Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

16 Mayıs 2024, 12:15:55

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 299
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 178
Total: 178

AİHM'deki vicdani ret davaları sebebiyle Türkiye 72 bin Avro tazminat ödeyecek

Başlatan kilimanjaro, 03 Ocak 2013, 15:46:07

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

BDP'nin "yeni anayasa"ya konulmasını istediği ancak diğer tüm partilerin karşı çıktığı "vicdani ret" konusunda AİHM'nin Türkiye'yi 72 bin Avro tazminata mahkûm ettiği ortaya çıktı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "zorunlu askerlik hizmetine" karşı "vicdani ret" hakkını kullanmak isteyenlerin açtığı 5 davanın da Türkiye aleyhine çıktığını bildirdi.

Adalet Bakanı Ergin, BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane'nin AİHM'de vicdani ret hakkı ihlaliyle ilgili Türkiye aleyhine açılan davalar ve bu konuda hükümetin yasal düzenleme yapılıp yapılmadığına ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, AİHM'ye bugüne kadar vicdani ret konusunda 5 dava açıldığını ve bunların tamamının Türkiye aleyhine sonuçlandığını bildirdi. Ergin, bu davalar sonucunda Türkiye'nin toplam 72 bin 275 Avro tazminata mahkûm edildiğini belirtirken, şimdiye kadar 3 davayla ilgili toplam hak ihlaline uğrayanlara 46 bin Avro'luk ödeme yapıldığını, biriyle ilgili ödeme sürecinin devam ettiğini, bir kararın ise henüz kesinleşmediği için ödemenin yapılmadığını açıkladı.

Birtane'nin "Bütün demokratik ülkelerde bir hak olarak tanınan vicdani ret hakkıyla ilgili Türkiye'de düzenleme yapılmasını imkânsız kılan sebepler nedir? Bu hakkın tanınmasıyla ilgili bir düzenleme yapılması düşülüyor mu?" sorusunu yanıtsız bıraktı.

Ergin, "vicdani ret hakkını" kullanarak askerlik yapmak istemeyenlerin sayısıyla ilgili bilgi vermezken, AİHM'ye açılmış başka dava olup olmadığı sorusuna da "Hükümetimiz AİHM'ye yapılan başvurulardan kendisine tebligat yapldıktan sonra haberdar olmaktadır" dedi.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda da "vicdani ret" en çok tartışılan öneriler arasında yer aldı. Anayasa taslağında "vicdani ret" düzenlemesine yer veren tek parti olan BDP; "Kimse vicdani kanaatlerine aykırı olarak askerlik hizmetini yerine getirmeye veya silah altına alınmaya zorlanamaz. Vicdani sebeplerle askerlik hizmetini reddedenler için öngörülecek alternatif kamu hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin esaslar kanunla düzenlenir. Kamu hizmetinin süresi her halükârda askerlik süresinden uzun olamaz" şeklinde yeni madde önerirken, AK Parti, CHP ve MHP buna karşı çıktı.

4.Yargı Paketinde "Vicdani Ret" ile ilgili düzenleme de bulunuyor

Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesinde sürekli Türkiye'nin başını ağrıtan 'vicdani red' konusuna yeni yargı paketiyle nokta koyulması düşünülüyor. Taslak yasalaşırsa 'vicdani red' talebinde bulunan kişinin yaşantısı, dünya görüşü ve toplum içindeki davranışları belirlenen komisyonca araştırılacak ve komisyonun vereceği karar doğrultusunda talebi kabul veya reddedilecek. Ayrıntılar için TIKLAYINIZ.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.