Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Nisan 2024, 11:22:05

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 112
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 90
Total: 90

Faturaları yurt dışından kesen Google'a Maliye 71 milyon TL vergi cezası kesti

Başlatan kilimanjaro, 06 Kasım 2009, 10:53:35

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



İnternette arama motoru piyasasının 1 numaralı şirketi Google'a yapılan vergi denetiminde şirketin Türkiye'de aldığı ilan ve reklama karşılık yurtdışından fatura kestiği belirlendi. 71 milyon TL ceza kesildi.

İstanbul Vergi Denetmenleri bürosuna bağlı vergi denetmenlerince internet arama motoru Google hakkında yapılan soruşturma tamamlandı.

Sabah gazetesinden Timur Sırt'ın haberine göre, yapılan inceleme sonunda Google şirketine 71 milyon TL tutarında vergi cezası kesildi. Türkiye'de hızla büyüyen internet reklamcılığı pazarında Google'ın en büyük paya sahip olduğu belirtiliyor.

Vergi denetmenlerinin Google Ireland şirketinin Türkiye'deki firmaların reklam ve ilan işlerini Türkiye'deki temsilcisi olan Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd Şti. aracılığı ile yaptığını, ancak işi sanki temsilci aracılığıyla değil de doğrudan doğruya kendisi yapmış gibi göstererek bu ilanların faturasını yurtdışından kesildiğini tespit ettiği öğrenildi.

Denetmenler bir süredir Google'da reklamlarını yayınlayan şirketlerden bilgi topluyordu. Yapılan incelemede faturanın Türkiye'deki şirket yerine yurtdışındaki şirket tarafından kesilmesinin ödemeyi yapan firmalara fark doğurmayacağını, ancak ödemenin Türkiye'deki firmadan kesilirse verginin Türkiye'de vergi dairesine ödeneceğini, bunun da Türkiye yönünden vergi kaybı anlamına geleceğini ortaya koyuyor.

TÜRKİYE'DE ÖDEMEK ZORUNDA

Google'a kesilen vergi cezası, Gelir Vergisi Yasası'nın 7'nci, KDV Yasası'nın 11, 12 ve 16'ncı maddelerine dayanıyor. 7'nci madde'ye göre Türkiye'de temsilciliği bulunan şirket Türkiye'de vergi mükellefi olarak kabul ediliyor. Buna göre ulusalararası şirketlerin Türkiye temsilcileri, Türkiye'de elde ettikleri gelirlerin vergisini burada ödemek zorunda.

'Yasalara uygun hareket ettiğimize inancımız tam' Google yetkilileri, Türkiye'deki vergi yasalarına uygun davrandıklarını belirterek, "Türk yetkililerle görüşmelerimiz sürüyor" açıklaması yaptı. Vergi cezasıyla ilgili SABAH'ın görüşüne başvurduğu Google yetkilileri şöyle dedi: "Google operasyonu olan her ülkede vergi kanunlarına uygun olarak hareket etmektedir. Türk yetkililer ile konu ile ilgili görüşmelerimiz sürmekte. Türk kanunlarına uygun hareket ettiğimize ilişkin inancımız tam.'

HAZİRAN 2006'DA OFİS AÇTI

Google Turkiye ofisi Haziran 2006'da faaliyetlerine başladı. Google Türkiye ofisinin ağırlıklı olarak Türkiye'deki online pazarlama aktivitelerini desteklemek ve geliştirmek üzere çalışmalar yaptığı belirtiliyor. Google'ın son kullanıcılara ve kurumlara yönelik lokalize edilen servislerinin Türk kullanıcılara daha hızlı erişimi sağladığı ifade ediliyor.

BÜYÜK KÜÇÜK AYRIMI YOK!

Vergi dairesi yetkilileri, Türkiye'de pek çok yabancı veya çokuluslu şirketin faaliyette bulunduğunu ve bu şirketlerin bir kısmının Türkiye'deki daimi temsilcileri veya işyerleri sayesinde gelir elde ettiği halde Türkiye'de vergi mükellefiyeti tesis ettirmeyerek vergi ödemekten kaçınmaya çalıştığını belirterek bu durumdaki şirketlerin tespit edilerek tek tek incelendiğini belirtti. Yetkililer bu incelemelerin şirket ayrımı yapılmadan süreceğini ifade etti. Google internette ücretsiz sunduğu arama motoru ve Gmail gibi elektronik posta hizmetlerinden ücret almıyor. Bunun karşılığı internet sayfasına ilişkili reklamlar alıyor.

http://yenisafak.com.tr/Bilisim/Default.aspx?t=06.11.2009&i=220762



Google, Türkiye'nin kestiği vergi cezasını yapılandırmak için başvurdu: Google da artık vergi mükellefi

71 milyon lira ceza kesilen Google, Torba Yasa'dan yararlanmak için Maliye'ye başvurdu.

Google devletle barıştı. Türk şirketlerinden reklam alan ancak Türkiye'de vergi mükellefi olmayı reddedince 71 milyon lira ceza kesilen Google, Torba Yasa'dan yararlanmak için Maliye'ye başvurdu. Şirket, 35 milyon liraya düşen borcu 18 taksitte ödeyecek.

Vatan gazetesinin haberine göre; 112 milyar dolarlık marka değeriyle dünyanın en değerli ikinci şirketi olan Google, 71 milyon liralık vergi cezasını ödemek için Maliye'ye başvurdu. 6111 sayılı Torba Kanun'dan yararlanmak için Maliye'nin kapısını çalan küresel bilişim devi, borçlarını yeniden yapılandırdı. Vergi aslı, vergi cezası ve gecikme faizi dahil toplam 71 milyon lira olan borç yeniden yapılandırmayla 35 milyon liraya düşerken, şirket bunu 2 ayda bir toplam 18 taksitte ödeyerek devlet ile helalleşecek.

Vatan'ın Maliye Bakanlığı'na yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, 2009'da başlayan Maliye-Google mücadelesinde son gülen Türk maliyesi oldu. Reklam veren Türk şirketlerine İrlanda'da kurduğu şirket üzerinden fatura kesen Google tüm uyarılara rağmen Türkiye'de vergi mükellefi olmayı kabul etmedi. 2007-2008 hesaplarını inceleyen Maliye Bakanlığı uzmanları Google'a ait vergi aslı, vergi cezası ve gecikme faizi dâhil toplam 71 milyon liralık vergi cezası tebliğ etti. Cezaya itiraz için mahkemeye giden Amerikalı bilişim devi yargıdan da istediğini alamadı. Bunun üzerine şirket Torba Yasa'dan yararlanmak için Maliye'nin kapısını çaldı. Yeniden yapılandırmayla 71 milyon liralık toplam borç 35 milyon liraya indi.

Vergi uzmanları, Google'un Maliye ile uzlaşmasının birçok açıdan büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, Google Maliye ile el sıkışarak Türkiye'de vergi mükellefi olmayı kabul etmiş oldu. Bu durumda şirketin 2009 ve 2010 yıllarına ait gelirlerinden de devlet vergi tahsil edebilecek. İkinci olarak Google, ABD, İngiltere, Almanya gibi sadece belli başlı ülkeleri muhatap kabul ederek, onlara vergi ödüyor. Dolayısıyla Türkiye'ye vergi ödemeyi kabul etmesi sembolik açıdan büyük önem taşıyor.31.05.2011

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/05/31/google-yola-geldi



Google'a 2011'de Kemiksiz 152 Milyon Euro

Google Türkiye'nin 2011'deki reklam geliri sır gibi saklanırken, bilgiyi en yetkili örgütlerden biri açıkladı. Tek kuruş vergi olmadan 152 Milyon Euro, Türkiye'den çıktı.

Türkiye'de internet reklamcılığı, bilişim sektörü için çok önemli bir yere sahip. Bu yolla elde edilen gelirlerin büyük kısmı yeniden internet yatırımlarına dönüyor. Bu yatırımlar sayesinde yeni siteler, uygulamalar ve servisler meydana gelirken, daha çok kişi internete içerik üretiyor.

Üretilen içeriklere ulaşmak için yeni cihazlar satın alınıyor, internet servis sağlayıcılarına yeni müşteriler ekleniyor. İnternet servislerini kullandıran firmalar, fiziksel operasyonlara göre daha karlı işlemler geliştirebiliyor ve tasarruf miktarı artıyor.

Birkaç kelime ile özetlediğimiz bu ekosistem hakkında net bilgileri almak çok zor. En doğru bilgileri, ülkemizde ofisi bulunan uluslararası kuruluşlar üzerinden elde ediyoruz.

Aslan payı Google'ın

Türkiye'de internet reklam gelirlerinde aslan payını Google alıyor ve arama motoru reklamcılığı alanında ülkemizde bir rakibi bulunmuyor. Şu anda %1'lik bir pazara sahip olsa da hızla yükselen rakibi Yandex, %10'luk bir dilimi ele geçirmeden reklam işine Türkiye'de girmeyi hedeflemiyor.

Google için mükemmel bir ortam haline gelen Türkiye'den, ne kadar gelir elde edildiği, firmanın Türkiye ofisi tarafından her zaman gizlendi ve basın mensuplarının soruları yanıtsız kalmıştı. Oysa IAB Europe, ister istemez bu bilgiyi detaylı bir araştırma ile paylaşmış oldu.

Kazanç: 152 milyon Euro. Vergi: 0!

Firmanın yaptığı araştırmaya göre 2011'de Google Türkiye ofisi, ülkemizden 152 Milyon Euro'luk bir reklam satışı gerçekleştirdi. Bu satıştan devletin kasasına giren miktar ise sıfır oldu. Çünkü Google, bu satışları, Türkiye'de kurduğu bir şirket üzerinden değil İrlanda üzerinden gerçekleştirdiğinden dolayı, fatura kesilmiyor ve Maliye Bakanlığı tarafından geçerliliği olmayan sanal bir makbuz veriliyor.



Bilişim ekosisteminin itici gücü konumunda olan internet reklamcılığı alanında boy gösteren yerli şirketler için yüksek vergi yükü, büyümede en büyük engellerden biriyken Google'ın İrlanda üzerinden işlerini devam ettirmesi Maliye Bakanlığı tarafından bazı dönemlerde cezalandırıldığı da oluyor.

Örneğin geçtiğimiz yıl firmaya kesilen 71 milyon TL'lik ceza, yeniden yapılandırılarak önce 35 Milyon TL'ye, sonra bu miktar 2 ayda bir ödenmek şartıyla 18 takside bölünmüştü.

Google'ın önemi büyük

Google Türkiye'nin 2011'de kazandığı 152 milyon Euro için Maliye Bakanlığı'nın nasıl bir strateji izleyeceği, şimdilik bilinmiyor. Ancak şu da bir gerçek ki; Google'a verilen reklamlar sayesinde birçok e-ticaret sitesi kendisini tanıttı, KOBİ'ler yeni müşteriler buldu, birçok firma da alternatif satış kanallarına internet kullanıcılarını çekerek işlerini büyüttü.10.07.2012

http://shiftdelete.net/googlea-kemiksiz-152-milyon-euro-38492.html
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

webmaster

Umarım bu iş Adsense yayıncılarının başına patlamaz. Zaten tık ücretleri çok düşük. Google bu verginin cezasını biz yayıncılardan çıkarırsa geriye bişi kalmaz. Yayıncı payı %50'ye iner her halde.

kilimanjaro



Belçika'da yayımlanan Fransızca gazeteler ile Google arasında 6 yıldır süren telif konusundaki çekişmede anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Google şirketi ve gazetelerin temsilcileri tarafından yapılan ortak açıklamada, yasal işlemlerin sona ermesi, onun yerine ticari ortaklık kurulması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Sözü geçen gazeteler, 2006 yılında Google'a makale ve haberlerini izinsiz ve telif hakkı ödemeden kullandığı gerekçesiyle tazminat davası açmış, Mayıs ayında da Belçika Yüksek Mahkemesi gazetelerin davayı kazandığını onaylamıştı.

Bunun üzerine Google, bu gazeteleri arama sonuçlarında engellemiş, ancak bir süre sonra çekişmeden vazgeçerek, gazetelerin makalelerini yayınlamak için gereken yasal izni almıştı.

Taraflar ayrıca, reklamlarla birbirlerinin hizmetlerini tanıtmak konusunda da anlaştı.

Kaynak: AA
http://www.haber7.com/polemik/haber/964162-belcikali-gazetelerin-google
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.