Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

03 Mayıs 2024, 22:29:43

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 160
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 134
Total: 134

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının emeklilik krizi dört saatte çözüldü

Başlatan Avukat, 30 Temmuz 2011, 20:49:04

« önceki - sonraki »

Avukat



Komutanların emeklilik krizini hükümet 4 saatte çözdü: Jandarma Genel Komutanı Org. Özel, önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı, ardından da Genelkurmay Başkan Vekilliği görevine getirildi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısına iki gün kala Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay'ın sürpriz emeklilik kararı almaları karşısında hükümet "reste rest" dedi. TSK komuta kademesinin şekilleneceği Şura öncesinde yaşanan şok gelişme üzerine anında formül geliştirildi. Hem "TSK'nın komutansız kalmayacağı" mesajı verildi hem de YAŞ'ın planlandığı gibi 1 Ağustos'ta toplanması kararlaştırıldı. Bu çerçevede "En kıdemli orgeneral" olan Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel'in önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı, ardından da Genelkurmay Başkan Vekili olarak görevlendirildi. Kısa süre içinde Genelkurmay Başkanı olması planlanan Org. Özel'in yeni görevi Şura'nın toplanmasını önünü açtı. TSK Personel Yasası gereği, kuvvet komutanları Genelkurmay Başkanı'nın teklifiyle atandığı için Pazartesi gününden itibaren Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarına atamalar yapılmasına hukuki zemin sağlandı.

3 SAAT 45 DAKİKA
Org. Koşaner ve kuvvet komutanlarının sürpriz emeklilik kararlarının 18.30'da duyurulması üzerine Org. Özel, saat 19.30'da Başbakanlığa davet edildi. Org. Özel, Başbakan Erdoğan ile yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından saat 20.10'da Çankaya Köşkü'ne çıkarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Erdoğan da, yarım saatlik aradan sonra Çankaya Köşkü'ne çıktı. Köşk'te Gül, Erdoğan ve Özel üçlü zirve gerçekleştirdi. Zirvede hem YAŞ'ın planlandığı gibi 1 Ağustos'ta toplanması benimsendi hem de yeni komuta kademesinin oluşturulma biçimi şekillendirildi. Üçlü zirve 21.30'da sona erdi. 15 dakika sonra çantasındaki kararnameyle Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Çankaya Köşkü'ne gitti. Ala, Cumhurbaşkanı'nın onayladığı kararname ile saat 22.00'de Başbakanlık Konutu'na geldi. 22.15'te ise Cumhurbaşkanı Gül'ün, Org. Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına ilişkin kararnameyi imzaladığı duyuruldu. Böylece saat 18.30'da başlayan komutan krizi 3 saat 45 dakika sonra çözüme kavuştu. Org. Özel, Başbakan Erdoğan tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na vekalet etmesi için de görevlendirildi.

İPLERİN KOPTUĞU AN
Pazartesi günü yapılması planlanan YAŞ öncesi Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner, dün sabah 10.30'da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'la sürpriz toplantıda biraraya geldi. Koşaner'in tutuklu komutanlar sorununa çözüm aradığı ileri sürüldü. Org. Koşaner'e, sürecin yasalara ve bağımsız yargı kararlarına göre işleyeceği kanaati iletildi. Köşk'teki görüşmenin ardından Koşaner, Karargah'a döndü. Koşaner'e Ege Ordu Komutanı Org. Nusret Taşdeler'in de bulunduğu 22 askeri personel hakkında savcının "yakalama" istediği bilgisi verildi. Koşaner'in 3 kuvvet komutanıyla değerlendirme yaptığı ve toplu emeklilik kararı alındığı öğrenildi. Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Org. Özel'le kararını paylaştı. Koşaner daha sonra karargaha veda etti.

'SAĞLIK VE ESENLİK DİLİYORUZ'
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Koşaner ve 3 kuvvet komutanının dün itibarıyla emeklilik başvurusunda bulundukları belirtilerek, taleplerin onaylandığı kaydedildi. Jandarma Genel Komutanı Org. Özel'in, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına ilişkin kararnamenin Cumhurbaşkanınca onaylandığı belirtilen açıklamada, "Emeklilik başvurusunda bulunan komutanlarımız, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde geçen uzun hizmet yıllarındaki özverili çalışmaları sebebiyle takdirle anılacaklardır. Kendilerine ve ailelerine sağlık ve esenlik diliyoruz" denildi. Başbakanlık açıklamasında, "1 Ağustos'ta başlaması planlanan Yüksek Askeri Şura Toplantısı kararlaştırıldığı şekilde gerçekleştirilecektir" denildi.

KİM NEREYE GELEBİLİR?
KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI: TSK bünyesindeki en kıdemli orgeneral Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanıyor. Şu anda TSK'daki en kıdemli orgeneral Necdet Özel'den sonra EDOK Komutanı Org. Saldıray Berk. Erzincan merkezli Ergenekon Soruşturması'nın bir numaralı sanığı Org. Berk, kadrosuzluk nedeniyle bu yıl emekli olacaktı. Ancak Koşaner'in emekliliğini istemesi nedeniyle kadro açıldı. Ancak hükümetin Org. Berk'in atanmasına sıcak bakmayacağı belirtiliyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanabilecek diğer isimler ise Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner ya da Birinci Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI: Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay'ın görev süresi bu yıl doluyordu. Ancak yerine atanması beklenen Org. Bilgin Balanlı'nın tutuklanması nedeniyle görev süresinin bir yıl uzatılabileceği gündeme gelmişti. Terfi sırasında olan tek isim Korg. Mehmet Erten'in doğrudan kuvvet komutanlığına atacağı belirtildi.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI: Yerine Donanma Komutanı Ora. Murat Emin Bilgel'in gelmesi bekleniyor.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI: Teamül gereği Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinden bir orgeneral atanıyor. Org. Özel'den boşalacak Jandarma Genel Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Org. Aslan Güner ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. Bekir Kalyoncu ismi ön plana çıkıyor. Hükümet Güner'e vize vermemişti. Kalyoncu tercih edilmezse Org. Yalçın Ataman'a da şans doğuyor.

NECDET ÖZEL KİMDİR?
1950 Ankara doğumlu olan Özel, 1969'da Kara Harp Okulu'ndan, 1970'te Piyade Okulu'ndan, 1980'de ise Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Özel, 1995'te tuğgeneralliğe terfi etti ve bu rütbede 172'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri İç Güvenlik Harekât Dairesi Başkanlığı yaptı. 1999'da Tümgeneralliğe yükseldi. 9'uncu Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı ile Kara Harp Akademisi Komutanlığı yapan Özel 2003'te Korgeneral oldu. Bu rütbe ile 7'nci Kolordu Komutanlığı ve K. K. Eğitim ve Doktrin Komutan Yardımcılığı yaptı, 2007'de ise Orgeneralliğe terfi etti. 2007- 2008 yılları arasında Ege Ordusu Komutanlığı, 2008- 2010 yılları arasında da 2'nci Ordu Komutanlığı yaptı ve 4 Ağustos 2010 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı.

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2011/07/30/istifa-restine-en-kidemli-orgeneralle-jet-cozum


Işık Koşaner veda mesajında ne dedi?

Genelkurmay Başkanlığı görevinden emekliliğini isteyen Orgeneral Işık Koşaner bir veda mesajı yayınladı. Mesajına, 'Değerli Silah Arkadaşlarım' diye başlayan Koşaner, emekli ve muvazzaf çok sayıda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubunun somut delillere dayanmayan iddialar nedeniyle soruşturmalara tabii tutulması, tutuklanması ve yargılanmasının, tüm TSK personeli tarafından üzüntü, endişe ve kırgınlıkla izlendiğinden emin olduğunu belirtti.

Koşaner şu ifadeleri kullandı: "Şu anda 173'ü muvazzaf, 77'si emekli olmak üzere 250 general-amiral, subay, astsubay ve uzman jandarma çavuş, hürriyetlerinden yoksun olarak tutuklu bulunmaktadır. Tutuklamaların evrensel hukuk kaidelerine, hakka, adalete ve vicdani değerlere uygun olarak yapıldığını kabul etmek, bir çok hukukçunun da ifade ettiği gibi, mümkün değildir. Bu durum, bir çok defa yetkili makamlara iletilmesine, anlatılmasına ve takip edilmesine rağmen soruna yasal çerçevede bir çözüm bulunması mümkün olmamıştır. Haklarında henüz hiçbir kesin yargı kararı olmamasına rağmen tutuklu bulunan 14 general-amiral ile 58 albay, hürriyetlerinin tahdit edilmesinin yanı sıra mevcut yasalarımız gereğince bu yıl yapılacak Yükser Askeri Şura'da değerlendirmeye girme hakkını kaybetmiş ve peşinen cezalandırılmıştır.

Soruşturma ve uzun süreli tutuklamaların bir amacının da TSK'nın sürekli gündemde tutularak kamuoyunda bir suç teşkilatı olduğu izleniminin yatarılmaya çalışıldığı, bunu fırsat bilen yanlı medyanın da her türlü yalan haber, iftira ve suçlamalarla yüce ulusumuzu kendi silahlı kuvvetlerine karşı tavır almaya teşvik ettiği dikkatlerden kaçmamaktadır. Bu durumun önlenememesi ve yetkili makamlar nezdinde yapılan girişimlerin dikkate alınmaması Genelkurmay Başkanı olarak personelimin hak ve hukukunu koruma sorumluluğumu yerine getirmeme engel olduğundan, işgal ettiğim bu yüce makamda göreve devam etme imkanını ortadan kaldırmıştır. Şartlar ne olursa olsun TSK'nın kahraman mensuplarının kutsal görevlerinde bundan önce olduğu gibi bundan sonra da üstün disiplin, cesaret ve fedakarlıkla başarıya ulaşacaklarına olan kesin inancımı bir kez daha güvenle ifade ederken, TSK'nın tüm mensuplarına sağlık ve esenlikler dilerim" dedi. İHA

http://www.haber7.com/haber/20110729/Isik-Kosaner-veda-mesajinda-ne-dedi.php


Dış basın: Askerin istifası sürpriz olmadı

Emeklilik haberini çeşitli televizyon ve gazetelerin internet siteleri haberi manşetten verdi.

NEW YORK TİMES

New York Times son ayrılmalarla ordunun "Ülke siyasi sistemini sarsacak kadar güçlüyüm" mesajı verdiğini, ancak Başbakan Erdoğan'ın hızlı hareket edip "Yeni lideri" seçmesiyle bu mesajın ters tepmiş göründüğünü yazdı.

New York Times gazetesi Washington'daki Dış İlişkiler Konseyi uzmanı Steven Cook'un "Bu tek hareket yanında, ordunun deposunda kalan fazla birşey yok. İstifalar aynı zamanda bir demokrasi olarak Türkiye ile ilgili çok şey söylüyor, çünkü bu ülkenin vatandaşları, Sayın Erdoğan'ın gücünü giderek artıran Adalet ve Kalkınma Partisi'nden hoşlanmayanlar bile, artık askeri kuralları kabul etmeye hevesli değil. Türkiye bütün bunların dışında büyüdü" dedi.

ASSOCIATED PRESS

Türkiye'nin genelkurmay başkanı ve ordu komutanları, onlarca subayın hükümeti devirme suçlamasıyla tutuklanmasıyla başlayan gerilimin tırmanmaya başladığı bir sırada istifa etti. Türkiye'de komutanların ilk kez toplu bir şekilde istifa etmesi, hükümetle ordu arasında derin bir uçurum bulunduğuna işaret ediyor. Türkiye'de bir zamanlar komutanların tutuklanması hayal bile edilemezdi.

RIA Novosti

Komutanların beklenmedik istifası, orduda üst düzey komuta kademesinin belirleneceği askeri şura toplantısının hemen öncesinde geldi. Koşaner'in istifasının 40 general ve amiralin 'Balyoz operasyonuyla' hükümeti devirmeye çalışma suçlamasıyla hapse atılmasına karşı bir protesto eylemi olduğu belirtiliyor. Ordu hapistaki bazı komutanları terfi ettirmek istiyor, ancak hükümet buna karşı çıkıyor.

WASHINGTON POST

Generallerin neden istifa ettiği henüz netleşmemekle birlikte, Başbakan Tayyip Erdoğan ile ordu arasında son yıllarda yaşanan gerilim en önemli neden. Önümüzdeki hafta yapılacak Yüksek Askeri Şura toplantısı öncesinde böyle bir patlamanın yaşanması sürpriz olmadı. Erdoğan, cuma günkü istifalarda önce askeri şurada sürpriz istemediğini söylemişti.

REUTERS

Türkiye'de dört en üst düzey komutan, laik orduyla kökleri siyasi İslam'da bulunan hükümet arasındaki çekişmenin sonucunda istifa etti. Türk lirası istifa haberleri üzerine dolar karşısında sert bir şekilde düşüşe geçti.

EL CEZİRE

Türkiye tarihinde askerler ilk kez toplu halde istifa ediyor. Toplu istifalar, aralarında çeşitli general ve subayların da bulunduğu 22 kişi için internet andıcı suçlamasıyla yakalama kararı çıkartılmasından birkaç saat sonra meydana geldi.

THE GUARDIAN

Türk ordusunun tepe kademesi, hükümetle ordu arasındaki gerilimin, hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanan çok sayıda kişi için çıkarılan tutuklama kararıyla birlikte zirveye ulaştığı sırada istifa etti. Muhalifler Balyoz ve Ergenekon davalarının uydurma delillere dayandığını öne sürüp amacın Erdoğan'ın laik muhaliflerini susturmak olduğunu iddia ederken, hükümet iddiaları reddediyor.

BBC

İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Türk ordu komutanları toplu şekilde istifa etti" başlığı attı.

BBC, komutanların neden görevi bıraktığının net olmadığını belirtti.

http://www.haber7.com/haber/20110730/Dis-basin-Askerin-istifasi-surpriz-olmadi.php


İlker Başbuğ tarafından Org. Özel'in geçen yılki YAŞ'ta Kara Kuvvetleri Komutanı olması teklif edilmiş, ancak bu öneri Gül tarafından Özel'in bu durumda Genelkurmay Başkanı olamayacağı gerekçesiyle reddedilmişti

Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilecek olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Özel ile ilgili bugüne ışık tutacak en kritik tartışma geçen yılki YAŞ'ta yaşandı.

Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Özel'in TSK teamülleri doğrultusunda 2011'de Kara Kuvvetleri Komutanı, 2013 yılında ise Genelkurmay Başkanı olarak atanması bekleniyordu. Ancak geçen yılki YAŞ'ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ilişkin kriz yaşanması üzerine Özel, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na önerildi. Bu öneri Özel'in "Genelkurmay Başkanlığı yolunun kapanacağı" gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından reddedildi. Bunun üzerine hükümetin Özel ismine sıcak baktığı, 2013'te Genelkurmay Başkanı olmasının önünü açtığı yorumları yapıldı.

Hükümet de beğenmişti

Özel 2008-2010 yılları arasında terörle mücadele büyük öneme sahip olan 2. Ordu Komutanlığı'nda büyük başarıyla görev yapmış ve askeri çevrelerin yanı sıra hükümetin de beğenisini kazanmıştı. Özel'in, geçen yıl Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı devir teslim törenindeki konuşması yankı bulmuştu. Özel konuşmasında şunları kaydetmişti:

"Görev sürem içerisinde bölücü terörle mücadeleyi tamamen hukuk kuralları içinde yürüttük. Hukuk dışı hiç bir faaliyete izin vermedik. Bir başka ifadeyle hiçbir şeyin üzerini örtmedik. Bunun huzuru içindeyim."

Orgeneral Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile birlikte 20 Şubat'ta Hasdal Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan "Balyoz Darbe Planı" davası sanıklarına yaptığı ziyarette, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel'in bulunmaması dikkat çekmişti.

Ankara'da 1950'de doğan Org. Özel, 1969 yılında Kara Harp Okulu'ndan (KHO), 1970 yılında Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1995 yılında tuğgeneralliğe, 1999 yılında tümgeneralliğe, 2003 yılında korgeneralliğe, 2007 yılında orgeneralliğe terfi eden Özel, önce Ege Ordusu Komutanlığı 2008'te ise 2. Ordu Komutanlığı görevine atandı. Neriman Kamuran Özel ile evli olan ve İngilizce bilen Orgeneral Özel'in bir çocuğu var.

MİLLİYET
http://www.haber7.com/haber/20110730/Org-Ozel-Gul-tarafindan-reddedilmisti.php


Devre arkadaşının kaleminden yeni komutan

Taraf Gazetesi yazarı eski asker Namık Çınar, 9 Ağustos 2010'da kaleme aldığı yazıda, devre arkadaşı olan ve teamüllere göre genelkurmay başkanı olması beklenen Org. Necdet Özel'i şöyle anlatmıştı:

"Necdet Özel, Harb Okulu'ndan devre arkadaşım olur. Ben altıncı bölükteyken, o beşte idi. Ömrü boyunca eğitim alanlarının ve tatbikatların güneş ve rüzgârlarında ensesi ve elleri kavrulmuş, 'emek adamı' bir subay olan babası da, Harp Okulu Öğrenci Alayı'nın komutan yardımcısıydı. Fakat, 'Albay Seyfettin Özel'in oğlu olmanın zorluklarını, hiç kimse Necdet Özel kadar bilemez ve hiç kimse o ölçülerde ve onun kadar zorda bir Harp Okulu öğrenciliği yaşamamıştır...

Harp Okulu'nu ve Harp Akademisi'ni 'birincilikler'le bitirdi. Ve orgeneral olana kadar da, merdivende tırmandığı ne sayıda basamak varsa, hepsini yine birinciliklerle gerçekleştirmiştir.

Buraya kadarki söylediklerim Necdet Özel'in daha ziyade bireysel başarılarıydı ve kendisini ilgilendirirdi. Ama bundan sonraki söyleyeceklerim, artık Türkiye'yi ilgilendirmektedir. 'Orgeneral Necdet Özel', gerçekten de daha ilk gençlik yıllarından itibaren, 'dengenin, vakaretin ve askeri olgunluğun simgesi' olmuştur. Bu ülkenin gereksinimi olan 'çağdaş general'i temsil etmektedir.

Bugüne kadar 'hiçbir zamanda ve hiçbir zeminde' 'politik' bir duruş sergilememiş, burnunu siyasete sokmayı marifet sanan generallerden olmamıştır. Olmadığı ve olmayacağı bir başka şey de; herhangi bir kliğin ya da siyasal grubun 'adamı olmak'tır...

Anayasal tarzda, 'yürütme'nin emrinde... Profesyonel askerlik mesleğine meftun biri olarak, 'TSK'nın başında... ordusunu dış düşmana karşı, tam bir disiplinle harbe hazırlayacak... 'özlenen yeni anlayış'ın mimarı olabilecek... Generali işaret etmekte ve çağrıştırmaktadır.

ÖZEL'İN TARİHİ KONUŞMASI

2010 YAŞ kararıyla 2. Ordu Komutanlığı'ndan Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Özel, 10 Ağustos 2010 tarihindeki devir teslim töreninde hukuka vurgu yapmış ve 'hukuk dışına çıkmadık' demişti. Emeklilik dilekçesini veren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner de katıldığı devir teslim töreninde Özel'e bir plaket sunmuştu. İşte bir yıl önce (Özel'in yaptığı o tarihi konuşma: "Görev sürem içerisinde bölücü terörle mücadeleyi tamamen hukuk kuralları içinde yürüttük. Hukuk dışı hiç bir faaliyete izin vermedik. Basında yer alan her iddiayı büyük bir ciddiyet ve duyarlılıkla inceledik, soruşturduk ve ilgili makamları bilgilendirdik. Bir başka ifadeyle hiçbir şeyin üzerini örtmedik..."

TARAF
http://www.haber7.com/haber/20110730/Devre-arkadasinin-kaleminden-yeni-komutan.php


Orgeneral Özel giderken ne mesaj verdi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Jandarma Genel Komutanlığı personeline bir mektupla veda ederek, ''Komuta etmekten büyük gurur duyduğum, tarihi şan, şeref ve başarılarla dolu Jandarma Genel Komutanlığı görevinden huzurla, gururla ve yarına güven duyarak ayrılıyorum. Bugünden sonra da mensubunuz olmakla gurur duyacak, başarılarınızla sevinecek, daima iyi haberlerinizi bekleyeceğim'' dedi.

Orgeneral Özel, ''Jandarma Genel Komutanlığının değerli mensupları, kahraman ve fedakar silah arkadaşlarım'' diye başladığı veda mektubunda, büyük bir heyecan ve onurla yerine getirdiği Jandarma Genel Komutanlığı görevinden bugün itibariyle ayrıldığını duyurdu.

Görev süresi boyunca, 172 yıldır ülkesine ve milletine sadakatla hizmet eden, milletinin engin güven ve sevgisine mazhar olmuş Jandarma Genel Komutanlığına emir komuta etmenin onuru ve mutluluğunu yaşadığını ifade eden Orgeneral Özel, veda mektubunda şunları kaydetti:

''Aynı zamanda, teşkilatımızın fedakar ve kahraman mensuplarının, üstün vazife anlayışı, sarsılmaz disiplini ve silah arkadaşlığı ruhuyla güzel yurdumuzun her köşesinde büyük bir cesaret ve özveriyle hizmet ettiğini müşahede ettim.

Türkiye Cumhuriyetinin en köklü kurumlarından biri ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazgeçilmez bir parçası olma özelliğine sahip bulunan Jandarma Genel Komutanlığımız, hem kanunlarla sorumluluğuna verilen vatan topraklarında emniyet ve asayişin eksiksiz sağlanmasında, hem de uluslararası görevlerde üstün bir başarı çizgisi yakalamıştır.

Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifadeleriyle 'yurt, ulus ve cumhuriyete aşk ve sadakatle bağlı, tevazu, fedakarlık ve feragat örneği bir kanun ordusu' olan Jandarmamız, ulaşmış olduğu hizmet kalitesini, cumhuriyetin değerlerine gönülden bağlı, iyi eğitimli, üstün nitelikli personeli ve modern silah, araç ve donanımı ile daha da ileriye taşımanın heyecanı içerisindedir.

İnsan merkezli, çağdaş yönetim ve görev anlayışı ile ulusal ve uluslararası alanda, en saygın, en güvenilir, en kaliteli hizmet üreten bir kolluk kuvveti olmayı vizyon edinen Jandarma teşkilatımızın, milletinin kendisine olan güven ve sevgisinden ve 172 yıllık kurumsal hafızasından aldığı güçle, milli hasletlerinden ve cesaretinden aldığı maharetle, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti'nin çok önemli bir gücü ve teminatı olmaya devam edeceğine olan inancım tamdır.''

Görev süresi boyunca çalıştığı general, subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sivil memur, işçi, erbaş ve erlere disiplinli, özverili, kararlı ve inançlı çalışmalarından dolayı tek tek teşekkür eden Orgeneral Özel, ''Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkesi ve milleti için yürüttükleri hizmet yarışını aynı inanç ve kararlılıkla sürdüreceklerine olan samimi inancımı ifade etmek istiyorum. Komuta etmekten büyük gurur duyduğum, tarihi şan, şeref ve başarılarla dolu Jandarma Genel Komutanlığı görevinden huzurla, gururla ve yarına güven duyarak ayrılıyorum. Bugünden sonra da mensubunuz olmakla gurur duyacak, başarılarınızla sevinecek, daima iyi haberlerinizi bekleyeceğim'' ifadelerini kullandı.

Orgeneral Necdet Özel, şehitleri rahmetle, gazileri de minnetle andığını belirterek, ''Milletin huzur ve güvenliği için Türkiye'nin her köşesinde büyük fedakarlıklarla canı pahasına görev yapan bütün jandarma personeline ve ailelerine sağlık, mutluluk ve başarılar dileyerek'' mektubunu bitirdi.

http://www.haber7.com/haber/20110730/Orgeneral-Ozel-giderken-ne-mesaj-verdi.php


Fikret Bila'dan Org. Özel'e tuhaf tepki

Milliyet gazetesi yazarı ve askeri kesime yakınlığıyla bilinen Fikret Bila, Genelkurmay'daki emeklilik depremi konusundaki yorumuna tepki yağdı.

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve 4 kuvvet komutanının emekliliğini isteyip görevden ayrılması sonrası Necdet Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına gazeteci Fikret Bila'dan tuhaf bir tepki geldi.

NTV'de Oğuz Haksever'in konuğu olan Bila, görevi bırakan Işık Koşaner ve diğer kuvvet komutanı arkadaşlarının rahat edeceğini ama Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilecek olan Necdet Özel'in Orduevleri'ne rahat giremeyeceğini ima eden sözler kullanarak "Bakalım Necdet Özel bu mekanlara girebilecek mi?" çıkışı yaptı.

Bila'nın bu sözleri, twitter ortamında gazeteciler tarafından sert bir şekilde eleştirildi..

http://www.haber7.com/haber/20110730/Fikret-Biladan-Org-Ozele-tuhaf-tepki.php


AP: Türkiye demokratik yolda ilerliyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten, yaşanan süreci "Türkiye'nin gittikçe daha demokratikleştiği" şeklinde yorumladı.

Konu hakkında kısa bir açıklama yapan Ruijten, "Türkiye, demokratik kurumların askeri kararlar üzerinde denetim sahibi olduğu daha demokratik bir ülke haline geliyor." ifadelerini kullandı. Ruijten'in kaleme aldığı son AP Türkiye raporunda, sivil-asker ilişkileri bağlamında Türkiye'nin kaydettiği ilerlemeler övülmüş, ordu üzerinde tam sivil denetim sağlanması istenmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de komutanların emekliliklerini istemesi konusunun Türkiye'nin iç meselesi olduğunu söyledi.

BRÜKSEL, CİHAN
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1163664&title=ap-turkiye-demokratik-yolda-ilerliyor


İstifanın içi boşaldı, Bülent Korucu, Zaman

Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in istifası 'deprem' etkisi yapmadı. Kriz çıkmadı, kimse paniklemedi, hükümet ayaklarına kapanıp 'biz ettik sen etme' diye yalvarmadı. Bunun sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

1) Seçimlerde AK Parti'ye halkın yüzde 50'sinin verdiği güvenoyu. 12 Haziran seçimlerinde yani yaklaşık bir buçuk ay önce yapılan seçimlerde Türkiye'deki iki seçmenden biri mevcut hükümete oy verdi. Parçalı parlamentolarda, koalisyon hükümetlerine karşı işe yarayan taktikler güçlü hükümete sökmedi. Başbakan Tayyip Erdoğan, 27 Nisan'da provasını yaptığı, geçen Askeri Şura'da birazını uyguladığı 'patron sivil iktidardır' çıkışını dün noktaladı.

2) İstifa müessesesinin suyunu çıkardılar. Son iki yıldır 'komuta kademesi topluca istifa edecek' cümlesini o kadar sık duyduk ki kamuoyunda bıkkınlık oluştu. Boğaz Köprüsü'nde intihar şov yapanlara bir müddet sonra vatandaşın 'atla, atla' şeklinde tempo tutmasına benzedi. 'Yetti artık edecekseniz edin' psikolojisi baskın çıktı. Geçen yılki Yüksek Askeri Şura'da 'hep birlikte istifa edelim' deyip sonra Atila Işık'ı tek başına bıraktıkları da unutulmadı. Ayrıca emekliliğine iki gün kalmış kuvvet komutanlarının 'büyük' fedakârlığı da Koşaner'in çıkışının etkisini kırdı. Güya bütün komuta kademesi hükümete karşı mesajı vereceklerdi. Ancak 'Siz zaten iki gün sonra gitmiyor muydunuz?' sorusu balonu patlattı.

3) Talepler haklı değildi. Diğer ülkelerde memurlar hele de güvenlik bürokrasisi başarısızlık ve can kayıpları halinde 'görevden affedilmelerini' talep eder. Biz de kıyamet kopsa kılını kıpırdatmayanlar, bir kısım generallerin terfisi adına hükümete kafa tuttular. Çukurca'da 6 askerin kendi mayınımızla şehit olmasının sorumlusu olarak yargılanan, Gediktepe'de 'baskına gelen teröristleri çoban sandık' diye kendini savunan Tümgeneral Gürbüz Kaya'yı YAŞ'ta olmayınca Askeri Yüksek İdare Mahkemesi marifetiyle terfi ettirmeye çalıştılar. Hükümet, açığa alma yetkisini kullanmasa hükümete rağmen terfi almış üç general olacaktı.

İki yıldır Başbakan ve Cumhurbaşkanı'yla açıkça bilek güreşine girdi ve kaybettiler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ndeki üçlü zirveden sonra 'Gözü kapalı imza atılmaz. Neye imza attığımı bilirim.' cümlesini sarf etmesi işaret fişeği idi. Birkaç saat içinde istifalar geldi. Artık hükümetler değil, bürokratlar istifa etmek zorunda kalıyorsa Türkiye hakikaten normalleşiyor demektir.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1163666&title=haber-yorum-istifanin-ici-bosaldi

kilimanjaro

İsrail, Türkiye'deki gelişmeden endişeli

İsrailli haber sitelerinden Ynet, İsrailli yetkililere atfen verdiği haberinde, Türk Genelkurmayındaki gelişmeler nedeniyle İsrail'in endişeli olduğunu belirtti.

Haberde, İsrailli yetkililerin, ''Ankara'daki siyasi gelişmeleri derin endişeyle izlediği'' ve özellikle Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'le birlikte, diğer üç kuvvet komutanının görevlerini bırakmasıyla ilgili endişelerini dile getirdikleri kaydedildi.

Habere göre, adı verilmeyen İsrailli bir yetkili, ''Bu hareket Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İslamcıların işine yarıyor. Bu gelişme, Türkiye'de islamcılara karşı son kalenin de düştüğü anlamına geliyor'' ifadelerini kullandı.

İsrailli yetkililer, söz konusu gelişmenin, Mavi Marmara olayıyla ilgili BM'nin Palmer raporu üzerinde bir uzlaşmaya varılması ihtimalini de etkileyeceğini öne sürerken, bir yetkilinin bunun, Türkiye'den özür dilenmesi konusunda hükümeti zorlayan Savunma Bakanı Ehud Barak'ı, özür dilenmesine kesinlikle karşı oldukları bilinen Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile Başbakan Yardımcısı Moşe Ya'alon karşısında da zayıf düşüreceğini iddia etti.

Haberde, Başbakan Erdoğan'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birlik ve beraberlik içinde görevlerini sürdürmeye devam edeceğini söyleyerek, Türk hükümetinin oluşan endişeleri gidermeye çalıştığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de ''kimsenin olanları bir kriz gibi görmemesi gerektiği ve yaşananların kendi çapında olağanüstü bir durum olsa bile, herşeyin kendi yörüngesine girdiği'' yolundaki sözleri hatırlatıldı.

AA
http://www.haber7.com/haber/20110731/Israil-Turkiyedeki-gelismeden-endiseli.php


Haaretz Gazetesi: İstanbul'da devrim

İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi yazarlarından Zvi Bar'el, Türk Silahlı Kuvvetler üst kademesinin emekliye ayrılma talebini, "İstanbul'da devrim" olarak yorumladı.

İsrailli yazar, komutanların emekliye ayrılmalarının ardından ordunun üst kademesinde yaşanan değişikliğin, ordunun geleneksel üstünlüğünü tersine çevirerek orduyu sivil yönetime tabi kıldığını belirtti.

İLK KEZ HÜKÜMET DEĞİL ORDU GİTTİ

Gazetede bugün yer alan yorumda modern Türkiye tarihinde ilk kez, ordu ve sivil yönetim arasında yaşanan bir anlaşmazlıkta hükümetin değil ordunun gittiği vurgulandı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da kucağına düşen bu fırsata iki eliyle sarıldığı kaydedildi.

Zvi Bar'el, Erdoğan'ın şimdi Mustafa Kemal Atatürk rejiminin temel prensiplerinden birini değiştirerek sivil yönetimi ordunun üzerinde uygulayabileceğini ifade etti.

Yazar, bu prensibin şimdiye kadar orduya Atatürk'ün prensipleriyle uyuşmayan hükümetleri yerinden etme ve anayasayı koruma görevi verdiğini kaydetti.

İsrailli yazar, ardından komutanların emeklilik kararı almasının arkasındaki olayın ordudaki terfiler olduğunu hatırlatarak, Başbakan'ın hakkında soruşturma devam eden askerlerin terfi edilmesini kabul etmediğini vurguladı.

CİHAN
http://www.haber7.com/haber/20110731/Haaretz-Gazetesi-Istanbulda-devrim.php


GENERALLERİN İSTİFASI YABANCI BASINDA

Türk ordusunda Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in istifası yabancı basında yankılandı.

The New York Times gazetesi, Türk ordusundaki dört generalin istifasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sivil kontrole bağlı bir orduyu yeniden şekillendirmek için güvenli, avantajlı ve önemli bir konuma ulaştırdığına dikkat çekti.

Wall Street Journal, komutanların önümüzdeki ay emekli olmak için talepte bulunduklarını ve bunun istifa kararlarını büyük oranda sembolik yaptığı görüşüne yer verdi.

Financial Times ise,Cumhurbaşkanı Abdullah Gü'ün ülkenin en önemli 4 ordu komutanının istifasıyla Türkiye'nin bir krizle karşı karşıya kaldığını reddettiğini yazdı. Washington Post ise, bu çarpıcı hareketin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın egemenliği altında olan sivil hükümet lehine ordunun gücünü aşındırmanın sadece bir adımı daha olduğuna dikkat çekti.

The New York Times, Türkiye'deki generallerin istifasını değerlendirdiği geniş haberinde, 50 yıl önce Türk ordusuyla kavga eden popülist bir başbakanın sonunun darağacında bittiğini ve üç seçim zaferinin mandasının biraz avuttuğunu belirterek, "Bu defa rekabet Türkiye'nin ordusunun komutanlarının eş zamanlı bir şekilde istifasıyla doruk noktaya ulaştı, ordunun liderleri baskıdan ve güçsüzlükten şikayet ediyor" ifadelerine yer verdi.

Gazete, istifaların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sivil kontrole bağlı bir orduyu yeniden şekillendirmek için güvenli, avantajlı ve önemli bir konuma ulaştırdığına dikkat çekerek, Erdoğan'ın Haziran seçimlerinde tutucu ve popülist partisinin belirleyici zaferiyle cesaretlendirilmiş bir dış politika ve anayasal değişikliğinin peşinde olduğu değerlendirmesini yaptı.

Haberde, ordu ve sivil liderlerin arasındaki tartışmanın en önemli nedeninin, ordu komutanlarının tutuklanması ve yoğun kapsamlı baskı olduğu vurgulanarak, komutanların ve diğerlerinin Erdoğan'ın hükümetini devirmek için komployla suçlandığına dikkat çekildi.

-"İSTİFA KARARLARI SEMBOLİK"-

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal ise, ülkenin en büyük ordu yetkililerinin üçünün, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri, başının erken emekliliklerini istediklerini belirterek, komutanların önümüzdeki ay emekli olmak için talepte bulunduklarını ve bunun istifa kararlarını büyük oranda sembolik yaptığını ifade etti.

Güvenlik analistlerinin Türk ordusunu NATO'da ABD'den sonra gelen ikinci büyük ordu olarak gördüğüne dikkat çekilen haberde ayrıca, ordunun bu ay PKK tarafından öldürülen 13 asker nedeniyle medyada şiddetli bir şekilde eleştirildiği belirtildi.

-"TÜRKİYE GENERALLERİN İSTİFASININ ÖNEMİNİ AZALTIYOR"

İngiliz gazete Financial Times ise, "Türkiye generallerin istifasının önemini azaltıyor" başlıklı haberinde, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ülkenin en önemli 4 ordu komutanının istifasıyla Türkiye'nin bir krizle karşı karşıya kaldığını reddetti. Ancak, bunun "sıra dışı" bir durum yarattığını kabul etti" ifadelerine yer verdi.

-"BU ORDUNUN GÜCÜNÜ AŞINDIRMANIN BİR ADIMI DAHA"-

Washington Post gazetesi ise, "Türkiye Cumartesi günü yeni bir çağa uyandı" başlıklı haberinde, bu çarpıcı hareketin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın egemenliği altında olan sivil hükümet lehine "ordunun gücünü aşındırmanın sadece bir adımı daha olduğu"na dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün krizi önemsiz gördüğüne dikkat çeken gazete, komutanların zaten bir ay içinde emekli olacağına da dikkat çekti.

ANKA
http://www.haber7.com/haber/20110731/Dis-basinda-istifalar-Erdoganin-egemenligi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.