Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

04 Mayıs 2024, 01:02:58

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 145
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 122
Total: 122

Burger King'in virüslü et kullandığı iddiası soruşturuluyor, rekor ceza kapıda!

Başlatan kilimanjaro, 21 Eylül 2010, 06:08:32

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Fast food devi Burger King'in, salmonella ve listeria virüsleri taşıyan 160 bin adet, yaklaşık 12 ton hamburgeri piyasaya sürdüğü iddiaları sektörde bomba etkisi yaptı.

Virüslü etlerin kullanıldığının tespiti halinde Burger King'i, 800 milyon ile 3,2 milyar lira arasında ceza bekliyor. Şirkete et tedarik eden T&T Gıda Turizm İnşaat Petrokimya firması, Burger King'den virüslü olduğunu iddia ettiği etlerinin akıbetini sorarken, dünya devinin temsilcileri ise bu ürünlerin önce Balıkesir Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edildiğini, daha sonra ise Bursa'daki Madımak Kangal Çiftliği'nde tüketildiğini öne sürdü. Ancak Tarım Bakanlığı, zararlı olduğu bilinen salmonella ve listeria bakterilerinin Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edilmediğini ortaya çıkardı.

Teftişte Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü'nde ziraat mühendisi olarak çalışan N.F. ve sağlık teknisyeni M.S.'nin 7 Haziran 2010'da incelemeye gittikleri, ancak rapor tarihini 29 Nisan 2010 olarak geriye dönük evrak hazırlayarak 'etlerin imha edildiği' yönünde evrak defterine kayıt yaptığı, bu şekilde şirketi kurtarmaya çalıştıkları tespit edildi. Ancak Tarım Bakanlığı müfettişlerinin teftişi sonrasında etlerin atık tesisinde imha edilmediği ve memurların da işlem sırasında orada olmadıkları sonucuna varıldı. Rapora göre, etlerin imha edildiği belirtilen adreste Zeybek Katı Atık Tesisleri'nin bulunmaması da soru işaretlerini artırdı. Bunun üzerine müfettişler, N.F. ve M.S.'nin "gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek" suçunu işlediklerini tespit ederek 'kademe ilerlemesinin durdurulması' cezasının verilmesi teklifinde bulundu. Bu ürünlerin piyasaya sürüldüğünün tespiti halinde ise şirketi milyarlarca TL ceza bekliyor. 5179 sayılı Gıda Kanunu'nun 29. maddesinin I bendi 18. maddesine göre, Burger King'in piyasaya kasten virüslü hamburger sürdüğü tespit edilirse porsiyon başına asgari 5-20 bin TL ceza verilmesi öngörülüyor. Yaklaşık 160 bin hamburger için şirkete 800 milyon ile 3,2 milyar TL arasında bir ceza yazılması bekleniyor. Raporda ayrıca Burger King'e et tedarik eden Maret, Namet ve Al-Et'in de etlerinde aynı virüse rastlanıldığı belirtildi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker'in onay verdiği ve bizzat da takip ettiği soruşturmaya göre Burger King'e tedarik hizmeti veren Fasdat Gıda Dağıtım'ın deposunda bulunan salmonella ve listeria virüsleri taşıyan yaklaşık 12 ton et (160 bin hamburger) piyasaya sürüldü. Fasdat Gıda, bu hastalığın T&T Gıda Turizm İnşaat Petrokimya firmasının bir kuruluşu olan Hammet'in ürünlerinden kaynaklandığını öne sürdü. Hammet de virüslerin kendi ürünlerinde tespit edilmesi halinde iade istedi. Bunun için de Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Burada çalışan iki memur da Fasdat'ın deposuna giderek incelemelerde bulundu. İncelemelerde bulunan N.F. ve M.S. isimli iki memur, virüslü etlerin Balıkesir Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edildiği yönünde rapor tuttu. Erzurum menşeli şirket ise belirtilen adreste böyle bir tesisin olmadığını noter aracılığıyla Tarım Bakanlığı'na bildirdi. Fasdat, daha sonra yaklaşık 12 ton etin Bursa'daki Madımak Kangal Çiftliği'ne verildiğini öne sürdü. Bu çiftlikte 40 dişi, 10 erkek ve 5 yavru köpeğin barındığını tespit eden müfettişler, bu hayvanların da mevcut iki ay içinde ancak 3 bin 213 kg et tüketebileceği sonucuna vardı. Bakan Eker'in direkt talimatıyla incelemeyi derinleştiren Teftiş Kurulu heyeti, raporda ismi geçen memurların görüşüne başvurdu. İki görevli de teftişe haziran ayında gittiklerini, ancak yoğunluk nedeniyle teftiş tarihine 29 Nisan 2010 yazdıklarını iddia etti. Bakanlık yetkilileri de raporda adı geçen iki memurun da "gerçeğe aykırı belge ve rapor düzenlemek" suçunu işlediklerinden idari ceza verilmesini istedi.

T&T Gıda Genel Müdürü Yavuz Selim Göncüoğlu ise önemli bir iddiada bulunuyor: "Tarafımıza yapılan ihbarda, Fasdat personeli, bu malların Burger King restoranlarına sevk edilerek tüketildiğini belirtiyor. Bu olayları örtbas etmek için de şirket, 1-8 Haziran 2010 tarihleri arasında geriye dönük imha işlemlerini yaparak olayların üzerini kapamaya çalışıyor."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1029645&title=suc-kesinlesirse-burger-king-rekor-para-cezasi-odeyecek
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Burger King'in, salmonella ve listeria virüsleri taşıyan yaklaşık 12 ton hamburgeri piyasaya sürdüğü iddiası ile ilgili tartışmalar sürüyor. Bakterili etin Balıkesir'de faaliyet gösteren Zeybekoğlu Katı Atık İmha Merkezi aracılığıyla götürüldüğü köpek çiftliğinde imha edildiğine ilişkin açıklamalar, köpek çiftliğinin sahibi tarafından yalanlandı. Gelen malzemenin bin 700 kilogram olduğunu belirten çiftlik sahibi, kendilerine imzalatılan teslim listesinde yer alan 11 ton malzemenin ise çiftliğe gelmediğini ifade etti.
Bursa'nın Karacabey ilçesinde faaliyet gösteren Kangal Köpek Üretme Çiftliği'nin sahibi Şeref Alkan, kendilerine pişmiş tavuk eti, tavuk göğsü, tavuk budu, hamburger köftesi ve hamburger ekmeğinin bulunduğu bin 700 kilogram malzemenin 3 parti halinde getirildiğini, basında yer aldığı gibi 11 tonluk etin gelmediğini söyledi. Gelen malzemenin takribi 1000- bin 200 kilogramının et olduğunu belirten Alkan, "İlk parti et geldikten sonra bize 10 ton etleri olduğunu, peyder pey bu etlerin bize geleceğini söylediler. Gelecek etlere karşı da 11 bin 160 kilogramlık teslim listesi imzalattılar. Bu teslim listesinde etlerin bize, dolaplarımız olmadığı için peyder pey geleceği yazılı. Dolaplarımız yok burda, muhafaza edecek durumumuz yok. Bize soğuk hava deposu yapacaklarını, dolaplar getireceklerini beyan ettiler. Bu etlerin geleceğini vadettiler. Buna istinaden de teslim tutanağını 11 ton et gelmiş gibi imzalamış bulunmaktayım. Tabii ki bunu iyi niyetle basit bir köpek yeminin imhası olarak algıladım. İyi niyete istinaden de o teslim tutanağını imzalamış bulunmaktayız. Son bir ayda gelen et zaten 1 ton kadar bir etti. Onun da büyük bir bölümünü kullanmamıştık, dolaplarda duruyordu. Onun da büyük bir bölümünü yakarak imha ettim .Bu kişi hakkında da medyada duyduğum haberlerden sonra suç duyurusunda bulundum." dedi.

Gazetelerde etlerin virüslü olduğuna ilişkin haberlerin yayınlanmasının ardından köpeklerine yedirmekten vazgeçtiğini anlatan Alkan, "Benim çocuğum yoktur, çocuğum olmadığı için onlar benim çocuklarımdır. Onlara virüslü et yedirmeyi kesinlikle kabüllenemem. Ben buraya 3 gün gelmediğim zaman, çiftliğe uğrayamadığım zaman, benim için oturup ağlayan köpekler var burada, o kadar duygusal hayvanlar. Ben onları kesinlikle köpeklerime yediremezdim, öyle de oldu zaten, yememiş oldular, o yönden de şanslı hissediyorum kendimi. Üzerimizden oyun oynandı. Mağdur durumda olduğumuzu, bizi kullandıklarını düşünüyorum. Savcılığa yaptığım suç duyurusunda da bu konudan bahsettim." diye konuştu.
Etleri kendilerine Hasan isminde, Balıkesirli, tanıdığı bir şahsın getirdiğini aktaran çiftlik çalışanı ise "Elimizde tarihi geçik etler var diye geldi buraya. Şeref'le görüşmüşler mal sahibiyle. Bize bu tarihi geçik etler, 'devlet bize gömün diyor, ama maliyeti yüksek olduğundan dolayı köpeklere yedirir misiniz' diye geldi. 'Elimizde 10 ton civarında et var' dedi. 10 ton et gelecek diye söylediler, 5 tona, 2 tona düşürdüler, getirdiler 400 kilo et. Bunun da 100 kilosu hamburger ekmeği, içinde 50 kilo kadar pişmiş tavuk göğsü, parça tavuk var, yani yekünü 400 kilo et geldi. Aradan birkaç gün sonra bir 350 kilo daha geldi. Ben Bursa'ya gittiğimde getirmişler. 1 ton kadar bir et, gelen hepsi bu kadar bin 700 kilo. Başka et gelmedi. Gelmediği gibi bu etler nereye gitti? Devlet bunu araştırsın." şeklinde konuştu.

Taraf Gazetesi'nde 18 Eylül'de yayınlanan haberde Burger King'in salmonella ve listeria virüsleri taşıyan 160 bin adet, yaklaşık 12 ton hamburgeri piyasaya sürdüğü ileri sürülmüştü. Olayın duyulmasının ardından basının karşısına çıkan Burger King Türkiye'nin bağlı olduğu TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, Fasdat Gıda Genel Müdürü Celal Oktay ve TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, depolarında bulunan etlerde sağlığa zararlı bakteri bulunduğunu kabul etmişti. Fasdat Müdürü Oktay, bakterili et tespitini kendilerinin yaptığını, bu etleri de imha edilmek üzere Zeybek Katı Atık Tesisleri'ne teslim ettiklerini ileri sürmüştü. Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri ise imhanın delili olarak gösterilen belgede imzası olan ziraat mühendisi N.F. ve sağlık teknisyeni M.S.'in, 'geriye yönelik belge hazırladıkları' tespitiyle 'kademe ilerleme durdurma' cezası verilmesi gerektiğini rapor etmişti.
(CİHAN)

http://www.zaman.com.tr/wap.do?method=getMansetHaber&haberno=1032705&sirano=0&sayfa=
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Bakteri taşıyan 160 bin hamburgeri piyasaya sürdüğü iddia edilen Burger King ile dağıtım firması Fasdat Gıda hakkında açılan davada önemli bir gelişme yaşandı. Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya fast food devi Burger King'in bir franchise'ı da müdahil oldu. Nas-Ka Gıda Sanayi ve Ticaret, şirketin 5 restoranı olduğunu, yaşanan bu olumsuzluktan dolayı ciddi zarar gördüklerini dile getirerek mahkemeye başvuruda bulundu. Bakterili et vakasının çıkmasının ardından restoranlara olan ilginin düştüğünü belirten şirket vekilleri, bunun cirolarına da yansıdığına dikkat çekti. Gıda şirketi, zararlarının tazmini için önümüzdeki günlerde fast food devi hakkında tazminat davası da açma kararı aldı.

Burger King'e et tedarik eden T&T Gıda ve Fasdat Gıda arasında yaşanan bakterili et tartışmasında yargı süreci devam ediyor. Geçen nisanda Gebze 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayan dava, Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildi. Davanın önceki gün yapılan üçüncü duruşmasında mahkeme, 22 Haziran 2011 tarih ve 2011/472 karar sayılı ilamı ile sanık Fasdat Gıda Genel Müdürü Derviş Celalettin Aktay hakkındaki kamu davasının 2011/133 esas sayılı dosya ile birleştirilmesine karar verdi. Daha sonra ise mahkemeye müdahil olarak Adana menşeli bir firmanın müdahil olarak katılacağını açıkladı. Mahkemeye katılma taleplerini sunan Nas-Ka Gıda avukatı Gökçe Sert Küçükler, buna gerekçe olarak son altı ayda yaşanan olumsuzlukları gösterdi. Vekili olduğu şirketin Türkiye genelinde 5 şubesi olduğunu ve ortaya atılan iddialardan dolayı sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını aktaran Küçükler, bunun firmanın ekonomik gelirine de olumsuz yansıdığını ifade etti. Son dönemde ciroda düşüşler yaşadıklarını kaydeden şirket avukatı, bundan dolayı davaya müdahil olarak katılmaların önemli olduğunu söyledi. Adanalı şirket, önümüzdeki günlerde iki önemli adım daha atma kararı aldı. İlk olarak İstanbul Ticaret Odası (İTO) bünyesinde faaliyetini sürdüren Tahkim, Hakem ve Uzlaştırma Heyeti'ne başvuruda bulunan firma, daha sonra da Burger King'in Türkiye temsilcisi Tab Gıda aleyhine tazminat davası açacak.

T&T Gıda avukatı Feridun Sayılgan ise yaşanan bu durumdan en büyük zararı kendilerinin gördüğünü, mağduriyetlerinin hâlâ giderilemediğini söyledi. Olayın ardından şirketlerinin iflasın eşiğine geldiğini belirten Sayılgan, sürecin hızlandırılmasının mağduriyetlerini azaltacağını kaydetti. Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Gebze Cumhuriyet Savcılığı tarafından Fasdat Gıda Genel Müdürü Derviş Celalettin Aktay hakkında 'resmi belgede sahtecilik', Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü çalışanları Nejla Filiz ve Mustafa Sözbir hakkında da Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılmıştı. Filiz ve Sözbir, Fasdat yetkililerinin, bakterili etleri imha ederken yanlarında olmadıklarını açıklamıştı. Bir sonraki duruşma 1 Kasım 2011 tarihinde yapılacak.

Bu arada Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu, savcılığın talebi üzerine önceki denetim raporlarındaki çelişkiler sebebiyle suçlanan üst düzey bakanlık personelleri hakkındaki raporunu tamamladı. Teftiş Kurulu Başkan Vekili Faruk Fıratoğlu imzası taşıyan raporda, Tarım Bakanlığı nezdinde Burger King'in tedarikçiliğini yapan Fasdat firmasının hiçbir şekilde korunmadığı kaydedildi. Raporda, herhangi bir kamu görevlisinin işlediği iddia olunan suç itibarıyla fiilin şahsileştirilmediği ve kamu görevlisinin isimlendirilmediği bilgisine yer verdi. Tarım Bakanlığı yetkililerinden herhangi birinin görevini kötüye kullandığına ilişkin yeterli kanıt elde edemedikleri belirtilen raporda, bu gerekçelerden dolayı bakanlık bünyesindeki merkez memurları hakkında soruşturmaya izin verilemeyeceği kaydedildi. 

http://www.retailnews.com.tr/sn/news/pt/full/lang/tr/catId/50/id/5116/seo/Burger_King_viruslu_et_davasi_kizisiyor
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.