Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

14 Mayıs 2024, 00:31:26

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 285
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 277
Total: 277

Üniversiteye giriş sınavları iki aşamalı oldu, ilk sınav 11.04.2010'da yapılacak

Başlatan kilimanjaro, 15 Ekim 2009, 19:51:32

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

YÖK'ün üniversiteye giriş sınavları ile ilgili 29 Ocak 2009 tarihli Genel Kurul Kararı aynen aşağıya aktarılmıştır:

Yükseköğretime geçişte, Türk vatandaşlarının tabi tutulduğu sınav sistemi ile ilgili olarak oy çokluğu ile aşağıdaki karar alınmıştır.
Orta öğretimden yüksek öğretime geçişte iki aşamalı sınav yapılır. Birinci aşaması "Yükseköğretime Geçiş Sınavı" olarak adlandırılan ortak ve tek bir sınavdır. İkinci aşaması ise "Lisans Yerleştirme Sınavları" olarak adlandırılan 5 sınavdan oluşmaktadır.

"Yükseköğretime Geçiş Sınavı", orta öğretimi başarı ile tamamlayan ve yüksek öğrenim görmek isteyen kişilerin tabi tutulacağı, yüksek öğretime geçiş için yeterliği ölçen bir sınavdır. Bu sınav, adayların,

a) açık öğretim programları ile örgün ön lisans programlarına yerleştirilmesinde esas alınacak olan başarı puanını,
b) lisans programlarına yerleştirilebilmesi için yapılacak "Lisans Yerleştirme Sınavları"na girebilmeleri için aranan asgari başarı puanını, belirler.

"Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda, orta öğretimde okutulan ortak derslerin yükseköğretim açısından temel ve belirleyici olanlarından soru sorulur. Bu sınav;
1.Türkçe (Dil ve anlatım),
2.Temel Matematik,
3.Sosyal Bilimler,
4.Fen Bilimleri

alanlarında test usulü ile yapılır.
"Lisansa Yerleştirme Sınavları", adayların ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerini ölçen ve açık öğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanını belirleyen sınavlardır.

"Lisansa Yerleştirme Sınavları";
1.Matematik, Geometri Sınavı (LYS 1),
2.Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavı (LYS 2),
3.Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3),
4.Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe grubu) Sınavı (LYS 4),
5.Yabancı Dil Sınavı (LYS 5),
olmak üzere beş alanda yapılır.
Bu sınavlar kapsamına birden fazla dersin yer alması halinde, adayın her bir ders için aldığı puan ayrı ayrı hesaplanır.

"Lisansa Yerleştirme Sınavları"nda alınan puanlar,

1.Matematik-Fen (MF),
2.Türkçe-Matematik (MF),
3.Türkçe-Sosyal (TS),
4.Yabancı Dil (YD),
olmak üzere dört grupta hesaplanır. Bunlardan,

1.Matematik-Fen (MF) grubu puan için, Matematik, Geometri Sınavı (LYS 1) ve Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavına (LYS 2),
2.Türkçe-Matematik (MF) grubu puan için, Matematik, Geometri Sınavı (LYS 1) ve Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavına (LYS 3),
3.Türkçe-Sosyal (TS) grubu puan için, Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 Sınavı (LYS 3) ve Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya 2, Felsefe grubu) Sınavına (LYS 4),
4.Yabancı Dil (YD) puanı için, sadece Yabancı Dil Sınavına (LYS 5),
girilmesi şarttır. Bunlardan her bir gruba giren puanın hesaplanmasında, "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"ndaki Temel Matematik ve Türkçe testleri belli bir oranda dikkate alınır.

Bu puan türlerinin her birinde; ayrıca MF1, MF2, MF3 veya TM1, TM2, TM3 veya TS1, TS2, TS3 veya YD1, YD2, YD3 gibi tasnifler oluşturulabilir.

2547 sayılı Kanunun 45. maddesi hükümleri göz önünde bulundurularak, "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"ndaki test puanları üzerinden belirli yeterliklerin aranması, "Lisans Yerleştirme Sınavları"ndaki derslere ait testlerin o sınavdaki ağırlıkları, puan türlerindeki testlerin o puan türünün hesaplanmasındaki ağırlıkları, üniversitelerden görüş almak suretiyle puan türlerinin niteliğini ve niceliğini belirleme, aynı yükseköğretim programı için birden fazla puan türü tanımlanması hususları ile yükseköğretime geçiş sisteminin gereksinim duyduğu diğer konularda karar almaya Yükseköğretim Genel Kurulu yetkilidir.

Belirlenen sistem, ilk defa 2010 yılında yapılacak olan yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçme ve yerleştirme sınavlarında uygulamaya konulacaktır.

http://www.yok.gov.tr/content/view/748/lang,tr/
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

YÖK Genel Kurulu, gelecek yıldan itibaren iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek üniversiteye giriş sınavlarının ikinci aşamasının Haziran 2010'da iki hafta sonuna yayılarak yapılmasını kararlaştırdı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulu toplantısında, gelecek yıl üniversite sınavlarının hangi tarihlerde yapılacağı konusu ele alındı.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, üniversiteye giriş sınavlarının birinci aşaması olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nın (YGS) 11 Nisan 2010'da, ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) ise iki hafta sonuna yayılarak 19-20 Haziran ile 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde yapılmasının kararlaştırdırıldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bilindiği gibi YÖK'ün üniversiteye giriş sistemine yönelik çalışmaları ve karar alma süreci çeşitli aşamalar içermekte ve teknik araştırma çalışma ve görüş alış verişine dayanmaktadır. Bir yılı aşkın bu süreçte konuyla ilgili tüm teknik kuruluşların görüşü istenmiştir. Sisteme ilişkin ana hatlar YÖK Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra bu sefer üniversitelere puan türleri ile ilgili tekrar görüş sorulmuş ve bu görüşler bir komisyon marifeti ile değerlendirilmiş ve ÖSYM'nin uzmanlığına dayalı tecrübesi ile yaptığı önerilerin katkısıyla yürütülerek sonuçlandırılmıştır.

Bugünkü alınan kararda da aynı yaklaşım takip edilmiş, konunun doğrudan ilgili tarafı olan öğrencilerin eğilimleri ve görüşleri dikkate alınarak 113 bini aşkın öğrencinin görüş bildirdiği MEB tarafından yapılan anket sonuçları göz önünde bulundurulmuştur.'' AA

http://www.haber7.com/haber/20091015/YOK-sinavlari-2-haftaya-yaydi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.