Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Nisan 2024, 03:46:29

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 112
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 101
Total: 101

Tunus'ta işsiz mühendisin kendisini yakması halk isyanı başlattı, diktatör kaçtı

Başlatan kilimanjaro, 15 Ocak 2011, 16:07:03

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Darbeyle geldi, halk ayaklanmasıyla gitti




CUMALİ ÖNAL - KAHİRE  

Arap dünyasında ilk kez bir rejim halk tarafından devrildi. Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta bir aydır devam eden kanlı gösteriler, Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali rejiminin sonunu getirdi.

23 yıldır iktidarda bulunan Bin Ali'nin, ülkesini terk ederek Fransa'ya kaçtığı ancak, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Bin Ali'nin Fransa'ya girmesine izin vermeyeceği ileri sürüldü. Başbakan Muhammed Gannuşi, geçici olarak yönetimi üstlendiğini duyurdu. Ordu ise havaalanında kontrolü sağlayarak, uluslararası bütün uçuşları durdurdu. Gelişmeler Arap dünyasında dikkatle takip ediliyor.

Günlerdir ülkenin dört bir yanında devam eden gösteriler hafta içinde başkent Tunus'a sıçramış, ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen olaylar dinmemişti. Bunun üzerine Bin Ali, önce İçişleri Bakanı'nı görevden almış, daha sonra da 2014'te yeniden devlet başkanlığı için aday olmayacağını açıklamıştı. Dün olayların dinmemesi ve binlerce kişinin İçişleri Bakanlığı binası önünde toplanarak Bin Ali'nin gitmesi için gösteri yapması üzerine Devlet Başkanı bu kez, 6 ay içinde parlamento seçimlerinin yapılacağını duyurmuştu.

Gelişmenin benzer sorunlara sahip diğer Arap ülkelerinde endişeyle izlendiği belirtiliyor. Zaman'a yaptığı açıklamada Tunus'un durumunun diğer Arap ülkelerine göre çok farklı olduğunu belirten Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Beşir Abdulfettah, en önemli farkın Tunus'un eğitimli elit tabakası ve Avrupa'daki güçlü diasporası olduğunu öne sürüyor. Avrupa'nın Bin Ali'yi gözden çıkarmasının gösterilerin başarıya ulaşmasındaki en önemli sebep olduğunu da iddia eden Abdulfettah, gösterilerin devam ettiği ya da başlama eğilimi gösterdiği Ürdün ve Cezayir'in Tunus'un tersine katı bir güvenlik sistemi altında yönetildiğini belirtiyor. Mısır'ın ikinci büyük gazetesi Ahbar el Yom'un Arap İşler Masası Şefi Osama Aggag da dünyada ve Arap ülkelerinde büyük bir heyecan meydana getiren Tunus'taki devrimin benzerinin diğer bir Arap ülkesinde tekrarlanmasının şimdilik çok zor olduğunun savunuyor. Aggag'a göre pek çok Arap ülkesinde gösteri yapma kültürünün gelişmemesi rejimleri rahatlatan önemli bir noktayı oluşturuyor. Londra'da yayımlanan Şarkul Avsat gazetesindeki yazısında Abdurrahman el Reşit ise tüm Arap ülkelerinin gözlerini açarak Tunus'ta ne olup bittiğini çok yakından izlediğinin altını çiziyor.

Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesinden sonra ülkede güvenlik güçlerinin sokaklarda kontrolü sağladığı belirtiliyor. Ancak pek çok şehirde yağmalama haberlerinin geldiği ifade ediliyor. 10,5 milyon nüfuslu ülkede 17 Aralık'tan beri devam eden olaylarda 60'dan fazla kişinin öldüğü kaydediliyor.

Türkiye uçak gönderiyor

Çeşitli ülkeler Tunus'ta yaşayan vatandaşları için güvenlik tedbirleri alırken Ankara'dan da bir açıklama geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi, Tunus'taki Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirmek için sabah saatlerinde THY'ye bağlı Boeing 777-300ER tipi bir uçağın bu ülkeye hareket edeceğini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Bölgesinde önemli bir konuma sahip olan dost ve kardeş Tunus'ta mevcut gerginliğin daha da tırmanmaması, ülkede bir an evvel asayiş ve huzurun yeniden tesis edilmesi içten temennimizdir." ifadelerine yer verildi.

Darbeyle geldi halk ayaklanmasıyla gitti

Hükümet karşıtı gösterilerle devrilen Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali 1987 yılında yönetimi ele geçirdi. Ömür boyu devlet başkanlığına getirilen Habib Bourguiba'yı 'yetersiz ve yaşlı' olduğu gerekçesiyle devirerek Tunus'un başına geçen 74 yaşındaki Bin Ali modernist ve seküler yönetim tarzıyla Batı'nın sempatisi ve desteğini kazandı. Eski içişleri bakanı Bin Ali darbeden sonra demokratik bir yönetim tarzı benimseyeceğine söz vermesine rağmen, demokrasi adına yapılan birkaç değişikliğin ardından reform sürecinin devamı gelmedi.

Wikileaks sitesinin yayınladığı gizli Amerikan diplomatik belgelerinde Tunus bir 'polis devleti' olarak tasvir edilmiş, Bin Ali ise 'halk ile iletişimini kesmiş bir lider' olarak tanımlanmıştı. Radikal İslami hareketlere karşı sert duruşu, Bin Ali'nin ABD'nin küresel terörle mücadelede müttefikleri arasında yer almasına yol açmıştı. Muhalefet partilerini yasaklayan devrik Tunus lideri 2009'da yapılan son seçimde kullanılan oyların yüzde 89'unu almıştı.

1956 yılında Fransa'dan bağımsızlığını ilan eden Tunus'u 23 yıl yönettikten sonra ülkeden kaçmak zorunda kalan Bin Ali, Arap dünyasında halk ayaklanmasıyla devrilen ilk lider oldu. Bu gelişmenin demokratik standartlardan uzak şekilde yönetilen Arap dünyasının diğer ülkelerinde nasıl bir etkiye neden olacağı merakla bekleniyor.

İşsiz mühendisin yediği tokat fitili ateşledi

Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin ülkeyi terk etmesine yol açan halk isyanı, 26 yaşındaki bilgisayar mühendisi Muhammed Boazizi tarafından başlatıldı. İşsizliğe, hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon eklenince çaresiz kalan genç, Sidi Bouzid kasabasında bir arabaya doldurduğu sebze meyveyi satarken 17 Aralık'ta zabıtalara yakalandı. Buazizi'nin arabasına ve mallarına el koyan zabıta, gence şiddetli bir tokat attı. Öfkeden deliye dönen Buazizi, bir bidon benzini üzerine boca ettikten sonra valiliğin önünde kendini yaktı, 4 Ocak'ta da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Hastaneye kaldırılan gencin ziyaretçileri arasında Devlet Başkanı Bin Ali de vardı. Boaizizi'nin cenazesine katılanlar, "İntikamını alacağız. Bugün senin için ağlıyoruz, ölümüne sebep olanları da ağlatacağız." diye slogan attı. Tunus'taki isyanı Buazizi'nin üzerine benzin dökerek yakması başlattı. Facebook ve Twitter'da organize olan protestocular sosyal medyanın imkanlarıyla kısa sürede organize oldular. Polisin, sert müdahalesi isyan ateşine benzinle gitmekten başka bir işe yaramadı. İsyan ülkenin her yanında alevlenince Bin Ali ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1079193&title=darbeyle-geldi-halk-ayaklanmasiyla-gitti&haberSayfa=0



Tunus'ta yağma ve kargaşa devam ediyor

Tunus'ta devlet Başkanı Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesi olayların yatışması için yeterli olmadı. Göstericiler Bin Ali'ye vekalet eden Başbakan Muhammed Gannuşi'nin de görevi bırakmasını istiyor. Sokaklardan yağma, cezaevlerinde isyan heberlerinin geldiği Tunus'taki Türk vatandaşları ise tahliye ediliyor.

Gerginlik isyana dönüştü

Tunus'ta Devlet Başkanı Zeynelabidin Ben Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle oluşan yönetim boşluğu, hapishanelerde de isyana yol açtı. Monastır kentinde bir cezaevinde yangın çıktığı, ilk belirlemelere göre 42 kişinin öldüğü, mahkumların kaçtığı bildirildi.

AP ajansı, hapishaneden çok sayıda mahkumun kaçtığını belirtti.

Öte yandan Reuters ajansı da Mahdia kentinde bir hapishanede çıkan isyanda çok sayıda kişinin öldüğünü bildirdi.

Birbirine komşu olan Manastır ve Mahdia kentlerindeki hapishane isyanlarının aynı isyanlar mı yoksa ayrı isyanlar mı olduğu ise henüz net değil.

Tunus'ta yağma başladı

Tunus'ta Devlet Başkanı Zeynelabidin Ben Ali'nin halk ayaklanması sonucu ülkeyi terk etmesinin ardından yağmalama ve isyan hareketleri başladı. Başkent Tunus'ta çok sayıda dükkan dün geceden itibaren yağmalanırken, kentteki ana tren istasyonunun da tamamen ateşe verildiği bildirildi.

Ben Ali'nin 23 yıllık iktidarının ardından ülkeden kaçması, ülkedeki gerilimi dindirmeye yetmedi. Başkentin Ariana bölgesinde büyük süpermarketlerin bu sabah yağmalandığı belirtildi. Helikopterlerin devriye uçuşu gerçekleştirdiği kentin bazı yerlerinde de silah sesleri geldiği belirtiliyor.

Tunus televizyonu TV7, işçi kesiminin kaldığı bazı mahallelerden dün gece gelen telefonlarda bazı evlere bıçaklı kişilerce saldırılar düzenlendiğini kaydetti. Ardından Başbakan Mohammed Ghannouchi, aynı televizyona telefonla bağlanarak güvenlik güçlerine söz konusun mahallelere müdahale etme emri verdiklerini söyledi.

Başkentin en büyük tren istasyonun da tamamen kül olduğu bildirildi. Kent dışında yağmalanan bazı büyük marketlere ise bu sabah ordu nu müdahale ettiği ve yağmacıları uzaklaştırdığı kaydedildi.

Öte yandan Ben Ali'nin Cidde'de olduğu, Suudi Arabistan yönetimi tarafından da bu sabah doğrulandı. Türk Hava Yolları'nın (THY), Tunus'taki Türk vatandaşlarını getirmek için hazırladığı özel uçak, saat 13.25'te İstanbul'dan hareket etti. Boeing 777 tipi ''Anadolu'' adlı özel uçak, Tunus'un Enfidha Havaalanı'na inmek üzere 47 Tunuslu yolcu ve 13 mürettebatla birlikte İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan havalandı.

Toplam 312 yolcu kapasiteli uçakta, TRT ve Anadolu Ajansı'ndan (AA) da birer muhabir yer aldı.

Öte yandan, THY'nin bu sabah saat 10.40'ta İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Tunus'un Enfidha Havaalanı'na yapılması planlanan TK 661 sayılı uçuşu iptal edildi.

Tunus'taki Türk vatandaşları dönüyor

Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Akın Algan, Tunus'taki olaylar nedeniyle ülkedeki Türk vatandaşlarının tahliyesiyle meşgul olduklarını söyledi. Büyükelçi Algan, "İhtilaldeki bir memlekette nasıl olunursa öyleyiz" dedi.

Tunus'un, Türkiye'nin dostu ve kardeş bir ülke olduğunu ifade eden Algan, ülkede yaşayan çok sayıda Türk kökenli insan bulunduğunu, nüfusu 10 buçuk milyon olan Tunus'ta konuştukları herkesin, "Ben Türk kökenliyim" dediğini anlattı.

Ülkede "Kendirci, Mendilci" gibi soyadlarına sıklıkla rastlandığını söyleyen Algan, ülke 1956'da bağımsızlığına kavuşmadan önce, Osmanlı İmparatorluğunun gönderdiği Tunus beylerinin Türk kökenli olduğuna işaret etti.

Görevden ayrılan Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin her vesileyle Türk kökenli olduğunu söylemekten övünç duyduğunu kaydeden Algan, "Bizim için çok özel bir ülke. Burada fazla vatandaşımız yok. En büyük yatırımımız, 560 milyon dolarla TAV'ın. 1000 civarında da vatandaşımız var. Şimdi onların tahliyesiyle meşgulüz" diye konuştu.

Algan, Tunus'un gerek Akdeniz gerek Ortadoğu bölgesinde gerekse İslam coğrafyasında yüzde 100 okuma yazma oranıyla birçok şeyi başarmış bir ülke olduğunu söyledi.

Ülkede yüksek tahsiline devam eden öğrencilerin yüzde 57'sinin, doktor, eczacı ve öğretmenlerin yüzde 67'sinin kadın olduğu bilgisini veren Algan, Tunus'ta kadına saygı dolayısıyla saat 22.00'den sonra araba kullanan kadınları durdurup ruhsat ve ehliyet sorulmadığını kaydetti.

-ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İŞSİZ-

Tunus'ta mevcut 500 bin işsizin 140 bininin üniversite mezunu olduğunu belirten Algan, hepsi Fransızca, İngilizce, hatta İtalyanca gibi yabancı dilleri bilen Tunusluların dünyaya açık insanlar olduğunu söyledi.

Tunus'un Avrupa'nın yanı başında, Roma'ya 55, Malta'ya 35 dakika uçuş mesafesinde bir ülke olduğuna işaret eden Algan, "Dünyaya açık bir toplumda antidemokratik bir yönetimi ne kadar sürdürebilirsiniz? Sürdüremezsiniz. İşte böyle oldu" diye konuştu.

Akın Algan, Tunus sokaklarında durumun iyi olmadığını belirterek, 3-5 kişinin bir araya gelip banka otomatlarını, süpermarketleri, mağazaları yağmaladığını, hiçbir şey yapamazlarsa camları kırdığını anlattı.

Haberlerin de teyit edilemediğini söyleyen Algan, şunları kaydetti:

"Ona göre bütün hapishaneler boşalmış, herkes kaçmış. Onun için mahalle sakinleri savunma birlikleri oluşturdular resmen. Sabaha kadar güruhlar halinde çarpışıyorlar. Büyükelçilik çalışanlarımız, Türk vatandaşlarının bir kısmı şu anda büyükelçiliğin bahçesinde, 100 km mesafedeki havaalanına gitmek için bekliyor.

Birkaç gün bu otorite boşluğu devam eder. Siyasi anlamda gerçekten demokratik ve saydam bir seçim yapılırsa ne netice vereceğini bilmiyorum. 23 senedir tek adam yönetimi vardı. Aslında 1956'dan beri, Habib Burgiba'dan beri tek adam yönetimi vardı. Siyasette muhalefet partileri var, ama bunlar da yönetimin kurdurduğu partiler."

Büyükelçi Algan, kendisinin ülkeyi terk edip etmeyeceği sorusunu, "Kaptan gemiyi terk etmez" diye yanıtladı.

Halkın tepkisi bu kez Gannuşi'ye

Tunus'ta Zeynel Abidin Bin Ali'nin Suudi Arabistan'a sığınması üzerine devlet başkanlığı yetkilerini geçici olarak üstlenen Başbakan Muhammed Gannuşi geçici bir birlik hükümeti kurmak için muhalefet temsilcileri ve hükümet kurumlarıyla görüşmeye başladı. Ancak bin Ali'yi deviren göstericilerin yanı sıra muhalefet de, devlet başkanıyla çok yakın ilişkileri bulunan Gannuşi'nin de görevi bırakmasını talep ediyor.

Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesinden sonra da gösterilerini sürdüren halk, Gannuşi'nin de Tunus'u terk etmesini istiyor. Sendikalar ve sivil toplum kuruluşları bin Ali ile ilgili tüm isimler ülkeyi terk edene kadar gösterilerini sürdüreceklerini belirtiyor.

Halk, Gannuşi'nin durumu kontrol altına aldıktan sonra bin Ali dönemindeki gibi ülkeyi yönetmek isteyeceğini öne sürüyor.

Gannuşi, geçici olarak devlet başkanlığı yetkilerini üzerine aldıktan sonra yaptığı açıklamada, ordunun tüm hassas noktalarda kontrolü ele geçirdiğini, yağma yapanların tutuklanacağını belirtti. Gannuşi, bin Ali'nin yakınlarının da gerekirse tutuklanacaklarını duyurdu.

Bin Ali için geri dönüş yolu kapandı

Kuruluşundan beri Tunus'un ikinci devlet başkanı olan Zeynelabidin Bin Ali'ye iktidar yolu tamamen kapandı.

Tunus'un resmi ajansı TAP tarafından yapılan açıklamada, Anayasa Konseyinin bugün aldığı kararla Bin Ali'nin iktidardan nihai olarak uzaklaştırılmasına karar verildiği ve devlet başkanlığı makamının boş olduğu belirtildi.

Anayasa gereği devlet başkanlığı seçimlerinin 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

Tunus'un kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Habib Burgiba'nın radikal dincileri sindirdiği için içişleri bakanıyken başbakan olarak atadığı Zeynelabidin Bin Ali, halk baskısıyla ülkesinden kaçan ilk ve tek Arap devlet adamı olarak tarihe geçti.

Paris'teki Siyasi Çalışmalar Enstitüsü'nden Zeki Laidi, Burgiba'yı ilerleyen yaşından dolayı ülkeyi etkin biçimde yönetemediği gerekçesiyle Kasım 1987'de deviren ve 23 yıldır aralıksız iktidarda kalan Bin Ali'nin bu biçimde ülkeden ayrılmasının rejimlerin demokratik olmayan biçimde uzun olduğu bir bölgede büyük bir olay olduğunu söylüyor.

İktidara geldiğinde Burgiba'nın Batı yanlısı politikasında kritik bir değişime gitmeyen, ekonomide köklü reformlara imza atan Bin Ali, siyasi muhaliflere sert tutumu ve basın haklarına yeterince saygı göstermediği için uluslararası toplum tarafından giderek daha çok eleştiri oklarına hedef oluyordu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1079304&title=turkler-tahliye-ediliyor-tunusta-yagmalar-suruyor&haberSayfa=0



Tunusluların 'Yasemin Devrimi'

Tunus'ta yaklaşık 1 ay önce patlak veren, onlarca kişinin ölümüne yol açan olaylar Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin kaçışıyla, sokaktaki Tunuslu tarafından ''Yasemin Devrimi'' olarak adlandırıldı.

Tunus'ta yaklaşık 1 ay önce hayat pahalılığı ve işsizlik protestolarıyla patlak veren, onlarca kişinin ölümüne yol açan ve kanlı şekilde bastırılan olaylar yüzünden 23 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin kaçışıyla sonuçlanan gelişmeler, sokaktaki Tunuslu tarafından ''Yasemin Devrimi'' olarak adlandırıldı.

Siyasi çevrelerce ''namuslu bir siyaset adamı'' olarak ün salmış Başbakan Muhammed Gannuşi, Bin Ali'nin kaçışından sonraki açıklamasında, ülkedeki siyasi partilerin temsilcileriyle bugünden itibaren istişarelere başlayacağını belirtirken, Demokratik Emek ve Özgürlükler Forumu (FDTL) partisi lideri Mustafa Bin Cafer, sokağın baskısıyla ülkesinden kaçan Bin Ali'nin geri dönmeyeceğine inandığını bildirdi.

''Bin Ali geri dönmeyecek, nihai olarak gittiğine eminim'' diyen ve bunun da ülkenin kan gölüne dönmemesi ve halkın isteklerinin yerine gelmesi için bir gereklilik olduğunu söyleyen Bin Cafer, Gannuşi'den ilan edilen değişiklikleri geciktirmemesini beklediğini de belirtti ve ulusal birlik hükümetinin kurulmasıyla sonuçlanacak biçimde krizden çıkış yolu olarak bir ulusal komite kurulmasını önerdiklerini anlattı.

İlerici Demokratik Parti (PDP) lideri Necip Şebbi de benzer görüşleri savunduğu açıklamasında, Gannuşi'nin içinde bütün siyasi bileşenlerin temsil edildiği bir hükümet kurmak için gayret göstermesi gerektiğini belirterek, bu hükümetin de demokratik ve özgür cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri hazırlaması gerektiğini, seçim döneminin de uluslararası gözlemciler tarafından izlenmesini istediğini söyledi.

Radikal dinci hareket Ennahda'nın sürgündeki lideri Raşid Gannuşi ise ''Bizim rolümüz, hukuk devletinin inşası için sivil toplum ve siyasi hareketlerle birlikte çalışmak olacaktır'' açıklamasında bulundu.

Bir diğer muhalif lider Hamma Hammami ise, ortada anayasal bir ihlal bulunduğunu belirttiği açıklamasında, Bin Ali'nin vekil tayin etme yetkisinin bulunmadığını kaydetti.

İnternetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta da birçok Tunuslu, Hammami gibi düşünüyor ve Gannuşi'nin vekil tayin edilmesinde ''yeni bir diktatörlük projesi'' sezinlediklerini belirtiyor.

Öte yandan, başkent Tunus'un kuzey çıkışında bir hipermarketin yağmalandığını haberleri alınıyor.

AFP foto muhabiri, dün ateşe verilen hipermarketin güvenlik güçlerinin yokluğunda yağmalandığını, kimi mağazaların camlarının kırıldığını, bir çevre yolunda boş market arabalarının sağa sola savrulmuş olduğunu aktardı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ SONA ERMESİ, YAŞANANLARI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Yıllardır yönetimde olan Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'yi ülkeyi terk etmek zorunda bırakan protesto gösterilerine sahne olan Tunus'ta, sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından yaşanan gözler önüne serildi.

Başkent Tunus'ta garın tamamen yandığı, başkent dışında büyük bir mağaza zincirinin binasının hasara uğradığı ve yağmalandığı görülürken, Associated Press muhabiri, ordunun yağmayı durdurmaya çalıştığını söyledi.

Tunus resmi TAP haber ajansı ise dün olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından kapatılan Tunus hava sahasının açıldığını ve tüm havaalanlarının uçuşlara açık olduğunu duyurdu.

BİN ALİ'YE NİHAİ OLARAK İKTİDAR YOLU KAPANDI

Kuruluşundan beri Tunus'un ikinci devlet başkanı olan Zeynelabidin Bin Ali'ye iktidar yolu tamamen kapandı.

Tunus'un resmi ajansı TAP tarafından yapılan açıklamada, Anayasa Konseyinin bugün aldığı kararla Bin Ali'nin iktidardan nihai olarak uzaklaştırılmasına karar verildiği ve devlet başkanlığı makamının boş olduğu belirtildi.

Anayasa gereği devlet başkanlığı seçimlerinin 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

Tunus'un kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Habib Burgiba'nın radikal dincileri sindirdiği için içişleri bakanıyken başbakan olarak atadığı Zeynelabidin Bin Ali, halk baskısıyla ülkesinden kaçan ilk ve tek Arap devlet adamı olarak tarihe geçti.

Paris'teki Siyasi Çalışmalar Enstitüsü'nden Zeki Laidi, Burgiba'yı ilerleyen yaşından dolayı ülkeyi etkin biçimde yönetemediği gerekçesiyle Kasım 1987'de deviren ve 23 yıldır aralıksız iktidarda kalan Bin Ali'nin bu biçimde ülkeden ayrılmasının rejimlerin demokratik olmayan biçimde uzun olduğu bir bölgede büyük bir olay olduğunu söylüyor.

İktidara geldiğinde Burgiba'nın Batı yanlısı politikasında kritik bir değişime gitmeyen, ekonomide köklü reformlara imza atan Bin Ali, siyasi muhaliflere sert tutumu ve basın haklarına yeterince saygı göstermediği için uluslararası toplum tarafından giderek daha çok eleştiri oklarına hedef oluyordu.

AA
http://www.haber7.com/haber/20110115/Tunuslularin-Yasemin-Devrimi-GALERI.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.