Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

14 Mayıs 2024, 07:45:30

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 285
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 168
Total: 168

Sel felaketinde keskin tavır: Dere Hazine'nin malı, tapular iptal edilecek

Başlatan Avukat, 14 Eylül 2009, 10:38:16

« önceki - sonraki »

Avukat

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'daki sel felaketiyle yeniden gündeme gelen derelerin ıslahı konusunda Zaman'a çarpıcı açıklamalar yaptı. 

Akarsu yataklarının çeşitli grup ve şirketler tarafından işgal edildiğini belirten Eroğlu, ancak derelerin Hazine'nin malı olduğunu, buraları kesinlikle boşaltacaklarını söyledi. Çevre Bakanı, hükümetin dere ıslah çalışmaları konusunda kararlı olduğunu ifade ederken, bu amaçla bir genelge hazırladıklarını anlattı. Genelgeye uyulması halinde dere yataklarının sorun olmaktan çıkacağına dikkat çeken Eroğlu, "Yapılacak şey bellidir. O da dere yataklarının mutlak surette boşaltılmasıdır. Kimsenin gözünün yaşına bakılmayacak. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, İSKİ ve DSİ, işgaller varsa belirleyecek. Kaçak yapılar yıkılacak. Tapusu olanların tapusu iptal edilecek." dedi. Bakan Eroğlu, Başbakan'ın talimatıyla derelerin temizliği ve bakımı görevinin İSKİ'ye verildiğine işaret etti. İSKİ'nin elinin yetişmediği kırsal alanlarda ve açık havzalarda ise DSİ'nin bu görevi üstleneceğini bildirdi.

İSKİ Genel Müdürlüğü dönemin-de derelerin ıslahı için yaptığı çalışmaya da değinen Eroğlu, buralardaki gecekonduları yıkmak istediğini ancak CHP engeliyle karşılaştığını söyledi. Eroğlu, CHP'nin mahkemeye giderek yıkımı engellediğinin altını çizdi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP'nin dere yataklarının ıslahı konusunda sergilediği tavra tepki gösterirken, anamuhalefet partisinin çelişki içinde olduğuna işaret etti. Eroğlu, bu durumu şu sözlerle özetledi: "Dere yataklarındaki yapıları yıkmak istediğinizde karşı çıkıyorlar. Su taşması olduğunda 'Niye yıkmadınız?' diyorlar. Yıksanız bir türlü, yıkmasanız bir türlü. Hâlbuki el ele verip bu problemlerin üstesinden gelebilirdik. Muhalefete düşün görev de işte budur."

AYAMAMA'YI ISLAH, YARGIYA TAKILDI

Veysel Eroğlu, İSKİ Genel Müdürlüğü'ne 5 Mayıs 1994 tarihinde getirildiğini, kucağında bulduğu ilk problemin Ayamama Deresi olduğunu belirtti. Dere ile ilgili ıslah ihalesinin kendisinden önce yapıldığına dikkat çeken Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İSKİ skandalı 1993 yılında çıkınca müteahhitlere para ödeyememişler. 350 müteahhit 3 bin-4 bin tane borçlu var. Bir trilyon borç var. İnşaatlar durmuştu. Biz göreve gelip dosyaları açtığımız zaman geçmişte ödemelerin son derece fahiş olduğunu gördük. Yapılan işlere yaklaşık 11 kat fazla ödeme yapılması kararı alınmış. Tabii böyle işler yüzünden mahkemelik olduk. İş mahkemeye intikal edince iş durdu."

Eroğlu, İSKİ olarak yaptıkları çalışmaların önünün dönemin hükümetlerince devamlı kesilmek istendiğini de savundu. Eroğlu, önlerine çıkan engelleri şöyle sıraladı: "Bizleri Istıranca derelerinde durdurmak istediler. Ayrıca bütün geçmişten gelen borçlarımız üzerine haciz uyguladılar. Pompa istasyonlarında su vermesinler, perişan olsunlar diye elektriğimizi kestiler. Geçmiş 10-15 yılın elektrik borcunu biz ödemek durumda kaldık. Sosyal Sigortalar borcu birikmiş, o borcu tahsil ettiler. Hatta öyle bir kanun çıkardılar ki; çok enteresan, ibret-i âlemdir ve vatandaşların bunu bilmesini istiyorum. Bir kanun çıkardılar, SSK borcundan dolayı bizim gibi kurumların genel müdürlerinin şahsî mallarına el koymaya kalktılar. Dünyada böyle bir rezalet yoktur."

Okul selde yerle bir oldu, öğrenciler açıkta

Eylül'deki sel felaketinden okullar da olumsuz etkilendi. 100-150 öğrenciye hizmet veren Umut Eğitim Köyü, Ayamama Deresi'nin taşması sonucu sular altında kaldı. Yaz-kış aralıksız eğitime devam eden okulda selden iki gün sonra kamp planlanıyordu. Selin kamptan iki gün önce meydana gelmesi 150 öğrencisi ve 30 personeli bulunan okulda büyük bir faciayı önledi. Çocuklarını okula kaydettiren ailelerin çocuklarını aldırıp, kayıt için ödedikleri ücretleri geri istemesi ise okul yönetimini daha da zora soktu.

Yüzyılın felaketi, balık fiyatlarını da vurdu

İstanbul'da yaşanan sel felaketi, balık fiyatlarını ikiye katladı. 1 Eylül'de başlayan yeni av sezonundan büyük beklentisi olan balıkçılar, sağanak yağış sebebiyle denize açılamıyor. Tekneler ava çıkamadığından balık fiyatları da artıt. Türkiye'de en çok bulunan hamsinin fiyatı ilk hafta 3 ile 5 lira arasında değişirken fırtınadan sonra 12-15 liraya kadar yükseldi. Birkaç gün önce 17 liraya alıcı bulan palamatun çifti 25 liraya satılıyor. En çok tüketilen balıklardan istavritin kilosu ise 7 liradan 15 liraya çıktı.

Ayamama'daki enkazdan 76 TIR çıktı

Silivri, Çatalca ve Basın Ekspres Yolu'nun da bulunduğu bölgede temizleme çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre Basın Ekspres Yolu'nda yapılan çalışmalarda 76 TIR ve dorse, 20 konteyner, 2 minibüs, 1 kamyon, 10 otomobil ve 1 vinç dere yatağından çıkartıldı. Çalışmalar kapsamında 3 bin 15 ton moloz kaldırılırken, Ayamama Deresi'nin 2 bin 500 metrelik dere yatağı temizlendi. İstanbul itfaiyesi de 479 ev ve işyerinde su tahliyesi yaptı. ZAMAN

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=892091&title=dere-hazinenin-mali-tapular-iptal-edilecek

kilimanjaro

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dere yataklarındaki yerleşimlerin yıkımına birkaç hafta içinde başlanacağını söyledi.

"Türkiye Mevsimi" etkinlikleri için Fransa'ya giden Kadir Topbaş, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasındaki eylemlerden zarar gören esnafa yardım ve dere yataklarındaki yapıların yıkımına ilişkin sorusunu cevapladı.

Dere yatıklarındaki yapıların yıkımına ne zaman başlanacağı sorusuna Kadir Topbaş, "Dün yaptığımız koordinasyon toplantısında tespitler ve işaretlemelerin yapıldığını konuştuk. Tebligatlar, önümüzdeki hafta içinde gönderilmeye başlanacak. Kaçak yapılar dahi olsa onlara kısa bir süre verilecek. İkazlara olumlu cevap vermeyenler için gereği yapılacak. Birkaç hafta içinde fiili olarak bunu uygulamaya başlayacağız." cevabını verdi.

İstanbul'un yerleşim tarihinden itibaren bugüne kadar gelen son 50-100 yıl içinde dere yataklarına yerleşimler kurulduğuna dikkat çeken Topbaş, artık yeni yerleşimlere müsaade etme imkanları olmadığını vurguladı. Topbaş, "Taşkın seviyelerini dikkate alarak o bölgelerde bodrum katlar belki de birinci katın dahi inşaatlarına müsaade edilmeyecek. İmar planları da buna göre yapılacak. Artık ortaya çıkan boyutları ve daha fazlanın da olabileceğini dikkate alarak çalışmalar yapıyoruz. Maddi kaygı olmaksızın insanların hayatlarının kaybolmaması için bu konuda hiç müsamahamız olmayacak." sözleriyle kararlılığını dile getirdi.

"Zarar gören esnaf için üzerimize düşeni yaparız"

Topbaş, "İstanbul'daki gösterilerde zarar gören esnafa büyükşehir belediyesi yardım edecek mi?'' sorusu üzerine, yardımın zarar tespitlerinin ardından ilgili bakanlıkça yapıldığını ancak kendilerinin de üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti.

Başkan Kadir Topbaş, IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında haddi aşıp esnafı mağdur edenlerin İstanbul'un imajına da zarar verdiğine işaret etti.

Kendilerinin, toplantının İstanbul'da yapılması ve katkılarını önemsediklerini söyleyen Topbaş, "Ekibimizle 13 aylık kısa bir sürede yeraltında çok kötü şartlarda 127 bin metre kare inşaatı bitirdik ve yüzümüzün akıyla bu toplantıya yetiştirdik. Tahminlere göre; bu toplantılarla İstanbul'un girdisi 20 milyon dolar civarında diye bahsediliyor.

Dünya seyretti, İstanbul konuşuldu. Ciddi bir reklam değeri var. Yakaladığımız güzellikleri milletçe, ekonomik daralmaları giderme adına önemli fırsatlar olarak görmek lazım. Bunlar kente önemli değerler katan aktivitelerdir." dedi.

İstanbul'un merkezinde 'kongre vadisi' olarak adlandırılan bölgede çok önemli ve kompleks bir aktivite alanı oluşturduklarını belirten Topbaş, büyük toplantıların şehir dışı yerine merkezde yapılmasının kente büyük katkı sağladığını anlattı.

Kadir Topbaş, ''Toplantıların kent merkezinde olması, gelenlerin İstanbul'u yaşamaları açısından çok önemli. İstanbul turizm gelirlerinin yüzde 85'ini kongre turizminden aldı. Sekiz milyon kişi olan katılım sayısını giderek artacak. İstanbul dünya ile yarışacak mekanlara sahip.'' izahını yaptı. (CİHAN)

http://www.haber7.com/haber/20091008/Topbas-acikladi-Yikimlar-basliyor-VIDEO.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ayamama Deresi yatağındaki 64 binanın kaldırılması için tebligatların hazırlandığını bildirdi. Tebligatlar göndermeye başlanıyor.

Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sel baskınının ardından Ayamama Deresi üzerinde başlatılan tespitlerin bir kısmının yapıldığını, bir kısmının da yapılmaya devam ettiğini söyledi.

Bu tespitlerin haritalara işlendiğini ve derelerin taşkın haritalarının ellerinde olduğunu belirten Kadir Topbaş, şöyle devam etti:

''Ayamama Deresi üzerinde 24 adet bina, sundurma ve barakanın imar istikameti dışında, dere yatağına tecavüzlü olduğu tespiti var. 26 tane binanın, sundurma ve barakasının yeşil bölümde kaldığı, 14 adet binanın da dere yatağında olduğu tespiti yapıldı. Bu tespitler sonucunda tebligatlar hazırlanıyor. Bu tebligatlara göre malikler bunu buradan kaldırmak zorunda. Kaldırmadığı takdirde yasanın verdiği yetkiyle Büyükşehir Belediyesi olarak biz kaldıracağız.''

http://www.haber7.com/haber/20091012/Ayamamada-64-bina-kaldirilacak.php