Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

18 Mayıs 2024, 05:41:44

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,265
  • Latest: rizab
Stats
  • Toplam İleti: 8,828
  • Toplam Konu: 4,368
  • Online today: 540
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 543
Total: 543

Para transferinde IBAN, internet hesabında tek kullanımlık şifre zorunlu oldu

Başlatan kilimanjaro, 04 Ocak 2010, 11:39:00

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Bankalar SMS ücretinde duruma bakacaklar

1 Ocak'tan itibaren bankacılık işlemlerinde hayatımıza giren yeniliklerden biri, internet bankacılığı kullanımında tek kullanımlık şifre uygulaması.

Bu tarihten itibaren Türkiye'deki tüm bankaları kapsayan uygulama ile hesap sahiplerinden internet bankacılığı hizmetlerinden yararlanırken müşteri numarası, parola ve şifre bilgilerine ek olarak "tek kullanımlık şifreleri"ni girmeleri de zorunlu oldu.

Bankacılık işlemlerinin sanal ortamda daha güvenli yapılabilmesi amacıyla bankalar müşterilerine, SMS, şifrematik (OTP)  veya mobil imza ile üretilecek bu şifrelerden gönderecek.

SMS TEK SEÇENEK DEĞİL

Tüketici derneklerinden son günlerde gelen tepkilere bakılırsa bankalarla tüketici dernekleri arasında bu konuda mahkeme savaşları başlayacak gibi görünüyor.

Çünkü bankaların internet üzerinden yapılacak bu tür hizmetleri müşteriye yansıtacağı iddia ediliyor.

Ancak bankaların büyük çoğunluğunun tek kullanımlık şifre uygulamasında bekle gör politikası uygulayacağı öğrenildi.

Özellikle büyük ve orta ölçekli bankaların uygulamanın ilk yılında, SMS maliyetlerinin bilançolarına getirdiği yüke bakıp, ona göre fiyatlama politikasını gözden geçireceği belirtiliyor.

Bu düşünce inter bankacılığının ilk yıllarını hatırlattı. Bilindiği gibi bankalar ilk yıllarda internet bankacılığı işlemlerini ücretsiz olarak sunarken daha sonra ücret almaya başlamışlardı.

Öte yandan tek kullanımlık şifre için SMS tek seçenek değil. Bankalardan alınacak OTP denilen şifrematiklerle ya da cep telefonlarına yüklenecek bir yazılımla da şifre öğrenilebilecek.

4-5 yıl kullanılabilen OTP cihazları bazı bankalar tarafından 20 TL'ye satılırken, bazı bankalar müşterilerine ücretsiz veriyor. Şifrematik yazılımı ise ücretsiz.

MERKEZ BANKASI: IBAN UYGULAMASINA ERTELEME YOK 

Merkez Bankası, Uluslararası Banka Hesap Numarası'nın, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren vatandaşların bankalardan yapacakları yurtiçi para transferlerinde kullanılmasının zorunlu olduğunu belirterek, alıcının IBAN'ının öğrenilerek söz konusu transferlerde belirtilmesi gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası, Uluslararası Banka Hesap Numarası'nın (IBAN), 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren vatandaşların bankalardan yapacakları yurtiçi para transferlerinde kullanılmasının zorunlu olduğunu belirterek, alıcının IBAN'ının öğrenilerek söz konusu transferlerde belirtilmesi gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası IBAN ile ilgili yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yapılacak para transferlerinde IBAN kullanılması gerektiği belirtilerek, Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ'e eklenen geçici madde uyarınca yurt dışındaki bankaların ve diğer finansal kuruluşların bankalarda bulunan hesaplarından yapacakları para transferlerinde 1 Ocak 2012 tarihine kadar IBAN kullanma zorunluluğunun aranmayacağı anımsatıldı.

Açıklamada, "Buna göre, yurt dışında kurulu bulunan bankalar ile finansal kuruluşların bankalarımız nezdindeki hesaplarından yaptıracakları para transferlerinde alıcıya ait IBAN'ın kullanılma zorunluluğu 1 Ocak 2012 tarihine kadar ertelenmiştir.

Söz konusu işlemler bankalararası işlemler olup vatandaşların gerçekleştirdiği işlemleri kapsamamaktadır" denildi.

1 Ocak 2010 tarihinden itibaren, vatandaşların bankalardan yapacakları para transferlerinde IBAN kullanılmasının zorunlu olacağına dikkat çekilen açıklamada, alıcının IBAN'ının öğrenilerek söz konusu transferlerde belirtilmesi gerektiği ifade edildi.

VATANDAŞLARA IBAN'I KENDİ BANKALARI DIŞINDA KİMSEYLE PAYLAŞMAYIN UYARISI

Açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Bununla birlikte, alıcının IBAN'ının bilinmediği durumlarda müşteri bankaya beyanda bulunmak suretiyle transfer işlemini gerçekleştirebilecek.

Örneğin, vatandaşlar tarafından yazılı olarak verilecek transfer talimatlarına ilişkin beyanın da yazılı olarak alınması gerekmektedir. Telefon veya internet bankacılığında müşteri tarafından telefon ve internet üzerinden verilen beyanlar geçerli kabul edilecek.

Diğer taraftan, vatandaşlar mevcut hesap numaraları yerine kullanılacak olan ve kendi bankasınca üretilmiş IBAN'ı, hesaplarının bulunduğu banka şubesinden veya bankaların internet sitelerinden temin edebilirler.

Güvenlik sebebiyle IBAN'ların yalnızca bankalardan temin edilmesi ve hesap sahiplerinin kişisel bilgilerini IBAN temin edeceğini belirten diğer kişiler ile paylaşmaması gerekmektedir."

http://www.haber7.com/haber/20091223/IBANda-mecburiyet-iki-yil-ertelendi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Yılbaşından itibaren zorunlu hale gelen Tek Kullanımlık Şifre (TKŞ) uygulamasına ilişkin bankaların fiyat tarifesi belli oldu. SMS (kısa mesaj) aracılığı ile tek kullanımlık şifre üretimi ücretsiz hale gelirken özel cihaz (Token) ile şifre almanın maliyeti değişiklik gösterecek.



SMS (kısa mesaj) aracılığı ile tek kullanımlık şifre üretimi ücretsiz hale gelirken özel cihaz (Token) ile şifre almanın maliyeti değişiklik gösterecek.

Finans sektörü özel cihaz için vatandaştan ücret almazken bazı bankaların şifrematik için yıllık tarifesi 50 liraya kadar çıkıyor. Şekerbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası şifre cihazından ücret almayacak.

Citibank 50 TL alırken, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Yapı Kredi ile İş Bankası'nın cihazını kullananın cebinden bir yılda 25 lira çıkacak.

Garanti Bankası, Anadolubank, Fortisbank, ING Bank müşterileri tek kullanımlık şifre için token cihazına 20 lira öderken, Vakıflar Bankası'nın tarifesi 19 lira olarak belirlendi.

Türkiye Bankalar Birliği'nin internet bankacılığında kullanılan iki bileşenli kimlik doğrulamaya ilişkin hizmetler ve ücretler tablosuna göre Akbank ve Finansbank'ın ise token cihazı ile TKŞ üretme hizmeti bulunmuyor.

1 Ocak 2010 tarihinden itibaren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) tebliği gereği EFT ve havale gibi işlemlerde tek kullanımlık şifre ile işlem yapılıyor. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 26 banka üzerinden derlediği verilere göre internet bankacılığı üzerinden Eylül 2009 itibarıyla üç aylık dönemde 132 milyar 257 milyon TL'lik EFT ve havale işlemi gerçekleştirildi. İnternet üzerinden yapılan işlemin toplam adedi ise yine aynı dönemde 34 milyon 292 bini buldu. İnternet üzerinden işlem yapan aktif bireysel ve kurumsal müşteri adedi ise 5 milyon 691 bin 356.

Tek kullanımlık şifre nedir?

TKŞ, her kullanımda veya belirli bir süre geçtikten sonra geçerliliğini yitiren ve bir sonraki kullanım için yeniden üretilmesi gereken sayı ve/veya harf dizisi. TKŞ cihazı müşterisi olunan bankalardan temin edilebiliyor. SMS içinse müşterinin bankadaki cep telefonu bilgilerinin güncel olması gerekiyor. TKŞ cihazı sadece temin edilen bankada kullanılabiliyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=937399&title=sanal-bankacilikta-smsle-sifre-ucretsiz
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.