Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

25 Nisan 2024, 16:50:58

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 101
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 91
Total: 91

Hükümet: Tek tip askerlik hakkaniyete aykırı, alternatifleri değerlendiriyoruz

Başlatan kilimanjaro, 28 Eylül 2010, 13:53:55

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tek tip askerlikle ilgili Genelkurmay tarafından yapılan teknik çalışmaların tamamlanıp Başbakanlığa iletildiğini belirterek, ''Bundan sonra inisiyatif Başbakanlıkta, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesinde'' dedi.

Gönül, Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim El Mafraci ve beraberindeki heyet ile makamında görüştü. Gönül, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''tek tip askerlik'' ile ilgili çalışmalar konusundaki sorusu üzerine Gönül, ''Teknik çalışmalar Genelkurmay tarafından tamamlandı ama kanun tasarısı aşamasına gelmedi. Bundan sonra inisiyatif Başbakanlıkta, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesinde'' dedi.

''Hükümetin teknik çalışmayla ilgili görüşünün'' sorulması üzerine Gönül, şunları söyledi:
''Bakanlıklara sormadan hükümet görüşü teşekkül etmez. Bu konu hem Milli Eğitimi ilgilendiriyor hem Maliyeyi ilgilendiriyor hem İçişleri Bakanlığını ilgilendiriyor. Her bakanlığın görüşünü almak gerekiyor. Bu, kanunların normal yürüyüşüdür. Bakanlıkların görüşü alınmadan Bakanlar Kurulunda kanun tasarısı haline gelip imzaya açılmıyor. Bu görüşlere göre teknik çalışmada değişiklikler yapılabilir endişesiyle şu aşamada herhangi bir bilgi vermemiz, sonradan değişecek bir hususu söylememiz manasına gelir diye söylemiyoruz. Şu anda Genelkurmay çalışmasını Başbakanlığa verdi, Genelkurmay Başkanımızın ziyaretinde. Bundan sonra inisiyatif Başbakanlıkta, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesinde. Başbakanımızın şahsen yapacağı birşey değil. Kanunlar ve Kararlar Dairesinin bunu yürütmesi gerekiyor.''

BAKAN GÖNÜL'DEN 'TEK TİP' DÜZELTMESİ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tek tip askerlikle ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığından Başbakanlık'a gönderilmiş bir kanun tasarısı bulunmadığını açıkladı.

Gönül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim El Mafraci ile görüşmesinde gazetecilerin soruları üzerine ''tek tip askerlik'' uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamaların yanlış anlaşıldığını kaydetti.

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde konunun gündeme gelmiş olabileceğini belirten Gönül, ''Konu görüşülmüş olabilir, ama Bakanlığımızdan Başbakanlık'a gitmiş herhangi bir tasarı yok. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2010/09/28/savunma_bakani_konustu


HANGİ ÜLKEDE NE KADAR ASKERLİK YAPILIYOR?

TÜRKİYE

1916'da çıkarılan bir yasaya göre Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Yedek subay olanların hizmet süreleri on iki ay, kısa dönem erbaşların ise altı aydır.

Yedek subaylık

Yükseköğrenim (dört yıllık fakülte) görmüş olanlar ise yedek subay adayı olarak askerlik şubelerine müracaat ederler. Türk Silahlı Kuvvetlerinin o anki yedek subay ihtiyacı, kişinin kendi isteği ve yedek subaylık sınavı sonucuna bakılarak yedek subay ya da 6 ay kısa dönem er olarak askerlik görevlerini tamamlarlar.

Dövizli askerlik

Yurtdışında çalışanlar ise, bedeli ( 5112,00 € ) dövizle öder ve 21 gün askerlik eğitiminden geçirilirler.

ALMANYA

I. Dünya Savaşı'nda Almanya, zorunlu askere alma usulü uyguladı ve büyük bir ordu kurdu. Şu anda Almanya'da hala zorunlu askerlik uygulaması mevcut. Askerlik erkekler için 6 ay.

Kadınlar da gönüllü askerlik yapabiliyor. Askerlik yapmak istemeyenler sosyal hizmet alanlarında görevlendiriliyor ya da dış ilişkileri geliştirme uzmanı olarak en az 18 ay görev yapabiliyor.

BREZİLYA

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Askerlik süresi 12 aydır. Bu süre 18 aya kadar uzatılabilmektedir, ancak hangi durumlarda bunun yapılabileceği belirsizdir. Vicdani retçilik düzenlemesi bulunmaktadır.

Alternatif hizmetin süresi normal askerlik hizmetinde olduğu gibi 12 aydır. Fakat alternatif sivil hizmetler konusunda bir düzenleme olmadığı için vicdani retçilik statüsünden istifade edenler ordu bünyesinde silahsız olarak görev icra etmektedirler.

YUNANİSTAN

2009 yılından bu yana Yunanistan'da erkekler için 9 ay zorunlu askerlik uygulanıyor. Yunan ordusuna kadınlar da maaşlı eleman olarak alınabiliyor; ancak, zorunlu değil.

Zorunlu olarak askere alınanlardan, askerliğini er olarak yapanlara 9 Euro maaş veriliyor ve sağlık sigortası yapılıyor. Profesyonel askerlerin maaşı ise 800 Euro'ya kadar çıkıyor.

AVUSTURYA

18 ile 35 yaş arası erkekler için 6 ay askerlik zorunlu. Ancak, askerlik yapmak istemeyenler, 9 ay kamu hizmeti yapabiliyor.

Avusturya'daki Soykırım Anma Bölümü, Avusturya Sosyal Hizmetler ya da Avusturya Barış Merkezi'ne 12 ay boyunca katılmak da askerlik yerine geçiyor.

NORVEÇ

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Askerlik süresi 12 aydır (Pratikte 8 veya 9 ay şeklinde gerçekleştirilmektedir). Az sayıdaki yükümlü askerlik görevini ulusal muhafız teşkilatında yapmaktadır.

Buradaki hizmet süresi 6 aydır, ancak 44 yaşına kadar her sene iki haftalık yedek eğitimi almaları gerekmektedir. Vicdani retçilik statüsü 1922 yılından beri bulunmaktadır.

GÜRCİSTAN

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Hizmet süresi 18 aydır. 1997 yılından beri vicdani retçilik yasal bir hak olarak tanınmıştır. Bu haktan yararlananların alternatif ulusal hizmetlerde 36 ay çalışmaları öngörülmüştür.

2004 yılında askerlik süresinin 12 aya, üniversite mezunları içinse 6 aya indirilmesi yönünde bir yasa tasarısı parlamentoya sunulmuştur. Ancak, bu konuda halen bir ilerleme kaydedilmemiştir. Ordu bünyesinde NATO standartlarına erişebilme yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Zorunlu askerliğin kaldırılması düşünülmemektedir. Ancak, profesyonel kadroların genel mevcut içerisindeki oranlarının arttırılarak üçte iki seviyesine getirilmesi planlanmaktadır.

DANİMARKA

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Hizmet süresi görev alınan kuvvet ve rütbeye göre 3 ay ile 14 ay arasında değişmektedir (Ortalama süre 9 aydır). 1917 yılında

vicdani retçilik kabul edilmiştir. Bu statüyü tanıyan ilk Avrupa ülkesidir. Alternatif hizmet süreleri 3 aydan 14 aya kadar değişmektedir (Ortalama süre 9 aydır).

2004 yılında hükümet ve muhalefet partileri orduda belirli reformları içeren 'Danimarka Savunma Anlaşması 2005-2009' üzerinde uzlaşmaya varmışlardır. Bu anlaşmaya göre, zorunlu askerlik sisteminin bundan sonrada devam ettirilmesine karar verilmiştir. Ancak, hizmet süresinin önemli oranda düşürülerek 4 aya indirilmesi planlanmaktadır.

ESTONYA

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Askerlik süresi 8 ay, memurlar ve bazı özel pozisyondaki kişiler için 11 aydır.

1991 yılında vicdani retçilik yasalaşmıştır. Bu haktan yararlanan kişiler 16 aylık alternatif hizmetlerde görev almaktadırlar.

FİNLANDİYA

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Hizmet süresi görev alınan kuvvet ve rütbeye göre 180, 260 veya 362 gün olarak belirlenmiştir (Yükümlülerin %50'si 180 günlük hizmette bulunmaktadırlar).

1931 yılında vicdani retçilik statüsü yasalara girmiştir. Alternatif görev süresi 395 gündür. Zorunlu askerlik sisteminin kaldırılması düşünülmemektedir.

LİTVANYA

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Hizmet süresi 12 ay, üniversite ve kolej mezunları içinse 6 aydır. 1992 yılında vicdani retçilik yasalaşmıştır.

Alternatif hizmet süresi 18 aydır.

ÇİN

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. İhtiyaç olması halinde kadınlarında askerlik yapmaları öngörülmüştür.

Hizmet süresi kara kuvvetlerinde 3 yıl, deniz ve hava kuvvetlerinde 4 yıldır. Vicdani retçilik statüsü bulunmamaktadır.

POLONYA

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Askerlik hizmeti 10 ay, üniversite mezunları içinse 3 aydır.

1988 yılında vicdani retçilik statüsü yasalarla güvence altına alınmıştır. Alternatif hizmetin süresi 18 ay, üniversite mezunları içinse 6 aydır.

BEYAZ RUSYA

18- 27 yaş arası erkekler için askerlik zorunlu. Yüksek öğrenimi olanlar 12 ay, olmayanlar da 18 ay askerlik yapıyor.

18 aya kadar zorunlu askerlik yapan diğer ülkeler:

Azerbaycan

Kamboçya

Kolombiya

Eritre

Fildişi Sahilleri

Madagaskar

Laos


18 aydan daha uzun süre askerlik yapılan ülkeler



İRAN

İran'da zorunlu askerlik 18 yaşından itibaren başlıyor; süresi ise duruma ve yerine göre değişiyor.

Sınırdakiler 16 ay, yoksul bölgelerdekiler 18 ay, normal bölgelerden gelenler de 20 ay askerlik yapıyor. Acemi birliği ise 2 ay sürüyor. Fiziksel ya da zihinsel özürlü olanlar ve öğrenimine devam edenler askerlikten muaf.

İSRAİL

İsrail'de 18 yaşını doldurmuş kadın ve erkekler için askerlik zorunlu. İsrail'li Araplar, hamile ve evli bayanlar, zihinsel ya da fiziksel özürlüler askerlikten muaf.

Askerlik hizmeti bayanlar için 2, erkekler için 3 yıl.

RUSYA

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Hizmet süresi 24 ay, yüksek okul mezunları için 12 ay olarak belirlenmiştir. Vicdani retçilik statüsü 2004 yılında tanınmıştır.

Kızılordu'daki kadın askerler arasında güzellik yarışması yapılmaktadır.

TAYVAN

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Hizmet süresi 2 yıldır. Vicdani retçilik statüsü bulunmamaktadır. 2014 yılında ise tamamen gönüllü askerlik gelmesi planlanıyor.

LİBYA

Libya'da 17 yaş üstü olan erkekler için askerlik zorunludur. Libya, ayrıca ordusunda kadın asker olan tek İslam devletidir.

Albay Kaddafi'nin 200 kişilik özel muhafız birliği Amazon Muhafızları olarak bilinmekte ve sadece kadın askerlerden oluşmaktadır.

UKRAYNA

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Hizmet süresi 18 ay, deniz kuvvetlerinde 24 aydır. Yüksek okul mezunları için 12 aylık kısa dönem seçeneği bulunmaktadır. 1996 yılında vicdani retçilik yasal bir hak olarak tanınmıştır. Alternatif hizmet süresi 27 ay, yüksek okul mezunları içinse 18 aydır. Savunma Bakanlığı 2005 yılında askerlik süresinin 12 aya indirileceğini açıklamıştır. AB adaylığı için adı geçen ülke, 2015 yılına kadar profesyonel askerliğe geçmeyi amaçlamakta ve halen bu konuda çalışmalar yapmaktadır. Ancak, mevcut sözleşmeli askerlerle bile birçok sorun yaşanması, bu hedefin gerçekleşme olasılığının sorgulanmasına neden olmaktadır.

ERMENİSTAN

18 ila 27 yaşları arası erkekler iki yıl zorunlu askerlik yapıyor.

IRAK

Saddam Hüseyin rejiminin ortadan kalkmasıyla sonuçlanan ABD'nin son operasyonu sonrasındaki asker alma sistemi hakkında sağlıklı bilgi bulunmamaktadır. Rejim devrilmeden önceki düzenlemede, zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır.

Hizmet süresi 2 yıl, üniversite mezunları içinse 1,5 yıldır. Vicdani retçilik statü bulunmamaktadır.

SURİYE

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Askerlik süresi 30 aydır. Vicdani retçilik statüsü bulunmamaktadır.

GÜNEY KORE

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Hizmet süresi 26 aydır ancak sağlık sektöründe görevli olanlar ile yerel ve merkezi yönetimde çalışanlar için bu süre 28 ay, bazı özel durumlarda ise 32 ay olabilmektedir.

Ülkede vicdani retçilik konusunda herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

KUZEY KORE

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Kadınlar askerlik hizmeti yapmakla yükümlü değildir, ancak 40 yaşına kadar senelik olarak askeri eğitimden geçirilmektedirler.

Askerlik hizmeti kara kuvvetlerinde 5 ile 8 yıl, deniz kuvvetlerinde 5 ile 10 yıl ve hava kuvvetlerinde 3 ile 4 yıl arasında icra edilmektedir. Yasalarda vicdani retçilik statüsü bulunmamaktadır.

MISIR

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Askerlik süresi 3 yıl, öğrenim görmüş kişiler içinse 18 ay olarak tespit edilmiştir. Vicdani retçilik statüsü bulunmamaktadır.

GÜNEY KIBRIS RUM KESİMİ

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmaktadır. Askerlik süresi 26 aydır. Çok sayıda çocuk sahibi olan (En az dört) ve yurtdışında yaşayanlar için 13 aylık kısa dönem askerlik imkânı bulunmaktadır. Diğer AB üyesi ülkelerin aksine vicdani retçilik için ayrı bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

Sadece 1992 yılından beri ulusal güvenlik yasasında bu haktan bahsedilmektedir. Vicdani retçilikten yararlananların ordu içerisinde silahsız olarak 36 aylık, ordu dışında ise yine silahsız olarak 42 aylık askerlik hizmeti yapmaları öngörülmüştür.

18 aydan daha fazla süre askerlik yapan diğer ülkeler...

Kongo
Küba
Gine
Kazakistan
Kırgızistan
Mozambik
Singapur
Sudan Tacikistan
Tayland
Türkmenistan


ZORUNLU ASKERLİK UYGULAMASI OLMAYAN ÜLKELER



AMERİKA

Amerikan İç Savaşı'nda (1861-65) Güney ve Kuzey, zorunlu askerlik usulüne başvurdular. Ama, 19. yüzyıl boyunca ABD'de barış zamanında zorunlu askerlik uygulanmadı. ABD zorunlu askere almayı Vietnam Savaşı nedeniyle sürdürdü ve bu uygulamaya ancak 1973'te son verebildi.

1973 yılında Amerikan Başkanı Nixon, mecburi askerliğe son vererek gönüllü askerlik sistemini başlattı.

BULGARİSTAN

Zorunlu askerlik sistemi uygulanmamaktadır. 2008'in Ocak ayından itibaren zorunlu askerlik kaldırılmış ve profesyonel orduya geçilmiştir.

FRANSA

Napolyon Savaşları sırasında Fransa'da, bütün sağlıklı erkekleri askere alındı. Daha sonra Prusya, erkekleri askerlik eğitimi için bir süre askere çağırmaya başladı.

Böylece, az sayıda askerden oluşan asıl ordu, savaş zamanında hizmet etmeye hazır, eğitim görmüş yedek askerlerin katılmasıyla büyüyordu. Fransa'da zorunlu askerlik uygulaması 2001 yılında kaldırılmıştır. Askerlik artık profesyonel olarak uygulanmaktadır.

İNGİLTERE

İngiltere, 2 Dünya Savaşı'nda da zorunlu askerlik uygulaması getirdi. I. Dünya Savaşı'nda, İngiliz ordusu düzenli askerlerden ve gönüllülerden oluşuyordu. 1930'larda İngiltere, oldukça küçük düzenli orduyla yetindi.

II. Dünya Savaşı, hemen bütün ülkelerin orduya bakışlarını değiştirdi. İngiltere de çoğunlukla iki yıllık bir süre için gençleri askere alarak güçlü ordular kurdu.

İngiltere'de zorunlu askerlik 1960'a kadar sürdü. Şimdi ise ordusu tamamen gönüllülerden oluşuyor.

JAPONYA

İkinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan anlaşmalara göre, bu ülkenin resmi olarak silahlı kuvvetlere sahip olması yasaklanmıştır. Ancak, fiiliyatta profesyonel ordusu vardır.

KANADA

Profesyonel ordusu vardır. Zorunlu askerlik sisteminin uygulanması konusunda yasalarında herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
PAKİSTAN

Pakistan'da diğer ülkelerden farklı bir askerlik sistemi var. Aslında zorunlu askerlik yok ancak; Pakistan'daki yerel kabilelerin belli sayıda gönüllü asker çıkarma zorunluluğu var.

İSVEÇ

2010'un başına kadar askerlik zorunluydu. 18 ile 47 yaşları arası erkekler askere alınıyordu.

BOSNA& HERSEK

2006 yılından itibaren zorunlu askerlik kalktı.


HİNDİSTAN

1948 yılında bağımsızlığını kazanan ülkede zorunlu askerlik sistemi hiçbir zaman uygulanmamıştır. Ancak, tehlike durumlarında zorunlu askerlik sisteminin yürürlüğe sokulabileceği yasal düzenleme bulunmaktadır. Günümüzde zorunlu askerlik sisteminin geleceği tartışılmaktadır.

ARJANTİN

1994 yılında zorunlu askerlik uygulamasını kaldırdı; ancak, savaş, kriz ya da olağanüstü hallerde zorunlu hizmet devreye giriyor.

LETONYA

2007 yılında zorunlu askerlik kalktı.

LÜBNAN

Erkeklere zorunlu 1 yıl askerlik uygulaması 2005 yılında kalktı.

AVUSTRALYA

1972'de Whitlam hükümeti zorunlu askerliği kaldırdı.

SRİ LANKA

ingiltere'nin hakimiyeti altındayken de 1948'de bağımsızlığını kazandıktan sonra da zorunlu askerlik uygulaması olmadı. Ordusu tamamen gönüllülerden oluşuyor.

BARBADOS

Ülkede gönüllü askerlik için yaş sınırı 18.

İTALYA

2000 yılında parlamentoda alınan karar uyarınca ordunun 2007 yılından sonra tamamen profesyonel bir örgütlenme olması planlanmıştır. Ancak, geçiş süreci tahmin edilenden daha hızlı ve başarılı uygulanınca öngörülenden iki yıl önce, 2005 yılında profesyonel orduya geçilmiştir.

BELÇİKA

1994'te zorunlu askerlik kaldırıldı, 2010 yılının başında da gönüllü askerlik uygulaması geldi.

İSPANYA

2002 yılı itibariyle zorunlu askerlik sistemi kaldırılarak profesyonel orduya geçilmiştir.

İRLANDA

Zorunlu askerlik sistemi hiçbir zaman uygulanmamıştır. Profesyonel ordusu vardır.

MACARİSTAN

2003 yılında profesyonel orduya geçilmesine karar verilmiştir. 2005 yılı içerisinde hazırlıkların tamamlanarak zorunlu askerlik uygulanmasının kaldırılması beklenmektedir.

LÜKSEMBURG

MAKEDONYA

KARADAĞ

FAS

HOLLANDA

YENİ ZELANDA

TANZANYA

PANAMA

PERU

FİLİPİNLER

PORTEKİZ

ROMANYA

SLOVAKYA

SLOVENYA

GÜNEY AFRİKA

http://www.sabah.com.tr/fotohaber/dunya/ulke_ulke_askerlik_uygulamalari?tc=48&albumId=21985&page=1
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Genelkurmay Başkanlığı tek tip askerlik çalışmasını sürdürüyor. Herkesin 12 ay askerlik yapması fikri ağır basıyor. Bu durumda 100 bin er ve erbaş 3 ay erken terhis olacak. 6 aylıkların durumu ise net değil...

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün tek tip askerlik için çalışmanın sürdüğünü açıklamasının ardından, 12 ay askerlik fikrinin ağır bastığı öğrenildi. Sürenin 9 aya indirilmesinin asker açığı ve zaaf yaratacağı belirtiliyor.

Halen üniversite mezunu olmayan yükümlüler 15 ay uzun dönem er olarak askerlik yapıyor. Üniversite mezunları ise, 12 ay yedek subay, ya da 6 ay kısa dönem er olarak hizmet veriyor. Yurt dışında çalışanlar ise 21 günlük dövizli askerlik yapıyor. Bu konuda hazırlanacak kanun tasarısının TBMM Milli Savunma Komisyonu ve Genel Kurulda en erken Kasım ayında ele alınabileceği bütçenin araya girmesi durumunda ise 2011 Ocak ayına kalabileceği belirtiliyor.

ERKEN TERHİS VE BEDELLİ

Tek tip askerlik yasalaştığı taktirde, erken terhis de gündeme gelecek. Sürenin 12 aya düşmesi durumunda silah altındakilerin 5'te biri olan yaklaşık 100 bin asker 3 ay erken terhis olacak. Halen askerde olan ve 6 ay kısa dönem hizmet yapan üniversite mezunlarının durumu ise netlik kazanmadı. Bu durumdakilerin sürenin eşitlenmesi için 6 ay daha silah altında tutulması asker açığını azaltacak. Ancak kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe gireceğini belirten hukukçular '' 6 aylıkların süresi, 6 ay daha uzamaz. Yine de bu konuda yasaya bir geçici madde konulması gerekebilir'' dediler.

Genelkurmay Başkanlığı, 'Orta vadede, mevcut askerlik sistemindeki farklı uygulamaların kaldırılıp, askerlik sistemine yeni yapısal düzenlemeler getirilmesini'' hedefliyor. Yapılanmanın tamamlanması ile birlikle, yedek subaylık tamamen kalkacak. Herkes 12 ay erlik yapacak. Takım komutanı ihtiyacını, yedek subaylar yerine, sözleşmeli subaylarla karşılanacak.

http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1295061&Date=29.09.2010&Kategori=siyaset&b=100%20bin%20askere%20erken%20terhis%20umudu
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Hükümetin, tek tip askerlikle ilgili çalışmayı rafa kaldıracağı iddia edildi. Genelkurmay'ın hazırlayıp Başbakanlığa gönderdiği rapora AK Parti MYK Toplantısı'nda karşı çıkan isimlerin olduğu öğrenildi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, dün sabah tek tip konusundaki sorulara "Genelkurmay çalışmasını Başbakanlık'a verdi, bundan sonra inisiyatif Başbakanlık'ta, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesi'nde" yanıtını vermişti.

Bakan Gönül daha sonra yaptığı açıklamada ise sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi ve düzeltti.

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde konunun gündeme gelmiş olabileceğini belirten Gönül, "Konu görüşülmüş olabilir ama bakanlığımızdan Başbakanlık'a gitmiş herhangi bir tasarı yok. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

MYK'DA KARŞI ÇIKANLAR OLDU

Ak Parti MYK devam ederken, Başbakanlık da söz konusu çalışmanın gelip gelmediği konusunda araştırma yaptı.

MYK'da "tek tip" askerlik uygulamasına karşı çıkanlar oldu. Bazı milletvekilleri, eğitim bakımından sınıflandırma yapılmamasına karşı çıktı.

Hükümet'in tartışmalara neden olan "tek tip askerlik"le ilgili düzenlemeyi rafa kaldırıldığı öğrenildi.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/15897929.asp?gid=373
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

'Tek tip askerliğe' hükümet de sıcak bakmıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) uzun süredir tek tip askerlik üzerinde çalışıyordu. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, teknik çalışmanın Başbakanlık'a gönderildiğini açıklamıştı.

Ancak AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, bu konuda bir takvimin söz konusu olmadığını belirterek, "Ben ve hükümetim uygulamaya sıcak bakmıyor." dedi. Tek tip askerliğin Başbakanlık'a gelir gelmez yasal altyapısının netleştirilip çıkarılacağı yönündeki algının yanlış olduğunu ifade eden Hüseyin Çelik, bu sistemin bazı noktalarda hakkaniyete aykırı olduğunu söyledi. "Doktora yapmış kişi ile ilkokul mezununa aynı süre askerlik yaptırmak bana doğru gelmiyor." diyen Çelik, bedelli askerlik ve profesyonel askerlik gibi alternatiflerin ise değerlendirilebileceğini vurguladı.

Üniversite mezunu binlerce genç, iddia edilen tek tip askerlikle ilgili gelişmeleri merakla takip ederken konu hakkında konuşan gazeteci ve siyasetçiler de Hüseyin Çelik'in açıklamalarına yakın görüşler belirtiyor: "Teröre ve dış tehditlere karşı mücadelede profesyonel orduya geçmek şart. Askerlik vazifesi kamu ve devlet hizmeti olarak mesleğine göre istihdam edilmeli."

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: İlk önce askerlik vazifesinin ne olduğunun anlaşılması gerekiyor. Bütün insanlara eşit koşullarda askerlik görevini yapma imkânı verilmeli. Temel askerlik eğitiminden sonra, insanlar mesleğine göre istihdam edilmeli. " diyor. Tek tip askerlik mümkün değil ve uygulamasında ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bir aylık temel silahlı eğitimi alan üniversite mezunu insanların geri kalan vatani görevlerini "kamu hizmeti"nde tamamlamalarından yanayım.

Eski TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Tevfik Diker: Tek tip askerlik uygulaması adil bir uygulama olmaz. Üniversite mezunu eğitimli insanlar temel askeri eğitimi aldıktan sonra mesleki alanlarında istihdam edilmeli. Terörle mücadelede profesyonel orduya geçmek bir zorunluluk oldu. Bu konu tartışılması gerekirken tek tip askerlik ile ilgili mevzularla gündemi anlamsız yere meşgul etmek yanlış. Bedelli askerliğin mutlaka hayata geçmesi taraftarıyım. Sivillerin de taleplerine bakılarak bir düzenlemenin yapılması gerekiyor.

(Savunma Muhabiri) Gazeteci yazar Lale Kemal: Bu tartışmalar siyasî ile askerî otoritenin birbiriyle çelişmesinden doğuyor. Ordunun yapısının kapsamlı bir şekilde ele alınması gerekiyor. Yeni askerlik modelinin sadece TSK tarafından hazırlanması durumunda günün şartlarına ayak uydurulamaz. Parlamento ve sivil toplum örgütleri ile görüşülerek hazırlanması gerekiyor. Tek tip askerlik tartışmaları ile bedelli ve profesyonel ordu konusunun önü tıkanmak isteniyor. Gelişmeler Türkiye'nin dış politikadaki uygulamalarına da ters düşüyor. Askerlik vazifesini yapan vatandaşlar, garsonluk, şoförlük veya paşaların özel hizmetlerinde hizmetli olarak kullanılmamalı.

Gazeteci yazar Mümtaz'er Türköne: Bugün Batı ülkelerinde vatandaşına zorunlu askerlik yaptırarak varlığını sürdüren ordu artık kalmadı. Türkiye'deki zorunlu askerliğin güvenlik ihtiyaçları ile alakası yok. 65 bin genç orduevlerinde garson olarak çalışıyor. Türkiye'ye gerekli asker sayısı 100 bin ve geriye kalan Mehmetçikler farklı hizmetlerde kullanılıyor. Türkiye'de İngiltere ve Fransa ordularına denk garson ve özel hizmetçi olarak görev yapan asker sayısı bulunuyor. Bilgisayar mühendisiyle, ilkokuldan terk birine, eşit şartlarda yapılan bir vatan hizmetinde 9 ay boyunca birlikte patates soydurup mıntıka temizliği yaptırdığınız zaman bunun ülke savunmasına en küçük bir etkisi olmaz.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1033885&title=tek-tip-askerlik-sistemine-karsiyiz
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Genelkurmay'ın hazırlayıp hükümete sunduğu 'tek tip askerlik' modeli, aslında içinden çıkılamayan bir açmazın ifadesi. Modern çağın gerekleri ile ordumuzun personel ihtiyacını karşılama yöntemi uyuşmuyor.

Bir yanda, hayata başlamak için dağ gibi askerlik engelini aşmaya çalışan gençlerimiz, öbür tarafta bu gençleri nasıl istihdam edeceğini kestiremeyen bir ordu. Tek tip, kafa karıştıran yeni şartlar karşısında en kestirme ama en yanlış çözüm.

Yaklaşık iki asırdır uygulanan 'mecburî askerlik sistemi' bütün dünyada ömrünü tamamlamış durumda. Çağımızın orduları uzmanlaşmış ordular. 'Profesyonel ordu' bu uzmanlık ihtiyacından doğuyor. İleri teknolojiye dayalı silah ve mühimmatı, en önemlisi haberleşmeyi altı ay askerlik yapan gençlerle kullanamazsınız. Profesyonel ordu, lejyon ordusu, yani paralı ordu anlamına gelmiyor. Kullanılan savaş araç ve gereçlerini kullanma konusunda uzun süreli eğitimlerle uzmanlaşmış bir ordu anlamına geliyor.

Vatandaşlık görevi olarak mecburî askerlik sistemini ilk defa Devrim Fransa'sı icat etti. Bu sistemin savaş alanlarında üstünlüğü görülünce bütün ülkeler tarafından benimsendi. Bizde de aynı tarihlerde uygulanmaya başlandı. 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı 'can, mal, namus' güvencesi verirken iki alanda haksızlıkları önleme vaadinde bulunuyordu: Haksız vergi alınmaması ve askerlik süresinin sınırlandırılması. Uygulanan mecburî askerlik düzeni, askerliğin bazen ömür boyu yapılması gibi keyfi durumlara yol açıyordu. Askerlik ve verginin birbiri yerine ikame edilebilir vatandaşlık görevleri olduğunu, askerliğin 'bedel' namıyla vergiye çevrilebilmesi gösterir.

'Tek tip askerlik' önerisi, savunma yapımızın demokratik tartışmaya açılması için çok önemli bir fırsat. Karmaşık muhabere sistemini iki günde çözecek bir bilgisayar mühendisi ile mutfakta patates soymaktan başka elinden bir iş gelmeyecek ilk mektep terk birini aynı kalıba döküp altı ay askerlik yaptırmanın tek açıklaması var: Ordumuzun bu askerlere ihtiyacı yok. Altı ay süreyle çok farklı niteliklere ve yeteneklere sahip gençlere sabah sporu, sonra mıntıka temizliği yaptırmanın, nöbet tutturmanın, mutfakta haşlanmış yumurta soydurmanın bu ülkenin savunmasına ne gibi bir katkısı olabilir?

Yaklaşık 550 bin mevcudu olan bir ordumuz var. Mecburî askerlik sistemi ile işleyen bu ordunun teknoloji kullanma düzeyinin düşük, sevk ve idaresinin hantal olduğunu itiraf etmemiz lâzım. Mehmetçik, yani vatandaşlık borcunu ödeyen gençler ne yapıyor? Garsonluk yapan ve askerlikle alâkası olmayan 165 bin askeri hariç tutalım: Sadece eğitim yapıyorlar ve nöbet tutuyorlar. Ne gariptir ki aldıkları eğitim onları asgari piyade standartlarında bile gerekli donanıma sahip bir asker yapmıyor. Nöbet tutmak ise gelişen görüntülü teknolojiler karşısında çok geri bir güvenlik tedbiri. Şehirlerin içine serpiştirilmiş askerî birliklerin anlamsızlığı bile bu nöbet işinin saçmalığını göstermeye yeterli. Maksat güvenlikse al şehir dışına, koy kameraları...

Eskiden ordular, ülkenin en modern ve ileri kurumları idiler. Mecburî askerlik, toplumsal entegrasyonun ve bazı beceriler kazanmanın en etkili araçlarıydı. Okuma yazmayı veya ömür boyu sürdüreceği mesleği askerde öğrenenler çoktu. Bugün tam tersine yüksek yeteneklere ve becerilere sahip olanlar için askerlik sadece bir ayak bağından ibaret. Mecburi askerlik sistemi sadece bir alışkanlıkla yürüyor. Ordumuz toplum nezdindeki itibarını bünyesine aldığı bu gençler sayesinde sürdürdüğüne inanıyor. Sonuç olarak bu alışkanlıktan vazgeçmiyor. Ülkemizin savunma ihtiyaçları için hiçbir karşılığı ve anlamı olmadığı halde bu alışkanlık devam ettiriliyor.

Bu sorunun çözümü, daha büyük bir sorunun çözümünün içinde. Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçlarına göre ordusunun mevcudu ne olmalı? Bu rakamın Fransa ve İngiltere ile mukayese ederek 200 bin civarında olması beklenmeli. Tabii bu sayıdaki bir ordunun temel organizasyonunun da değişmesi gerekiyor. O zaman tek tip askerliğin de, mecburi askerlik düzeninin de anlamı kalmıyor.

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1033963&title=tek-tip-askerlik-yerine-profesyonel-ordu
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teklifi olan 'tek tip askerliğe' sıcak bakmayan hükümetin askerlikle ilgili projesi netleşiyor.

AK Parti hükümeti, şu anda 15 ay olan zorunlu askerliği 9 aya, 6 ay olan kısa dönem askerliği de 4 aya düşürecek bir formül üzerinde çalışıyor. Hükümet, Silahlı Kuvvetler karşı çıktığı için gündeme gelmeyen bedelli askerlik konusunda da kararlı. Zorunlu askerliğin kısalmasıyla kışlalarda yaşanacak boşalmanın bedelli askerlerle doldurulması planlanıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in açıkladığı her vatandaşın eşit süreli zorunlu askerlik yapması talebi uzun süredir tartışılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 'tek tip askerlik' olarak adlandırılan proje için iki ayrı formül önerdiği söyleniyor. Hükümet kanadına iletilen formüllerin ilki herkesin 12 ay askerlik yapması. Alternatif formül ise zorunlu askerliğin 9 aya indirilmesi. TSK, 9 ay formülünü zoraki seçenek olarak görüyor. Bunun gerekçesi ise silah altında olan çok sayıda askerin terhis olacak olması. Yapılan hesaplamalarda askerliğin 9 aya inmesi halinde 250 bin asker terhis oluyor. Zorunlu askerlik 12 ay olursa terhis olacak asker sayısı ise 100 bin. TSK'nın görüşü, asker açığı olmaması için zorunlu askerlik hayata geçse bile silah altındakilerin terhis edilmemesi.

Hükümet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tek tip askerlik projesi kesinlikle kabul edilmeyecek. Bunun yerine Silahlı Kuvvetler'i zafiyete uğratmayacak, çağın şartlarına uygun bir model hayata geçirilecek. Zorunlu askerliği 9 ve ya 6 aya, kısa dönemi de 4 aya indirme formülü üzerinde çalışan hükümet, kararın çıktığı tarihte silah altında olacak askerlerin de bu düzenlemeden yararlanmasından yana. Böylece, 250 bine yakın Mehmetçik için de erken terhis söz konusu olacak.

Hükümet, kamuoyunu yıllarca meşgul eden bedelli askerlik konusunda da adım atmaya kararlı. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek çözüm arayışında olan hükümet, askerliğin kısalması durumunda erken terhisle boşalacak 250 bin kişinin yerini bedellilerle doldurmayı düşünüyor. Şu anda en az 200 bin kişinin bedelli askerlik beklediği biliniyor. Bedelli askerlikten, belirli yaşın üzerinde olanların yararlandırılması hedefleniyor.

BAŞBAKAN, GENELKURMAY'DA BRİFİNG ALACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'in 23. dönem 5. yasama yılı dolayısıyla TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in verdiği resepsiyonda gazetecilerin 'tek tip askerlik'le ilgili sorularını cevapladı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından, Genelkurmay Başkanlığı'ndan brifing alacağını ifade eden Erdoğan, "Brifingden sonra konuyla ilgili kararımızı vereceğiz. Askıya almak, rafa kaldırmak... Böyle bir şey henüz söz konusu değil. Daha konuyla ilgili çalışmaları bile görmüş değiliz, bilmiyoruz." diye konuştu.

ÖMER ŞAHİN ANKARA
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1034956&title=zorunlu-askerlik-9-aya-kisa-donem-4-aya-iniyor
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığından, tek tip askerlik konusunda brifing alacağını belirterek, ''Askıya almak, rafa kaldırmak henüz söz konusu değil'' dedi.

Erdoğan, ''Brifingden sonra konuyla ilgili kararımızı vereceğiz. Daha konuyla ilgili çalışmaları bile görmüş değiliz, bilmiyoruz. Dolayısıyla herhangi birşeyi bilmeden karar vermek yanlış olur'' diye konuştu.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığından, tek tip askerlik konusunda brifing alacağını belirterek, ''Askıya almak, rafa kaldırmak henüz sözkonusu değil'' dedi. Erdoğan, Meclisin 23. Dönem 5. Yasama Yılı dolayısıyla TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, ''tek tip askerlik'' ile ilgili bir soru üzerine, Genelkurmay Başkanlığının tek tip askerlik ile ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Çalışmalarını tamamlamasının ardından, Genelkurmay Başkanlığından brifing alacağını ifade eden Erdoğan, ''Brifingden sonra konuyla ilgili kararımızı vereceğiz. Askıya almak, rafa kaldırmak... Böyle bir şey henüz sözkonusu değil. Daha konuyla ilgili çalışmaları bile görmüş değiliz, bilmiyoruz. Dolayısıyla herhangi bir şeyi bilmeden karar vermek yanlış olur'' diye konuştu.

http://www.yeniasya.com.tr/2010/10/03/guncel/h25.htm
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

"Bedelli mi tektip askerlik mi?" Siyasi gündemi sıkışık Türkiye'nin 1 aylık yeni tartışma konusu ne zaman netleştirilecek. Hükümetin iki numaralı adamı Arınç, "12 ay askerliğe karşıyım" dedi, düzenleme için de tarih verdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, son günlerin tartışılan "tektip" ve "bedelli" askerlik konularıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Milyonlarca asker, asker adayı ve ailelerin merakla beklediği düzenlemenin 2011'de yapılacak seçimlerden önce gerçekleştirileceğini belirten Arınç, "Ben prensip olarak askerlik süresinin bu kadar uzun olmasına karşıyım. Yani 12 ay, 15 ay askerlik olmamalı artık Türkiye'de. Biz uzun da eşitliği değil belki kısada eşitliği konuşabiliriz." dedi.

NTV'de Murat Akgün'ün sorularını yanıtlayan Bakan Bülent Arınç şunları kaydetti:

"GENELKURMAY'DAN ÇALIŞMA BEKLİYORUZ"

"Bedelliaskerlik.com.tr'ler hep beni arıyorlar. Ben bu konuda düşüncemi ifade ettim. Ama arkasından bazı gelişmeler oldu. "Tek tip askerlik" denildi, "onun süreleri ne oldu, ne olacak" denildi. Sanki Genelkurmay'dan ya da Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir şey gelmiş de hemen yarın karar verecekmişiz gibi... Bizim muhatabımız Milli Savunma Bakanlığı'dır. Halbuki yok. Sayın Genelkurmay Başkanı'nın eskisinin de, yenisinin de tek tip askerliğin lüzumlu olduğuna dair açıklamaları oldu. Ama bu konuda yasal bir çalışmayı bakanlık kanadıyla Hükümete göndermediler. Belki bu konu henüz tartışılıyor. Sürenin ne olacağı; sıfırdan başlayarak üniversite doktorlarından doçentlerine kadar herkesin eşit şartlarda askerlik yapacağı veya yapmayacağı bedellinin bunun içinde olup olmayacağı belli değil. Önce asker kendi görüşünü içerisinde belirleyecek Milli Savunma'dan bize gelecek, biz de ona siyasi bir veçhe koyacağız. Çünkü Hükümet sorumluluk taşıyor. Bu askerlik konusunun askerlik gereği olan kısmı askere aittir. Ama bu bir tasarıyla kanun haline gelecekse bu da Hükümetin vereceği bir karardır.

"BU KADAR UZUN OLMASINA KARŞIYIM"

Ben prensip olarak askerlik süresinin bu kadar uzun olmasına karşıyım. Yani 12 ay, 15 ay askerlik olmamalı artık Türkiye'de. Biz uzun da eşitliği değil belki kısada eşitliği konuşabiliriz. Bunların hepsi tasavvurumuzda olan şeyler. Siz farklı bir şey düşünüyor olabilirsiniz ben de Hükümetin bir bakanı olarak bunu düşüyor olabilirim. Ama Hükümetin kararı yok artık. Hükümet düşünüp karar verdikten sonra benim kararım olmaz.

"SEÇİMLERDEN ÖNCE MUTLAKA YAPILMALI"

Bakan Arınç, "Seçim öncesi bir karar netleşir mi bu konuda?" şeklindeki soruya "Mutlaka. Bu kadar konuşulduktan sonra bir şey olması gerekir. Bu ortada bırakılamaz." şeklinde cevap verdi.

http://www.haber7.com/haber/20101008/Arinc-12-ay-askerlige-karsiyim-VIDEO.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Erdoğan bedelli askerlik için umut veren sözler sarfetmedi ama milyonlarca genci ve ailesini ilgilendiren tek tip askerlik konusu için ilk defa bu kadar net konuştu. Karar tarihi verdi. Eşit süre polemiği içinse adalet vurgusu yaptı.

Şam'a hareketinden önce soruları cevaplayan Başbakan Erdoğan, merakla beklenen tek tip askerlik konusunun ne zaman karara bağlanacağını açıkladı. TSK'nın hazırladığı raporun önümüzdeki hafta bir brfingle kendisine sunulacağını ifade eden Erdoğan, son kararlarını verip kamuoyuna duyuracaklarını da belirtti.

Üniversitelilerin askerlik sürelerinin ne olacağı konusundaki soruyu cevaplayan Erdoğan,
üstü kapalı olarak garanti verdi ve "Temennimiz tabii ki adalet çizgisi içerisinde bunun olmasıdır. Adil olmayan bir çizgiyi hiç bir zaman düşünemeyiz bu yanlış olur" dedi.

SPEKÜLATÖRLÜK YAPAMAM

Kanal 7 Muhabiri Bülent Kaya'nın ''Tep tip askerlik konusunda çalışmanın devam ettiğini ve rafa kalkmanın söz konusu olmadığını açıklamıştınız. Ben size kişisel görüşünüzü sormak istiyorum. Bu tek tip konusunda  üniversite mezunlarıyla, üniversite mezunu olmayanların ayrı sürelerde askerlik yapmasının bir haksızlık olduğunu ve aynı sürede askerlik yapması konusunu adaletsizlik olarak değerlendiriyor musunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

Siz benden spekülatörlük yapmamı bekliyorsunuz ama ben spekülatörlük yapamam. Bu çok ciddi bir konu. Şu anda  Silahlı kuvvetler konuyla iligli çalışmasını bitirdi ya da bitiriyor. Ben kendilerine bir gün vereceğim. Zannediyorum önümüzdeki hafta büyük ihtimalle gerçekleştireceğiz. Kendileri bize bir brifing verecekler. Ve bu birfinden sonra da nasıl bir düzenleme yapacağımızı da karara bağlayacağız ve açıklayacağız. Temennimiz tabii ki adalet çizgisi içerisinde bunun olmasıdır. Adil olmayan bir çizgiyi hiç bir zaman düşünemeyiz. Bu yanlış olur.

http://www.haber7.com/haber/20101011/Erdogan-tek-tip-askerlik-icin-tarih-verdi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Önce bir tespit... TESEV'in Güvenlik Almanağı'ndan... "TSK'nın Ankara'da 3 (Sıhhiye, Merkez, Gazi), İstanbul'da 8 (Aksaray, Fenerbahçe, Harbiye, Kalender, Kasımpaşa, Maslak, Sarıyer ve Selimiye) ve İzmir'de 1 orduevi bulunmaktadır. Toplam orduevi sayısının 43 olduğu sanılmaktadır. Aynı zamanda Bodrum, Antalya gibi turistik bölgelerde TSK'ya ait sosyal tesisler mevcuttur.

Bu tesislerin en önemli özelliği, zorunlu askerliğini yapan personelin bu tesislerde çalıştırılması sayesinde, hizmet sektörünün en önemli kalemi olan personel giderlerinden yapılan tasarruftur.

Bu tasarrufun sonucunda TSK personeli bu tesislerden ve içindeki hizmetlerden oldukça ucuz bir fiyata yararlanabilmektedir. Ucuz fiyatlardan sunulan hizmetler TSK personelinin harcamalarını oldukça düşürse de, toplumun geneli açısından bakıldığında zorunlu askerlik ve diğer yollarla TSK'ya aktarılan ayni gelir anlamına gelmektedir..."

Tespit doğru ve vahim...

Askeri yapıya ilişkin bu tür tespitlerin yapılmasına, bu tür soruların sorulmasına pek alışık değiliz...

Askerin siyasi işlevleri, darbeler, sıkıyönetimler, Emasya'lar derken bunlara ne sıra geldi ne de bunları dile getirecek zeminler oluştu...

Oral Çalışlar gündeme getirdiği, Hasan Cemal'in ve benim altını çizdiğimiz, çeşitli gazetelerde yer bulan bir subay mektubu hakkında ne ilgili kurumdan ne ilgili bakanlıktan ses çıkmadı...

Mektup şöyleydi:

'Türkiye'de yaklaşık 185 bin er, tamamen posta, kuaför, berber, görevli gibi isimler adı altında sadece ordudaki subaylara ve ailelerine hizmet veriyor. Ayrıca 32 bin asker de koruma adı altında yine kişilere hizmet veriyor. 14 bin asker de lojmanlara hizmet veriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kendini milletin bağrında gibi gösterip, milletten uzakta, sivillerden tam bağımsız kendi lojmanı, kendi mahkemesi, kendi hastanesi ve kendi hegemonyası içinde bulunması ve bütün bunları disiplin gerekçesiyle kamufle etmeye çalışması gerçekten çok üzücü ve düşündürücüdür.

Askerlikle bir ilgisi olmayan hizmetlerde çalışan asker sayısı, yukarıdaki rakamları topladığımız zaman 231 bin ediyor. Örneğin, Alman ordusunun şu anki toplam personel sayısı 247.000, İtalya'nın 195.000, İngiltere'nin 173.000.

Avrupa'daki büyük orduların çoğunun toplam personel sayısı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 'angarya sektörü'nde çalıştırılan personel sayısından daha az..."

Tespit doğru ve vahim...

Bu yapıya ilişkin sivil sorular arttıkça, tepkiler çoğaldıkça Türkiye hem sivilleşme hem demokrasi yolundaki ilerleyişinde hız kazanacaktır.

Ama açıktır ki ordunun siyasi işleviyle yapısı arasında temel bağlar bulunur...

Zorunlu askerlik ilkesine dayanan devasa ordular ideolojik ordulardır...

İdeolojik orduların ana işlevleri dış tehdit kadar, içe yönelik tehdit algılaması üzerine kuruludur.

Şöyle söyleyelim:

Dev görünümlü, ezici çoğunluğunu bizlerin, zorunlu askerlik hizmeti yapanların oluşturduğu bir ordu, toplumdaki asker-millet imajının da, militarist duyuların da önemli gıdalarından birisidir.

O zaman askerlik tartışması sadece sivil bir tartışma değil, aynı zamanda siyasi bir tartışmadır...

Sadece bir ilke sorunu değil, bir insan hakkı sorununa işaret etmektedir...

Ve ülkenin sivilleşme sürecinde er ya da geç gelip işin merkezine oturacaktır...

http://yenisafak.com.tr/Yazarlar/?t=16.10.2010&y=AliBayramoglu
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, tek tip askerlik konusunda Başbakan Erdoğan'a brifing verdi. Görüşme sonrasında Başbakanlık'tan yapılan açıklamada yeni bir tanım kullanıldı ve 'Eşit süreli askerlik sistemi hakkında sunum yapıldı.' denildi.

Tek tip askerlikle ilgili uzun süredir gündemde olan modellere ilişkin dün Başbakanlık'ta önemli bir toplantı yapıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 'tek tip' askerlikle ilgili brifing verdi.

Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşen brifing tam 2 saat sürdü. Brifinge Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve ilgili bürokratlar katıldı. Başbakanlık Basın Merkezi görüşmenin ardından çok kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan 'Eşit süreli askerlik sistemi' başlıklı sunum çerçevesinde, askerlik sisteminin mevcut durumu gözden geçirilmiştir." denildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in haftalık olağan görüşmesi yapıldı. Görüşmede tek tip askerlik konusunda Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı çalışma Başbakan Erdoğan'a sunuldu. Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz günlerde uzun süredir beklenen tek tip askerlik konusunda Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı hazırlık çalışmasının kendisine sunulacağını belirtmişti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Koşaner, 11.30'da başlaması planlanan görüşme için yaklaşık 10 dakika önce geldi. Genelkurmay'ın Başbakan Erdoğan'a sunduğu hazırlık raporunda tek tip askerlik konusunda uzun dönem ve kısa dönem askerlik sürelerinin yenilenmesi konusu birinci önceliği taşıyor. Kısa dönem askerliğin 6 aydan 8 aya çıkarılması, uzun dönem askerliğin ise 15 aydan 12 aya düşürülmesi raporda yer alıyor. Bunun yanı sıra raporda yedeksubaylık konusunda da birtakım düzenlemeler bulunduğu vurgulanıyor. Bu düzenleme kapsamında yedeksubaylığın tıp ve bazı mühendislik alanları ile sınırlandırılması öngörülüyor. Bedelli askerlik konusunun ise raporda yer almadığı belirtilirken görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise birkaç gün önce katıldığı bir televizyon programında Erdoğan-Koşaner görüşmesinin ipuçlarını sıralarken sınır birliklerinin de gündemde olduğunu söylemişti. Arınç, "Belki yılbaşına kadar inşallah, ümit ediyorum, bedelli, tek tip, askerliğin süresi, sınır birliklerinin kurulması konusunda ortaya bir tasarı konulacak ve bu iş gerçekleşecek." demişti. ANKARA ZAMAN

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1043380&title=genelkurmaydan-esit-sureli-askerlik-teklifi

Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Erdoğan'a verilen tek tip askerlik brifinginde 4 yıllık üniversite mezunu dahil herkes eşit süreli askerlik planlanıyordu. Ancak Erdoğan buna sıcak bakmayınca, Genelkurmay üniversite mezununa ayrıcalık getirdi.

Genelkurmay'ın tasarısını onaylamayan Başbakan, 'Tek tip'le ilgili son talimatını verdi. Buna göre kısa dönem 6 ay, uzun dönem 9 ay olacak. Orduevlerinde de sivil garson çalışacak..

Türkiye'nin en önemli gündem maddesi olan "Tek tip" askerlik modeli, yeniden düzenlenecek.
Konuyla ilgili talimat ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Genelkurmay'ın uzun dönemi 12 aya indiren, kısa dönemi ise 9 aya çıkartan çalışmasını onaylamayan Başbakan Erdoğan, yeni talimat verdi. Başbakan kısa dönem askerliğin 6 ay, uzun dönemin de 9 ay olarak düzenlenmesini istedi.

SİVİL PERSONEL ALIMI
Genelkurmay'ın ise söz konusu tasarıya "Kışlada asker açığı olabilir" gerekçesiyle sıcak bakmadığı belirtildi. Başbakan Erdoğan'ın da uzun dönemin 12 ay olarak hesaplanmasına olumlu yaklaşmadığı ifade edildi. Ancak asker açığıyla ilgili ciddi bir sorunla karşılaşma olasılığına karşılık Erdoğan'ın 12 aya "evet" diyebileceği kaydedildi. Başbakan Erdoğan, askerlik süresinin indirilmesinden sonra kışlada doğacak açığın ise orduevlerinde hizmet eden 70 bin erle kapatılmasını istedi. Bu kapsamda askerliğini orduevlerinde garson olarak yapan personelin yerine sivillerin alınacağı belirtildi. Sivil hizmet alımı sorunsuz yürürse, uygulamanın tüm orduevlerinde hayata geçirileceği kaydedildi.

SINIRLANDIRILACAK
Genelkurmay Başkanlığı da Başbakan Erdoğan'ın verdiği bu talimat üzerine ilk adımını attı.
Çalışma kapsamında Türkiye İş Kurumu'ndan Ankara'daki orduevlerinde çalıştırılmak üzere 10 sivil garson talep edildi. Yapılan düzenlemeye yedek subaylık da girdi. Bu kapsamda "yedek subaylık" bazı mesleklerle sınırlandırılacak. Yedek subaylar, 12 aylık vatan hizmetini maaş alarak yapacak.

BEDELLİ DE VAR
Başbakan Erdoğan'ın "Tek tip"le ilgili talimatına bedelli askerlik de girdi. Bu kapsamda 30 yaşın üzerindekilere bedelli askerlik hakkı tanınması istendi. Erdoğan, bedelliden gelecek olan parayı, TSK'nın ihtiyaçlarını karşılamada kullanmayı planlıyor.

http://www.takvim.com.tr/Siyaset/2010/11/08/kislaya_yeni_tertip
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

-POLİSLERİN ASKERLİK DURUMU-

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını imzaya açtıklarını belirterek, konunun polislerin askerliğiyle ilgili olduğunu söyledi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, uzun süredir beklenen ve üzerinde çalıştıkları bu tasarıya ilişkin şunları söyledi:

''Mevcut uygulamalarda polislerimiz normal askerlik görevini yapmaktadır. Polis Meslek Yüksekokulu Mezunları 15 ay, akademi, üniversite mezunları da 12 ay askerlik yapmaktadır. Mevcut polis teşkilatımız içerisinde 36 bin 213 polisimiz halen askerlik görevini yapmamış, 2 bin 202'si de şu anda askerlik görevini yapmaktadır. Dolayısıyla toplam 38 bin 415 kişiyi ilgilendiren bir tasarıyı karara bağlamış olduk. Türkiye'de polis ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Özellikle bir kısım yerlerde jandarma tarafından ifa edilen güvenlik nöbetleri büyük ölçüde artık belediye hudutları içerisinde polis teşkilatımız tarafından yerine getirilmektedir, beldeler hariç. Zaten Avrupa ortalamasına baktığımızda da Türkiye'de kişi başına düşen polis noktasında bir düşüklük durumu söz konusu. Onun için polislere daha fazla ihtiyaç var.

Bunu bir ölçüde gerçekleştirebilmek bakımından daha kısa süreli askerlik yapmalarına imkan verebilecek bir düzenleme getirilmektedir. Yeni düzenlemeye göre akademi mezunları 3 hafta, polis meslek yüksek okulları mezunları da 6 ay askerlik yapacaktır. İnanıyoruz ki bu tasarıyı kısa sürede kanunlaştırırız. Böylece uzun süredir beklenen bu sıkıntı da ortadan kalkmış olacaktır. Esasen zaten polislerimiz bu manada güvenlik hizmeti yapmaktadır. Emekli oluncaya kadar da bir ölçüde silah altındadır. Tabii bunun ayrıntıları var. Askerlik hizmeti sırasında emniyet teşkilatından herhangi bir nedenle ayrılan veya bu süre içinde herhangi bir sebeple meslekten ilişiği kesilen personel, genel hükümler uyarınca askerlik hizmetinin geriye kalan süresini tamamlayacaktır. Ayrıca terhis edildikten sonra 7 yılını doldurmadan herhangi bir nedenle emniyet teşkilatından ayrılan veya meslekten ilişiği kesilen personel, genel hükümler uyarınca askere alınarak askerlik hizmetinin geriye kalan süresi tamamlatılacaktır. Söylemek istediğimiz şu; polislik görevini ifa ettiği sürece getirilen bu kolaylık.''

-SORULAR-

''Polislerle ilgili düzenlemede şu anda askerliğini yapan polisler bundan yararlanabilecek mi?" sorusu üzerine Çiçek, şöyle konuştu:

''Kanunlar yayımlandığı anda yürürlüğe girer. Zaten o konumda olanlar 21 gün askerlik yapacağı için de şu ana kadar yaptıkları süre de esas itibariyle zaten dolmuş olacağından kanun çıktığı takdirde silah altında bulunan 2 bin 202 kişi de büyük ölçüde istifade etmiş olacaktır. İfade ettiğim kriterler çerçevesinde...

Çiçek, ''Polislerle ilgili düzenlemenin Meclis'e ne zaman sevk edileceği?'' sorusuna, ''Bugün imzaya açtık. Kısa sürede tamamlanır ümit ederim, ilgili komisyonda. Artık ondan sonrası Meclis'in takdiridir ama önemli bir konu. Parlamentomuzda gerekli hassasiyeti gösterip yasalaşmasını temin ederiz ama süre koymak bizim işimiz değil'' karşılığını verdi. AA

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1073787&title=polislere-askerlik-mujdesi&haberSayfa=0

kilimanjaro

Kamuoyunun uzunca süre tartıştığı polislerin askerliklerine ilişkin Başbakan Erdoğan açıklama askerlik düzenlemesinin nasıl yapılacağını anlattı.

Erdoğan, ''Gerek Polis Akademisi mezunları gerek iki yıllık yüksekokul mezunları, 10 yıl polislik görevini yaptıktan sonra askerliğini yapmış sayılacaklar. Şu anda askerlik görevini yapmakta olanlar bu kanun çıktıktan sonra askerlik görevleri durdurularak terhis edilmiş olacaklar'' dedi.

Polislerin askerlik hizmeti ile ilgili yeni düzenleme ile ilgili bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine, şunları söyledi:

"1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 10. maddesinde yeni bir düzenleme yapıyoruz. Bu düzenlemeye göre gerek Polis Akademisi mezunu, gerek 2 yıllık Yüksek Okul'u bitirmiş olanlar 10 yıl polislik görevini yaptıktan sonda askerliğini yapmış sayılacak. Bu arada yine askerlik görevini yapmakta olanlar şu anda bu kanun çıktığı andan itibaren orada askerlik görevi durdurularak, terhis edilecek. Bir de, şu anda 38 bin kişilik bir yığılma var. Bu yığılma da bu yasadan istifadeyle askerliğini yapmış olacaklar. Fakat bu 10 yılı tamamlamayanlar o zaman askerliği yapmamış olacaklar, dolayısıyla askere sevk edilecekler."

ATALAY: POLİSLER HİÇ ASKERLİK YAPMAYACAK

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Polislerimiz askerlikten tamamen muaf olacak, hiç askerlik yapmayacaklar. Ama 10 yıl polislik mesleğinde kalmak zorunda. 10 yıldan önce eğer polislik mesleğinden ayrılırsa o zaman tekrar askerlik yapmak zorunda kalacak'' dedi.

Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün polislerin askerliğine ilişkin çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamalara değindi.

Yeni düzenlemeyle polislerin askerlikten tamamen muaf olacağını bildiren Atalay, ''Hiç askerlik yapmayacaklar. Ama 10 yıl polislik mesleğinde kalmak zorunda. 10 yıldan önce eğer polislik mesleğinden ayrılırsa o zaman tekrar askerlik yapmak zorunda kalacak. Daha önce kısa dönem gibi... tasarı o haldeydi. Üzerinde çalışıldı. Yeni şekli tamamen muafiyet. Ama 10 yıl meslekte kalmak zorunda'' diye konuştu.

Atalay, düzenlemenin hangi okuldan mezun olursa olsun tüm polisleri kapsayacağını ifade ederek, ''Şu anda 38 bin yaklaşık askerliğini yapmayan var. Hepsi bundan faydalanıyor. 2 bin 500 civarında da şu anda askerde olan var. Onlar da bu kanun çıktığı anda terhis olacaklar. Bundan sonra da polisler tamamen askerlikten muaf olacak. Başbakanımızın bugün ifade ettiği husus budur. İşin özü polisin tamamen askerlikten muafiyetidir. Hiç askerlik yapmayacağıdır'' dedi.

Konuyla ilgili tasarının, bu şekilde yarın büyük ihtimalle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne intikal edeceğini bildiren Atalay, Hükümet olarak tasarıyı kısa süre içerisinde yasalaştırmayı planladıklarını söyledi. Atalay, ''1-2 hafta içinde de bunu yasalaşmasını arzu ediyoruz, planlıyoruz'' dedi.

AA
http://www.haber7.com/haber/20110124/40-bin-polise-beklenen-askerlik-mujdesi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat



Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 15 ay olan askerlik süresinin kısaltıması için adım atılacağını ve bu konuda Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığını'nın görüştüğünü açıkladı.

Bozdağ şunları söyledi: Bozdağ, askerliğin kısaltılması ile ilgili yeni dönemde atılması gereken adımların atılacağını söyledi. Bozdağ, vatani görevin kısaltılmasıyla ilgili çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: "Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı askerlikle ilgili TSK'nın yapısını farklı bir şekilde değiştirmek için değerlendirme çalışması başlamıştı. Bu çalışma devam ediyor. Seçim döneminde bu çalışmalara ara verilmişti. Şimdi kaldığı yerden çalışma devam ediyor ama detaylara sahip olmadığım için bilgi veremiyorum."

http://www.haber7.com/haber/20110729/Askerligin-kisaltilmasi-icin-adim-atiliyor.php

Avukat

Bilal Çetin'in haberi

Askerliğin kısaltılmasıyla ilgili düzenleme Meclis gündemine getirilme aşamasında.

Yapılan çalışmaya göre askerlik öncelikle 12 aya ardından 9 aya düşürülecek. Yedek subaylık süresi ise 15 aydan 18 aya çıkartılacak. Askerlik süresinin kısaltılmasına yönelik düzenleme Meclis gündemine getiriliyor. AK Parti kurmaylarından alınan bilgilere göre askerlik öncelikle 12 aya ardından 9 aya düşürülecek. 12 aya indirilmesinin kısa sürede gerçekleşeceği 9 ayın ise 2-3 yıl içinde hayata geçebileceği dile getirildi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, askerlik süresinin düşürülmesine yönelik teknik çalışmaların sürdürüldüğünü açıklamıştı. Bozdağ'ın bu açıklaması askerlik süresinin kısalmasını bekleyen binlerce genci ümitlendirmişti.

TSK TEKLİF ETMİŞTİ

Genelkurmay Başkanlığı, seçimlerden önce askerlik süresinin 9 aya indirilmesini öngören teklifi hükümete sunmuştu. TSK'nın önerisine göre üniversitemezunları ve ilkokulmezunları 9 ay askerlik yapacaktı. Ancak, hükümet bu öneriye sıcak bakmadı. Askerlik süresinin 12 ay ardından 9 aya düşürülmesine ilişkin çalışma yapılması istendi. Üniversite mezunları için ise 6 aylık olan askerlik süresinin 4 aya düşürülmesi talep edildi.

YEDEK SUBAYLIK UZAYACAK

Yeni düzenlemeye göre yedek subaylık süresi 15 aydan 18 aya çıkartılacak. Genelkurmay'ın "15 ay kısa. Yedek subaylardan yeterince yararlanamıyoruz" önerisi hükümet tarafından olumlu bulundu.

SÖZLEŞMELİ ER İHTİYACI AZALTACAK

Hükümet, 50 bin sözleşmeli er alınmasına yönelik düzenleme yaptı. 50 bin sözleşmeli er alınmasının ardından TSK'nın asker ihtiyacının azalacağına dikkat çekiliyor. Sınır polisi uygulamasının devreye girmesi ile birlikte sınırlardaki askerler de geri çekilecek. Bu da askerlik süresinin kısaltılmasının işareti olarak görülüyor.

Bedelli düşünülmüyor

Hükümet ile Genelkurmay bedelli askerlik uygulamasını ise düşünmediği ileri sürülüyor. Kamuoyunda büyük beklenti oluşmasına rağmen, bedelli askerlik uygulamasına sıcak bakılmıyor. Askerlik süresinin kısaltılması ile bedelli askerliğe ihtiyaç kalmayacağı da hesaplanıyor.

AK Parti'ye yoğun telefon

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın açıklamalarının ardından AK Parti GenelMerkezi'ne askerlik süresinin ne zaman kısaltılacağına ilişkin yoğun başvuru olduğu öğrenildi. AK Parti'nin iletişim merkezi AKİM'in telefonlarını arayan binlerce vatandaş askerlik süresinin ne zaman ve nasıl kısaltılacağı sorusunu yöneltti.

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/164773-askerlik-suresi-kisaliyor-haberi.aspx

kilimanjaro

AİHM daha önce 'angarya yasağı' kapsamında değerlendirip ülkelerin inisiyatifine bıraktığı vicdani ret hakkını özgürlükler arasına aldı, ülkelerden de bu alanda yeni düzenleme istedi.

AİHM, söz konusu kararında, bugüne kadar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "angarya yasağı" ile ilgili 4. maddesi kapsamında değerlendirdiği ve ülkelerin inisiyatifine bıraktığı "vicdani ret" hakkını, AİHS'nin "din ve vicdan özgürlüğü" ile ilgili 9. maddesi kapsamında değerlendirdi.

Karara göre, halen vicdani retçileri ağır biçimde cezalandıran Türkiye zorunlu askerlik yapmak istemeyenler için alternatif hizmet yolları üretmezse seri AİHM mahkûmiyetleri ile karşı karşıya kalacak. Avrupa Konseyi de Türkiye için yaptırım uygulama noktasına gelecek.

ARALIK AYINA KADAR SÜRE

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ise Türkiye'den Aralık ayına kadar bu konuda gerekli değişiklikleri yapmasını istedi.

Türkiye, vicdani retçi Osman Murat Ülke'nin askerlik yapmayı reddettiği için sürekli olarak cezalandırılması nedeniyle AİHM tarafından tazminata mahkûm edilmişti. Bianet'te yer alan habere göre, cezaevine girmemek için halen kaçmak zorunda kalan Ülke'nin mağduriyetinin giderilmesini isteyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'nin benzeri ihlalleri önlemek için yasal önlem almasını ve komitenin Aralık toplantısından önce, olası düzenlemeleri kabul takvimi ile birlikte bildirmesini istedi.

KARAR BAĞLAYICI

Eski AİHM Yargıcı ve CHP milletvekili Rıza Türmen de kararın tüm üye ülkeler için bağlayıcı olduğunu belirterek, ülkelerin, askerliğe alternatif hizmet yolları üretmesi gerektiğini, bunların ağır olup olmamasına ise AİHM tarafından müdahale edilmediğini kaydetti.

NTV
http://www.haber7.com/haber/20110926/AIHMden-zorunlu-askerlik-icin-2-ay-sure.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

http://www.youtube.com/watch?v=TM_IaSoudpc#

AHMET DÖNMEZ - ANKARA

Askerlik süresini 15 aydan 12 aya indiren düzenleme dün Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak kabul edildi. Düzenleme, 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olacak.

Bu tarihe kadar 12 ayını dolduran askerler terhis olacak. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, sayı net olmamakla birlikte tezkere alacak asker sayısının 70 binin üzerinde olacağını söyledi. Genelkurmay Başkanlığı, dün sabah saatlerinde, sürenin 1 Mart 2014'te başlaması yönünde görüş bildirmişti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nı boşa çıkarma gibi bir düşünceleri olmadığını söyledi. Arınç, "Ama bizim de siyasi bakımdan, ihtiyaçlar bakımından birtakım yeni gelişmeleri görmek bakımından bunu görmeye ihtiyacımız var. Kararı biz veriyoruz, sorumluluğu da bize ait. Teknik bir konuda Genelkurmay'ın ne dediğine de bakarız ama motamot aynı noktada karar verecek noktada değiliz. Doğrudan doğruya aynının altına imza atacağımız hususlar da olabilir ama bunları biz kendi hükümet sorumluluğumuz içerisinde bir değerlendirmeye gideriz. Birilerinin beklentilerinin aksine 1 Ocak tarihini kabul ettik." diye konuştu.

Dünkü toplantıda, demokratikleşme paketinde yer alan ve Meclis'e sevk edilmeyi bekleyen yasal düzenlemeler de görüşüldü. Arınç, "Sadece seçim sistemiyle ilgili değişiklik hariç bütün yasal düzenlemeler hazır, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı, peyderpey TBMM'ye gönderilecek. Yani büyük bir süratle bunları hayata geçirmek istiyoruz." dedi.

Arınç, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a yönelik dış basında yayımlanan haber ve yorumları da kabine toplantısında görüştüklerini aktardı. Fidan'ın MİT Müsteşarı olduktan sonra hem teşkilatının güvenini kazandığını hem de Türkiye'nin çıkarları için faydalı çalışmalar yaptığını ifade eden Başbakan Yardımcısı, şöyle devam etti: "Bugüne kadar yaptığı hizmetlerde hem hükümetimizin siyasî desteğini bulmuştur hem de istihbarat anlamında fevkalade hizmetleri yerine getirmiş bir arkadaşımızdır. Onun yıpratılmak istenmesi, belli ülkeler ve istihbarat örgütleri için elbette doğaldır. Önemli görevler yapan insanlar için böyle şeyler muhtemeldir. Yayımlanan gazeteler veya makalelerin kimin hesabına ve ne maksatla yazıldığını az çok biliyoruz."

Bülent Arınç'a, Ankara'da Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisinden geçen yol çalışması için gece yarısı ağaç kesilmesine yönelik tepkiler de soruldu. Arınç, şöyle cevap verdi: "Belediye başkanı ne diyorsa onu diyor. Eleştirenler olacaktır, beğenenler olacaktır, beğenmeyenler olacaktır. Faaliyetler Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyetleridir. Sonunda hukukun dediği olacaktır. Bunların üzerinde yeniden Gezi benzeri olaylar çıkarma gayreti var, sanırım en kısa zamanda doğru şekilde çözümlenecektir." Arınç, bir başka soru üzerine bu kış doğalgaza yeni bir zam düşünülmediğini de bildirdi.

http://www.zaman.com.tr/politika_erken-terhis-yilbasinda_2155045.html
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.