Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Nisan 2024, 04:19:18

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 112
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 100
Total: 100

KOSGEB ve İŞKUR'dan girişimcilere 27 bin lira hibe ve faizsiz 70 bin lira kredi

Başlatan kilimanjaro, 22 Aralık 2010, 14:45:31

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

KOSGEB ve Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumunun (İŞKUR), ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında, iş kurmak isteyen girişimcilere 27 bin lira hibe verilecek!

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumunun (İŞKUR), ortaklaşa düzenledikleri Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında, iş kurmak isteyen girişimcilere 27 bin lira hibe verilecek.

Girişimciler, işlerini kurduktan sonra 1 yıl sonra, 2 yılı ödemesiz olmak üzere 36 ay vade ile faizsiz 70 bin lira kredi de kullanabilecek.

15 Haziran tarih ve 27612 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren KOSGEB Destek Programları Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanan programın amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak.

Küçük ve orta ölçekli işletmelere, girişimcilere ve işletici kuruluşlara yönelik olarak KOSGEB tarafından uygulanacak Girişimcilik Destek Programına ilişkin esasları kapsayan program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği ve İŞGEM Desteği olmak üzere üç alt programdan oluşuyor.

İŞKUR Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İŞKUR'un, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) ve PMC oluşum aracılığıyla girişimci olmak için başvuranlar arasında yapılacak sınav sonrasında girişimcilik kursuna katılmaya hak kazananlara, 15 gün süren 72 saatlik girişimcilik eğitimi verildiğini söyledi.

Bu eğitim sonucunda başarılı olanların, KOSGEB ile İŞKUR imzasıyla ''Girişimcilik Belgesi'' aldıklarını anlatan Altuğ, ''Belgelerini alan girişimciler, hazırladıkları proje dosyasını KOSGEB'e sunacaklar.

Projesi kabul edilen girişimciye işletme kuruluş desteği için 5 bin, kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği için 10 bin, işletme giderleri desteği için de 12 bin lira verilecek. Bu 12 bin lira girişimcinin ayakta kalması için yıl içinde parça parça ödenecek.

Girişimcilere verilecek 27 bin liranın tamamı hibedir, yani geri istenmeyecek. İşini oturtan girişimcilere 1 yıl sonra eğer isterlerse faizsiz 70 bin liralık kredi de verilecek. Girişimciler 70 bin liralık krediyi 2 yıl sonra 36 ay vade ile ödemeye başlayacak'' diye konuştu.

27 bin lirası hibe, 70 bin lirası ise faizsiz geri ödemeli kredi için ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş herkesin kendilerine başvurabileceğini belirten Altuğ, projenin, üniversite mezunları ve ev hanımları için çok önemli bir fırsat olduğuna dikkati çekti.

GİRİŞİMCİLER UMUTLU

Girişimcilik kursuna katılmaya hak kazanan 38 yaşındaki Cemile Polat, özel bir şirkette 3 yıldır sekreter olarak çalıştığını belirterek, KOSGEB'in iş kurmak için hibe ve kredi vereceğini basından öğrendiğinde hayatı boyunca özendiği iş kadını olmak için fırsat yakaladığını söyledi.

İş eldiveni üretimi yapacağı bir imalathane kurmayı hedeflediğini anlatan Polat, ''KOSGEB'in bu projesi benim gibi iş kurmak isteyen herkes için çok önemli bir fırsat. Bu projeyle devleti arkamda hissettim'' dedi.

49 yaşındaki Hakan Erden de lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamladığı Almanya'da 18 yıl kaldığını ifade ederek, 13 yıldır da Türkiye'de çeşitli yerlerde çalıştığını, ancak kurduğu işlerden 2 tanesini ekonomik kriz nedeniyle kapatmak zorunda kaldığını söyledi.

Erden, ''Türkiye'de girişimciler için en büyük sıkıntı ilk aşamadır. Burada girişimcilik eğitiminin verilmesini çok sağlıklı ve doğru buluyorum. Eğer işi nasıl yapacağınızı bilmezseniz ne kadar paranız olursa olsun mutlaka batırırsınız'' diye konuştu.

KOSGEB'in sağlayacağı kredi ile Türkiye'de Dış Ticaretle ilgili bir danışmanlık firması kuracağını anlatan Erden, Türk iş adamlarının Rusya, Çin ve Almanya gibi ülkelerin pazarlarıyla bağlantılı işler yapmaları için danışmanlık firması kurmak istediğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından emekli olan 60 yaşındaki Sadri Ümlü de olduktan sonra bir süre hediyelik eşya satışı yapılan yerlerde çalıştığını, ancak KOSGEB'in böyle bir kredi vereceğini duyunca kendi işini kurmak istediğini ifade etti.

Hediyelik eşya ve eskiden beri meraklı olduğu antika tespih satışı yapabileceği bir yer açacağını bildiren Ümlü, ilerideki hedefinin ise kıymetli taşlardan tespih yapım imalathanesi kurmak olduğunu kaydetti.

36 yaşındaki Hatice Özüm de bir reklam şirketinde asistan olarak görev yaptığını belirterek, komşusunun Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki tavukçuluk çiftliğinden etkilendiği ve hayvanları sevdiği için KOSGEB'den alacağı parayla bir hayvan çiftliği kurmak istediğini anlattı.

İşletme mezunu 23 yaşındaki Nihan ile iç mimarlık mezunu 28 yaşındaki Ertan Damar çifti ise girişimcilik kursuna birlikte katıldıklarını ve mobilya üzerine bir üretim bir de satış yapabilecekleri iki ayrı iş kurmak istediklerini bildirdiler.

Babasının ofis mobilya imalathanesinde çalıştığını ifade eden Ertan Damar, buradan alacağı parayla ev mobilyaları konusunda bir imalathane açmak istediğini, eşi Nihan Damar'ın ise bu mobilyaların satışını yapabileceği bir yer açmak istediğini kaydetti.

İlkokul mezunu babasının annesiyle birlikte kendi işlerini kurduklarını ve geliştirmek için her türlü desteğe başvurduklarını belirten Ertan Damar, eşiyle birlikte anne ve babasını örnek aldıklarını, iş hayatında onlar kadar başarılı olmak istediklerini söyledi.

AA
http://www.haber7.com/haber/20101222/Is-kuruyorum-diyene-27-bin-TL-hibe.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

CİHAN

Şanlıurfa'da girişimcilik kurslarına ilgi gün geçtikçe artıyor. 'girişimcilik kursları' iş kurmak isteyenleri harekete geçirdi. Yüzlerce işsiz 27 bin liralık hibeden yararlanmak ve iş sahibi olabilmek için Şanlıurfa İŞKUR Müdürlüğü'ne başvurdu. Bu başvuru İŞKUR yetkililerini de şaşırttı. Daha önce aynı koşullardaki kurslardan 8 kurs açan İl Müdürlüğü, ilk kurslara kursiyer bulamazken, şimdi başvuranları elemeden geçirmek zorunda kalıyor.

Şanlıurfa'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasındaki "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği Protokolü" adı altında girişimciler yetiştiriliyor. Şanlıurfa İŞKUR Müdürü Necdet Karasevda, Türkiye'de daha yeni duyulan projeyi 8 defa yaptıklarının altını çizdi. Bu yündeki girişimin ilk olarak İŞKUR'un Şanlıurfa müdürlüğü tarafından yapıldığının altını çizen Karasevda, bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimini dikkate alarak geliştirme maiyetindeki girişimcilik kurslarına ağırlık verdiğini belirtti.

Projenin medyada geniş yer alması üzerine İŞKUR'un hareketli günler yaşadığını vurgulayan Karasevda, önceki kurslara kursiyer bulmakta zorlanırken, şimdi günde yüzlerce kişinin başvurusu ile karşılaştıklarını ifade etti. Kursa başvurunun dün itibari ile sona erdiğini dile getiren müdür Karasevda, yeni kursların kısa sürede açılacağının müjdesini verdi.

2010 yılında kurslara 700 kişinin başvurduğunu anlatan Karasevda, 25 kişilik gruplar halinde 8 kurs düzenlediklerini ve toplamda 200 kişiye eğitim verdiklerini dile getirirdi. Kursları başarı ile bitirenlerin 70 kişi ile sınırlı kaldığına dikkat çeken İŞKUR Müdürü, kursa alınan kişilerin mülakattan geçtiğini ve iş fikirlerinin ciddiyetsiz olduğunu düşündükleri kişileri elediklerini anlattı.

Kurslarda mesleki eğitim verilmediğine dikkat çeken Necdet Karasevda, hedefin işletmeci kapasitesi kazandırmak, girişimcilik ruhunu ön plana çıkarmak olduğunu vurguladı. İŞKUR müdürlüğünün görevinin sadece iş bulmakla sınırlı olmadığını ifade eden Karasevda, insanlara iş bulmaktan çok işveren sıfatı kazandırmaya çalıştığını anlattı.

İş bulmak isteyenlere sağlanan 97 bin liralık kaynağın, 27 bin lirasının hibe olacağını, geriye kalan 70 bin liranın ise faizsiz bir şekilde girişimcilere kredi olarak kullandırılacağını kaydeden Karasevda, işi iyi giden ve geliştirmek isteyen girişimcilere ise 500 bin liralık ikinci bir kredi imkânının sunulacağına dikkat çekti.

KOSGEB girişimcilere yapacakları iş için kredi verirken miktarın yüzde 30'una yakını kendilerinin karşılamalarını istiyor. Genelde üretim ve imalat yapmayı düşünen girişimciler bu projeden faydalanabiliyor. KOSGEB krediyi makine ve teçhizat alımları için girişimcilere veriyor. Üç kurum tarafından yürütülen projenin eğitim kısmı İŞKUR'un sağladığı finansman desteği ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası( ŞUTSO) yapıyor, kredi ve hibe kısımları ise KOSGEB tarafından yürütülüyor. Toplam 72 saatlik derlerin verildiği kurslarda 60 saatlik kuramsal, 12 saatlikte teorik eğitim veriliyor. Sivilde 10 Bin liraya mal olan girişimcilik kursu İŞKUR tarafından ücretsiz veriliyor.

Girişimcilik eğitimine katılmak için başvuran vatandaşların, İŞKUR'a kayıtlı ve işsiz olması, 18 yaşını tamamlamış olması ve en az ilkokul mezunu veya iş kurmak istediği alanda geçerli bir sertifika ya da belgesinin olması gerekiyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1069966&title=27-binlik-hibe-iskura-akin-ettirdi

kilimanjaro

KOSGEB'in kamuoyunda büyük yankı uyandıran 27 bin liralık hibe desteği yoğun ilgi görürken, ilköğretim okulu mezunlarının da aralarında yer aldığı adaylar, başvuru sırasında ''bir satranç oyuncusu olsanız ve Gary Kasparov ile karşı karşıya gelme imkanınız olsa ne yapardınız, bir davete katıldığınızda nasıl davranırsınız?'' gibi soruların da yer aldığı testten geçiriliyor.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hüseyin Üzülmez, yaptığı açıklamada, KOSGEB'in işsiz girişimcilere iş kurmaları için sağlayacağı 27 bin liralık desteğin, kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını söyledi.

Bu programda KOSGEB'in Konya'daki iş ortağının kendileri olduğunu ifade eden Üzülmez, programın başvurularını Pazartesi gününden itibaren kabul etmeye başladıkları, başvuru sayısının beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini anlattı.

TEK BAŞVURU ŞARTI, İŞLETME KAYDI OLMAMASI

Girişimciye bir yıl içinde toplam 27 bin liralık hibe desteği sağlamayı öngören bu programa 3 gün içinde başvuranların sayısının bini geçtiğini dile getiren Üzülmez, şunları kaydetti:

''Tek başvuru şartı, kişinin maliyede ya da ticaret odasında her hangi bir işletme kaydı olmaması... Onun dışında ilköğretim okulu mezunu da üniversite mezunu da başvuruda bulunabiliyor.

7 Ocakta sona erecek müracaat dönemi sonuna kadar sadece Konya'da müracaat rakamının 5 bini bulacağını tahmin ediyoruz. Odamıza başvuru sırasında adaya 25 sorudan oluşan testi doldurtuyoruz.

Bu test sonuçları değerlendirildikten sonra adaylar mülakata çağrılacak, tüm aşamaları başarıyla geçen kişiler Ocak ayı içinde toplam 60 saat sürecek eğitim programına alınacak.

Şuan odamıza başvuruda bulanan adaylarda ağırlığı çeyiz ve yemek satmak için iş yeri açmayı planlayan ev hanımları ile diğer işsizler oluşturuyor.

Erkekler ise üretimden ziyade daha çok toptan perakende ürün alıp satacak dükkan açmak istiyor. Başvuruda bulunanlar arasında üniversite mezunlarının da sayısı az değil.''

Üzülmez, adayların eğitim programında zihinlerinde canlandırdıkları iş fikrini iş planı haline getirmeyi öğreneceklerini, projesi kabul edilenlere ise bir yıl içinde toplam 27 bin lira hibe desteği ödemesi yapılacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan, başvurular sırasında kimlik ve irtibat bilgileri alınan adaylardan bazıları, Genel Girişimcilik Eğitim Programı Girişimcilik Testi'nden geçirilirken bir hayli zorlanıyor.

''Bir ürün/hizmeti üretmeyi planlarken sizi ne cezbeder? Sizce aşağıdakilerden hangisi iş planının en önemli bölümüdür? Günümüzde bir girişimci için en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?'' gibi klasik sorular dışında, adaylara daha ''zor'' sorular da yöneltiliyor.

İŞTE TERLETEN SORULAR

İçlerinde ilköğretim okulu mezunu işsizler ile ev hanımlarının da önemli yer tuttuğu müracaat sahiplerinden cevaplandırmaları istenen ancak pek çok adayı bir hayli zorlayan bazı sorular şöyle:

''-Bir satranç oyuncusu olsanız ve Gary Kasparov ile bir turnuvada karşı karşıya gelme imkanınız olsaydı ne yapardınız?

a) Yenileceğim kesin olduğundan çekilirim.

b) Oynamayı kabul ederim ama kendi üzerime de bahse girmem

c) Kendim üzerine bahse girerim

d) Yenileceğimi bile bile oynarım

-Bir davete katıldığınızda nasıl davranırsınız?

a) Davetlere katılmam

b) Topluluklara karışır konuştukları konuya katılmaya çalışırım

c) Önemli gördüğüm kişilerle tanışma fırsatlarını kovalarım

d) İnsanlara nasıl yaklaşacağımı bilemem

-Bir yapılabilirlik (fizibilite) raporu hazırlamaktaki amaç nedir?

a) Sistemli Çalışmayı sağlamak

b) Gerekli araştırmaları yaparak alternatifli senaryolar hazırlamak

c) İş fikrinin gerçekçi öngörülere dayanıp dayanmadığını test etmek

d) Yukarıdakilerin hepsi.''

AA
http://www.haber7.com/haber/20101230/27-bin-liralik-hibe-icin-yapilan-test.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.