Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

04 Mayıs 2024, 03:44:05

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 172
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 133
Total: 133

Rusya da vizeyi kaldırdı-Türkiye'ye vize uygulamayan ülkeler

Başlatan kilimanjaro, 20 Ekim 2009, 16:20:42

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Suriye'den sonra Katar da vizeyi kaldırdı 

Türkiye ile Katar arasında karşılıklı olarak vize kaldırıldı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Türkiye ile Katar arasında diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamilleri için vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasına dair mutabakat muhtırasına yer verildi. İki ülke arasında vizenin kaldırılmasına 29 Eylül 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu'nda karar verildi. 
 
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamayan ülkeler şunlar: Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Bahama, Barbados, Batı Samoa, Belize, Brezilya, Bolivya, Bosna-Hersek, Dominika, Ekvator, El Salvador, Endonezya, Fas, Fiji, Filipinler, Gambia, Grenada, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hırvatistan, Hong Kong Özel İdare Bölgesi, İran, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya, KKTC, Kosta Rika, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Monako, Santa Lucia, San Marino, Seyşeller, Singapur, Solomon Adaları, Şili, Swaziland, Suriye, Tayland, Trinidad-Tobaga, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Vatikan.

Eylül ayı içerisinde Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılması kararı alınmıştı. Geçtiğimiz günlerde iki ülke arasında vizenin kaldırılması dolasıyla Öncüpınar sınır kapısında tören düzenlenmişti.

(CİHAN)

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=905158&keyfield=6B617461722076697A65
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Türkiye ile Arnavutluk arasında vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasına dair anlaşma imzalandı.

Türkiye ile Arnavutluk arasında bugün nota teatisi yoluyla imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Vizenin Karşılıklı olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma" ile umuma mahsus pasaport hamili Arnavutluk vatandaşlarına vize muafiyeti tanındı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu çerçevede, umuma mahsus pasaport hamili Türk ve Arnavutluk vatandaşlarının 180 gün içinde 90 günü aşmayan seyahatleri için karşılıklı olarak vizeden muaf kılındıkları, anılan anlaşmanın onay işlemlerinin tamamlanmasını müteakiben yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Arnavutluk, 1992 yılından beri umuma mahsus ve resmi pasaport hamili Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uyguluyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=918354&title=arnavutluk-ile-karsilikli-olarak-vize-kaldirildi
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

1.VİZE NEDİR ?

Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.

2.VİZE NEREDEN ALINIR ?

Vizeler, seyahat edilecek ülkenin
1. Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümünden;
2. Başkonsolosluğundan veya
3. Konsolosluğundan alınır.
4. Bazı ülkeler, Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da vize verebilmektedirler.

3.VİZE ALIRKEN, HANGİ BELGELER İSTENİR?

Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi)  ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi alınması gerekmektedir.

4.VİZE BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELERDİR?

•Bir vize başvurusunda genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır.
•Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardır. (Pasaport başvurusuna ilişkin ayrıntılı bilgi için: www.egm.gov.tr adresindeki internet sitesine bakınız.)
•Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az bir yıl olmasına özen göstermelisiniz. Bu hususu vize talep edeceğiniz ülkenin temsilciliğinden teyit ettirmenizde yarar vardır.
•Mülakat sırasında, yetkilinin sorularına doğru yanıtlar vermeniz önemlidir.
•Başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız. Tahrif edilmiş veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak yasalara göre suçtur.
•Vize bir egemenlik hakkıdır. Bu nedenle başvurunuzun reddedilebileceğini önceden kabul ediniz.
•Mülakat sırasında, yetkilinin, hakkınızda olumlu izlenim edinmesi, başvurunuzun kabul edilme şansını arttırır.
•Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belgelemeniz beklenir.
•Mülakatın amacı; seyahat edeceğiniz ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancılar için belirlediği koşulları taşıyıp taşımadığınızı anlamaktır.
•İşsiz iseniz, veya kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceğinizden, vize alma şansınız oldukça düşüktür. Bu durumda iseniz, vize başvurusunda bulunmamanız uygun olacaktır. Reddedileceğini bildiğiniz bir talepte bulunmaktan kaçınmanız zaman ve para tasarruf etmenizi de sağlayabilir.
•Bazı ülkeler vize harcının yanında, yüksek sayılabilecek meblağlarda başvuru veya işlem harcı almaktadırlar. Bu koşullar ülkeden ülkeye değişmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi almanızda yarar vardır.

5.BİR ÜLKENİN HANGİ TEMSİLCİLİĞİNDEN VİZE ALABİLİRİM?

Uluslararası kural; vize başvurunuzu daimi ikametinizin olduğu yerden yapmanızdır. .

Bir ülkenin Türkiye'de birden çok Başkonsolosluk ve Konsolosluğu var ise, vize başvurunuzu ikametinizin bulunduğu yere yakın olan temsilciliğe yapmanız gerekir. Bu hususu da ilgili temsilcilikten önceden öğrenmenizde yarar vardır.

6.KİMLERE VİZE VERİLMEZ?

Bir ülkeye hangi yabancının girebileceğine karar vermek, uluslararası hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir. Bu husus, tartışılmaz temel bir kuraldır. Devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya, ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.

7. BİR ÜLKENİN VİZE BAŞVURUMU REDDETMEYE HAKKI VAR MIDIR?

Uluslararası hukukta Devletlerin ulusal egemenlik yetkileri esastır. Bu egemenliklerini sınırları içerisinde çıkardıkları yasalar ile diledikleri gibi kullanırlar. Ulusal egemenlik yetkileri arasında ülkelerine hangi yabancıların hangi koşullarla girebileceklerini belirlemek de vardır. Vize bu amaca hizmet etmektedir. Devletin bu yetkisi uluslararası hukuk bakımından tartışılmazdır. Devletler egemenlik yetkilerini kendi iradeleriyle sınırlayabilirler.

8.BAŞVURUM REDDEDİLİRSE, NASIL İTİRAZ EDEBİLİRİM?

Vize Başvurusunun reddine itiraz öncelikle vizeyi reddeden temsilciliğe yazılı olarak müracaatla yapılmaktadır. Herhangi olumlu bir yanıt alınamaması halinde, itiraz için yargı yoluna başvurmak mümkündür. Ancak vize reddinde yargı yolunun açık olduğu ülkeler sayıca fazla değildir. Ayrıca, genelde uzun zaman alan mahkeme süreci sonunda mahkemenin devlet aleyhine sonuçlanma olasılığı zayıftır. Diğer önemli bir husus, bir devletin yasaları yargı yolunu vize müracaatçısının itirazı için açık tutuyorsa, bu davaya o devletin mahkemeleri bakacaktır. Dolayısıyla, o ülkenin bir avukatını tutmanız gerekmektedir.

9.VİZE BAŞVURUM REDDEDİLİRSE, TEKRAR BAŞVURABİLİR MİYİM?

Genelde ilgili ülkeler başvuru sayısına sınırlama koymamaktadırlar. Ancak, ilk başvuru koşullarınızda (ekonomik durumunuzun iyileşmesi, seyahat nedeninizin farklı olması gibi) bir değişiklik yok ise, ikinci başvuru para ve zaman kaybına yol açabilecektir. Zira Batılı ülkeler başta olmak üzere, bazı ülkeler vize harcı ve vize işlem harcı adı altında tahsil ettikleri meblağları vize talebi reddedilse dahi iade etmemektedirler.

10.PASAPORTUMA VİZE BAŞVURUSUNDA BULUNDUĞUM TEMSİLCİLİK KAŞE VURDU. BUNUN ANLAMI NEDİR?

Temsilciliklerin kaşe vurmaları giderek yaygınlaşan bir uygulamadır. Bu tür kaşelerde çoğunlukla, temsilciliğin bulunduğu kentin adı veya kısaltması ile bir tarih (başvurunun işlem gördüğü tarihtir) bulunur. Pasaportunuzdaki böyle bir kayıt tekrar başvuruda bulunmanıza engel değildir. Bu kayıt diğer temsilciliklere yapacağınız başvurularınızın reddedileceği anlamına gelmez. Ancak, sözkonusu kaşe bir Schengen ülkesi tarafından pasaportunuza vurulmuşsa, diğer bir Schengen ülkesinin vize başvurunuzu daha titiz bir şekilde incelemesi olasıdır.

11.PASAPORTUMDAKİ KAŞE İNSAN HAKLARININ ÇİĞNENMESİ DEMEK DEĞİL MİDİR?

Seyahat özgürlüğü temel insan haklarındandır. Ancak, devletlerin ülkelerine hangi yabancıların gireceklerine karar verme yetkileri tam ve tartışılmaz bir uluslararası hukuk ilkesidir. Unutulmaması gereken husus, vize uygulamasının tanımı itibariyle seyahat özgürlüğüne yönelik başlıbaşına bir sınırlama olmasıdır.. Sizin, bir ülkeye girememeniz, seyahat özgürlüğünüzün sınırlanması gibi görünse de, devletlerin de sizin ülkelerine girip giremeyeceğinize karar verme hakkı vardır. Sözkonusu kaşe ise, esasen, temsilciliğin yapılan işlemi izlemesine yardımcı olmaktadır. Bir pasaport, hamilinin bir ülkeye seyahat edebileceğine ilişkin hamilinin lehine kayıtlar içerebileceği gibi, aleyhine kayıtlar da içerebilir.

12. VİZE İHLALİ NEDİR?

Vize ihlali, aldığınız vizenin üzerinde belirtilen süreden daha fazla vizeyi veren ülkede kalmanız veya vizeyi veriliş amacı dışında kullanmanızdır. Örneğin; bir öğrenci vizesi ile çalışmak veya, turist vizesi ile öğrenim görmek vize ihlalidir.

13.VİZE İHLALİ YAPARSAM, SONUÇLARI NE OLUR?

Ziyaret ettiğiniz ülkeden sınır dışı edilirsiniz. Hakkınızda ülkeye sürekli veya geçici giriş yasağı konulabilir ve/veya para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

14. SCHENGEN VİZESİ NEDİR?

Avrupa Birliğinde 1995'te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki ("iç sınır'" denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Bu işbirliği vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır. Schengen'e üye ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca, AB'ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere İtalya'ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür.  Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır. AB Komisyonu Schengen uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.

MUHTELİF SORULAR

Soru: Türk vatandaşlarına transit geçişlerde özellikle Balkan ülkelerinde vize muafiyeti olduğunu duydum. Konu hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap: Bu konuda etraflıca bilgi sahibi olmak ve vatandaşlarımıza ikili düzenlemeler çerçevesinde sağlanan vize kolaylık ve muafiyetlerini görmek istiyorsanız, ilk olarak Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinin Konsolosluk/Vize Uygulamaları/Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları başlığına bakmanızı öneririz.

Konuya ilişkin detayları Dışişleri Bakanlığı'ndan veya başvuruda bulunduğunuz ülke temsilciliğinden de öğrenebilirsiniz.

Buna ek olarak, AB üyesi ülke vizeleri/oturma izinleri veya Schengen vizesi hamili vatandaşlarımıza da çeşitli kolaylıklar sağlanmaktadır. Bu çerçevede;

-AB ülkeleri/Schengen vizesi hamili veya AB/Schengen ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn'da ikamet izni bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir.

-AB ülkeleri veya İsviçre'de geçerli oturum sahibi umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Sırbistan ve Karadağ üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş yapabilmektedir.

-AB veya bir Schengen ülkesi tarafından düzenlenmiş geçerli vize veya ikamet tezkeresi veya İsviçre veya Lihtenştayn ikamet tezkeresi hamili umuma mahsus pasaport hamilleri Romanya üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir.

-Geçerlilik süresi üç aydan uzun herhangi bir AB/EFTA ülkesinde daimi oturma iznine sahip vatandaşlarımız Slovenya'ya 90 güne kadar vizesiz girebilmektedir. Ayrıca geçerlilik süresi onbeş günden uzun herhangi bir AB/EFTA ülkesinde oturma izni veya C tipi Schengen vizesi sahibi vatandaşlarımız ise Slovenya'ya 15 güne kadar vizesiz girebilmektedir.

Soru: İki Türkün Avrupa'da açtıkları bir davayı kazandıklarını ve bundan böyle Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz gidebileceklerini duydum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Cevap: Avrupa Birliği Adalet Divanı, İngiliz makamlarınca iş kurma amacıyla yerleşme izni başvuruları reddedilen Veli Tüm ve Mehmet Darı isimli vatandaşlarımız hakkında 20 Eylül 2007 tarihinde karara varmıştır. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi edinebilmek için Dışişleri Bakanlığı'nın 29 Eylül 2007 tarih ve 18 sayılı (http://www.mfa.gov.tr/bn_18---29-eylul-2007_-avrupa-birligi-adalet-divani_nin-_abad_-veli-tum-ve-mehmet-dari-adli-vatandaslarimiza-iliskin-20-eylul-2007-tarihli-karari-hakkinda-bilgi-notu.tr.mfa) ve  ayrıca 26 Ekim 2007 tarih ve 20 sayılı  (http://www.mfa.gov.tr/bn_20---26-ekim-2007_-avrupa-birligi-adalet-divani_nin-20-eylul-2007-tarihli-_tum-ve-dari-karari_-hakkinda-basin-icin-bilgi-notu-.tr.mfa) basın bilgi notlarını okumanızı öneririz. Sözkonusu kararda vizenin bir engel olduğu belirtilmekte ancak, vizenin kaldırılması gerektiğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Soru: Avustralya ile imzalanan Çalışma ve Tatil Vizesi hakkında bilgi almak istiyorum. Bu vize için hangi kuruma ve hangi belgelerle başvurmam gerekmektedir? Ayrıca, Avustralya ile uygulanmaya başlayan "work and holiday visa" adlı vize başvurusu için gerekli olan "government support letter" adlı devlet onay mektubunu hangi makamdan nasıl alabilirim?

Cevap: YÖK ile varılan mutabakat uyarınca, "Çalışma ve Tatil" vizesine başvuracak adayların tespitini anılan kurum yapacaktır. Bilahare aday listeleri Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne iletilecektir.

Dolayısıyla, bu konunun YÖK'ten takip edilmesi gerekmektedir.

Soru: X ülkesine gitmeyi düşünüyorum. Türkiye'deki temsilciliği nerededir ve bu ülkeye gitmek için vize almam gerekiyor mu? Vize gerekiyorsa, başvuru koşulları hakkında nasıl bilgi edinebilirim?

Cevap: Gideceğiniz ülkenin irtibat bilgilerini Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden  http://www.mfa.gov.tr/sub.tr.mfa?92435023-667b-4a3b-ade8-b61efab1194a adresinden öğrenebilirsiniz. Öte yandan, pasaportunuzun türüne gore vize almanız gerekip gerekmediğini de http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa adresinden öğrenebilirsiniz.

Vize almanızın gerekiyorsa, gideceğiniz ülkenin temsilciliği ile görüşerek başvuru koşulları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

http://www.mfa.gov.tr/sikca-sorulan-sorular.tr.mfa

Avukat

#3
Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları  

Önemli uyarı!

Aşağıdaki vize rejimi bilgilerinin güncel tutulmaları için  gerekli çaba gösterilmekle beraber, lütfen, bu bilgileri seyahat edeceğiniz ülkenin temsilciliğine de teyid ettiriniz!

Vize konusunda önemle dikkate alınması gereken hususlar:

•Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapınız!
•Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir !
•Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösteriniz! Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğreniniz. (Bazı devletlerin ülkeye girişte umuma mahsus ve resmi pasaportlarda aradığı asgari geçerlilik sürelerini görmek için http://www.mfa.gov.tr/umuma-mahsus.tr.mfa tıklayınız.)
•Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür!
•Vize başvurunuz reddedilebilir. Red nedenini açıklama zorunluluğu bulunmamakla beraber, bazı ülkeler yazılı ve/veya sözlü açıklama yapmaktadır!

VATANDAŞLARIMIZIN  SEYAHAT  EDECEKLERİ ÜLKE  BAKIMINDAN  VİZE  YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Afganistan: Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Almanya Federal Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Amerika Birleşik Devletleri: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Andorra:  T.C. vatandaşları gidecekleri güzergaha göre Fransa veya İspanya'nın vize rejimine tabidirler.
Angola: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Antigua-Barbuda:  Diplomatik, hizmet , hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, geçerli pasaport, dönüş bileti, ikamet adreslerini ve ülkede kalacakları süre için yeterli mali kaynak göstermek kaydıyla, altı aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Arjantin:  Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Arnavutluk:  Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Avustralya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. 
Avusturya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Azerbaycan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Bahamalar: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma  Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Bahreyn: Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler.
Bangladeş: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Barbados: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma  Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Belçika: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Belize: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Benin: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Beyaz Rusya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Birleşik Arap Emirlikleri: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Bolivya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Bosna-Hersek: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Botsvana: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Brezilya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Brunei: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Bulgaristan: Sadece diplomatik pasaport ile hizmet pasaportu hamilleri anılan ülkeye yapacakları bir aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabidir.
Burkina Faso: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Burundi: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Butan: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Cape Verde: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Cezayir: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Cibuti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Çad: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Çek Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Çin Halk Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Resmi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları bir aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Danimarka: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Doğu Timor: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport Hamilleri vizeye tabidir. Bu ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımıza, Doğu Timor sınır kapılarında 1 ay ikamet süreli vize verilmektedir.
Dominika: Diplomatik, hizmet , hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Dominik Cumhuriyeti: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizelerini sınır kapılarında bandrol tatbikiyle (10 ABD Doları) alabilmektedir.
Ekvator: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri üç aya kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır.
Ekvator Ginesi: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
El Salvador: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Endonezya: Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamilleri 14 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabidir. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizelerini sınır kapılarında alabilirler.
Eritre: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Ermenistan: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Estonya: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabidir.
Etyopya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Fas: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Fiji: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri üç ayı aşmayan turistik seyahatlerinde vizeden muaftır. Diğer amaçlı (eğitim, çalışma, araştırma v.s.) seyahatler için vize başvurusunun posta yoluyla Fiji'nin Brüksel Büyükelçiliğine yapılması mümkündür.
Fildişi Sahili: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Filipinler: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Finlandiya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Fransa: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Gabon: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Gambiya: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Gana: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Gine: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Gine-Bissau: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Grenada: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise, vizeden muaftır.
Guatemala:  Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Guyana: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Güney Afrika Cumhuriyeti: Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 30 güne kadar ikamet süreli müteadditli giriş vizelerini sınır kapılarında alabilirler.
Gürcistan: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.
Haiti: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Hırvatistan: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri altı ay içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hindistan: Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Hususi, Hizmet  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hollanda: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hollanda Antilleri (Curacao,St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius ve Saba): Diplomatik ve Hususi  Pasaport hamilleri vizeye tabi değildir. Diğer pasaport hamillerinin ise vize başvurularını, resmi ikametleri başka bir ülkede bulunmadığı takdirde, Türkiye'deki Hollanda Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarına yapmaları gerekmektedir.
Honduras: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Hong Kong: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Irak: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
İngiltere: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
İran: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
İrlanda: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
İspanya: Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport hamilleri altı ay içinde doksan günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise, vizeye tabidir.
İsrail: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsveç: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsviçre: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İtalya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır (Vatikan için de geçerlidir).
İzlanda: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Jamaika: Diplomatik, hizmet , hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeden muaftır (turistik amaçlı seyahatler için).
Japonya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Kamboçya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Kamerun: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Kanada: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. 
Karadağ: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri altı ay içinde doksan (90) günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Katar: Katar'a akredite diplomatik, konsüler veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri, görevleri müddetince, vizeden muaftır. Katar'a görevle atanmayan, Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, Katar'a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Turizm veya işgörüşmesi amacıyla Katar'ı ziyaret edecek vatandaşlarımıza belirli koşulları (beraberinde 5000 Katar Riyali nakit para veya muadili geçerli bir kredi kartı bulunması, gidiş-dönüş uçak biletlerinin ibraz edilmesi, Katar'da 5 yıldızlı otellerden birinde rezervasyon yaptırılması, işadamlarının seyahatlerini Katar'da bulunan bir şirket aracılığıyla düzenlemeleri) karşılamaları kaydıyla Doha Uluslararası Havaalanı'nda vize verilmektedir.
Kazakistan: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Kenya: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, vizelerini 50 ABD Doları karşılığında Kenya sınır kapılarında alabilirler. Resmi (diplomatik, hizmet ve hususi) pasaport hamilleri ise anılan ülkeye yapcakları toplam kalış(ikamet) süresi 180 gün içerisinde ilk giriş tarihinden itibaren 90 günü aşmayan seyahatlerinde ve transit geçişlerde vizeden muhaftır.
Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY): Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Kırgızistan: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Kiribati: Sadece diplomatik pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Hususi ve hizmet pasaportu ile Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise, vizeye tabidir.
KKTC: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Kolombiya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Komor Federe İslam Cumhuriyeti: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Kongo: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Zaire): Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Kore Cumhuriyeti (Güney Kore): Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Kore Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore): Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Kosova:  Diplomatik, Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları, Kosova'ya yapcakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Kosova'da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Kosta Rika: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Kuveyt: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Küba: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Laos: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Lesotho: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Letonya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise altı ay içinde doksan ( 90 ) günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Liberya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Libya: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde her (180) gün zarfında toplam doksan (90) günlük kalışları için vizeden muaftır.
Lihtenştayn: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Litvanya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Lübnan: Diplomatik, Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları, Lübnan'a yapcakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Lübnan'da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Lübnan'a akredite diplomatik, konsüler veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri, görevleri müddetince, vizeden muaftır.
Ticari mahiyette otobüs, kamyon ve benzeri ağır vasıtaların sürücüleri ve yardımcıları, uluslararası sefer yapan tren ve lokomotif mürettebatı, uluslararası yolcu ve mal nakliyesi yapan sivil uçak ile gemi mürettebatı, Lübnan'a yapacakları seyahatleri veya transit geçişlerinde, Lübnan'da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır. 
Lüksemburg: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Macaristan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise, vizeden muaftır.
Madagaskar (Malagazi): Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Makau Özel İdare Bölgesi: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus pasaport hamilleri 15 güne kadar yapacakları seyahatlerde vizeden muaftır. Daha uzun süreli seyahatler için Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliğine vize başvurusunda bulunulması gerekmektedir
Makedonya:  Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Malavi: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Maldivler: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Malezya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.
Mali: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Malta: Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu hamilleri vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Mauritius: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.
Meksika: Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise, vizeye tabidir.
Mısır: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Moğolistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Moldova: Diplomatik ve Hizmet Pasaportu hamilleri vizeden muaftır. Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Monako: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet, ve Hususi  Pasaport hamilleri altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Monako'ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın vize başvurularını, resmi ikametleri başka bir ülkede bulunmadığı takdirde, Türkiye'deki Fransa Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarına yapmaları gerekmektedir.
Moritanya: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları üç aya kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Mozambik: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Myanmar (Burma veya Birmanya): Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma  Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Namibya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Nauru: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Nepal: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma  Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Nijer: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Nijerya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Nikaragua: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Norveç: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Oman: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler.
Orta Afrika Cumhuriyeti:  Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Özbekistan: Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport Hamilleri vizeye tabidir.
Pakistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Palau Cumhuriyeti:  Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Panama: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Papua Yeni Gine: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. 
Paraguay: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Peru: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Polonya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Portekiz: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri Portekiz'e yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Portekiz'de toplam ikamet süresi, Schengen alanına ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içinde 90 günü aşmamak kaydıyla,  vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabidir.
Romanya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, vizeden muaftır.
Ruanda: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Rusya Federasyonu:Türkiye'de toplam ikamet süresi 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla, her giriş için 30 günü geçmeyen turistik ve iş görüşmesi amacıyla seyahatleri vizeden muaftır.
St. Cristopher Nevis: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
St. Lucia: Diplomatik, hizmet , hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeden muaftır.
St. Vincent-Grenadines: Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeden muaftır.
San Marino: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Senegal: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Seyşeller: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaportlar vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizelerini sınırda alabilmektedir.
Sırbistan: Diplomatik, Hususi, Hizmet, Umuma Mahsus ve Geçici Pasaport ile Seyahat Belgesi hamili hamilleri, Sırbistan'a yapcakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Sırbistan'da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Sierra Leone: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Singapur: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Slovakya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Slovenya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Solomon Adaları: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Somali: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Sri Lanka: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.
Sudan:Diplomatik Pasaport hamilleri, Sudan'a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Sudan'da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabidir.  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizelerini Hartum Uluslararası Havaalanı'nda bandrol tatbikiyle (105 ABD Doları) alabilirler.
Surinam: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Suriye: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde doksan (90) gün ikametli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Suudi Arabistan: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Svaziland: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Şili: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Tacikistan: Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Tacikistan'a akredite diplomatik, konsolosluk veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri, görevleri müddetince, vizeden muaftır. Tacikistan'a görevle atanmayan, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri, Tacikistan'a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 60 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Tanzanya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Tayland: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Tayvan: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Togo: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Tonga: Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Trinidad-Tobago: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Tunus: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Tuvalu: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Türkmenistan: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hizmet ve Hususi pasaport hamili vatandaşlarımız vizeden muaf olmakla birlikte, davet edilmek ve pasaport bilgileri ilgili Türkmen makamlarına bildirilmek kaydıyla ülkeye kabul edilmektedir. Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız vizeden muaftır.
Uganda: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Ukrayna: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Uruguay: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Ürdün: Diplomatik, Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri, Ürdün'e yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Ürdün'de toplam ikamet süresi, ilk geçiş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Vanuatu: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Venezuela: Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, 90 güne kadarki turistik amaçlı seyahatlerde vizeden muaftır.
Vietnam: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Yemen: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi  Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Yeni Zelanda: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Yunanistan:  Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Zambiya: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaportlar vizeye tabidir.
Zimbabve: Diplomatik, Hizmet, Hususi  ve  Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.

Açıklamalar:

•Yukarıda yer alan bilgiler sadece turistik amaçlı tek giriş vizeleri için geçerlidir. Öğrenim, çalışma, çok girişli vize, uzun süreli ikamet vb nedenlerle yapılacak seyahatlere ilişkin vize uygulamaları hakkında gidilecek ülkenin temsilciliğinden bilgi alınması, resmi göreve atananların ise Bakanlığımız ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.
•Ülkelerin temsilciliklerinden yukarıdaki bilgilerden farklı bilgi alırsanız, lütfen kvdb@mfa.gov.tr ye mesaj göndererek bilgi veriniz.  

http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa

kilimanjaro

Türkiye ile Rusya arasında vizelerin uygulamasının kalkması için son adımlar atılıyor.

MOSKOVA - Türkiye ile Rusya arasında vizesiz dolaşımı öngören anlaşmayı iki ülke yetkilileri parafe etti.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in gelecek hafta Ankara'ya yapacağı ziyarette imzalanması halinde, anlaşma yürürlüğe girecek.

Anlaşma Türk ve Rus vatandaşlarının bir aya kadar olan turistik ziyaretlerinin vize zorunluluğu dışında tutulmasını öngörüyor. Rusya'da çalışan ve eğitim görenlerin ise uygulama dışında kalması bekleniyor.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, vizenin kaldırılmasına yönelik anlaşmanın iki ülkenin konsolosluk daireleri arasında parafe edildiğini ve karşılıklı iç onay sürecinin başladığını söyledi.

Akıncı, her iki ülke yetkili makamlarının anlaşmaya varılan metin üzerinde kendi değerlendirmelerini netleştirdikten sonra anlaşmanın imzalanabileceğini kaydetti.

Büyükelçi Akıncı, Türkiye ziyareti sırasında Medvedev ile cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iç onay sürecinin sona ermesini beklemeden anlaşmayı imzalayabileceklerini belirtti Son dönemde Türkiye başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere, birçok ülke ile vize uygulamasını kaldırdı.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25091902/#storyContinued
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Dün imzalanan anlaşmayla Rusya ve Türkiye arasında vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılmasının önü açıldı. Vizesiz dönem, iki ülke arasında halen üzerinde çalışılan Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasının ardından hayata geçecek.

Böylelikle 30 günü aşmayan ziyaretlerde vize istenmeyecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Vizelerin kaldırılması hem Türkler hem Ruslar için memnuniyet vericidir." ifadesini kullandı. Rus lider Medvedev de, "Bu, tarihi sıçrama anlaşmasıdır. Dönüm noktası olabilecek bir imkândır." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin son zamanlarda yürüttüğü diplomatik atak ve komşularla sıfır problem politikasının ardından son 8 ayda 7 ülke, Türk vatandaşlarına uyguladığı vize uygulamasını kaldırdı. Suriye, Pakistan, Arnavutluk, Libya, Ürdün, Lübnan ve son olarak Rusya'nın da eklenmesiyle Türkiye'ye vize uygulamayan ülke ve bölgelerin sayısı 58'e yükselecek. Turizmcilere göre, vizelerin kaldırılması ile 2 milyon 600 bin olan Rus turist sayısı 3 milyona çıkacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=983502&title=vizeler-kaldirildi-nukleer-santral-anlasmasi-tamam-rusya-ile-tarihî-acilim
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Şengen vizesi sırları! - Abdülhamit Bilici - Zaman Gazetesi

Baştan söylemek gerek. Bu yazı, Ankara'daki bazı Avrupa elçilerinin rahatını kaçırabilir. Çünkü göz göre göre yüz binlerce insanın çektiği vize çilesinde onların büyük payı var.

Bugünlerde değişik ülkelerin vizeleriyle sayfaları dolduğu için dördüncü kez pasaportumu yenilemem gerekti. Böylece yeni çipli pasaporta da kavuşmuş olacaktım. Sağ olsunlar, İstanbul Emniyeti yeni pasaportu 1 buçuk gün gibi kısa sürede teslim etti.

Biraz maddi külfeti olsa da pasaport yenilemek kolay. Asıl mesele, pasaport sayfalarını kısa sürede dolduran vizelerde. Eski pasaportları şöyle bir karıştırınca, en fazla Avrupa ülkelerine seyahat için gereken Şengen vizelerinin sayfaları doldurduğunu gördüm.

İş gereği Avrupa'ya çok gidiyoruz. Ama aynı dönemde ABD'ye de birçok kez gitmeme rağmen Amerika vizesinin pasaportlarda işgal ettiği yer sadece tek sayfa. Çünkü 10 yıllığına verilmiş bir vize. Halbuki Fransa, Almanya, Belçika gibi Şengen sistemi içindeki ülkelerden aldığım vizelerin süresi bir ay ile en fazla 1 yıl arasında değişiyor.

Bunun anlamı şu: Yaptığımız iş ve adresimiz belli olmasına rağmen ve her başvuruda Şengen kriterlerine göre vize alıp, şimdiye kadar hiçbir sorun çıkarmadan ülkemize dönmemize rağmen vizelerin süresi bir yılı aşmıyor. Böyle olunca, her defasında aynı bürokrasiyi aşmak ve aynı vize aidatını ödemek gerekiyor. Lütfen, bunu kişisel bir sorun olarak görmeyin. AB ülkelerine işi gereği gitmek durumunda olan yüz binlerce insanın yaşadığı bir dert bu.

Çok sayıda Türk kökenli vatandaşın seyahat ettiği Avrupa ülkelerinden birinin Ankara'daki büyükelçisiyle karşılaşınca, bu konuyu açtım. Hak verdi ve yanlışlığı kabul etti. Sonra Şengen vize başvurusunu nereden yaptığımı sordu. İstanbul'da yaşadığım için doğal olarak 'İstanbul'daki konsolosluğunuza' dedim. Sonra 5 yıllık vize de olduğunu söyledi ve bir sonraki başvurudan kendisini haberdar etmemi istedi. İlk vize başvurumda, bu sözlerini hatırlatacağım. Ama bu konuşmadan ortaya çıkan daha önemli gerçek, isterlerse Avrupa ülkelerinin 5 yıllık Şengen vizesi de verebildiğiydi. Bunu öğrenmek için bir büyükelçi ile konuşmak mı gerekmeliydi? Bunca yıldır neden bir konsolosluk dahi bu imkânı sunmamıştı?

Dikkat edin, burada bizden yarım asır sonra AB ile ilişki kuran Balkan ülkelerine vize muafiyeti tanınırken, Türkiye'nin vize kuyruğunda bekletilmesinden söz etmiyoruz. Ya da Avrupa Topluluğu Adalet Divanı'nın (ATAD) kararları gereği 1973'te yürürlüğe giren Katma Protokol'e göre işadamı, müteahhit, doktor, bilim adamı, sanatçı, gazeteci gibi hizmet sunan kategorisindeki kişilere vize uygulanmaması gerektiğinden bahsetmiyoruz.

Burada dikkat çektiğimiz, normal vize prosedürleri içinde çıkarılan gereksiz zorluklar ve üstü örtülüp kullandırılmayan haklar. Nitekim üst düzey bir AB yetkilisi ile konuyu bütün yanlarıyla konuşma imkânımız oldu. Bu sorunların yanı sıra Şengen vizesi veren ülkeler arasındaki standart farklarını gidermek için 1 aydır elçilikler arasında çalışmalar yaptıklarını söyledi. Her yıl Türkiye'den 700 bin kişi AB ülkeleri için vize alıyormuş. Hiçbir iyileştirme yapmasan bile AB'nin mevcut vize düzenlemelerine göre işadamına, gazeteciye, akademisyene ücretsiz vize verilebileceğini söyledi. Vize sürelerindeki keyfiliği kabul etti. Ancak ATAD'ın verdiği kararın Almanya'da hizmet sunanlarla sınırlı olduğunu, genelleme yapılamayacağını savundu. Vize sorununu kökten çözmek için Türkiye'nin Yeniden Kabul Anlaşması'nı imzalaması gerektiğini söyleyen yetkili, bununla ilgili müzakerelerin sona yaklaştığı müjdesini verirken, sürecin tıkandığı noktaya da dikkat çekti. Türkiye, "Şengen'i konuşmak için AB Komisyonu önce Konsey'den yetki alsın" diyor. Komisyon ise Türkiye'nin önce Kabul Anlaşması'nı imzalamasını istiyor. İnşallah, bu sorunun aşılması fazla sürmez. Ama o güne kadar var olan kolaylıklar gizlenmese ve pasaportlar gereksiz yere, kısa süreli Şengen vizeleriyle dolmasa, ne olur?

a.bilici@zaman.com.tr
http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1067928
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro



Orhan Topal'ın haberi

Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır geçişleri, pasaporta gerek kalmadan kimlikle gerçekleştiriliyor

Sarp Sınır Kapısı'nda oluşturulan Kimlikle Geçiş İrtibat Bürosuna kimlik bilgilerini kaydettiren vatandaşlar, aldıkları belgeyle sınırın diğer tarafına pasaportsuz geçiyor (Fotoğraflı-görüntülü)

Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır geçişleri, pasaporta gerek kalmadan kimlikle gerçekleştirilmeye başlandı.

Türkiye ve Gürcistan arasındaki 1996 tarihli gümrük geçiş noktaları anlaşmasına eklenen ve 31 Mayıs 2011'de iki ülke diplomatları tarafından imzalanan ek protokolle birlikte iki ülke arasındaki geçişlerde artık pasaport kullanılmayacak.

Teknik altyapının tamamlanmasıyla birlikte, 31 Mayıs'ta sembolik başlatılan kimlikle geçiş süreci, gece yarısı 12.00'den itibaren başlatıldı. Bundan böyle Türkiye Cumhuriyeti ve Gürcistan vatandaşları, kara sınır kapılarından kimlik kartlarıyla geçiş yapabiliyor.

Ek protokolün imzalandığı 31 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, gümrük noktasına gelerek kimlik kartlarını görevlilere göstermiş, Gürcistan tarafından Türkiye tarafına giriş yapmışlardı.
   
Geçiş nasıl yapılıyor?

Sarp Sınır Kapısı'nda Hopa Kaymakamlığı tarafından oluşturulan Kimlikle Geçiş İrtibat Bürosu'na başvuran vatandaşlar, nüfus cüzdanlarını buradaki görevlilere teslim ederek kimlikle geçişin ilk aşamasını başlatıyor.

Kimlik bilgileri bilgisayar ortamına aktarılan vatandaşlara, bu bilgilerin yer aldığı bilgisayar çıktısı veriliyor. Yurt dışı çıkış harcı yerine 1 liralık ücret alınan vatandaşlar, kendilerine teslim edilen belgeyle sınır kapısından giriyor. Burada önce Türk tarafında polisler tarafından mühürlenen belgeyle Gürcistan tarafına geçen vatandaşlar, buradaki kontrolün ardından Gürcistan'a geçiyor.
   
Vatandaşlar uygulamadan memnun
   
Yeni uygulamayla birlikte Gürcistan'a kimlikle geçen Sarp Köyü Muhtarı Yalçın Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1988 öncesi kapalı olan sınır kapısından bugünlere gelmenin çok önemli olduğunu belirtti.

O dönemler kuzeye ellerini uzatamadıklarını, bunun bile yasak sayıldığını ifade eden Çakır, ''Şimdi çok iyi. Önce pasaportla geçiş başladı. Bugünden itibaren kimlikle geçiş başladı, ülkemiz için güzel şeyler başladı. Geçişlerin bize ekonomik olarak büyük katkısı olacak. Bana göre giriş çıkışlar yüzde 100'den fazla artar'' dedi.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu da kimlikle geçiş yapanlar arasında yer aldı. Emiralioğlu, kimlikle geçişi uzun yıllardır beklediklerini kaydederek, özellikle beldelerine böylece insan sirkülasyonunu artacağını, ayrıca iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin daha da artarak devam edeceğini vurguladı.

Selahattin Karabük ise Ankara'dan geldiğini belirterek, ''Batum'a gidiyoruz. Bir derneğin aracılığıyla gezi yapacağız. İlk kez geçiyorum. Kimlikle geçiş çok iyi bir uygulama. Pasaport alacaktık, yetiştiremedik, şimdi kimlikle geçiyoruz, çok memnunuz'' diye konuştu.

Mehmet Öztürk de kimlikle geçmek için sınır kapısına geldiğini anlatarak, ''Karşıyı gezmek istedik. Önce turistik amaçlı gezeceğiz. İşi daha sonra düşüneceğiz'' dedi.

Nüfus cüzdanı olmadığı için sınırdan geçemeyen Uğur Yavaş ise ''Ehliyetle giremiyorum. İlla nüfus cüzdanı istiyorlar. Ehliyetle girmek istiyoruz'' diye konuştu.

AA
http://www.haber7.com/haber/20111210/Kimlikle-ulke-degistirme-basladi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Başbakan Erdoğan, Moldova Başbakanı Vladimir Filat'ın ziyaretiyle iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmanın imzalandığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Türkiye ile Moldova arasında diplomatik ilişkilerin 20. yıl dönümünde Moldova Başbakanı Filat'ın gerçekleştirdiği ziyareti önemli bulduğunu belirterek, ziyarette çok geniş biçimde ikili ilişkilerin ele alındığını, gelecek dönemde atılacak adımları değerlendirdiklerini ve 7 anlaşmanın imzalandığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, iki ülkenin birbirine tahsis ettiği arazilerde büyükelçilik binalarının inşasının hızla devam ettiğini anımsatarak, karşılıklı vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmanın imzalanmasının da bundan sonra Moldova ve Türkiye arasındaki trafiği olumlu istikamette, ciddi manada etkileyeceğini vurguladı.

Türkiye bölgemizde lider olarak tanınıyor

Moldova Başbakanı Vladimir Filat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık'ta yaptığı ortak basın toplantısında, Türkiye ziyaretinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Geçen yıl yaklaşık 85 bin Moldova vatandaşının Türkiye'yi ziyaret ettiğini dile getiren Filat, iki ülke arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşmasıyla Türkiye'ye gelen Moldovalı turistlerin sayısının artacağını ifade etti.

Moldova Başbakanı Vladimir Filat, ''Şüphesiz Türkiye bölgemizde lider olarak tanınıyor. Türkiye gibi bir ortağımız olunca biz hem şeref duyuyoruz hem de sorumluluğumuzu bir kere daha düşünüyoruz. Bundan sonra da Sayın Başbakanım, Moldova Cumhuriyeti sizler için dürüst ve güvenilir bir ortak olacaktır. Aynı zamanda Türkiye ile birlikte dayanışma içinde olmayı taahhüt ediyoruz'' diye konuştu.

http://www.haber7.com/dis-politika/haber/946808-turkiyeye-vizeyi-kaldiran-avrupa-ulkesi
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.