Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

04 Mayıs 2024, 00:01:56

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 160
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 139
Total: 139

Afrika'da son 50 yılın en kurak yazı: Kıtlık ve açlık can alıyor-ACİL YARDIM

Başlatan kilimanjaro, 29 Temmuz 2011, 17:11:26

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Birleşmiş Milletler'in son 50 yılın en ağır kuraklığını yaşadığını belirterek, kıtlık alarmı verdiği Somali'de yüzde 30'u çocuk olmak üzere 3 milyondan fazla insanın içinde bulunduğu ciddi açlık felaketi ölümlere neden olmaya başladı.

Türkiye, Afrika'nın en fakir ülkelerinden Somali'de yaşanan açlık ve kıtlığa duyarsız kalmadı ve harekete geçti.

İnsani Yardım Vakfı İHH, Kimse Yok Mu Derneği ve Deniz Feneri Derneği ile birlikte bir çok yardım kuruluşunun yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı da Somali için bağış kampanyası başlattı.

40 milyonun üzerinden insanın açlık tehlikesi altında olduğu ve her gün yüzlercesinin de açlık ve susuzluktan hayatını kaybettiği Somali için en etkin yardım türü ise cep telefonlarından SMS karşılığında yapılanı. Yardım Kurululuşları ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kontrolünde olan telefon numaralarına gönderilen her bir SMS 5 TL yardım yerine geçiyor.

5 TL BAĞIŞ YAPMANIN YOLU

İHH
TURKCELL, VODAFONE VE AVEA tüm hatlardan "SOMALI" yazıp 3072'ye SMS göndererek 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.
www.ihh.org.tr

Kimse Yok Mu Derneği
TURKCELL, VODAFONE VE AVEA tüm hatlardan "ACLIK" yazıp 5777`ye SMS göndererek, 5 TL bağışta bulunabilirsiniz.
www.kimseyokmu.org.tr

Deniz Feneri Derneği
TURKCELL, VODAFONE VE AVEA'nın tüm faturalı ve kontörlü hatlarından 5560'a boş SMS göndererek 5 TL bağışlayabilirsiniz.
www.denizfeneri.org.tr

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
1 Ağustos'tan itibaren başlayacak olan uygulama ile bütün operatörlerden "AFRIKA" yazıp 5601'e gönderilecek olan SMS'ler 5 TL karşılığında olacak, 3 SMS gönderildiğinde bir fitre bir iftar parası verilmiş olacak.
www.diyanet.gov.tr

AFRİKA'DA NELER OLUYOR?

Doğu Afrika'yı kasıp kavuran kuraklık Somali başta olmak üzere Kenya, Etiyopya, Cibuti ve Uganda'da büyük bir insani felakete dönüşmüş durumda.

Kuraklık nedeni ile Afrikalı insanların bulundukları yerlerden göç etmek zorunda kaldıkları ve Kenya yakınlarında bulunana Dadaab Kampına sığınmış Somalili mültecilerin sayısının 400.000'e yükseldiği belirtiliyor.

Tek umutları mülteci kamplarında verilecek olan yemek ve su sayesinde hayatta kalabilmek olan mülteciler zor günler geçiriyor. BM raporuna göre yolculuklar esnasında iki milyon çocuk yetersiz besleniyor ve hayatta kalabilmeleri için çok acil yardıma ihtiyaç duyuyorlar.

http://www.haber7.com/haber/20110729/Insanlik-icin-5-TLniz-var-mi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Kurulduğu günden bugüne İslam coğrafyasının mağduriyet içerisindeki birçok bölgesine yardım götüren Yardımeli Derneği, şimdi de Somali'ye, sizlerin yardım ellerini uzatıyor. Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı Somali'de, çocuklar açlıktan ölüyor, anneler, babalar, yaşlılar, kadınlar, hastalar çaresizlik içerisinde kıvranıyor. Bu sebeple Yardımeli Derneği, "Somali'de çocuklar açlıktan ölmesin" kampanyası başlattı. Gerekli çalışmaları yapmak üzere, Yardımeli genel koor. Osman İlhan, şu an, doğu afrikadaki açlık bölgesinde bulunuyor.  Eğer "Somali'de çocuklar  açlıktan ölmesin" diyorsanız,  kampanyaya sizler de destek olabilirsiniz. Yardımeli Derneği'nin banka hesaplarına hemen havale/EFT yaparak siz de yardım ellerinizi açlıkla pençeleşen çocuklara uzatabilirsiniz.

-          Somali'de, açlıktan ölmek üzere olan, derisi kemiklerine yapışmış, adeta canlı iskelet görünümündeki çocuklara,  bir insan olarak, bir Müslüman olarak, yardım ellerinizi  uzatın.

-          Somali'de bir anne, safa ile merve arasında koşan Hacer kadar çaresiz, feryad ediyor: Nerede islam alemi? Nerede BM? Nerede insanlık vicdanı? Siz, hiçbir tarafa bakmadan "ben buradayım" diyebiliyor musunuz?

-          "Müminler ancak kardeştir, kardeşlik sınır tanımaz" diyorsanız, açlıktan ölen çocuklara yardım ellerinizi uzatın.

-          Önceki yıl Gazze, geçen yıl  Pakistan, bu yıl Somali? Bu imtihanı da başarabilecek misiniz? açlıktan ölen çocuklara yardım ellerinizi uzatın.

-          Hani Şarktakinin ayağına diken batsa, garptaki bu acıyı duyacaktı? Somali'deki insanlık dramını kalbinizin iman derinliğinde hissetmelisiniz.

-          Somalide  açlık çeken çocuğu iftar sofranıza misafir eder misiniz?  Sofranızdan bir yemek çeşidini azaltarak bunu yapabilirsiniz. açlıktan ölen çocuklara yardım ellerinizi uzatın.

-          Somalide açlıktan ölen çocuğun vebali, tüm insanlığın omuzlarındadır.  Lütfen, 5 saniye düşünür müsünüz?


Somali'de açlık ve susuzluk büyüyor

Somali'de insani durumun giderek kötüleştiği, bazı bölgelerdeki birçok ailenin yiyecek ve su sıkıntısının hayati tehlike yaratacak boyutlara vardığı bildirildi. Afrika'nın en fakir ülkelerinden Somali açlık ve kuraklıkla pençeleşiyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Komisyonu Dairesi (OCHA) ülkenin özellikle iki bölgesinde açlığın ciddi boyutta olduğunu açıkladı.

Açlık ve çatışmalar nedeniyle perişan olan 11 milyon kişinin acilen gıda, su, barınak ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğu belirtildi. On binlerce kişinin de bölgeyi terk ederek komşu ülkelerdeki mülteci kamplarına sığındığı kaydedildi.

Bunlardan en büyüğü olan Somali-Kenya sınırındaki Dadaab kampında sayı giderek artıyor. Buraya her hafta 10 bin yeni mültecinin geliyor. Diğer kamplara sığınanlarda aynı şekilde hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Dadaad kampındaki bir kadın şöyle feryat ediyor: "İhtiyaç duyduğumuz yardımlar gelmediği için perişan durumdayız. Birleşmiş Milletler ve Müslüman ülkeler nerede? Lütfen bize yardım edin. Açlıktan ölüyoruz."

Yetkililerse yıl sonuna kadar ihtiyaç duyulan yardım miktarının 500 milyon Dolar'a kadar çıkabileceğine dikkat çekiyor. Afrika boynuzu son 60 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Uluslararası kuruluşlar özellikle 500 bin kadar çocuğun hayati tehlike altında olduğunu vurguluyor.

Somali Özet Bilgi

Somali, 1991'den beri iç savaşın pençesinde çırpınıyor.

BM yardım örgütlerine göre, son altı ay içinde durumun daha da kötüleştiği Somali'de 5 çocuktan biri beslenemiyor.

BM yetkilileri, yaklaşık 1,5 milyon kişinin de şiddet olayları yüzünden evini barkını terk edip mülteci derekesine düşmesiyle beslenme sorununun boyutlarının genişlediğine işaret ediyor. Son 6 ay içinde mültecilerin sayısı yüzde 40 artmış bulunuyor.

Çatışmaların, gıda sorununun baş gösterdiği bölgelerde yayılması, sorunun daha da büyümesine yol açıyor. Yardıma muhtaç insanlara yardım eli uzatılmasının gittikçe zorlaştığı kaydedildi.

Açlıktan muzdarip nüfusun yaklaşık yüzde 75'i, ülke içindeki şiddetli çatışmaların cereyan ettiği güney ve orta kesimlerde yaşıyor.

Mudug, Galgadud ve Bakool bölgeleri, insanlık dramının en fazla hissedildiği bölgeler olarak biliniyor.

Birleşmiş Milletler, son 50 yılın en ağır kuraklığına maruz kalan Somali'nin bazı bölgelerinde açlık salgını yaşandığını ilan etmeye hazırlanıyor.

Örgüt, yardım çabalarına karşın ülkedeki insani durumun hızla kötüleştiğini açıkladı.

Bölgede son olarak 19 yıl önce kıtlık ilan edilmişti.

Afrika'nın doğusundaki kuraklık en az 10 milyon kişiyi etkilemiş durumda.

Çaresiz durumdaki onbinlerce Somalili, komşu ülkeler Kenya ve Etyopya'ya kaçmaya çalışıyor.

Somali'de son olarak 1992'de yine açlık salgını ilan edilmişti.

1992 yılındaki iç savaşta yaşanan açlık salgınında 200 bin kişi ölmüştü ancak bu sefer çok daha fazla ölüm söz konusu olabilir.

http://yardimeli.org.tr/Detay-Icerik=1842322121987&Somali-de-Cocuklar-Acliktan-Olmesin!!.aspx
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro



Kenya'daki dünyanın en büyük mülteci kampı Dadaab'a sığınan Somalili Mumini İbrahim bir annenin başına gelebilecek en büyük dramı yaşadı

Mumini, ikiz bebeklerinden biri ölünce, diğerine daha fazla yemek yardımı alabilmek için bebeğinin ölümünü yetkililerden gizledi. İbrahim, hayatını kaybeden 7 aylık Osman'ın açlıktan öldüğünü, ikizi Kadida'ya daha fazla yiyecek yardımı alabilmek için Birleşmiş Milletler'in Dünya Gıda Programı yetkililerine bildirmedi.

Olayın ortaya çıkmasının ardından Osman için cenaze töreni düzenlendi. Diğer yandan Somali'den Kenya'ya kaçan ancak mülteci kampında yer bulamayıp tellerin dışında yatan kadınlar tecavüz tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Olaya tanık olan Barwago Mohamud "Dün gece yanımda uyuyan kadını kaçırdılar" dedi. Kadınların can güvenliğini ise ne Somali ne de Kenya polisi sağlıyor.

http://dunya.milliyet.com.tr/bir-bebegi-icin-digerinin-olusuyle-gunlerce-yasadi/dunya/dunyadetay/02.08.2011/1421473/default.htm
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat


Daha 7 aylık masum bir bebek olan Miga Gedi Farah, şimdiden dünyanın bütün çilelerini çekmiş gibi bir yüz ifadesine sahip. Ağırlığı sadece 3.4 kilogram olan ve kaburgaları teker teker sayılabilen minik bebek bir sahra hastanesinde bakım altına alındı... Açlık ve susuzluktan bedeni kururken giderek daha fazla ortaya çıkan gözleri, acıyla 'Beni kurtarın' diyor...

Doğu Afrika'nın 60 yıldır en kötü kuraklığı yaşadığını duyuran BM'ye göre, Somali, Etiyopya ve Kenya'da 11 milyon kişi, açlıktan ölme tehdidi altında.

40 BİN KİŞİ YEMEK İÇİN YOLLARDA

Bu durumdan yağışların olmaması ve hükümetlerin tarım ve sulama projelerini yeterince finanse etmemesi sorumlu tutulurken, kıtlıktan en fazla etkilenenlerin, Somali'nin Bakul ve Aşağı Şabelle bölgeleri olduğu, ülkede her gün 10 bin çocuktan 4'ünün yaşamını yitirdiği, yüzde 30'unun cidde biçimde yetersiz beslendiği ifade ediliyor.

'KAYBEDEN ÜLKE'

Kıtlığın Somali'yi bu kadar kötü etkilemesinin bir diğer nedeninin de, 1991 yılında son ulusal hükümetin devrilmesinin ardından Somali'nin sürekli "kaybeden ülke" haline gelmesi olduğu ifade ediliyor. Somali'nin güneyinde ve iç kesimlerinde çok sayıda yörenin kontrolünü elinde bulunduran, El Kaide ile bağlantıları olan Eşşebab örgütünün hüküm sürdüğü bu bölgeler de kıtlıktan etkilenenler arasında yer alıyor.

Eşşebab'ın 2009 yılında çoğu Batılı yardım örgütünü kontrolündeki bölgelerden çıkmaya zorladığı, böylece Somali'nin büyük bölümündeki yardım çabalarına şiddetle engel olduğu biliniyor.

EYLÜL'E KADAR YAĞIŞ YOK

Kıtlık; Kenya, Etiyopya, Cibuti ve Somali'nin dahil olduğu Afrika Boynuzu'nda önemli bir gıda krizine yol açıyor ve eylül ayına kadar bölgede yağış beklenmiyor. Somali'deki krizin, özellikle komşuları Tanzanya ve Etiyopya ile çatışmaya girmesine yol açabileceğinden endişe ediliyor. 2011 yılı başından bu yana yaklaşık 15 bin Somali vatandaşı, gıda ve su bulmak için Etiyopya ve Kenya'daki mülteci kamplarına akın ederken, Kenya'da Dadaab mülteci kampında 400 bin kişinin kaldığı, tüm komşu ülkelerdeki mülteci kamplarında kalanların sayısının 800 bin olduğu belirtiliyor. Dadaab'a her gün çoğu aç bebeklere sahip anneler olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi gelirken, Kenya hükümeti, gittikçe büyüyen insani krizin güvenlik alanında tehdit oluşturduğuna işaret ediyor.

Somali'de çiftçiler, yakıt ve hububat fiyatlarının yüksek olmasından dolayı temel gıda harcamalarını karşılayamadıklarından sürülerini terk ediyor, küçük sürüler ise kazanç sağlamıyor ya da telef oluyor. Bu arada, BM insani yardım fonu, Afrika Boynuzu'nda ihtiyaç duyan binlerce insana gıda yardımı dağıtılması için 51 milyon dolar ayırdı. The Central Emergency Response Fund (CERF), Somali'deki yardım kuruluşları ve projelerine 20 milyon, Etiyopya'dakilere 14,6 milyon, Kenya'dakilere 13,6 milyon ve hareket halindeki mültecileri desteklemek için de 3,1 milyon dolar verdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, fonların bölgede şiddetini artıran kriz nedeniyle son iki haftada teslim edildiğini açıklarken, 51 milyon doların hayvanların aşılanması, hijyen, hıfzıssıhha ve suyun yanı sıra 40 bin tondan fazla gıda yardımının dağıtılmasını sağlaması bekleniyor.

Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve BM Çocuk Fonu dahil olmak üzere BM örgütleri, ihtiyaç halindekilere yardım sağlamak için çabalarını artırdı. Somali, Kenya ve Etiyopya'da kıtlıktan en çok etkilenen kişiler, kırsal kesimde yaşayanlar ve göçebeler. Bu kişiler için hayati önem taşıyan hayvanlarının çoğu, susuzluğa dayanıklı develer dahil olmak üzere öldü, kıtlık yüzünden ülkeden kaçanların yakın bir dönemde ekim yapmak için Somali'ye dönmesi beklenmiyor. Somali, 1992-1993 yıllarında, Siad Barre rejiminin devrilmesinin ardından anarşinin hüküm sürdüğü sırada yine kıtlığa teslim olmuştu. Etiyopya'da da 1973 yılında İmparator Hayle Selassie'nin askeri darbeyle tahttan indirilmesiyle ve 1984'de de Albay Mengistu Haile Mariam hükümetiyle Tigrayan isyancıları arasındaki savaş zirveye ulaştığında kıtlıklar yaşanmıştı.

http://www.posta.com.tr/dunya/HaberDetay/Afrika_can_cekisiyor.htm?ArticleID=81639&Date=21.09.2010



Diyanet İşleri Başkanlığı: "Her Evden Bir Fitre, Bir İftar Afrika'ya"

Dünyanın en fakir kıtası olan Afrika'da 40 milyonun üzerinde insanın kronik açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı, her üç Afrikalıdan birinin yetersiz beslendiği, bu yıl Doğu Afrika ülkelerinin son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşadığı, özellikle Somali, Etiyopya, Kenya, Eritre, Tanzanya, Uganda ve Burundi'de de etkisini gösteren bu kuraklığın başta çocuklar olmak üzere binlerce insanın yaşamını tehdit ettiği hepimizce bilinmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı,  Dünyanın hangi köşesinde olursa olsun muhtaç insanlara yardım eli uzatmak, çok uzaklarda olsalar da birileri açken tok yatmamak, insanlığın birlik ve dirliği için elimizdeki nimetleri paylaşmak ve mesafeleri hiçe sayarak gönül köprüleri kurmak için bir kampanya başlatmış bulunmaktadır.

Başkanlığımızın Türkiye Diyanet Vakfı ile ortaklaşa başlattığı "Her Evden Bir Fitre, Bir İftar Afrika'ya" adlı bu kampanya ile Ramazan'ın bereketini kardeşlerimizle paylaşmış, fitrelerimizin en azından bir tanesini bir kişilik iftarın masrafını göndermek suretiyle Afrika'da açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan kardeşlerimize bir lokma ekmek, bir yudum su ikram etmiş olacağız.

Başlatılan uygulama ile bütün operatörlerden AFRIKA yazıp 5601'e gönderilecek olan SMS'ler 5 TL karşılığında olacak, 3 SMS gönderildiğinde bir fitre bir iftar parası verilmiş olacaktır.

Ümit ediyoruz ki fitrelerimiz ve iftarlarımız uzaklarda hayata tutunmaya çalışan canlara ab-ı hayat olacaktır.

http://www.diyanet.gov.tr/turkish/dy/Diyanet-Isleri-Baskanligi-Duyuru-11784.aspx

kilimanjaro



Somali'de insanlık dramının son kurbanı açlıktan ölen 12 aylık bir bebek oldu. Kardeşinin çöl ortasında döktüğü gözyaşları, bölgede yaşanan çaresizliği de bir kez daha ortaya koydu.

Kuraklığın kavurduğu Doğu Afrika'da aylardan beri yaşanan insanlık dramı son bulmuyor. Bölgenin kanayan yarası halindeki Dadaab mülteci kampı, her gün büyük acılara sahne oluyor. Ölümün eşiğindeki on binlerce çocuğa ev sahipliği yapan kampta, açlığın son kurbanı 12 aylık bir bebek oldu.

Binlerce Somalili, nüfusu 350 bini aşan kampa varmak için günlerce yolculuk yapıyor. Aileleriyle bu yolculuklara katlanmak zorunda kalan bebeklerin çoğu, kampa varabilse bile burada hayatını kaybediyor. Bunlardan en sonuncusu, henüz 12 aylık Liin Muhammed Surov.

Somali sınırından 100 km uzaklıktaki kampa 25 gün önce gelen Surov, yetersiz beslenmenin neden olduğu hastalıklar yüzünden üç gün önce hayatını kaybetti. Surov'un kardeşi Muhammed, kardeşinin toprağa verilmesinden sonra mezarının yanına çökerek gözyaşı döktü.

Mevcut durum, Muhammed'in çaresizlik içinde gözyaşı döktüğü çölde daha birçok hayatın söneceğini gösteriyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, son üç ayda beş yaşın altında 29 bin Somalili çocuk yetersiz beslenme nedeniyle öldü. Açlıktan ölümle burun buruna gelen ve acil yardıma ihtiyaç duyan çocuk sayısı ise 640 bin.

http://www.haber7.com/haber/20110808/Somalide-acligin-son-kurbani-bir-bebek.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

BM, Doğu Afrika'daki açlık krizinde daha en kötü durumla karşılaşılmadığını ve küresel çapta kitlesel bir müdahale olmaması durumunda, yüzbinlerce kişinin hemen açlık ve ölümle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

BM'nin acil yardım koordinatörü yardımcısı Catherine Bragg, uluslararası topluma hayatların kurtarılması için acil 1,3 milyar dolar yardım çağrısında bulundu.

Bragg, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Her gün önemli" diyerek, şimdiye kadar on binlerce kişinin öldüğünü tahmin ettiklerini ve yüzbinlercesinin de hemen açlık ve ölüm tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Açlıktan daha fazla can kaybının önlenmesi için harekete geçilebileceğini ve ölümün eşiğindekilerin hayatlarının kurtarılabileceğini kaydeden Bragg, yeni yardımların dağıtılmaması durumunda gelecek dört ya da 6 hafta da kıtlık ve açlığın Somali'nin güneyindeki tüm bölgelere yayılacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

"ABD'NİN GIDA YARDIMLARINI KESME ZAMANI DEĞİL"

Öte yandan, merkezi ABD'de bulunan yardım örgütleri yetkilileri de Afrika Boynuzu'ndaki açlık sorunun Ekim ayında yağışların olmaması durumunda oldukça ağırlaşacağını belirterek, Amerikalı milletvekillerine yardımlarda kesintiye gidilme zamanı olmadığı uyarısında bulundu.

Yardım örgütleri yetkilileri, Somali, Kenya, Etiyopya ve Cibuti'yi kapsayan bölgede 12 milyon kişiyi etkileyen kıtlık sorunun yayılması endişeleri sırasında, ABD kongresinde bütçe açığının azaltılması çalışmalarında uluslararası kalkınma birimi USAID'in bütçesinde kesintiye gidilmemesi çağrısı yaptı.

Temsilciler Meclisi tahsisat komisyonunun, 2012 mali yılı için USAIDS'in ödeneğinde yeni kesintiler önerdiği kaydediliyor.

http://www.haber7.com/haber/20110811/Afrikayi-kurtaracak-para-aciklandi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Somalili anne dün bir lokma bile yiyecek veremediği 2 yaşındaki oğlu Mahmud'u doktorun muayene masasında kaybetti. Söze gerek bırakmayan kareler:





Afrika Boynuzu'nda 12 milyon kişiyi tehdit eden açlık en çok çocukları vuruyor. Anneler açlıktan ölen yavrularını toprağa vermenin acısını yaşıyor. Mulmillo da bu acıyı yaşayan yüz binlerce anneden biri.

Yiyecek bulmak umuduyla eşi ve 3 çocuğuyla Somali'nin güneyinden başkent Mogadişu'ya kaçan Mulmillo dün bir lokma bile yiyecek veremediği 2 yaşındaki oğlu Mahmud'u doktorun muayene masasında kaybetti.

Çaresiz kadın bebeğinin gözlerini kapattı, ayaklarını bağladı ve onu örtüsüne sarıp toprağa vermek üzere dışarı çıktı. Bu acı manzaralar her gün yaşanırken, dünya yardımda yetersiz kalmaya devam ediyor.

Somali'de 100 binden fazla kişi kuraklığın yaşandığı bölgelerden, yiyecek ve su bulmak için başkent Mogadishu'ya geliyor. Son yılların en kötü kuraklığının yaşandığı Somali, Uganda, Cibuti, Kenya ve Etiyopya'da 12 milyondan fazla insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya...

AKŞAM - MİLLİYET
http://www.haber7.com/haber/20110816/Acliktan-olen-yavrusunu-boyle-ugurladi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro



BM, önümüzdeki dört ay içinde büyük olasılıkla daha da kötüleşeceğini ve 750 bin kadar insanın ölebileceğini kaydetti.

BM, Doğu Afrika'da son 60 yıldır yaşanan en kötü kuraklık yüzünden onbinlerce kişinin öldüğünü belirtti.

Bay, açlık bölgesi kapsamına alınan altıncı yöre oldu. Ülkede açlığın en şiddetli olduğu yerler, İslamcı el-Şebab grubunun kontrolünde olan Güney Somali'de yer alıyor.

Birleşmiş Milletler, bölgede 12 milyon dolayında insanın gıda maddesi ihtiyacı çektiğini kaydediyor.

BM Gıda Güvenliği ve Beslenme Analiz Birimi'nce (FSNAO) yapılan açıklamada, "Somali'de toplam 4 milyon insan açlıktan muzdarip. Gerekli önlemler alınmazsa bunların 750 bini ölümle karşı karşıya kalabilir." denildi.

BM yetkilileri, şimdiye dek ölenlerin yarısının çocuklar olduğunu belirtiyor.

Somali'nin komşuları olan Cibuti, Eritrea, Kenya ve Uganda da, büyük boyutlardaki kuraklıktan etkileniyor.

Ancak 20 yıldır çatışmalar yaşayan ve bir ulusal hükümeti olmayan Somali, kuraklık ve açlıktan en fazla etkilenen ülke.

Onbinlerce Somalili, yardım arayışıyla ülkeyi terketti. BBC'nin Doğu Afrika muhabiri Will Ross, insanî yardım taşıyan örgütlerin İslamcı el-Şebab örgütünün kontrolündeki bölgelerde açlıkla savaşan insanlara ulaşabilmesinin hala çok güç olduğunu bildiriyor.

El-Şebab örgütünden bazı yetkililer, Batılı yardım örgütlerini "siyasi nedenlerle, krizin boyutlarını abartmakla" suçlamıştı. BBC Muhabiri, Somali'nin güneyine bazı gıda yardımları ulaştırılabilse bile, bunun yeterli boyutlarda olmadığını kaydediyor.

Ekim ve Kasım aylarında yağış olsa da, ekinler yeniden yetişinceye dek bölge insanlarına aylar boyunca gıda yardımı yapılması gerekiyor.

Somali sınırının hemen ötesindeki Kenya topraklarında da, yetersiz beslenen çocuk sayısının arttığı bildiriliyor.

Wecir bölgesinde baş gösteren besin sıkıntısı, çocukları hastalıklara daha açık hale getiriyor.

Kuraklığın hayvanları da etkilediği bildiriliyor. Kenya'nın kurak alanlarında yaşayan insanların başlıca geçim kaynağı hayvanlar.

Bölgede yardım kuruluşları bulunmasına rağmen, daha haftalar boyunca yağış beklenmediği için açlık krizinin büyüyeceğinden kaygı duyuluyor. İHA

http://www.haber7.com/haber/20110906/BM-Somalide-750-bin-kisi-olebilir.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.