzmir Adli Tıp, kamuda sıfır promil uygulamasının kazaları en aza düşürdüğünü tespit etti. Aynı araştırmada özel araç sürücülerine uygulanan 0,50 promil sınırının ise 14 kat daha fazla kazaya yol açtığı belirlendi. Uzmanlar, yasal sınırın aşağı çekilmesini istiyor.

İzmir Adli Tıp Grup Başkanlığı, alkole dayanan trafik kazalarıyla ilgili önemli bir araştırmaya imza attı. Yaralamalı 224 kazayı inceleyen kurum, alkolde yasal promil sınırıyla ilgili çarpıcı sonuçlara ulaştı. Buna göre kamu ve özelde farklı uygulanan promil sınırlaması kaza oranlarına doğrudan etki yapıyor. 0,50 promile kadar alkol kullanımına izin verilen özel araç sürücüleri, '0' promil sınırı bulunan resmî ve ticarî araç sürücülerine oranla 14 kat daha fazla kazaya karışıyor. 22. Uluslararası Adli Tıp Kongresi'ne bilimsel yayın olarak sunulan çalışmaya konu olan 191 özel araç sürücüsü içinden 55'inin yasal sınırın üzerinde alkol aldığı görüldü. Sıfır promil uygulaması yapılan resmî ve ticarî araçlarda durum tam tersi çıktı. Kazaya karışan 33 sürücünün sadece biri alkollüydü. Kurumun yaptığı bir diğer çalışma da tespitleri destekledi. Buna göre Türkiye'de ölümlü kazaların yüzde 55'inde alkol etkili oldu. 0,20-0,50 promil arasında bile ölümlü kaza riski, hiç alkol almayan sürücülerin karıştığı kazalara oranla 'dört' kat fazla. Dünyadaki örnekleri de araştırmaya ekleyen Adli Tıp, yasal limitleri düşüren ülkelerde ölüm oranlarının yüzde 40'lara kadar indiğini belirledi. 2002'de Japonya'da yasal sınır 0,30 promile düşünce ölümlü kazalar yüzde 38 azalmış.

Trafikteki alkol kullanım sınırıyla ilgili çalışmayı, İzmir Adli Tıp Grup Başkanlığı Kimya İhtisas Daire Başkanı Adli Toksikoloji Uzmanı Dr. Nuri İdiz hazırladı. 2010 ve 2011 yılları arasında Adli Tıp'a gelen yaralanmalı trafik kazalarını tek tek inceledi. Özel araç sürücüleri ile resmi ve ticari araç sürücülerini ayırdı. 191 özel araç sürücüsünün üçte birine yakınının yasal sınırın üzerinde alkollü olduğunu belirledi. Resmi ve ticari araçlarda ise 33 sürücünün sadece biri alkollüydü. SPSS isimli programla bu sonuçları değerlendiren İdiz, özel araç sürücülerinin diğerlerine göre 14 kat daha fazla kazaya karıştığını hesapladı. İdiz'e göre bu çalışma, trafikte müsaade edilen kan alkol düzeyinin birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi 20 veya 30 mg/dl değerine düşürülmesi gerektiğini gösteriyor. İdiz'in yaptığı bir diğer çalışmada ise 291 yaralanmalı, 57 ölümlü toplam 348 trafik kazası olgusu incelendi. Gelen kişilerin yüzde 37'sinde alkol pozitif çıktı. Ayrıca özel araçlardaki yasal sınırın gerçekçi olmadığı bu çalışmaya da yansıdı. Yasal sınırın altında kabul edilen 0,21- 0,50 promil düzeyinde ölümlü trafik kazası riski, kanda alkol saptanmayanlara göre dört kat artmıştı.

Adli Tıp'ın çalışmasını değerlendiren uzmanlar, trafikte alkollü bulunma sınırının aşağıya çekilmesi için acilen yasal düzenleme yapılması gerektiğine işaret ediyor. 2009'da Yargıtay Başkanlığı'nın katkısıyla düzenlenen 'alkollü araç kullanırken güvenli sürüş' konulu çalıştayda çıkan sonuçlar da bu görüşleri destekliyor. Çalıştay Türkiye'de sınırın 0,30 promile çekilmesini öneriyor.

Bunu gerçekleştiren ülkelerde ölüm oranlarının yüzde 40'lara kadar düşmesi de konunun önemini ortaya koyuyor. Adli Tıp'ın çalışmasına yansıyan veriler dikkat çekici. 2002'de yasal sınırı 0,30 promile düşüren Japonya, ölümlü kazaları yüzde 38 azalttı. İsveç sınırı 0,20 promile çekince ölümlü kazalar yüzde 10 düştü. Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan'da ise alkollü araç kullanmaya tolerans gösterilmiyor.

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sefa Saygılı'nın verdiği bilgilere göre İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili çalışma yürütüyor. Sınırın düşürülmesi için yasal düzenleme yapılmasının gerekmediğini sadece Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde bir değişikliğin yeterli olacağını dile getiren Saygılı, "Oran aşağıya çekilirse bu sınırın hemen geçeceğini bilen sürücü ağzına tek yudum içki koymaz. Ceza onun bu işi yapmasını engeller." diyor. Daha önce alkollü olduğu için iki kere ehliyetine el konulan Şenol Y. de alkol kullananlar için 0.5 promilin bir sınır olarak görülmediğinin altını çiziyor ve ilginç bir tespitte bulunuyor: "Bir bardak içeyim, kalkarım. Sınırı da geçmem diye oturan herkes o sınırı aşmadan kalkmaz."

http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=1335724&title=alkol-siniri-asagi-cekildikce-olumlu-kazalar-azaliyor