Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

14 Mayıs 2024, 02:02:38

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 285
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 144
Total: 144

Saudi Oger Türk Telekom'a özelleştirmede ödediği parayı 'sabit ücret'le çıkarmış

Başlatan kilimanjaro, 28 Eylül 2009, 22:59:55

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

2005 yılında 6.55 milyar TL'ye Hariri ailesinin şirketi Saudi Oger'e satılan Türk Telekom'un sadece 2008 yılında telefon kullanıcılarından sabit ücret adı altında tahsil ettiği tutar 1 milyar 902 milyon liraya ulaştı.

RİFAT BAŞARA-ANKARA

Türk Telekom, kullanıcıların tepkisine neden olan sabit ücretten 2008 yılında 1 milyar 902 milyon 283 bin 878 TL gelir elde etti. Sabit ücret uygulamasının hukuka aykırı olmadığını belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise bu ücretin telefon hattının bakım, onarım ve işletim maliyetleri nedeniyle alındığını söyledi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, MHP'li Alim Işık ve Kemalettin Nalcı'nın Türk Telekom ile ilgili yazılı soru önergelerini yanıtladı. Işık, Bakan Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, Telekom'da sabit ücret uygulamasının yargı kararına rağmen sürdüğünü belirterek, 'Telekom'un bu işten dolayı kazancını' ve 'sadece internet hizmeti almak isteyen abonelerin, telefon hizmeti almasa bile bu ücreti hangi gerekçe ile ödemek zorunda olduğunu' sordu.
Bakan Yıldırım ise Işık'ın önergesine verdiği yanıtta, Türk Telekom'un Oger Telekom'a satışı ile kamu şirketi olmaktan çıktığını belirterek, kurumun 2008 yılı itibarıyla 17 milyon 502 bin 205 abonesi olduğunu söyledi. Telekom'un 2008 yılında sabit ücret gelirinin 1 milyar 902 milyon 283 bin 878 TL olduğunu belirten Yıldırım, brüt satış gelirinin ise 7 milyar 986 milyon 136 bin 751 TL olduğunu vurguladı.

Hattı aktif tutma bedeli
5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 'Tarifelerin Düzenlenmesi' başlıklı 13. maddesini anımsatan Yıldırım şunları söyledi:
"Bu hükümden de anlaşıldığı üzere sabit ücret işletmeci tarafından uygulanan tarifeler kapsamında yer almakta olup, sabit ücret alınmasında herhangi bir hukuka aykırılık söz konusu değildir. Bununla birlikte Türk Telekom tarafından uygulanan tarifeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu düzenlemelerine tabi olup, Türk Telekom tarafından alınmakta olan sabit ücretler de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu onayını müteakiben uygulamaya konulmaktadır. Sabit ücret, ses ve veri iletiminde kullanılan telefon hattının bakım ve onarım maliyetlerini içermekte olup, fiziksel hattın aktif olarak tutulabilmesi için alınmaktadır. Abone sadece internet hizmeti talep etse dahi, telefon hattının aktif tutulması gerekmektedir ve bu işlemin Türk Telekom'a maliyeti sabit ücret yoluyla karşılanmaktadır.

'AB'de de sabit ücret var'
Sabit ücret uygulaması Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkede sabit telefon hattının bakım, onarım ve işletim maliyetleri karşılığında alınmaktadır. Bu yönüyle ele alındığında kullanıcıların aldığı hizmetin ses hizmeti veya internet erişim hizmeti olması önem arzetmektedir; zira her iki kullanımda da telefon hattının bakım, onarım ve işletim maliyetleri bulunmaktadır"

Hariri ailesi satın aldı
Özelleştirme kapsamında Türk Telekom'un yüzde 55 oranındaki hissesinin blok satışı için 1 Temmuz 2005 tarihinde gerçekleştirilen ihalede en yüksek teklifi, suikasta kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin ailesine ait olan Saudi Oger'in şirketi Oger Telecom ile Telecom Italia ve BT Telconsult'tan oluşan konsorsiyum verdi. Konsorsiyumun teklifi 6.55 milyar dolar olmuştu.
Özelleştirme ihalesindeki en iyi ikinci teklifi ise, 6.5 milyar dolar ile Etisalat-Çalık Ortak Girişim Grubu vermişti.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=955267&CategoryID=101
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

Alıntı YapSabit ücret uygulamasının hukuka aykırı olmadığını belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise bu ücretin telefon hattının bakım, onarım ve işletim maliyetleri nedeniyle alındığını söyledi.

Sayın Bakanın tepkisi son derece yanlış. Her şeyden evvel bu uygulamanın haklı olup olmadığına bakanlık değil ancak ve ancak mahkemeler karar verebilir. Sayın Bakan, kendisine bu yönde soru yöneltilmiş olsa bile, sorunun bu kısmına hiç değilse yanıt vermeme yolunu seçebilirdi. Haydi yanıtlamak istedi diyelim, en azından vatandaşların yoğun bir şekilde şikayet ettikleri böyle bir haksızlıkla ilgili olarak açık ve net bir şekilde Oger Grubunun yanında vatandaşların ise karşısında saf tutmama yolunu seçebilirdi!

Sayın Bakanın mantığıyla olayları değerlendirirsek, akla hayale gelmeyecek bir çok ticari kuruluşun vatandaştan sabit ücret veya benzeri adlar altında bir takım ücretler talep etmesi gayet haklı ve görülmek zorunda kalınır! Mesela köşe başındaki süpermarket yetkilisi bir gün size şöyle bir şey söylese, "marketimiz tüm vatandaşlara her gün erken saatlerden geç saatlere kadar kesintisiz hizmet sunuyor, bizim bu marketi bu şekilde açık tutabilmemiz için bir yığın masraflarımız oluyor, bu sebeple siz marketten bir şey almadan çıkmak isteseniz bile bu hizmetlerimizin karşılığı olarak bize her markete girişinizde 25 kuruş vermek zorundasınız" ne düşünürdünüz?

Üstelik böyle bir tepkiyle karşılaşmanız halinde sizin bu şekilde sizden "ayak bastı parası" yahut "deli dumrul vergisi" olarak adlandırılacak şekilde haksız ücret talep eden market yerine başka bir markete gitme imkanınız olurdu! Halbuki yeni yeni pazara giren bir takım özel şirketleri bir tarafa koyarsanız, vatandaş olarak bizler maalesef Türk Telekom'a mahkumuz! Ve tüm bu adaletsiz tablo karşısında Ulaştırma Bakanımız bu haksız uygulamanın mağduru olan vatandaşların, yani bizlerin yerine haksız kazanç elde eden bir şirketin yanında yer almayı tercih ediyor! İnsanın aklına şöyle bir soru takılıyor ister istemez: Acaba Türk Telekom özelleştirilirken sabit ücret uygulamasıyla ilgili olarak hükümetin ihaleyi kazanan şirkete bir kısım taahhütleri mi olmuştur?

Özetle, Sayın Bakanın bu tavrını kesinlikle yanlış ve kabul edilemez bulduğumu belirtmek isterim.