Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

14 Mayıs 2024, 00:00:13

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 282
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 181
Total: 181

Trafik kazasında çarpan araç sigortasız/bilinmiyorsa "Güvence Hesabı"na başvurun

Başlatan Avukat, 02 Eylül 2009, 14:15:39

« önceki - sonraki »

Avukat

Kazazedelerin bilmediği 'güvence'

Trafik kazalarındaki yaralanma, sakat kalma ve ölüm gibi hallerde vatandaşların zararını karşılamak için kurulan ve mağdurlara 150 bin TL'ye kadar ödeme yapabilen ''Güvence Hesabı'' pek bilinmiyor.

Güvence Hesabı Müdürü Abdülkadir Küçük, yaptığı açıklamada, her yıl trafik kazalarında binlerce insanın hayatını kaybettiğini, binlercesinin de yaralanıp sakat kaldığını ancak trafik kazalarında mağdur olan vatandaşların, sigorta şirketlerinden kesilen küçük paylarla oluşturulan ''Güvence Hesabı''ndan 150 bin TL'ye kadar para alabileceğini bilmediğini söyledi.

Resmi verilere Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı sorumluluk bölgelerinde 2008 yılında meydana gelen 929 bin 304 trafik kazasında, 4 bin 228 kişinin hayatını kaybettiğini, 183 bin 841 kişinin yaralandığını belirten Küçük, şöyle devam etti:

''Türkiye'de her 14 araçtan biri kazaya karışıyor. Bunun yanında ülkemizde bulunan toplam 14 milyon araçtan yüzde 30'a yakın kısmı trafik sigortasını yaptırmıyor. Yani 14 milyon araçtan zorunlu yaptırılması gereken Mali Sorumluluk Sigortası'nı (trafik sigortası) 4 milyon araç yaptırmamış. 2008 yılında meydana gelen 929 bin 304 trafik kazasında, 4 bin 228 kişi hayatını kaybetmiş, 183 bin 841 kişi yaralanmış.

Gelinen noktada trafik kazalarında insan sağlığı ile ilgili durumlarda yaralanma, sakat kalma ve ölüm olaylarında mağdur olanlar, gerekli evrakı (kaza tespit tutanağı, kaza zaptı gibi) uğramış oldukları zararları gösteren belgeleri gönderenlere 150 bin TL'ye kadar ödeme yapıyoruz. Mağdur vatandaşlarımız sadece 3-5 evrakı hiçbir aracı kullanmadan posta yolu ile bize göndererek bu parayı alabilirler.''

-HESABIN DEVREYE GİRMESİ-

''Zarara sebep olan araçların trafik sigortası varsa, zararların ilgili sigorta şirketinden talep edilmesi ve giderilmesi mümkün. Ancak aracın trafik poliçesi yoksa durum ne olacak'' diye soran Küçük, sözlerine şu bilgileri verdi:

''Tabii ki esas olan, zararın zarar veren tarafından karşılanmasıdır. Zarar veren zararı karşılayamayacak durumda ise veya zarar veren araç bilinmiyor ise zarar nasıl karşılanacak? İşte burada Güvence Hesabı devreye giriyor. Meydana gelen zararlar aracın trafik poliçe yokluğu nedeniyle sigorta şirketi tarafından veya zarar verenler tarafından karşılanamıyorsa bu durumda zararın Güvence Hesabı tarafından karşılanması mümkündür.

Zarar veren aracın sigortasının olmaması veya tespit edilememesi halinde veya aracın çalıntı olması hallerinde meydana gelen bedeni zararları Güvence Hesabı'ndan talep etmek mümkündür. Güvence Hesabı bu zararları aynı trafik poliçesinde olduğu gibi ölümlerde ölenin desteğinden yoksun kalanlara maksimum 150 bin TL veya sakat kalması halinde yine 150 bin TL sakatlık tazminatı veya yaralanmalar halinde 150 bin TL tedavi giderleri ödenmektedir.''

-GÜVENCE HESABINDAN SON 5 YILDA 80 MİLYON TL ÖDEME YAPILDI

Trafik kazalarında üçüncü şahısların zararlarının karşılanması için 1983 yılında ''Garanti Fonu'' adında kurulan, 1998 yılında ''Garanti Sigortası Hesabı'' adını alan son olarak da 2007 yılında ismi ''Güvence Hesabı''na dönüştürülen sistem 2004 yılından beri geçmiş yıllara göre yoğun ilgi görmeye başladı.

Güvence Hesabı Müdürü Abdülkadir Küçük, mağdur insanlara şimdiye kadar sistem sayesinde 80 milyon TL ödeme yaptıklarını kaydederek şöyle devam etti:

''Bu hesaptan 31 Temmuz 2009 tarihi itibariyle son 5 yılda yaklaşık 15 bin dosya için 80 milyon TL ödeme yapılmıştır. Zarar görenlerin, geçirmiş oldukları trafik kazasına ait belgeler ile birlikte (kaza tespit tutanağı, kaza zaptı gibi) uğramış oldukları zararları gösteren belgelerle Güvence Hesabı'na bizzat başvurmaları mümkündür. Bu belgelerin uygun bulunması halinde hesaplanan tazminatlar hak sahiplerinin banka hesaplarına ödenmektedir. Bu başvurunun, aracı kullanılmadan bizzat hak sahibi tarafından posta yoluyla yapılması mümkündür. Güvence Hesabı'ndan sadece ölüm, sakatlanma ve yaralanma gibi bedeni tazminat ödenir. Araca gelen zararlar ile diğer maddi şeylere gelen zararlar ödenmez.''

-ÖRNEKLER-

Güvence Hesabı, 2007 yılının ilk günü sigortasız bir aracın karıştığı trafik kazasında yüzde 94 oranında sakat kalan Galip Türkmen isimli vatandaşa kaza tarihindeki poliçe teminatı üst limiti olan 60 bin TL sakatlık tazminatı ödemiş. Ayrıca yine bu hesaptan Türkmen'e, malul olarak gerekli olan yataktan kalkma, doğrulma, yürüme gibi fonksiyonları icra eden sağlık cihazları temin edilmiş ve bunlar için de 45 bin 695 TL ödeme yapılmış.

Denizli'de 1 Mart 2008 tarihinde plakası tespit edilemeyen bir aracın çarptığı 9 yaşındaki küçük Şirvan Duran bu kazadan sonra yüzde 96 oranında sakat kalmış. Güvence Hesabı küçük Şirvan için 100 bin TL sakatlık tazminatı ve ayrıca Almanya'da yapılan kök hücre nakli operasyonu, yol masrafları dahil tüm sağlık harcamaları için toplam 65 bin 850 TL tedavi tazminatı ödemiş.

-SİMSARLARA DİKKAT-

Abdülkadir Küçük, vatandaşın bu hakkından haberdar olmadığını bu konuda bilgisi olan kişi ve kişilerin de kaza yapan kişileri bularak ''ben sana hiç bir masraf yapmadan 100-150 bin TL alayım mı'' teklifini götürdüklerini ve ardından vekaletname ile yüzde 50'lere varan komisyonla 'Güvenlik Hesabı'ndan para aldıklarını söyledi.

Vatandaşların bu tip kişi ve kuruluşlara itibar etmemelerini isteyen Küçük, doğrudan Güvence Hesabı'na göndereceği evrakla hak ettiği parayı alabileceğini sözlerine ekledi.

Güvence Hesabı'na son 5 yılda ve bu yılın ilk 6 ayında yapılan başvuralar ve hesaptan yapılan ödemelere ilişkin bilgiler şöyle:

YIL    BAŞVURU  ARTIŞ  ÖDEME   ARTIŞ    ÖDENEN      ARTIŞ
        SAYISI  (YÜZDE) SAYISI (YÜZDE)     TL       (YÜZDE)

2004     1.127  223          201    116     2.629.722    250 

2005     1.696   50           567    182     8.897.207    238 

2006     2.595   53        1.183    109    12.116.507     36   

2007     5.632  117       2.653    124    15.464.845     28 

2008     7.126   27        4.700     77    22.990.780     49 

2009/6   5.677   --        5.115     --    19.996.087     --

TOPLAM: 23.853   --    14.419     --    82.095.148     --

http://www.haber7.com/haber/20090902/Kazazedelerin-bilmedigi-guvence.php

Avukat

1. Güvence Hesabı'ndan hangi durumlarda tazminat talep edilebilir?

Sigortacılık Kanunu'nun 14. maddesinde Güvence Hesabı'ndan hangi durumlarda tazminat talep edilebileceği belirtilmiştir. Bu durumlar kısaca;             

Sigortalının tespit edilememesi durumunda kişiye gelen bedensel zararlar için,
Rizikonun meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dâhilinde sigortasını yaptırmamış olanların neden olduğu bedensel zararlar için,

Sigorta şirketinin malî bünye zaafiyeti nedeniyle sürekli olarak bütün branşlarda ruhsatlarının iptal edilmesi ya da iflası halinde ödemekle yükümlü olduğu maddî ve bedensel zararlar için,

Çalınmış veya gasp edilmiş bir aracın karıştığı kazada, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca işletenin sorumlu tutulmadığı hallerde, kişiye gelen bedensel zararlar için,

Yeşil Kart Sigortası uygulamaları için faaliyet gösteren Türkiye Motorlu Taşıt Bürosunca yapılacak ödemeler için,

2. Güvence Hesabı'ndan karşılanmayacak zararlar nelerdir?

Manevi zararlar.
Bedensel zararlar dışında kalan her türlü maddi zararlar. (Hesabın yükümlü olduğu İflas etmiş veya Ruhsatları iptal edilmiş Sigorta Şirketleri hariç)
Kazaya neden olan aracın işletenin veya sürücüsünün zararları.
Motorlu aracı çalan veya gasbedenlerle, bunlara yardımcı olanların ve bu durumu bilerek araca binen sürücü veya yolcu zararları.
Motorlu araçların yarış için bulunması gereken sigortayı yaptırmaksızın yarışa katılması durumunda kişilere verdiği bedeni zararlar.
İşletenin eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilere karşı yöneltebileceği zararlar.
İşleten tarafından ileri sürülebilecek tazminat talepleri.
Motorlu bisikletin sebep olduğu kazalardan doğan zararlar.
Motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunan kimselere motorlu aracın bırakılması sırasında kişilere gelen zararlar.
Hastalık ve ferdi kaza sigortası yapan sigorta şirketlerinin rücu talepleri.

3. Plakasını alamadığım bir araç, park halindeki aracıma çarparak kaçmıştır. Güvence Hesabı, aracımda meydana gelen hasarı öder mi?

Güvence Hesabı, motorlu araçlarda meydana gelen hasarlardan sorumlu değildir. Güvence Hesabı'ndan ancak bedeni zararlar (tedavi giderleri, malüliyet ve ölüm halinde doğan zararlar) talep edilebilmektedir.

4. Çalıntı bir aracın kusurlu olarak sebep olduğu bir kazada yaralanma ve ölüm durumlarında Güvence Hesabı'na başvurulabilir mi?

KTK'nun 108.maddesi uyarınca; çalınmış veya gaspedilmiş araçların neden olduğu bedeni zararlar, KTK'nun 107. maddesi uyarınca işletenin sorumlu olmadığı durumlarda Güvence Hesabı'ndan talep edilebilmektedir.

5. Güvence Hesabı'dan talep edilebilecek tazminat tutarı ne kadardır?

Güvence Hesabı'nın sorumluluğu, kaza tarihinde Hazine Müsteşarlığı'nın belirlediği teminat limitleri ile sınırlıdır. Bu teminat limiti her durumda ödenmemektedir. Öncelikle hak sahiplerinin talep edebileceği tazminat miktarı, tarafların kusurları da dikkate alınarak alınarak tespit edilmektedir. Tespit edilen bu tazminat, teminat limitleri kapsamında kalmak kaydıyla ödenmektedir.

6. İflas eden ve bütün branşlarda ruhsatları iptal edilen sigorta şirketleri hangileridir?

Akdeniz Sigorta (İflas)
Emek Sigorta (İflas)
Universal Sigorta (İflas)
Kapital Sigorta (İflas)
Egs Sigorta (Ruhsat İptal)
GIC Dünya Sigorta (Eski Bayındır Sigorta) (Ruhsat İptal)

7. İflas eden ve bütün branşlarda ruhsatları iptal edilen sigorta şirketleri ile ilgili olarak nasıl başvuru yapabilirim?

İflas eden sigorta şirketlerle ilgili olarak Güvence Hesabı'na, bütün branşlarda ruhsatları iptal edilmiş sigorta şirketleri ile ilgili olarak bu sigorta şirketine yazılı olarak başvurmak gerekmektedir. İkinci durumda ilgili şirket tarafından hasar dosyası tanzim edilerek Güvence Hesabı'na gönderilmektedir.

8. Ödemeler nasıl yapılmaktadır?

Kanun ve Yönetmelik gereği Güvence Hesabı tarafından talep edilen belgeler tamamlandıktan sonra hak sahibine, banka aracılığıyla ödeme yapılmaktadır.

9. Güvence Hesabı'nın ödediği tazminat nedeniyle rücu hakkı var mıdır?

Güvence Hesabı, ödediği tazminatın tahsili amacıyla KTK'nun 108. ve Güvence Hesabı Yönetmeliği'nin 16.maddesi uyarınca zarar veren aracın işletenine, sürücüsüne,sigortacısına veya sigortacının iflas masasına rücu etmektedir.

10. Güvence Hesabı'na ne kadar sürede başvurmak gerekmektedir?

Hak sahiplerinin,zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren iki yıl ve herhalükarda 10 yıl içinde bizzat yazılı olarak veya taahütlü mektupla Güvence Hesabı'na başvurmaları gerekmektedir.

11. Sürücüsü bulunduğum araçla, kendi kusurumla kaza yaptım.Trafik poliçem bulunmamaktadır. Zararımı Güvence Hesabı'ndan talep edebilir miyim?

KTK ve Güvence Hesabı Yönetmeliği'nin 14/b maddesi uyarınca kazaya neden olan aracın işleten ve sürücüsü tarafından ileri sürülecek zararlar Hesaptan karşılanmaz.

http://www.guvencehesabi.org.tr/sss.html

Avukat

Başvuru Şekli ve Süresi:

Güvence Hesabı ile ilgili talepler için; söz konusu sigortanın tabii olduğu zamanaşımı süresi içinde yazılı olarak Hesaba başvurulmalıdır.

Başvuru Sırasında İstenen Belgeler:

Hak sahiplerinin başvuru dilekçeleri ve aşağıda belirtilen belgelerle Güvence Hesabı'na başvurmaları gerekmektedir.

Ölüm Halinde Gereken Belgeler:

Kaza tespit tutanağı resmi tastikli sureti,
Olayın mahkemeye intikal etmesi halinde mahkeme kararı,
Ölüm Raporu,
Ölenin mesleği ile gelir durumunu ve desteklik ilişkisini gösterir belge,
Hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumlarından gelir bağlanmış ise, bağlama kararı ile bağlanan gelirin peşin değerini gösteren belge,
Aile nüfus kaydı aslı ve veraset ilamı,
Kaza ile illiyeti gösteren diğer belgeler.

Yaralanma Halinde Gereken Belgeler:

Kaza tespit tutanağı resmi tasdikli sureti,
Hastane raporu aslı veya resmi tasdikli sureti,
Dökümlü tedavi faturaları asılları,
Maluliyet sözkonusu ise, maluliyet oranını gösterir hastane raporu aslı veya resmi tasdikli sureti,
Olayın mahkemeye intikal etmesi halinde mahkeme kararı,
Kaza ile illiyeti gösteren diğer belgeler.

Sigortacılık Kanunu'nun 14.(c) maddesi uyarınca bedensel zararlar dışındaki maddi zararlar için Belgeler:

Poliçe sureti,
Kaza tespit tutanağı resmi tasdikli sureti,
Eksper Raporu,
Varsa mahkeme kararı sureti,
Hasar bedeli sigortalı tarafından ödenmiş ise ödeme ile ilgili belgelerin suretleri,
Kaza ile illiyeti gösteren diğer belgeler.
NOT: Söz konusu Sigorta Şirketlerinde daha önce hasar dosyası açılmış ise bu dosyadaki belge veya bilgiler geçerli olacaktır.

Ödemeler:

Hesap yönetimince, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra, tazminat miktarında ve hak sahiplerinde tereddüt bulunmadığı takdirde belirlenen miktar, hak sahiplerine ilgili banka aracılığı ile ödenir.

Güvence Hesabı'nın sorumluluğu; rizikonun gerçekleştiği tarihte geçerli zorunlu sigorta poliçesinin teminat limitleri ile sınırlıdır.

http://www.guvencehesabi.org.tr/basvuru.html