Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

26 Nisan 2024, 09:29:44

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 102
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 84
Total: 84

10 aydır maaşımı alamıyorum, tazminatımı alıp iş akdimi feshedebilir miyim?

Başlatan aslan, 29 Haziran 2010, 01:52:50

« önceki - sonraki »

aslan

mrb fabrikadan 10 aydır maaşımı alamıyorum arada az miktarda para veriyorlar benim maaşımı ve tazminatımı alıp işten çıkmak için ne yapmam lazım ?

Avukat

Merhabalar. 4857 sayılı İş Kanunu'nun m.24/II-e hükmüne göre, "işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse" işçi iş sözleşmesini haklı sebeple feshedip kıdem tazminatını talep etme hakkına sahiptir. Bu durumda siz noter kanalıyla işverene bir ihtarname göndererek ............ aylarına ait maaşlarınızın ödenmediğini, 4857 sayılı İş Kanunu'nun m.24/II-e bendine istinaden iş sözleşmenizi haklı sebeple feshettiğinizi, maaş ve kıdem tazminatı alacağınızın ....... (mesela üç) günlük süre içinde ödenmesini, aksi halde kanuni yollara müracaat edeceğinizi bildirmeniz yeterli olacaktır. İhtarnamenin APS ile tebliğ edilmesini talep etmelisiniz.

aslan

işveren o süre içinde ödemezse kanuni olarak ne kadar sürer ?

Avukat

İş sözleşmenizi hemen feshedebilirsiniz. Bunun vereceğiniz süre ile ilgisi yok. Vereceğiniz süre, yasal yollara başvurmanıza gerek olmadan işvereni alacaklarınızı ödemeye zorlama amacı taşımaktadır. Sürenin başka bir amacı bulunmamaktadır. İsterseniz sözleşmenizi feshedip hiç süre vermeden de alacağınızın yasal yollardan tahsiline hemen başlayabilirsiniz. Alacağınızın yasal yollardan tahsilinin ne kadar süreceği konusunda net bir şey söylemek mümkün değildir. Şayet işveren süresi içinde ödeme emrine itiraz ederse (ki böyle bir konuda itiraz yoluna başvurulması ihtimali yüksektir) itirazın iptali davası açmanız gerekecektir ki böyle bir dava ortalama bir yıl kadar sürebilecektir. Karar tehiri icra talepli olarak temyiz edilirse, bir yıl kadar daha beklemek durumunda kalabilirsiniz. Özetle, icra takibiyle birlikte iki buçuk yıllık bir süreci göze almanız gerekecektir.

aslan

verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim yani noter kanalıyla ödemezse paramı almak için beni 2.5 yıl gibi bir süreçmi bekliyor ?

Avukat

Maalesef öyle. Ancak zayıf ihtimal de olsa icra takibine işvereniniz itiraz etmeyebilir; bu durumda çok daha kısa bir sürede alacağınızı tahsil edebilirsiniz.

Önemli not: Çok kısıtlı ve yanıltıcı olabilecek açıklamalara istinaden yapılan yukarıdaki değerlendirmeler, bu bölümde yer alan konu/soru hakkında kişileri en temel düzeyde bilgilendirme amacına matuftur. Bu tür konular her yönden ayrıntılı bir şekilde inceleme/araştırma yapılmasını gerektirir ve bu da ancak profesyonel yardım ile mümkün olabilir. Bu sebeple haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz ve herhangi bir hak kaybına maruz kalmamanız için bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde hareket etmenizi tavsiye ediyorum.