Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

14 Mayıs 2024, 15:39:11

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 285
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 138
Total: 138

Türkiye ile Suriye arasındaki vize kalktı

Başlatan kilimanjaro, 16 Eylül 2009, 22:35:57

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırıldığını açıkladı.

İki ülke heyetleri arasındaki görüşmenin ardından Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılmasına, ayrıca Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına karar verildiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Suriye arasında vizelerin tümüyle kaldırılmasına karar verildiğini belirterek, ''Buradan kardeş Suriye halkına seslenmek istiyorum; Türkiye sizin ikinci memleketinizdir ve Türk halkı vizesiz bir şekilde sizlere kucağını açmaktadır'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın katılımıyla gerçekleşen heyetler arası görüşmelerin sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından ''Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması'' imzalandı.

İmzaların atılmasının ardından Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ile ortak basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye ile Suriye'nin iki dost ve komşu ülke olduğunu belirterek, Suriye Devlet Başkanı Esad ve Başbakan Erdoğan başkanlığında gerçekleştirdikleri toplantıların sonunda iki ülke arasındaki vizelerin tümüyle kaldırılmasına karar verdiklerini söyledi.

Davutoğlu, artık Türkiye ve Suriye vatandaşlarının vizeye ihtiyaç duymadan iki ülke arasında seyahat edebileceklerini ifade etti.

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin bölge için ve uluslararası alanda örnek bir komşuluk ilişkisi haline dönüştüğünü vurgulayan Davutoğlu, alınan kararın taraflar arasındaki karşılıklı güven ilişkisinin göstergesi olduğunu söyledi.

İkinci önemli tarihi adımın, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması kararının alınması olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu mekanizmayla her yıl iki ülkenin başbakanlarının eş başkanlığında her iki hükümetin en önemli bakanlarının katıldığı ortak kabine toplantıları yapılacağını anlattı.

-''BAKANLAR KONSEYİ TOPLANACAK''-

Bu ortak kabine toplantısı öncesi yılda en az bir kez olmak üzere Bakanlar Konseyi'nin toplanacağını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Bu Bakanlar Konseyi'nde Dışişleri, Enerji, Ticaret, Bayındırlık, Savunma, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıkları yer alıyor. Bu adı geçen bakanlar yılda en az iki kez toplanarak ortak eylem planı hazırlayacaklar. Bu ortak eylem planı Bakanlar Konseyi'nde ele alınıp kapsamlı bir çerçeveye oturtulduktan sonra iki başbakanın eş başkanlığında yapılacak toplantıda uygulamaya geçirilecek. İkili ilişkilerimizde ulaştığımız bu düzey gerçek bir komşuluk, örnek bir komşuluk ilişkisini yansıtmaktadır. Her iki konuda da gösterdiği anlayış ve işbirliği dolayısıyla değerli kardeşim Dışişleri Bakanı Muallim'e teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca, bölgesel alanda da işbirliğimiz en geniş şekilde sürecektir.''

Davutoğlu, bölgede de Türkiye ile Suriye arasındaki işbirliği anlayışının kökleşmesini, yerleşmesini istediklerini ifade ederek, ''Bu çerçevede çok değer verdiğimiz iki kardeş, komşu ülke olarak Irak ile Suriye arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde gelişmesini ve ortaya çıkacak pürüzlerin giderilmesini ümit ediyoruz. Bu konuda her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz. Ayrıca Orta Doğu barış süreci ve Lübnan gibi konularda da içeride kapsamlı istişareler yapıldı'' diye konuştu.

-''İŞBİRLİĞİ EN İYİ ŞEKİLDE DEVAM EDECEK''-

Türkiye ile Suriye arasında bütün bu bölgesel konularda işbirliğinin en iyi şekilde devam edeceğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Bizim halklarımız asırlar boyu bir arada, iç içe yaşamışlar ve ortak bir tarihi paylaşmışlardır. Kısa bir fetret döneminden sonra tekrar halklarımızı kaynaştıracak olan bu tarihi adımı, geleceği inşa edecek önemli adımlar olarak görüyoruz. Böylece halklarımız iki ülkeyi kendi ülkeleri gibi hiçbir engel olmadan, hiçbir vize olmadan ziyaret edebileceklerdir. Ben buradan kardeş Suriye halkına seslenmek istiyorum; Türkiye sizin ikinci memleketinizdir ve Türk halkı vizesiz bir şekilde sizlere kucağını açmaktadır. Halklarımızın bu kardeşliği, iki hükümetin birlikte oluşturacağı ortak kabine toplantıları ile siyasi düzeye yükseltilmiştir. İnşallah gelecek hepimiz için, iki ülke için de bölgemiz için de daha parlak olacaktır. Ben Türk halkı adına da bu anlayış ve işbirliği dolayısıyla Suriye Devlet Başkanı Esad'a ve Dışişleri Bakanı Muallim'e tekrar teşekkür ediyorum. Kendi memleketinize hoş geldiniz.''

uriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye ile Türkiye arasında taşımacılık yapan tırlara uygulanan vergilerin kaldırılması yönünde karar aldıklarını bildirdi.

Muallim, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin çok yapıcı bir ortamda geçtiğini belirtti.

İki ülke arasında Stratejik İşbirliği Meclisi'nin kurulmasının kararlaştırıldığını ifade eden Muallim, ''Bu da işbirliği, dayanışma ve karşılıklı güvenin en büyük göstergesidir'' dedi.

Muallim, bu ziyaret ve toplantı vesilesiyle Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın almış oldukları karar doğrultusunda her iki halka da bir armağan vermek istediklerini ifade ederek, bunun da her iki ülkenin uygulamış olduğu vizenin tamamen kaldırılması yönünde olduğunu söyledi.

Türk halkına seslenen Muallim, ''Şimdiden 'Suriye'ye hoş geldiniz' diyorum. Suriye'ye geçişleriniz, İstanbul'dan Ankara'ya geçişleriniz gibi olacaktır. Aynı şekilde Suriye vatandaşları için de Türkiye'ye giriş çıkış Halep ile Şam arasında gidiş geliş yapar gibi olacaktır'' diye konuştu.

Muallim, bunun, ilişkilerin halklar seviyesine yansıyınca daha da pekişeceğinin en büyük göstergesi olduğunu belirterek, ''Ticari işbirliği hacminin giderek daha da artırılması, enerji işbirliğinin geliştirilmesi, elektrik, doğal gaz, su... Her iki ülke arasında taşımacılık yapan tırlara da uygulanmış olan vergilerin kaldırılması yönünde karar almış durumdayız'' dedi.

Suriye ile Irak arasında krizin sona erdirilmesi yönünde Türkiye'nin gösterdiği çabaya teşekkür eden Muallim, Esad ile Erdoğan arasındaki görüşmede barış konusunun da gündeme geldiğini kaydetti.

Uluslararası hukuk çerçevesinde Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı barış görüşmelerinin tekrar başlaması için her iki liderin de görüş birliğine vardıklarını dile getiren Muallim, ''Ancak barış konusunda bir İsrailli ortağın olmadığı kanaatine varmış durumdayız. Sayın Bakan'a teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Yarınki 4'lü toplantı için kendisi bizi bir gün daha ağırlayacak. İstanbul'un güzelliğinin de bir kez daha doyumuna varacağız'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu da ''İstanbul sizin şehriniz'' karşılığını verdi.

http://www.haber7.com/haber/20090916/Turkiye-ile-Suriye-arasindaki-vize-kalkti.php#
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Türkiye ile Suriye sınırını temsil eden bariyerler kaldırıldı. İki ülker arasında vize muafiyeti içeren anlaşma Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından imzalandı.

Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar Toplantısının ardından vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde Suriye tarafında, sınırda ve Türkiye tarafında olmak üzere üç ayrı tören düzenlendi.

Önce Suriye tarafında yapılan törene katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Suriyeli bakanlar, bu ülkenin Esselame Sınır Kapısı'ndan tampon bölgeye geçti.

Burada bir süre bekleyen bakanlar, ikram ve halk oyunları gösterilerinin ardından sınırdaki barikatı birlikte tutarak kaldırdılar ve barikatla bir süre yürüdüler.

Esselame Sınır Kapısından Suriye halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle uğurlanan bakanlar ve beraberindekileri Öncüpınar Sınır Kapısı'nda Kilis Valisi Turhan Ayvaz, AK Parti milletvekilleri Hasan Kara ve Hüseyin Devecioğlu ile Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosu Heysem Saad karşıladı.

Bakanlar daha sonra, iki ülke arasındaki vize muafiyeti anlaşmasının imza töreni için Öncüpınar Gümrük Müdürlüğüne geçti.

Burada yapılan gösterilerin ardından iki bakan, Türkiye ile Suriye arasında vize muafiyeti getiren anlaşmaya imza koydu.

İmza töreninde beyaz güvercinler ile kırmızı ve beyaz reklerde balonlar uçuruldu ve aile fotoğrafı çektirildi. Daha sonra Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Bakanlar Toplantısının ikinci bölümü için Gaziantep'e hareket edildi.

http://www.haber7.com/haber/20091013/TurkiyeSuriye-siniri-kaldirildi-VIDEO.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bugünün iki ülke için tarihi bir dönüm olduğunu belirtirken bu güne dair hissettiklerini anlattı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün gerek Suriye gerekse Türkiye tarafında hissi anlar yaşadıklarını belirterek, "İki halkın birbirini bu kadar özlediği hepimizce malumdu ama bu kadar özlemle birbirlerini beklediklerini ve kucaklaşma arzusu içinde olduklarını bir kez daha müşahede ettik" dedi.

Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Kurulu toplantısının kapanış oturumunun ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Davutoğlu, bugünün Türkiye ve Suriye tarihinde önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Gerek Türkiye gerekse Suriye tarafında son derece hissi anlar yaşadık. İki halkın birbirini bu kadar özlediği hepimizce malumdu ama bu kadar özlemle birbirlerini beklediklerini ve kucaklaşma arzusu içinde olduklarını bir kez daha müşahede ettik. Son derece hissi ve asırların getirdiği o kültürel harmanı yansıtan bir buluşma oldu."

Bu tür buluşmaların bölgedeki tüm kardeş ülkeler arasında gerçekleşmesini dileyen Davutoğlu, bunun bölgeye ve dünyaya, bölgesel ve küresel barışa en önemli mesaj olacağını bildirdi.

Davutoğlu, daha sonra Gaziantep'e geldiklerini hatırlatarak, bu çerçevede "diplomasi tarihine araç diplomasisi adında yeni bir diplomasi usulü" kazandırdıklarını söyledi. Halep'ten Öncüpınar'a, Öncüpınar'dan Gaziantep'e yaklaşık 2 saat ilgili bakanların bir otomobilde birlikte kaldıklarını ve çok güzel projelerin  çıktığını bildirdi.

Toplantılara ilişkin ortak açıklamanın yapılacağını belirten Davutoğlu, bunun dışında bugünkü görüşmelerde ulaşılan 40'a yakın protokol, proje, mutabakat zaptı ve anlaşma üzerinde çalışma kararı alındığını, ilgili bakanlıkların bunları 10 gün içinde eylem planı halinde birbirlerine bildireceklerini, aralık ayı başındaki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şam ziyaretinde ilk yüksek düzeyli stratejik işbirliği toplantısının gerçekleşeceğini kaydetti.

"Bundan sonra artık Türkiye, kaderi, tarihi ve geleceği ortak olarak aynı yolda yürümeye devam edecek. El elde yürüyeceğiz bu yolda ve bölgemizi tekrar yükselen bir medeniyet merkezi yapmak için hep beraber çalışacağız" diyen Davutoğlu, bugünün her iki halk için de iki bayram arasında bir bayram, bir düğün günü olduğunu söyledi.

Davutoğlu, iki ülke arasında en kısa zamanda daha çok kapının açılması için altyapı çalışmalarının başlamasına karar verildiğini de anlattı.

-SURİYE HEYET BAŞKANI TÜRKMENİ-

Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Vekili Hasan Türkmeni de açıklamasında tarihi bir gün yaşadıklarını söyleyerek, işbirliği konseyinin kurulmasına karar verilmesinden hemen sonra yürürlüğe girmesinden son derece mutlu olduğunu kaydetti.

Türkmeni, bugünkü görüşmelerin her iki ülkenin halkına hayırlı olmasını dileyerek, görüşmelerin ekonomi, güvenlik, savunma, sağlık ve çevre gibi alanlarda işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunacağını kaydetti.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu olayın temellerini attıkları ve karşılıklı güven sağladıkları için teşekkür eden Türkmeni, Suriye'nin de kendi eylem planını hazırlayarak, sunacağını bildirdi.

-ATALAY VE GÖNÜL-

Daha sonra İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terör örgütüne karşı işbirliği ile ilgili bir soru üzerine, 1998 yılında Suriye ile Adana mutabakatı, 2001 yılında da bir anlaşma imzalandığını hatırlatarak, iki ülke arasındaki bu sürecin yürümekte olduğunu kaydetti.

Atalay, Suriye tarafının bu konuda çok hassas davrandığını, hem bilgi alış verişi hem de terör unsurlarına dönük işbirliğinde Türkiye'ye yardımcı olduğunu belirterek, Suriye'nin 2003 yılından bu yana Türkiye'ye iade ettiği terör örgütü mensubu sayısının 122 olduğunu, bunların 77'sinin PKK terör örgütü mensubu bulunduğunu bildirdi.

Bakan Atalay'ın Suriyeli mevkidaşı da terörle mücadelede Türkiye ile sürekli işbirliği kanalları bulunduğunu, düzenli şekilde bilgi alış verişinde bulunduklarını kaydetti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de askeri alandaki işbirliğine ilişkin soru üzerine, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların her türlü temas ve çalışma için hukuki zemin sağladığını kaydetti. Gönül, ekim ayı sonuna doğru temas gruplarının devreye gireceğini ve üç ayrı çalışma yapılacağını belirterek, bu grupların kendi alanlarında çalışma yapacaklarını bildirdi. Gönül, savunma sanayi alanında bugüne kadar gelinen noktanın daha ilerisine gidilmesini umduklarını da belirtti. AA

http://www.haber7.com/haber/20091013/Turkiye-Suriye-ortak-kabine-toplantisi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Ermenistan'la tarihî protokollere imza atan Türkiye, üç gün sonra bir başka komşusuyla büyük bir kardeşlik köprüsü kurdu. Yaklaşık on sene önce savaşın eşiğinden dönen Türkiye ve Suriye, sağladıkları barışla tüm dünyaya örnek oldu.
 
İki ülkenin dışişleri bakanları dün davul zurna eşliğinde karşılıklı vize muafiyeti anlaşmasını imzaladı. Ardından geniş bir heyetle sınırdan yürüyerek geçti. Uçurulan barış güvercinleri, kardeşlik isteğini ortaya koydu. Tarihî günü seyretmek için yollara dökülen Suriye halkı, Türk konvoyuna yoğun sevgi gösterisinde bulundu. 13 Ekim'i 'iki bayram arası üçüncü bayram' ilan eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tek heyet gibi çalıştıklarının altını çizdi. Ardından iki ülkenin sloganını Türkçe ve Arapça olarak okudu: "Ortak kader, ortak tarih, ortak gelecek."

Türkiye ile Suriye'nin tarihî adımı dün sabah 10'ar bakanın katıldığı 'mini kabine' toplantılarıyla başladı. Önce Halep'te, öğleden sonra Gaziantep'te bir araya gelen bakanlar, eğitim, ticaret, ulaştırma, gibi çok sayıda konuyu ele aldı. Varılan siyasî bir karar ise dikkat çekti. Buna göre Türkiye ya da Suriye'nin büyükelçisinin olmadığı yerde, bir ülke diğeri adına resmî işlemler gerçekleştirebilecek. Diplomatik kaynaklar, kurulan mükemmel ilişkinin Türkiye'nin diğer komşularına birer mesaj olduğuna işaret ediyor: "Ermenistan ve Yunanistan hükümetleri bu mesajı iyi okumalı. Geçmişte mayınlanmış, tank yığılmış, terörist sızmalara sebep olmuş bir sınırda vize yükümlülüğü kaldırılıyor. Ermenistan sınırı da açılır. Yeter ki, Ermenistan da Suriye'nin verdiği kalıcı barış mesajını versin."

Türkiye-Suriye ilişkilerinde dün yeni bir dönem başladı. İki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ilk toplantısını iki taraftan 10'ar bakanın katılımıyla barış ve kardeşlik mesajları altında gerçekleştirdi. Ankara'dan geniş bir heyetle Suriye'ye giden Türk heyeti Halep'te coşkuyla karşılandı. Toplantının ilk ayağı son derece olumlu ve enerjik bir havada geçti. Zirvede eğitim, ticaret, ulaştırma, sulama ve sınır geçişleri gibi çok sayıda konu ele alındı.

Halep'teki toplantının ardından soruları cevaplayan Bakan Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim kardeşlik mesajları verdi. Davutoğlu iki ülkenin ortak sloganını "Ortak kader, ortak tarih, ortak gelecek; El kader el müşterek, Ettarih el müşterek, El müstakbel el müşterek" olarak ilan etti. Davutoğlu, iki ülkenin ekonomik entegrasyonu ve halkların kaynaşmasını sağlayacak bu anlayışın bölgeye yayılmasını umduğunu ifade etti. Ahmet Davutoğlu kardeşliğin sadece kan bağıyla değil komşuluk ilişkileriyle de olduğunu belirterek bu sebeple iki halkın kardeş olduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu komşuluğun önemini Hz. Peygamber'in komşu-miras ilişkisi üzerine sözleriyle anlattı.

sınırdan yürüyerek geçtiler

Mini kabine toplantısının ardından tüm bakanlar ilk önce Suriye tarafında düzenlenen törene katıldı. Sınır noktasında kurulan sembolik bariyeri kaldıran bakanlar ardından yürüyerek Türk tarafına geçti. Öncüpınar Sınır Kapısı'nda düzenlenen törende ise Bakan Davutoğlu ile Bakan Muallim karşılıklı vize muafiyeti anlaşmasını imzaladı. Buna göre diplomatik, hizmet ve hususi ile umuma mahsus pasaport sahibi Türk ve Suriye vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmayan seyahatleri için karşılıklı olarak vizeden muaf oldu.

İki ülke arasında bazı anlaşmaların imzalanması öngörülüyor. Bu anlaşmalara göre siyasi alanda Suriye veya Türkiye'nin büyükelçiliklerinin bulunmadığı herhangi bir ülkede, elçisi bulunan taraf diğer tarafın resmi ve bürokratik işlemlerini gerçekleştirecek. Ayrıca, uluslararası kuruluşlara Suriye veya Türkiye'den bir adayın çıkması durumunda birbirlerini destekleyecek. Her iki ülke karşılıklı olarak diplomatlarına karşılıklı eğitim de verecek.

Türkiye ile Suriye arasında ticari ve ulaştırma alanlarında da önemli projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Buna göre 2004 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşması ele alınıp, bu anlaşma geliştirilecek. GAP ile ilgili olarak Türkiye, Suriye'nin kuzey bölgelerine yardım sağlayacak. Bankalar arasında işbirliği yapılacak. İmar alanında ilişkiler geliştirilecek. Ulaştırma alanında yardımlaşma yapılacak. Havayolu ulaşımında işbirliği desteklenecek. Halep'te lojistik merkez kurulacak. Bu merkezde toplanan gıda ürünleri buradan Arap ülkelerine dağıtılacak. İnternet, enerji, telekomünikasyon, Türk-Arap doğalgaz projesi alanında görüşmeler yapılacak. TPAO, Suriye'de petrol arayacak. Türkiye-Suriye arasında karayolu ticareti geliştirilecek. Sınır kapısı sayısı artırılacak. Türkiye, ziraat alanında Suriye'ye teknolojik destek verecek. Kültürel alanda Süleymaniye Tekkesi restore edilecek. Suriye'de bulunan kültür ve tarihî mekanlar tespit edilecek. TRT ile Suriye devlet televizyonu arasında işbirliği anlaşması imzalanacak.

İşte mini kabine

Toplantıya Türkiye adına Davut-oğlu'nun yanı sıra Devlet bakanları Hayati Yazıcı ve Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu katıldı. Ayrıca çok sayıda milletvekili, bürokrat, diplomat ve basın mensubu gelişmeleri yerinde takip etti. ZAMAN

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=903189&title=savasin-esiginden-sinirsiz-dostluga
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

I. Dünya Savaşı, büyük acılar, yıkımlar ve ayrılıklar bıraktı bu topraklarda. Eline kalemi alan 'büyük güç'ler, sınırlar çizdi, nifak tohumları attı yüzyıllardır birlikte yaşayan kardeşler arasına. Sonra bu sınırlar belirginleşti, kardeşler ayrı birer topluma dönüştü. 
 
10 yıl önce savaşın eşiğine geldiğimiz Suriye'den bahsediyoruz. Ancak kötü günler geride kaldı. Her iki ülke arasında baş döndürücü bir hızla gelişen ilişkiler, geçtiğimiz hafta başında tarihî bir noktaya geldi. Bu noktada her iki ülkeden 10'ar bakanın katıldığı bir toplantı yapıldı, gelecek adına önemli kararlara imza atıldı. Biz de bu toplantıya iştirak etmek için pasaportumuzu aldığımız gibi Suriye'nin yolunu tuttuk. Vizeye ihtiyaç duymadan geçtiğimiz sınırdan 45 dakika sonra kendimizi Halep'te bulduk. Sonbaharın ortasında olmamıza rağmen harika bir havayla bize 'merhaba' diyen Suriye'ye farklı bir atmosfer hakimdi.

Bizim 80'li yıllarındaki halimizi andıran 20 milyonluk Suriye için Türkiye, teknolojisi, demokrasisi, eğitim sistemi ile bir model. Peki, Türkiye ve Türkler için Suriye'nin cazip tarafları neler? Siyasi, askeri ve ticari faaliyetleri kastetmiyoruz; tarihî ve kültürel noktalara dikkat çekmek amacımız. Yüzlerce yıllık tarihimizde birçok ortak nokta var. Birçok peygamberin ve binlerce sahabenin ayak bastığı Suriye, tarihi değerler açısından büyük önem taşıyor. İşte bu sebeplerle Suriye'ye elinizi kolunuzu sallayarak gitmek için 10 nedeniniz var.

1- Suriye'ye gezmek için gidenler daha çok sabaha karşı yola çıkıyor. Sebebi ise sabah namazını orada eda edebilmek. Bunun için seçilen birçok mekan var, ama daha çok Humus'taki Halid bin Velid'in türbesinin bulunduğu Halid bin Velid Camii tercih ediliyor. Bu camide Hz. Ömer'in oğlunun (ra) türbesi de var. Kabil dünyada ilk cinayeti işlediği için yeryüzünün adeta feryat ettiği Habil'in kabri de burada.

2- Hz. İbrahim, Hz. Hud, Hz. Lut, Hz. Davut, Hz. Nuh, Hz. Eyyûb, Hz. İsa ve Hz. Muhammed'in (sas) belli dönemlerde Şam'da bulunması Suriye'yi Müslüman âlemi için cazibe merkezlerinden biri yapıyor. Hıristiyanlar için son derece önemli olan yerler de Suriye'de bulunuyor. Hz. İsa'nın ve Hz. Meryem'in 16 yıl yaşadığı Nasara köyü Şam'a 50 kilometre mesafede.

3- Hz. İbrahim'in Nemrud'un ateşinden çıktıktan sonra hicret ettiği yer olan Şam, ayrıca şehit edilen Hz. Yahya'nın mübarek başını da bağrında taşıyor. Şam'daki Emeviye Camii'nde yer alan türbe, ziyaretçi akınına uğruyor. Kerbela hadisesinde vefat eden Hz. Hüseyin'in mübarek başı da Emeviye Camii avlusunda. Ünlü İslam komutanlarından Selahaddin-i Eyyûbi'nin kabri de Emeviye Camii'nin hemen yanı başında.

Hz. Muhammed, 12 yaşındayken amcası Ebu Talip'le birlikte Şam'a 130 kilometre mesafedeki bir yere kadar geliyor, fakat Rahip Bahira'nın uyarısı üzerine Şam'a gitmeden oradan dönüyor. Efendimiz'in Şam'ı son ziyareti ise 25 yaşında Hz. Hatice validemizin kervanıyla oluyor. Ayrıca Efendimiz'in Şam'la ilgili hadis-i şerifleri de var. İşte bunlardan bazıları: "Allah'ım Şam'a bereket ver.", "Rahman'ın melekleri onun (Şam'ın) üzerine kanatlarını geriyorlar."

4- Bilal-i Habeşi Hazretleri, Medine'de ezan okumayı bırakınca, Hz. Ebu Bekir döneminde Şam'a geliyor ve burada vefat ediyor. Cafer bin Ebu Talip, Dihyetü'l Kelbi, Abdullah ibn-i Ümmü Mektum ve Ebu Derda gibi binlerce sahabenin kabri de Şam'da...

5- Emeviye Camii içerisinde bulunan Yakup Peygamber'in türbesi, Peygamber Efendimiz'in torunu Seyyide Zeynep Camii ve türbesi Suriye'de bulunuyor.

6- Muhyiddin-i Arabi Hazretleri, Halid-i Bağdadi, Mevlânâ, İmam-ı Gazali ve Bediüzzaman Said Nursi gibi birçok önemli şahsiyet, bu topraklarda tarihin yönünü değiştiren eserleri hazırlıyor. İmam-ı Gazali, İhya-yı Ulumiddin'i Emeviye Camii'nde yazıyor. Bediüzzaman, meşhur hutbesini Emeviye Camii'nde okuyor. İbn-i Arabi'nin ve Bağdadi'nin türbesi de Şam'da.

7- Osmanlı İmparatorluğu'nun silinmez izler bıraktığı Suriye topraklarında adeta tarihimiz tekrar canlanıyor. Fatih'in vezirlerinden Akşemseddin'in yetiştiği medreselerin ihtişamı görülmeye değer. Sürgünde vefat eden Sultan Vahdettin'in kabri de Şam'da. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Süleymaniye Camii gezilmeyi bekleyen yerlerden biri. Osmanlı zamanından kalan meşhur Hamidiye Çarşısı, alışveriş yapılabilecek bir mekan.

8- Halep Kalesi ve Çarşısı, günün neredeyse her saatinde kıpır kıpır. Kalenin yerinde çok eskiden bir Hitit tapınağının olduğu biliniyor. Daha sonra bir Yunan tapınağına çevrilen yapı, 10. yy'da Hamedani hanedanı döneminde haçlı ordularına karşı stratejik bir kale olmuş. Bugünkü Halep Kalesi, Selahaddin-i Eyyûbi'nin oğlu Malik el Zahir Gazi döneminde yeniden yapılmış.

9- Halep'in en güzel yeri Zekeriya Peygamber'in türbesinin bulunduğu cami. Kur'an-ı Kerim, Meryem ve Âl-i İmran sûrelerinde Hz. Zekeriya (as)'ın başından geçenleri etkileyici bir biçimde anlatır bizlere. İşte adına cami yaptırılan Hz. Zekeriya (as), bu topraklarda yaşamış peygamberlerden sadece biri. Mimar Sinan'ın ilk camisi de Halep'te. İbn Sina bir süre burada yaşamış. Kerem'in Aslı'ya olan aşkından yanıp kül olduğu yer Halep. Şehirdeki tek yükselti olan doğal bir tepenin üzerine kurulmuş olan Halep Kalesi görülecek yerlerin başında geliyor.

10- Yeni düzenlemelerle yatırımcının önündeki engeller büyük oranda kalkmış durumda. Özellikle gıda işleme alanında doğrudan yatırım mümkün. Tarımsal alet, ekipman ve aksesuarları konusunda yapılan yatırımlar gümrük ve yüksek vergilerden uzun yıllar muaf tutuluyor. Her türlü sanayi ürünü ihraç edilebilen ülkeye, özellikle makine ile otomotiv ana ve yan sanayilerinde Türkiye'nin ihracat potansiyeli çok yüksek.

***


Suriye, zengin bir tarihe sahip
Köklü bir tarihi olan Suriye'de İbranilerden Bizanslılara, Selçuklulardan Osmanlı'ya kadar birçok medeniyet hüküm sürmüş. Emevi İmparatorluğu'nun Memlûk Devleti'nin merkezi olan Suriye, 1400 yılında, Timur tarafından saldırıya uğrayıp yok edilmiş. 1517'de Osmanlı egemenliğine girmiş ve tam 403 sene boyunca Osmanlı tarafından yönetilmiş. I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı yönetiminden çıkan bölge, 1946'ya kadar Fransa yönetiminde kalmış. Suriye 1946'da bağımsız olmuş, Altı Gün Savaşı'nda Golan Tepeleri'ni kaybetmiş. İsrail, 1981 yılında burayı tek taraflı olarak ilhâk etmiş. Akdeniz'e kıyısı olan Suriye'nin başkenti Şam. Halep, Lazkiye ve Humus diğer büyük şehirleri. 2004'teki nüfusu yaklaşık 18 milyon olan Suriye, 1963'ten bu yana Baas Partisi tarafından yönetiliyor. 1970'ten beri Esed ailesinin yönetiminde olan devletin şimdiki devlet başkanı, Hafız Esed'in oğlu Beşşar Esed.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=904198&title=suriyeye-gitmek-icin-iste-size-10-neden
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.