Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

16 Mayıs 2024, 18:22:37

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 299
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 184
Total: 184

3.Yargı Paketi ile yapılan değişiklikler

Başlatan Okay KIR, 11 Temmuz 2012, 08:24:57

« önceki - sonraki »

Okay KIR

"Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade beden çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya"
*Haczedilemeyecek eşyalarda böyle bir ibare var burada demek istediği nedir örneğin, 5 işçisi olan ve koltuk döşemesi yapan bir tacirin işyerindeki makina ve ekipmanları haczedilemeyecek mi yoksa sermayeden ziyade beden çalışması derken sadece borçlunun kendi çalışması ile yaptığı işmidir örneğin, esnaflar gibi
burada kıstas nedir tam anlamadım örneğin bir bayan kuaföründe haciz yapılamayacak mı?

*Bu düzenlemeden önce avukatların nasıl bir hakları vardı ki haciz işlemlerinde bu hakları ortadan kalkmış oldu ve haciz işleminde tek karar verici haciz memuru oldu bu yetki neydi örneğin, daha önce haciz işleminde durumu belli olmayan eşyalarda avukat haciz memuruna eşyayı haczedebiliyor muydu?

* Yeni düzenleme ile örneğin evde iki tv var ve 2.tv yi haciz yapmak istenildiğinde evde yaşayanlardan biri bu tv benim ve borçluya ait değil diye belirtse ve faturası olmasada bu 2.tv haczedilebilinir mi ?

* İşyerine hacze gidildiğinde işyerindeki bir makinanın sahipliğinin başka bir firmaya ait olduğuNA DAİR  firma belirtir ve haczedemezsiniz dediğinde haciz yapılabilinir mi? Yani burada örnek vermek istediğim konu "Haczedilen şey üzerinde üçüncü şahıs hak iddiasında bulunduğunda mal muhafaza altına alınamayacak, alacaklıya istihkak davası açmak için yedi günlük süre verilecektir. Oysa maddenin eski halinde taşınır malın borçlunun veya üçüncü şahsın yedinde olup olmadığına icra memuru karar vermekteydi. Maddenin yeni halinde ise üçüncü şahsın her hangi bir hak iddiası yeterli görülmektedir." buradaki anlatılmak istediği nedir?

Son düzenlemelerden önce başlamış takipler için ev eşyalarının haczi uygulaması devam edecekmidir?


Bunun dışında ne gibi değişiklikler olmuştur? Saygılar Sunarım

Avukat

Merhabalar.

Alıntı Yap"Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade beden çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya"
*Haczedilemeyecek eşyalarda böyle bir ibare var burada demek istediği nedir örneğin, 5 işçisi olan ve koltuk döşemesi yapan bir tacirin işyerindeki makina ve ekipmanları haczedilemeyecek mi yoksa sermayeden ziyade beden çalışması derken sadece borçlunun kendi çalışması ile yaptığı işmidir örneğin, esnaflar gibi
burada kıstas nedir tam anlamadım örneğin bir bayan kuaföründe haciz yapılamayacak mı?

İcra ve İflas Kanunu'nun 82. maddesine "İcra memuru, haczi talep edilen mal veya hakların haczinin caiz olup olmadığını değerlendirir ve talebin kabulüne veya reddine karar verir." fıkrası eklenmiştir. Bu fıkra uyarınca icra memuru haciz esnasında alacaklı (veya vekili) tarafından haczi talep edilen şeyin haczedilebilir olup olmadığına karar verecek, şayet haczedilemeyeceği kanaatindeyse, bu talebi reddedecektir. Dolayısıyla burada icra memurunun yorum ve uygulaması son derece önemlidir.

"Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade bedenî çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya" tabirinden esnaflık seviyesini aşmayan meslek erbabının mesleğiyle ilgili eşyalarını anlamak gerekir. Burada kıstas, yürütülen faaliyetin sermayeden ziyade bedeni çalışmaya dayalı olmasıdır. Eğer faaliyet bedeni çalışmadan ziyade sermaye gücüne dayanıyorsa, ki verdiğiniz örnekte beş işçinin çalıştığı bir iş yeri ne iş yaparsa yapsın bana göre sermaye gücüne dayanır (çünkü böyle bir iş yerini açmak ve devam ettirebilmek için öncelikle ciddi bir sermayenizin olması gerekir), bu fıkrada bahsedilen haciz yasağı böyle bir faaliyet için söz konusu edilemeyecektir. Verdiğiniz kuaför örneğini de buna göre değerlendirmek gerekir. Borçlunun kendi bedeni çalışmasını aşan, yanında işçiler çalıştırmasını gerektiren bir faaliyet varsa, bu faaliyeti haciz yasağının kapsamı dışında düşünmek gerekir kanaatindeyim. Elbette borçlunun yanında çırak ve/veya kalfa yahut bir iki yardımcı eleman (ki bu kişiler birinci dereceden yakını da olabilir) çalıştırmasını doğrudan bu faaliyeti haciz yasağının kapsamı dışına çıkartan bir durum olarak değerlendirmek mümkün değildir. Her olay kendi özelinde, kendi verileri ışığında değerlendirilir. Yukarıda da belirttiğim gibi, burada yorum son derece önemlidir.

Alıntı Yap*Bu düzenlemeden önce avukatların nasıl bir hakları vardı ki haciz işlemlerinde bu hakları ortadan kalkmış oldu ve haciz işleminde tek karar verici haciz memuru oldu bu yetki neydi örneğin, daha önce haciz işleminde durumu belli olmayan eşyalarda avukat haciz memuruna eşyayı haczedebiliyor muydu?

Daha önceden icra memurları alacaklının haczedilsin dediği şeyleri haczediyordu. Bu haczedilen şey haciz yasağı kapsamında kalan bir şeyse, bu durumda borçlunun harekete geçerek icra mahkemesinde yapılan haczin kaldırılması için dava açması gerekiyordu. Yapılan düzenlemeyle icra memurunun bu konuda karar merci konumunda olduğu açıkça belirtilmiş oldu. Dolayısıyla bundan sonra icra memurları alacaklının haczini istediği şeylerin haciz yasağı kapsamında olup olmadığını değerlendirmeden haciz uygulamayacaktır.

Alıntı Yap* Yeni düzenleme ile örneğin evde iki tv var ve 2.tv yi haciz yapmak istenildiğinde evde yaşayanlardan biri bu tv benim ve borçluya ait değil diye belirtse ve faturası olmasada bu 2.tv haczedilebilinir mi ?

* İşyerine hacze gidildiğinde işyerindeki bir makinanın sahipliğinin başka bir firmaya ait olduğuNA DAİR  firma belirtir ve haczedemezsiniz dediğinde haciz yapılabilinir mi? Yani burada örnek vermek istediğim konu "Haczedilen şey üzerinde üçüncü şahıs hak iddiasında bulunduğunda mal muhafaza altına alınamayacak, alacaklıya istihkak davası açmak için yedi günlük süre verilecektir. Oysa maddenin eski halinde taşınır malın borçlunun veya üçüncü şahsın yedinde olup olmadığına icra memuru karar vermekteydi. Maddenin yeni halinde ise üçüncü şahsın her hangi bir hak iddiası yeterli görülmektedir." buradaki anlatılmak istediği nedir?

İstihkak iddiası belge ibrazına bağlı değildir. Herhangi bir belge ibraz edilmese de istihkak iddiasında bulunulabilir. Ancak İcra ve İflas Kanunu'nun değiştirilen 99. maddesinin birinci cümlesi, "Haczedilen şey, borçlunun elinde olmayıp da üzerinde mülkiyet veya diğer bir ayni hak iddia eden üçüncü kişi nezdinde bulunursa, bu kişi yedieminliği kabul ettiği takdirde bu mal muhafaza altına alınmaz." şeklinde olduğundan, verdiğiniz örneklerde evdeki ikinci tv.nin ve iş yerindeki makinenin muhafaza altına alınması mümkün olacaktır. İstihkak iddia edilen bir malın haczi zaten serbest. Burada tartışılan, muhafaza işleminin yapılıp yapılamayacağı. Mufaza yapılamayarak 99. maddedeki prosedürün işletilmesi için;

1) Mal borçlunun evinde, iş yerinde, bankadaki kiralık kasasında, ardiyesinde, vs. olmamalıdır, üçüncü bir şahsın elinde şahsın adresinde/hakimiyetinde olmalıdır.
2) Üçüncü şahıs veya üçüncü şahıs adına bir kişi (mesela işçisi, eşi, vs.) haciz esnasında istihkak iddiasında bulunmalıdır ve yedieminliği kabul etmelidir.

Bu şartlar yoksa, haczedilen mallar muhafaza altına alınabilir.

Alıntı YapSon düzenlemelerden önce başlamış takipler için ev eşyalarının haczi uygulaması devam edecekmidir?

Son yapılan değişikliklerle İcra ve İflas Kanunu'na şöyle bir geçici madde de eklendi: GEÇİCİ MADDE 10- Bu Kanunun ilgili hükümlerinin yürürlüğe girdiği tarihten önce başlatılan takip işlemleri hakkında, değişiklikten önceki hükümlerin uygulanmasına devam edilir. Bu maddeyi, "değişiklikten evvel başlatılan icra takiplerinde değişiklik getiren hükümlerin uygulanmayacağı" şeklinde yorumlamak mümkünse de (ki bence bu zorlama bir yorum olur) bana göre değişiklikten evvel başlatılan her bir takip işlemiyle sınırlı olarak yeni düzenlemelerin uygulanmayacağı şeklinde değerlendirmek daha doğru olacaktır. Mesela değişiklikten evvel bir haciz talimatı alınmış fakat henüz hacze gidilmemişse, ortada başlatılmış olan bir "takip işlemi" bulunduğundan, bu hacizde yeni değişiklikler uygulanmayacaktır. Uygulamanın ne yönde gelişeceğini zaman gösterecektir. Kolay gelsin...

uorhan

hocam şimdi sonuç itibari ile benim evime hacize gelemeyecekler doğrumudur?

inan eski eşim yüzünden evde eşyasız yasıyoruz yaa.

bi cvp verirseniz sevinirim.

Avukat

Alıntı Yap> hocam eski eşim ziynet eşyaları davasını kazandı üst mahkemeye başvurdum
> mahkeme kararı onadı.
> adli tatil diye işlem yapmıyorlar fakat tail sonu ev eşyalarımı haciz
> edebilirlermi? yasa çıktımı_?
> 18bin tl ödemeye mahkum edildim, asgari ücret ile çalışıyorum maaşımın
> nekadarı kesilir.
> evimdeki eşyaları başka yere taşıdım geri getirip eve koyabilirmiyim?
> şimdiden saolun.

Yukarıda gerekli bilgiler var esasen. Şayet hakkınızda henüz bir icra takibi yapılmadıysa, endişe etmenize gerek yok, aynı nitelikte iki eşya (iki buzdolabı gibi) evinizde olmadığı sürece ev eşyalarınız haczedilmez. Son değişiklikler yasalaşmadan evvel hakkınızda icra takibine başlandıysa, yukarıda da belirttiğim gibi, bu hususta yorumlar muhtelif. Uygulamanın hangi yönde gelişeceğini zaman gösterecek.

Asgari ücretle çalışıyorsanız, borç bitinceye kadar aylık maaşınızın 1/4'ü kesilecektir. Kolay gelsin...