Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

10 Kasım 2024, 22:18:54

Login with username, password and session length
Üyeler
Stats
  • Toplam İleti: 8,884
  • Toplam Konu: 4,418
  • Online today: 112
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 64
Total: 64

Rekabet Kurulu 12 bankaya ceza yağdırdı; TBB cezaya tepkili, tüketiciler memnun

Başlatan kilimanjaro, 11 Mart 2013, 13:31:25

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Rekabet Kurumu'nun 12 büyük banka hakkında başlattığı "kartel" soruşturmasında karar çıktı. Rekabet Kurulu, hakkında soruşturma yürüttüğü 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468,76 lira ceza verdi.

Kurul, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar" maddesinin ihlal edildiğini belirledi.

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinden yapılan duyuruya göre, Türkiye'de faaliyet gösteren 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında anlaşma veya uyumlu eylem içerisinde bulunmak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma, kredi kartı ihraç eden bankaların kredi kartı alışveriş ve gecikme faizi oranlarını da kapsayacak şekilde faiz oranlarını anlaşarak belirlediği iddiaları üzerine, Kurul'un, mevduat, kredi ve kredi kartı olmak üzere tüm faiz oranlarının birlikte belirlenip belirlenmediği yönünde başlattığı ön araştırma sonucunda açılmıştı.

CEZA YAĞDIRDI 

Rekabet Kurulu, hakkında soruşturma yürüttüğü 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468,76 lira ceza verdi.

Rekabet Kurulu;

Akbank'a 172 milyon 165 bin 155 lira,

Türkiye Garanti Bankası ve Garanti Ödeme Sistemleri ile Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık'a 213 milyon 384 bin 545,76,

Yapı Kredi Bankası 149 milyon 961 bin 870,

Türkiye İş Bankası'na 146 milyon 656 bin 400,

Finansbank'a 54 milyon 21 bin 410,

Halkbankası'na 89 milyon 691 bin 370,

Vakıflar Bankası TAO'ya 82 milyon 172 bin 910,

Ziraat Bankası'na 148 milyon 231 bin 490,

Denizbank'a 23 milyon 55 bin 396,

HSBC Bank'a 14 milyon 875 bin 404,

ING Bank'a 12 milyon 72 bin 792,

Türk Ekonomi Bankası'na 10 milyon 668 bin 726 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

http://ekonomi.milliyet.com.tr/rekabet-kurulu-12-bankaya-ceza-yagdirdi/ekonomi/ekonomidetay/08.03.2013/1677962/default.htm



Rekabet cezaları ''ölçülü''

Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya verdiği cezanın ölçülü olduğunu belirten uzmanlar, bankaları zora düşürecek bir durumun söz konusu olmadığını ifade ediyor.

İSTANBUL - Ümit Çevik/ Murat Birinci

Rekabet Kurulu'nun yürüttüğü soruşturma sonucu 12 bankaya toplam 1 milyar 116 milyon 957 bin 468,76 lira ceza vermesini AA muhabirine değerlendiren ING Portföy Genel Müdürü Tankut Taner Çelik, Rekabet Kurulu kararının İMKB Bankacılık Endeksinde ilk etapta bir düşüş getirebileceğini belirterek, buradaki olumlu noktanın cezaların en alt limitten verilmesi olduğunu söyledi.

Rhea Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi Cüneyt Paksoy, kararın birincil etki olarak negatif etkisinin olmadığını ve piyasanın beklentisi noktasında pozitif geldiğini söyledi.

İMKB Bankacılık Endeksinin haftaya olumlu başlayacağını da dile getiren Paksoy, en azından bankacılık sektörünün üzerindeki baskının kalktığına dikkati çekerek, belirsiz bir konunun açıklık kazandığına ve çok da negatif bir şekilde neticelenmediğine işaret etti.

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, cezalar konusunda gelen ilk rakamların gelirlerin yüzde 0,6'sı ile yüzde 1,5'i arasında olduğunu söyledi. Doğan, sektörün büyüklüğü ve daha önce ifade edilen rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, bankaların Cuma günü başlattıkları yükselişleri bu haftaya da taşıması ya da en azından olumsuzluğu sınırlamasının beklenebileceğini kaydetti.

http://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/141633--rekabet-cezalari-olculu



Verilen ceza bankaları kızdırdı

Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB), Rekabet Kurulu'nun, 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında rekabeti ihlal ettiğine ilişkin kararının, bankalarda üzüntü, şaşkınlık ve hayal kırıklığı ile karşılandığını bildirdi.

TBB'den yapılan yazılı açıklamada, Rekabet Kurulu'nun 12 bankaya ceza vermesinin Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından tepkiyle karşılandığı belirtildi.

''Verilen kararın gerçekleri yansıtmadığı ve adaletsiz olduğu'' iddia edilen açıklamada, ''Rekabet Kurulu'nun, 12 bankanın mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında rekabeti ihlal ettiğine ilişkin kararı, ülkemizin, rekabetin en yoğun yaşandığı ve en şeffaf sektöründe faaliyet gösteren bankalarımızda üzüntü, şaşkınlık ve hayal kırıklığı ile karşılanmıştır'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bankacılık sektörünün, özel düzenlemeleri olan ve çok sayıda kamu kurumu tarafından denetlenen her faaliyeti kayıtlı, düzenli ve kontrole tabi bir sektör olduğu, geniş kitlelerle muhatap olduğu ve ekonomide merkezi bir role sahip olduğu kaydedildi.

Sektörün, yapısı gereği yüksek rekabet altında çalıştığı vurgulanan açıklamada, ''Rekabet Kurulu'nun kararı sektörün bu farklı yapısını hiç göz önüne almamıştır. Oysa bankacılıkta rekabet ihlali gibi nazik ve karmaşık bir konuda son derece hassas davranılması, bankacılık sektörünün düzenleyicisi ve denetleyicisi olan uzman kurumlar ile yakın ve konuya açıklık getirici işbirliği yapılması, sektörün özellikleri ile bu sektörden hizmet alanların davranış biçimlerinin tam olarak değerlendirilmesi beklenirdi'' görüşü dile getirildi.

''DELİL NİTELİĞİ TARTIŞMALI YAZIŞMALAR...''
Soruşturma ve karar aşamasında, bankaların işleyişinin ve özelliklerinin daha iyi anlaşılması için yeterli analizin yapılmadığının, ilgili uzman kurumların görüş ve önerilerinin yeterince dikkate alınmadığının anlaşıldığı savunulan açıklamada, ''Kararın temelini teşkil ettiği ileri sürülen, aslında delil niteliği tartışmalı yazışmalar, iktisadi hiçbir neden ve sonuçla da ilişkilendirilmediğinden ikna gücünden yoksundur. Var olduğu iddia edilen anlaşmaları, iktisadi gerçekler doğrulamamaktadır'' denildi.

''KARAR, BANKALAR TARAFINDAN YARGIYA GÖTÜRÜLECEK''
Mevduat ve kredi fiyatlamasında her zaman çok yoğun bir rekabet yaşandığı halde, bu alanlarda rekabetin sınırlandığı yönündeki kararın, bankacılık sektörünün yapısını anlamaktan çok uzak olduğu ve sektörün itibarını yok yere zedelediği iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Rekabet Kurulu'nun kararı, gerçekleri yansıtmaktan uzak, tutarsız, hukuki dayanakları açısından adaletsizdir ve bu haliyle sektörde güvensizlik yaratmıştır. Bankacılığın itibarına zarar veren ve bankalar tarafından yargıya da götürülecek olan, henüz kesinleşmemiş bu idari kararın, yargı denetimi aşamasında, her yönüyle, geniş bir şekilde tekrar değerlendirileceğine inanılmaktadır.

Ayrıca sektör gerçeklerini yansıtmaktan uzak ve bu yüzden de temelden adaletsiz olan böylesi bir durumla bir daha karşılaşmamak amacıyla, ilgili mevzuatın, sektörün özelliklerini dikkate alır biçimde gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla, ilgili kurum ve kuruluşların da gözetiminde, mevzuatın yeniden düzenlenmesi için getirilecek öneriler üzerinde sektörün çalışmalara başlaması, TBB'nin gündemine alınmıştır.''

http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2013/03/09/rekabetin-cezasi-bankalari-kizdirdi



Tüketiciler Birliği Federasyonu: Bankalara, kişi başı 40 TL ceza verildi, cezalar az

İSTANBUL - Rekabet Kurulu'nun bankalara verdiği para cezasını değerlendiren Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; "bu karar, bankacılık sektörünün topyekûn, tüketici haklarını ihlâl ettiklerinin en somut kanıtıdır" dedi.

Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Rekabet Kurulu tarafından bankalar hakkında yürütülen soruşturma sonunda, aralarında kamu bankalarının da bulunduğu on iki bankanın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunun 4. maddesini ihlâl ettikleri tespit edilerek, toplam olarak bir milyar yüzonaltı milyon dokuzyüzelliyedi bin lira para cezası verilmiştir.

Yıllardır Sürdürülen Mücadelede Önemli Gelişme
Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) çatısı altında örgütlenen ve uzun yıllardır tüketici hareketi içinde çalışmalarını yürüten bizler; 2007 yılı başından bu yana bankaların tüketici haklarına ilişkin saygısız, tüketiciyi yok sayan ve tüketici haklarını ihlâl etmekten çekinmeyen uygulamalarını kamuoyuna ısrarla duyurduk. Hak arayışımızın en somut yöntemi olan yargı yolu sıklıkla kullanılarak, 2007 yılından bu yana, bankaların hukuka aykırı uygulamalarını tespit eden yüzbinlerce yargı kararı verildi.

Bankacılık sektörünün müşterisi olan tüketicilerin sayısının çokluğu, ülkemiz hukuk sisteminde yargı kararlarının "emsal" olmakla birlikte, bir başkasının hakkının yerine getirilmesi için bağlayıcı nitelikte olmaması, hukuk düzenlemelerindeki kimi boşluklar ve her şeyden önemlisi sektörün kendisini hukukun üzerinde gören yaklaşımı nedeniyle tüketici-banka ilişkisi her geçen gün daha da gerginleşmiştir. Bir "güven kurumu" olması gereken bankalara karşı, tüketicinin güveni kalmamış; tüketici banka şubelerinin, ATM lerinin önünden geçmeye korkar hale gelmiştir.

Kamu, Görevini Yapmıyor, Tüketici Mağdur Olmaya Devam Ediyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından 2012/Temmuz ayında dile getirilen bankacılık uygulamalarındaki sorunların çözümü için hazırlanan yeni tüketici yasası taslağı, yasama organının önüne getirilememiş, her geçen gün bankaların mağdur ettiği tüketici sayısı artmaya devam etmiştir.

Sektörün düzenleyici ve denetleyicisi olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) nın kuruluş yasasında kendisine verilen, "tüketici hak ve çıkarlarını koruma" dışında her türlü görevini yerine getirdiği gözlemlenmekte, bir tebliğ yayınlayarak tüketicinin cebinden haksız yere para alınmasının engellenebileceği konularda, sessizlik tercih edilmiştir. BDDK nın ısrarlı sessizliği, tüketicileri artık şaşırtmamaktadır.

Ceza Miktarı Az, Ama Yine de Teşekkürler Rekabet Kurulu...
Bu ortam içinde Rekabet Kurulu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda verilen mahkûmiyet kararı özel bir önem ve anlam taşımaktadır. Karar ile bankaların rekabeti engelleyici ve dolayısıyla tüketici haklarını ihlâl eden tutumlarının varlığı tespit edilmiştir. Karar tüketicileri sevindirmiş ve yıllardır yürütülen mücadelenin boşa olmadığını ortaya koymuştur.

Ancak verilen bir milyar yüzonaltı milyon dokuzyüzelliyedi bin lira para cezası, bankacılık hizmetlerini kullanan otuz milyon yurttaşımız için kişi başına kırk lira anlamına gelmekte, rekabetin engellenmesi ile elde edilen haksız kazancın büyüklüğü yanında hiçbir anlam ifade etmemektedir. Sadece kredi kart aidatı adı altında her yıl alınan iki milyar beşyüz milyon lira dikkate alındığında dahi verilen cezanın yeterli olmadığı görülmektedir.

Bankasını Seçemeyen Tüketicilerin Ülkesi
Rekabet Kurulu kararına konu olan "bankaların rekabeti engelleyici tutumları" yanında daha önemli olan sorun, ülkemiz tüketicisinin çalışmak istediği bankayı serbestçe seçme olanağının da bulunmamasıdır. Büyük çoğunluğunu ücretli kesimin oluşturduğu tüketiciler, ücretlerini banka üzerinden almakta, kendilerinin değil işverenlerinin seçtikleri bankanın müşterisi olmaktadırlar. Böylelikle ücretlerini almanın yanında kredi kartı, tüketici kredisi ve diğer bankacılık hizmetleri için zorunlu olarak ücretin yattığı bankayla çalışan tüketicinin serbestçe karar verme iradesi açıkça ihlâl edilmektedir.

Yok Aslında Birbirimizden Farkımız
Öte yandan bankaların uyguladıkları faiz oranları, aldıkları masraf ve komisyon miktarları neredeyse birbirinin aynıdır. Örneğin, halen dahi bugün itibariyle kredi kartına uygulanan faiz oranı, kredi kart hizmeti veren yirmi bankada da aynı miktarda uygulanmaktadır. Tüketici hangi bankanın kapısını çalarsa çalsın aynı oranlarla, miktarlarla karşılaşmaktadır.

Bankaları Boykot Edebilir miyiz?
Temel ve yaşamsal gıda ürünlerine zam yapıldığında, tüketiciden bu malları almayarak boykot etmesi istenmesinin uygulanabilir olmaması gibi yolu bir şekilde bankadan geçen, geçmek zorunda kalan tüketici için, banka hizmetlerini satın almamak da, yaşamın gerçekleri ile bağdaşmamaktadır.

Aynı şekilde tüketici haklarını ihlâl eden bankalar için kara listeler oluşturmaya ilişkin önerileri de, yaşama geçirilmesi olanaklı görünmemektedir.

Çözüm
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yaptığı bankalarla ilgili açıklaması, tarafımızdan kuvvetli bir şekilde desteklenmiş, bankaları hizaya getirecek her türlü düzenleme için siyasi iktidarın yanında olduğumuz belirtilmiştir. Rekabet Kurulu kararı ile siyasi iktidarın eli daha da güçlenmiştir.

Yapılacak iş bellidir.
Siyasi iktidar tarafından yeni tüketici yasası taslağı TBMM. ne getirilmeli ve bankaların otuz iki ayrı kalemde aldıkları "deli dumrul haracı"nı engelleyecek hükümler en kısa zamanda yasalaştırılarak, tüketicinin cebine haksızca uzatılan bu eller kesilmelidir.

Tüketiciler Birliği Federasyonu (TBF) konuyla ilgili tüm gelişmeleri yakından izlemekte ve her türlü katkıyı sağlamak için çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.

http://www.dunya.com/mobi/news_detail.php?id=184428
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.