Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

14 Mayıs 2024, 23:57:50

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 285
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 181
Total: 181

Türkiye'de ortak ATM dönemi 01.10.2009'da başlıyor-ATM arama çilesine son

Başlatan kilimanjaro, 09 Eylül 2009, 14:07:28

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Türkiye'de ortak ATM dönemi 26 bankanın katılımıyla 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren başlayacak. 
 
Avrupa'da ilk kez Türkiye'de gerçekleşecek uygulama ile ATM'lerin işlem hacmi artacak, Türkiye ekonomisine 300 milyon dolarlık katkı sağlanacak.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, ortak ATM döneminin başlamasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa'da ilk kez bir ülkede ATM hizmeti veren tüm bankaların, kart kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştıracak ortak bir hizmet protokolüne imza attığını söyledi.

Ünal, BKM'nin ''Ortak ATM'' projesi için mevcut altyapısını geliştirdiğini ve yatırımlar gerçekleştirdiğini ifade ederek, proje kapsamında çalışmalara iki yıl önce başlandığını bildirdi.

Ortak ATM paylaşımı ile ATM lokasyon bilgilerinin tümünü kullanıcılara tek bir platformdan sunmayı sağlayacak bir yapı hazırlandığını kaydeden Ünal, ''BKM olarak Ortak ATM Projesi ile ilgili yoğun çalışmalarımızın karşılığını 26 bankanın da projeye onay vermesiyle almış olduk'' dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=890165&title=turkiyede-ortak-atm-donemi-basliyor
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

ATM hizmeti veren tüm bankaları kapsayan 'Ortak ATM Sistemi' başlıyor. Sistem tüketici için büyük kolaylık getiriyor. Ancak '10 lira çekimde 4 lira ücret' gibi şikâyet konularında yenilik yok. Hangi bankanın daha az aldığını bilen tüketici daha az ücret ödeyecek.

ATM hizmeti veren tüm bankaları kapsayan 'Ortak ATM Sistemi' başlıyor. Sistem tüketici için büyük kolaylık getiriyor. Ancak '10 lira çekimde 4 lira ücret' gibi şikâyet konularında yenilik yok. Hangi bankanın daha az aldığını bilen tüketici daha az ücret ödeyecek
Yazı Boyutu 10 12 14 16 

1 Ekim'de, ATM hizmeti veren bütün bankaların (toplam 26 banka) ATM'leri ortak kullanıma açılıyor. Tüketici her yerde kendi bankasının ATM'sini bulmak sorunundan kurtulacak ve hangi bankaya ait olursa olsun en yakın ATM'den para çekebilecek. Daha önce 'Altın Nokta' ve 'Ortak Nokta' gibi kısmi uygulamalar vardı. Yeni durumda bütün bankalar kapsanmış olacak. Türkiye'de bulunan 22 bin 973 ATM'nin tamamı sisteme katılıyor.
Sistemin altyapısı için 2 yıl çalışan Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, 11 Eylül'de yapılan ilk basın toplantısında, eskiden olduğu gibi başka bankanın ATM'sinde işlem yapıldığında ücret ödeneceğini açıklamıştı. Milliyet'e yaptığı açıklamada da bu konunun bankaların kendi uygulamalarına bağlı olduğunu söyledi.

10 lira çekime 4 lira ücret
Yeni sistem bu ücretlerin miktarı, oranı konusunda bir standart getirmiyor. Mevcut sistemde başka bankanın ATM'sinden 10 lira nakit çekenden 4 lira ücret alınabiliyor. Bu rakamlar bankadan bankaya değişiyor, artıyor, azalıyor. Yeni sistemde bankaların çekim ücretlerinde yeniliğe gidip gitmeyecekleri belli değil. Konu bankalara bırakıldı. Ücretler bankadan bankaya değişeceği için tüketici diğer bankaların ATM'lerini kullanmak durumunda kaldığında hangisinin kaç lira ücret alacağını bilmiyor.
Özinal, ortak ATM kullanımının tüketiciye maliyetine ilişkin bir soru üzerine, ücretlendirmenin kartı veren banka ile müşteri arasında belirleneceğini ifade ederek, "Banka, ücretlendirme politikası ve pazarlık stratejisi doğrultusunda kart sahiplerinden belirli ücret talep edecektir veya etmeyecektir" dedi.


300 milyon dolarlık tasarruf
Türkiye'de 44 milyon kredi kartı, 61 milyon banka kartı bulunduğunu bildiren Sertaç Özinal'ın verdiği bilgiye göre bugüne kadar Türkiye'de 600 milyon dolarlık ATM yatırımı yapıldı. ATM Paylaşım Sistemi'ne geçişle birlikte:
- Mevcut 22 bin 714 ATM'nin 35 bin adet ATM kadar etkinlik gösterecek. 300 milyon dolarlık verim elde edilecek.
- 2004-2009 yılları arasında ATM işlem adetlerinde ortalama yıllık yüzde 10 artış olmuştu. ATM Paylaşım Sistemiyle birlikte işlem adedi artışının yüzde 30'a ulaşacak.
- Türkiye'de son 5 yılda 3.6 milyar kere ATM'ye gidildi.
- Her bir milyon kişiye düşen ATM sayısı 264, işlem başına nakit çekim miktarı ortalama 190 lira.
- ATM ağının yaklaşık yüzde 44'ünü Altın Nokta, yüzde 30'unu ise Ortak Nokta oluşturuyordu, kalan yüzde 26'lık pay ise bu gruplara dahil olmayan bankalara aitti.

Çekim ücretini banka belirleyecek
BKM Genel Müdürü, bir hafta sonra başlayacak 'Ortak ATM Projesi'ni Milliyet'e anlattı. Özinal'ın sorularımıza yanıtları şöyle:

1 Ekim'de Türkiye'de hizmet veren ATM'lerin kaçında ortak kullanım yapılabilecek? Hangi bankalar ortak kullanım dışında kalıyor?
1 Ekim tarihi itibariyle 22 bin 973 ATM'de ortak kullanım olacak. Bu sayı sektördeki tüm ATM'leri içeriyor. ATM hizmeti veren tüm bankalar ATM Paylaşım Sistemi'ne katıldı.

Banka kartıyla bir başka bankanın ATM'sinden para çeken kişinin hesabından ücret kesilecek mi?
Farklı banka ATM'lerinden yapılacak işlemler, her bankanın kendi belirlediği hizmet ücretlerine tabi olacak.

Kesintinin bir oranı var mı? Müşteri bilgilendirilecek mi?
Miktarı müşterisine vermek istediği hizmet doğrultusunda banka belirleyecek. Kart ihraç eden banka bu konuda müşterisiyle iletişimde olacak.

ATM ortak kullanımında müşteri eskiden para çekebiliyordu. Şimdi hangi hizmetleri alabilecek?
Nakit çekim ve bakiye sorgulama yapabilecek. Kullanıcılar kendilerine en yakın ATM'ye yine BKM tarafından verilecek bir hizmetle, cep telefonları ve internet üzerinden ulaşabilecek. İlerleyen zamanlarda diğer hizmetler de sunulabilecek. Bu konuda çalışmalar devam ediyor.


1 Ekim'de teknik sorunlarla karşılaşma söz konusu mu?
Mevcut /denenmiş altyapı üzerinde gerçekleşeceği için herhangi bir sorun öngörmüyoruz.

Bankacılık sektörü ATM ortak kullanımıyla ilgili uzun vadede neyi hedefliyor?
ATM paylaşım sisteminin sektöre ve ülke ekonomisine katkılarını şöyle özetleyebiliriz: ATM ağını genişleten sermaye yatırımları optimize edilebilecek, rekabetteki artış sunulan hizmetlerin kalitesini artıracak, işlem hacminde ve dolaylı olarak sirkülasyondaki para hacminde artış sağlanacak, daha rahat kullanılabilen ATM'lerle kayıt altındaki ekonomiye katkı sağlanacak.

Bankaların ortak kullanımdan çıkmaları söz konusu olabilir mi?
Ortak ATM'ye katılmak banka inisiyatifine bırakılmış durumda. Tüm bankalar eşit şartlar altında sözleşme yaptı. İsteyen banka sistemden çıkabilir. Bütün bankalar, ATM ve kart sayıları ne olursa olsun programdan aynı koşullarda faydalanacak, aynı hizmeti alacak, birbirlerine aynı ücreti ödeyecekler ve giriş ücreti de ödenmeyecekler.

KADİFE ŞAHİN-MİLLİYET 
http://videogaleri.samanyoluhaber.com/(A(-mm1ihVzygEkAAAAMDhlZDYzNGItNzk0NC00ODYzLWJjOTYtM2JiYzQ1MGI1NTkxVX0ijc0QJG6Igg8yklKBruTQ1dc1))/h_317891_ortak-atmnin-kokusu-cikti.html

kilimanjaro

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın bankamatik uygulamasını böyle savundular.

Özince ve Açıkalın'dan ATM savunması ATM'de bakiye sormak da paralı Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankamatiklerin ortak kullanımından ücret alınmasıyla ilgili olarak, ''Tüketici masraf ödemek istemiyorsa, en çok teşkilatı olan, bankamatiği olan banka ile çalışsın. Bedava hizmet yok'' dedi.

Özince, konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, komisyon vermek istemeyenlerin kendi bankasının bankamatiğini kullanmasını önererek, şöyle konuştu:

''Tabii ki bankaların kazancını sonuna kadar arzu ediyoruz. Biz tüketiciye daha geniş tabanda hizmet verileceğini biliyoruz. Tüketici, bundan ücretsiz yararlanacak diye bir şey yok. Bu, bankaların kendi bileceği iş... Tüketici, masraf ödemek istemiyorsa en çok teşkilatı olan, bankamatiği olan banka ile çalışsın. Bedava hizmet yok. Biz, sadece kamu yararına çalışan kuruluşlar değiliz. Tabii ki kamu yararına kamusal sorumluluklarımız var. Ancak biz, hissedarlarımıza, kar edip temettü vermek zorundayız. Kaldı ki bankaların karıyla ilgili endişeler boşuna... BDDK, bankalara kar dağıttırıyor mu ki, banka hissedarı temettü alsın? Kapitalist sistemde kar elde edemeyen ayakta kalamaz. Bu da unutulmamalıdır.''

''BANKA, DOĞAN MALİYETİNİ YANSITMAK ZORUNDA''

Yapı Kredi Bankası Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü, İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın da, banka müşterisinden, kendi hesabının olduğu bankadan para çektiğinde herhangi bir masraf alınmadığına değinerek, ''Burada sadece size sunulan ekstra avantajın bedelinin alınması söz konusu'' diye konuştu.

Daha önce Ortak veya Altın Noktada da bu tip bir uygulama olduğunu anımsatan Açıkalın, şöyle devam etti:

''Sizin hesabınızın olduğu bankadan başka bir bankanın ATM'sinden para çekerseniz, bu bankanın talep ettiği komisyon uygulanıyor. Dolayısıyla alınan ücretlere yönelik tepkilerde, tahmin ediyorum bir yönlendirme hatası var. Orada bir hizmet veriliyor. O bankanın, o ATM'yi kendi müşterisi olmayan bir müşteri için orada tutmasının maliyeti var. Bendeki değil de başka bankanın teknoloji yatırımından yararlanarak o hesaptan yararlanmaya çalışırsanız, o banka da doğan maliyetini müşteriye yansıtmak zorunda.'' AA

http://www.haber7.com/haber/20091006/Ozince-ve-Acikalindan-ATM-savunmasi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, "ATM cihazından 10 lira çeken bir tüketici, bunun için 4-5 lira komisyon ödemek zorunda kalıyor" dedi. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin ise, bankaların bankamatikleri ortak kullanmaya başlaması ile tüketicinin her bir işlem başına ortalama 2 lira ücret ödemek zorunda kalacağını söyledi.

TÖF Genel Başkanı Fuat Engin, yaptığı yazılı açıklamada, Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) 1 Ekim'den itibaren uygulamaya koyduğu ortak ATM uygulamasının tüketiciler açısından yeni bir haksızlığa dönüştüğünü ifade ederek, 23 bin ATM'nin ortak kullanımının, bankacılık sektörü için 300 milyon dolarlık tasarruf sağlarken, bankaya ait ATM cihazından 10 lira çeken bir tüketicinin, bunun için 4-5 lira komisyon ödemek zorunda kaldığını bildirdi.

Uygulamanın, 61 milyon banka kartını kapsadığına dikkati çeken Engin, "BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal yaptığı açıklamada, 'Bu komisyonun müşteriye ne kadar yansıyacağı, bankaların kendi bileceği bir iş' dedi. Bu anlayış tüketiciye sormadan cebinden parasını alma anlayışıdır. Bu durum ben bildiğimi yaparım, yasa hukuk tanımam anlayışıdır. Türkiye'de son 5 yılda 3,6 milyar kez ATM'de işlem yapıldığı göz önüne aldığımızda, uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapılan işlem sayısı ve her bir işlemden alınan 4-5 lirayı hesapladığımızda ortaya çıkan haksız kazancın boyutu ATM'lerin sömürü aracı olarak kullanıldığı gerçeğini net bir biçimde ortaya koyacaktır" dedi.

Bankaların 4822 sayılı kanunla değişik 4077 sayılı kanunun başta amaç maddesi olmak üzere ilgili hükümleri ile 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 24. maddesini ihlal ettikleri ileri sürülen açıklamada, ortak ATM uygulamasında tüketicilerden işlem parası alınmasına son verilmesi istendi.

Açıklamada, uygulamanın sona erdirilmemesi halinde TÖF tarafından hukuki süreç başlatılacağı bildirildi.

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin ise, tüketicinin cebinden "ortak soyun parası" olarak 2,4 milyar lira para çıkacağını öne sürerek, tüketicileri, mecbur kalmadıkça "ortak soygun noktalarından" uzak durmaları konusunda uyardı.

Çetin, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal'ın, 1 Ekim'de yürürlüğe giren "ortak ATM'ler" konusunda sektörün 2 yılda 250 toplantı yaptığını bildirdiğini hatırlatırken, bu konuda tüketicilerin görüşünün alınmamasını eleştirdi.

ATM'lerin ortak kullanımı ile bankaların 300 milyon lira tasarruf ettiği, devam eden yıllarda yıllık 100-200 milyon liralık tasarruf öngörüldüğünün açıklandığına işaret eden Çetin, TÜDEF olarak teknolojik gelişmelere, verimliliğin artırılmasına ve maliyetlerin düşürülmesine karşı olmadıklarını, ancak teknolojinin tüketicinin soyulmasında bir araç olarak kullanılmasına her zaman karşı olduklarını vurguladı.

Normalde bir mal veya hizmetin maliyetindeki düşüşün fiyata yansıtılması gerektiğini belirten Çetin, açıklamasında, şu görüşü savundu:

"Ancak burası Türkiye'dir ve anormallikler ülkesidir. Bankalara düşük maliyet, tüketiciye zam demektir, yeni bir soygun alanı demektir. Bu soygun BDDK'nın gözetiminde itinayla ve inatla yapılmaktadır. Türkiye'de tüketiciler yılda 1,2 milyar kez ATM kullanmaktadır. ATM'lerden bakiye sorma maliyeti 1,1 lira, para çekmenin maliyeti en az 4 liradır. Tüketicilerin hesaplarının olduğu banka ATM'lerini de kullandıklarını hesaba kattığımızda dahi, kullanım başına ortalama 2 lira para ödeyecek. Bu yolla bir yılda tüketicinin cebinden çıkacak ortak soygun parası, 2,4 milyar liradır."

"Tüketiciden haksız yere alınan para, yıllık 10 milyar lira"

Bankaların halen yasıdışı olarak tüketiciden kredi kartı aidatı olarak yılda 1,6 milyar lira, banka kartı ya da hesap işletim ücreti olarak ise 6 milyar lira ücret aldığını hatırlatan TÜDEF Başkanı Ali Çetin, "ortak soygun" da hesaba dahil edildiğinde, bankaların tüketiciden yasadışı olarak aldığı paranın yılda 10 milyar liraya ulaşacağını öne sürdü.

Dünyanın her tarafında kriz döneminde bankalar batarken Türkiye'de yüksek karla elde ettiğine işaret eden Çetin, açıklamasında, "Bu yüksek karın kaynağı tüketici, soygunu yapan bankalar, soyguna gözcülük eden BBDK ve izin veren ise hükümettir. Ülkemizdeki tüketicilerin tepkisizliği, vurdumduymazlığı, korkutulmuşluğu-sindirilmişliği, soygunun pervasızca yapılmasına olanak sağlayan en önemli etkendir" ifadesine yer verdi.

TÜDEF Başkanı Ali çetin, "ortak soygun noktalarında" para çekme ve bakiye sormadan ücret alınmamasını isterken, tüketicileri, mecbur kalmadıkça "ortak soygun noktalarından" uzak durmaları konusunda uyardı.

http://www.cnnturk.com/2009/ekonomi/genel/10/05/tuketicilerden.ortak.atmde.ucrete.tepki/546233.0/index.html
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Bankaların 1 Ekim'de başlayan ortak ATM (Otomatik Para Çekme Makinesi) uygulamasında farklı fiyat tarifesi suistimal edilmeye başlandı. Ücretsiz ATM kullanmayı vaat ederek vatandaşı dolandıranlar var.

Ercan Baysal'ın haberi

Bakiye sorma ve para çekme işlemlerinden 50 kuruş ile 5 lira arasında değişen miktarlarda masraf alınmasının ardından ortak ATM dolandırıcıları türedi. İki hafta süre geçmesine rağmen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) adı kullanılarak sahte elektronik postalar gönderilmeye başlandı. Bankalar Birliği ise vatandaşa, "Ücretsiz ortak ATM kullanma imkanı sunuyor" başlıklı e-postalara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.

Birlikten yapılan açıklamada banka müşterilerinin dolandırılması amacıyla, bankaların ATM'lerinin birleşmesi süreci kullanılarak, üçüncü kişiler tarafından banka müşterilerine mesaj gönderildiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: "Bu mesajlarda, ortak ATM işlemlerinin ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilmesi için müşterilerden, gizli ve özel müşteri bilgilerinin (TC kimlik no, banka adı, kart no, CV, parola vb.) mesajın ekindeki linkte yer alan tablonun doldurulması suretiyle kendilerine gönderilmesi istenmektedir. Bu mesajların görüntüsü (banka logo ve isimlerinin bulunması) ve kullanılan söylem, bunların TBB ve BKM tarafından gönderildiği izlenimini vermeye çalışmaktadır. Yapılan girişimlerle söz konusu site kapatılmıştır."

Bu tarz dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkat edilmesi gereken en önemli hususun bankaların ve ilgili kurumların elektronik postalar aracılığıyla hiçbir şekilde müşterilerine ait bilgileri talep etmediği ve bu yollarla sistem veya veri güncellemesi yapmadığı kaydedildi. Yetkililer herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için TBB ve BKM'nin internet sitelerindeki güvenlikle ilgili açıklamaların dikkatle okunması ve uygulanması tavsiyesinde bulundu.

Kullanıcısını gözbebeği ve parmak damarından tanıyan ATM'ler geliyor

ATM'lerin mucidi olan Amerikalı Diebold, Türkiye'de ofis açtı. Fortis Bank, Vakıfbank, Alternatif ve ING ile çalışmalara başlayan Deboilt, Ürdün ve Japonya'da kullanılan gözbebeğinden tanıma ve parmak damarları okuyan ATM'leri Türkiye'ye de getirmeyi amaçlıyor. Şirketin Proje Pazarlama Müdürü Ian Thomas, Japonya'da 140 bin ATM olduğunu ve bu rakamın yüzde 83'ünün parmak izi tanıyan ATM'lerden oluştuğunu kaydetti. Thomas, "Bu kopyalanamıyor. Eğer parmağınızı keserseniz kullanamıyorsunuz. Siz yaşlandıkça parmak izi de değişiklik gösteriyor." dedi. Thomas, bu ürünlerin de Türkiye'ye getirilmesi için bankalarla görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=904018&title=15-gunde-ortak-atm-dolandiricilari-turedi#
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Para çekiminde ortak ATM kullanımına geçen bankalar, artık bu iş için kestikleri ücretleri anında ekranda gösterecek. Ortak ATM Paylaşımı kapsamında işlem yapacak olan banka kartı kullanıcılarının bankaların belirlediği hizmet bedellerini, işlem öncesinde ATM ekranlarından öğrenmelerini sağlayacak yeni uygulama hayata geçiyor. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Ortak ATM Paylaşımı ile ilgili yeni gelişmeleri duyurdu. 13 Kasım 2009 Cuma gününden itibaren, müşteri olmadığı bir başka bankanın ATM'sinden bakiye sormak veya para çekmek isteyen banka kartı kullanıcıları, işlem öncesinde ATM ekranından bilgilendirilecek. Banka kartı sahipleri, böylece kullandıkları kartın ATM'si dışında, diğer bir ATM'den işlem yapmaları durumunda ödeyecekleri hizmet bedelini, işlem öncesinde öğrenecek. Kart kullanıcıları söz konusu ücretlendirme ile ilgili bilgilendirme mesajı sonrası işleme devam edebilecek ya da işlemden vazgeçebilecek.

BKM ayrıca kart kullanıcılarını bilgilendirici şu konulara da dikkat çekti:

* Banka kartı kullanıcıları banka kartının ATM'sinden para çekme, bakiye sorma işlemlerinde hiç bir ücret ödememektedir. Bu hizmet karşılığında herhangi ek bir ücret ödenmesi kesinlikle söz konusu değildir.

* Banka kartı kullanıcılarının, ancak Ortak ATM paylaşımından faydalanmak istemesi ve banka kartı ile başka bir banka ATM'sinden para çekmesi durumunda bir hizmet bedeli söz konusudur. Ücretlendirme, tamamen bankaların kendi inisiyatifleri doğrultusunda gerçekleşmektedir.

* Söz konusu hizmet bedeli, bakiye sorgulama/para çekme işleminin yapılacağı ATM'nin bankası tarafından değil, kullanıcının banka kartını kullandığı banka tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle bu bedel kullanıcının banka kartının ATM'si hariç, o banka kartı ile işlem yapılan tüm ATM'lerde aynıdır.

* Bankalar kendi müşterilerine, başka banka ATM'sinden para çekme/bakiye sorma işlemi yapmaları durumunda ödemeleri gereken hizmet bedelini, e-posta, SMS, posta gibi farklı iletişim kanalları ile de duyurmaktadır.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=913551&title=bankalarin-atm-soygununa-tedbir
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.