Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Nisan 2024, 11:40:56

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 112
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 100
Total: 100

Alkollü içeçeklerle ilgili düzenleme tartışmalar eşliğinde Mecliste kabul edildi

Başlatan Avukat, 27 Mayıs 2013, 01:40:43

« önceki - sonraki »

Avukat



TBMM Genel Kurulu'nda alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren "Torba Kanun" teklifi görüşüldü.

Teklifin 2. maddesi üzerinde, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile arkadaşlarının imzasını taşıyan önerge kabul edildi.

Buna göre, alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak. Ancak, alkollü içkilerin uluslararası düzeyde tanıtımına yönelik ihtisas fuarları düzenlenebilecek.

Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak. Açık alkollü içki satışı yapmaya ilişkin izin belgesi olan işletmelerde, servis amaçlı materyallerde marka, amblem ve logo kullanılabilecek.

Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik küplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek.

Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon veya bedelsiz olarak alkollü içki dağıtamayacak.

Alkollü içkiler, tüketilmek veya beraberinde götürülmek üzere 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak. 18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemeyecek. Yasal düzenlemeler uyarınca gerçekleştirilen eğitim amaçlı çalışmalar bu hükmün dışında olacak.

Alkollü içkiler, otomatik satış makineleri ile satılamayacak, her nevi oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemeyecek. Bu ürünler basın ve yayın yoluyla tüketicilere satılamayacak ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilemeyecek.

Alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacak.

Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak.

Alkollü içki ambalajlarına uyarı konulacak

Alkollü içkiler, işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satılamayacak.

İhraç amaçlı üretilenler hariç olmak üzere; Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarı mesajları konulacak.

Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti, alkolsüz içki ve sair ürünlerde; alkolsüz içki ve sair ürünlerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti de alkollü içkilerde kullanılamayacak. Ancak, ihraç amaçlı üretilenlerde bu hüküm uygulanmayacak.

İhraç amaçlı üretilenler hariç olmak üzere; alkollü içki kategorisindeki ürünlerin işlenmesi sonucunda elde edilen alkolsüz içkilerde; içeriğinde alkol kalmış içeceklerin ambalajları üzerine içerdiği alkol miktarı, alkol tamamen alınmış ise alkolün tamamen alındığı hususu tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak.

Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere; otoyollardaki ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.

Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.

AA
http://www.samanyoluhaber.com/politika/Meclisten-gecen-alkol-duzenlemesi-neler-getiriyor/1014928/


Mecliste yaşanan tartışmalar

TBMM Genel Kurulu'nda, alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesi tartışmalı geçti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri, alkolle ilgili düzenlemeleri eleştirdi.

"Torba Kanun" teklifinin tümü üzerinde MHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Erkan Akçay, farklı düzenlemelerin aynı teklif içinde getirilmesini eleştirdi.

Bütün vatandaşları, özellikle de çocukları ve gençleri, alkol, uyuşturucu gibi maddelerden korumaya yönelik düzenlemeleri desteklediklerini, ancak AK Parti'nin teklifinin sadece yasaklar üzerine kurulu olduğunu savunan Akçay, yasaklamanın hiçbir zaman sonuç vermediğini söyledi.

Akçay, sorunun, eğitim, bilinçlenme, temel hak özgürlükler yönünün ihmal edildiğini ileri sürdü.

Türkiye'nin alkollü içkilerden aldığı verginin yüksek olduğunu ifade eden Akçay, "Buna rağmen AKP dönemi alkol tüketimin arttığı yıllar olarak tarihe geçecektir" diye konuştu.

Akçay, 10 yılık AK Parti iktidarı döneminde, gençlerin ve çocukların alkol kullanım oranının yükseldiğini savundu.

"Güncel sorunlar yok"

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AK Parti'nin kendi yaşam tarzını her alana yaydığını öne sürerek, "Teklifte alkol, tütün, reklam, tanıtım, trafik, mülkiyet hakkı, vakıflar, cami dükkanları, ÖTV, KDV ne ararsan var ama Türkiye'nin güncel sorunları olan adalet, özgürlük, hoşgörü yok" dedi.

Alınan kararların turizm ve eğlence sektörüne etkisinin olacağını söyleyen Kaplan, "Unutmayın turizm borsa gibi bir çakıldı mı bir daha toparlanamaz" diye konuştu.

Kaplan, "İlla zararlı şeylerle uğraşmak istiyorsanız, Türkiye'de 100 bin seks işçisi var, 56 genelev var. Kumar oynatmada Türkiye üçüncü sırada. İnançlarınızda samimiyseniz, bunlarla yüzleşmeye hazır mısınız?" diye sordu.

Teklifte, binlerce küçük esnafı iflasa götürecek düzenlemeler olduğunu öne süren Kaplan, teklifte faydalı olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne 300 kadro ihdasının düzenlemeden çıkarıldığını söyledi.

"İdeolojik yaklaşım"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin bir kısmının komisyonda düzeltildiğini ancak hala düzeltilmesi gereken alanların bulunduğunu ifade etti.

Alkol bağımlılığıyla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Devlet, kendini bireyin yerine koyarak, onun yaşam alanına, özgürlüklerine müdahale ederek, alkol tüketimi ortadan kaldıracak şekilde görev üstlenemez. Hiç kimse inançlarıyla, diğer uygulamaları birbirine karıştırmasın. Bir insan inancı gereği içki içmeyebilir ama devlet 'günah' kavramından hareketle yasal düzenleme yapamaz. Devlet aşırı alkol bağımlığının, aşırı kullanımın insan sağlığına vereceği zararı vatandaşlarına anlatmakla görevlidir. İçki içmek ya da içmemek erdem değildir. Devlet, bireylerin tercihlerine saygı göstermek zorundadır. Ancak teklifin yaklaşımı böyle olmamıştır. İdeolojik yaklaşımla alkolü Türkiye'nin gündeminden kaldırmak istemektedir."

Teklif üzerinde komisyonda yapılan değişikliklerle ilgili bilgi veren Hamzaçebi, Yeşilay Vakfı'nın kanunla kurulmasını, bütçeden para aktarılmasını eleştirdi.

Şahsı adına söz alan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, AK Parti'nin, içki içmeyi gizli saklı yapılacak bir iş haline getirdiğini savundu.

Kimsenin içmeye ya da içmemeye zorlanamayacağını belirten Çam, "Bunlar, dini, ideolojik bir dayatmadır. Yapılmak istenen; alkolle mücadele değil, kendi inançları ve yaşam kültürleri çerçevesinde toplumu yeniden dizayn etmektir" iddiasında bulundu.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, teklifin, asla ve asla alkol kullanan vatandaşların hakkına, hukukuna, içme özgürlüklerine kısıt getirilmesine yönelik bir düzenleme olmadığını söyledi.

Bütün çağdaş, uygar ülkelerde olduğu gibi alkol satışına ilişkin kuralların belirlendiğini kaydeden Bilgiç, teklifle ilgili bilgi verdi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren teklifte önemli olanın, düzenlemeleri yapıp gençleri ve çocukları bu kötü alışkanlıklardan korumak olduğunu belirterek, "Bunların yasakçı bir zihniyet olarak değerlendirilmesini çok doğru bulmam" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, alkolle ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Şimşek, deniz taşıtlarına ÖTV'siz yakıt verilmesinin istismar edilmesini kabul edemeyeceklerini ifade ederek, buna ilişkin tedbirler aldıklarını söyledi.

Türkiye'de akaryakıt ürünleri üzerindeki vergilerin yüksek olduğunu ifade eden Şimşek, "İthal ettiğimiz bir ürün, bütçe için önemli bir gelir kaynağı. Dolayısıyla biz bazı alanlarda ülkenin rekabet gücünü dikkate alarak bazı imkanlar sunuyoruz ama bunun istismar edilmesi konusu, tabii ki bizim kabul edeceğimiz bir konu değildir" dedi.

Bakan Müezzinoğlu da alkollü ve uyuşturucu içki kullanımı ile ilgili bilgiler verdi.

TÜİK rakamlarına göre, alkollü içki kullanımının, 2008'de yüzde 10,9, 2010'da yüzde 12,6 olduğunu, 2011'de de artış göstererek yüzde 14,3 rakamına ulaştığını belirten Müezzinoğlu, yıllara göre kişi başı alkol kullanımda ise önemli bir artış gözlemlenmediğini kaydetti. Müezzinoğlu, bu düzenleme yasalaştığında alkolle mücadeleye önemli bir katkı sağlayacağını bildirdi.

Müezzinoğlu, Türkiye'de bulunan 22 AMATEM merkezinin yatak kapasitesinin, 602 olduğunu söyledi. Madde bağımlılığı merkezlerinde ayakta tedavi gören hasta sayısının 160 bin, yatarak tedavi gören hasta sayısının da 3 bin olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, Türkiye Uyuşturucu ve Bağımlılık Merkezi'nin raporuna göre, uyuşturucu kullanım oranı 2010'da 1,6 iken, bu oranın 2012'de 2,2'ye yükseldiğini bildirdi.

"İran'da alkol ve uyuşturucu kullanım oranlarının yüksek oluşu" ile ilgili soru üzerine Müezzinoğlu, "Burada esas olan, yasakçılıktan ziyade düzenlemeyi sağlıklı yapabilme. İtalya, alkolle yaptığı mücadele sonucunda son 20 yılda alkol tüketimini yüzde 50 oranında azalttı" dedi.

Müezzinoğlu, burada önemli olanın düzenlemeleri yapıp, gençleri ve çocukları kötü alışkanlıklardan olabildiğince koruyabilmek ve düzenlemeleri sağlıklı yapabilmek olduğunu belirterek, "Bunların yasakçı bir zihniyet olarak değerlendirilmesini çok doğru bulmam" diye konuştu.

Kaynak: AA
http://www.haber7.com/ic-politika/haber/1030169-meclis-genel-kurulunda-icki-tartismasi


Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik alkollü içki düzenlemesini değerlendirdi

HAKAN SAKALLI - KIRIKKALE

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Meclis'ten geçen alkollü içkiler ile ilgili yasa için Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) tutumunu eleştirdi. 1944 yılında CHP'nin bütün illere gönderdiği genelgeyi okuyan Çelik, "AK Parti yaptığı zaman laikliğe aykırı oluyor da CHP'nin bu genelgesi nedir?" dedi.

Kırşehir'e bir dizi açılış için gelen Hüseyin Çelik, TBMM'den geçen alkollü içkilerle ilgili yasanın hiç de doğru bir zeminde tartışılmadığını söyledi. Çelik, "Türkiye alkol tüketimine bir sınırlama getirmiyor. Bunun satışına ve servisine de bir yasak getirmiyor. Bunu kim içip içmeyeceğine biz değil bireylerin bizatihi kendisi karar verir. Fakat dünyanın bütün medeni ülkelerinde olduğu gibi alkol ve sigara meselesi belli düzenlemeleri gerektirir." şeklinde konuştu.

Çelik, bu düzenlemelerin en güzel örneklerinin demokrasinin iyi bir şekilde yaşandığı İskandinav ülkeleri olan İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerde görüldüğünü kaydetti. Bu ülkelerde belirli saatlerde alkol yasağı olduğunu hatırlatan Çelik "İskandinav ülkelerine bakın, demokrasinin en iyi uygulandığı üç dört ülke orada. İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerde bile gecenin belli saatlerinde sabahın belli saatlerine kadar alkol satışı yasaktır." diye belirtti.

CHP'nin 1944 yılında bütün illere gönderdiği genelgeyi okumak istediğini kaydeden Hüseyin Çelik, "Bakın genelgede şunlar yazıyor." diyerek genelgeyi okudu: 'Bazı kasabalarda açılan şehir kulüplerinin kumar ve içki alışkanlığı yaymakta olduğu anlaşılmıştır. Partili arkadaşların şehir kulüplerinin bu zararlarını önleyecek şekilde hareket etmeye çalışmaları ve kendilerini bu kulüplerde kumar mahiyetinde olan oyunlardan çekinmeleri için vilayet idare heyetinizin dikkat ve alakasını rica ederim. Bu gibi şehir kulüplerinin açılmasında ve idaresinde kumar ve içkiyi genişlettirecek ve memurlarımızın fena itiyatlara götürecek şekile girmemesi için idare amirliğimizce icap eden tedbirlerin alınması hususu dahiliye vekaletinden ayrıca rica ederim. Mahalli idare amirleriyle el ele vererek bu nevi yıkıcı hareketlerin önlenmesini önemle rica eder, sevgi ve saygılar sunarım.'

Alkol ile ilgili yasayı beş kelimeyle özetleyen Çelik, "Bir; içki özendirilmesi yasaklanıyor. İki; teşvik edilmesi yasaklanıyor. Üç; reklamının yapılması yasaklanıyor. Dört; promosyon malzemesi getirilmesi yasaklanıyor. Beş; kampanya konusu haline getirilmesi engelleniyor. Bu da Anayasa'nın gençleri alkolizmden koruma ile ilgili amir hükmüdür. Olması gerekendir." dedi.

Bu konunun başka yöne çekilmemesi gerektiğini dile getiren Çelik, "Yapılanlar ortadadır, bunları farklı yerlere çekmeyelim. Bu konuları doğru zeminde tartışalım. Nesillerimizi korumak zorundayız. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan, kumardan, alkolizmin zararlarından korumalıyız." şeklinde konuştu.

(CİHAN)
http://www.zaman.com.tr/politika_celik-chpnin-alkolle-ilgili-genelgesini-okudu_2093670.html


İÇKİ İÇMEK İSTEYENE KİMSE ARTIK AYRAN İÇ DEMİYOR

Alkollü içki satışına yönelik yapılan düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan Hüseyin Çelik, şöyle konuştu: "Bizim aklımızın köşesinden insanların şahsi tercihlerine, hayat tarzlarına müdahale etmek hiçbir zaman geçmedi. Eğer bir ülkede demokrasi varsa isteyen ayran içer, isteyen rakı içer. Halkımız bilmelidir ki içki üretmek, satmak, tüketmek yasaklanmamıştır ve kısıtlanmamıştır. Yapılan şeyi beş kelimeyle ifade edeyim; içkinin özendirilmesi, teşvik edilmesi, reklam edilmesi, promosyon malzemesi edilmesi ve kampanya konusu haline getirilmesi yasaklanmıştır. CHP'lilere içmeyin diyen yok ki. CHP'liler içecekleri zaman bize mi soruyorlar? İçecek olan CHP'li yine gitsin içsin. İsteyen gidip içsin. Size arkadaş sen içki içiyordun, artık ayran iç demiyor hiç kimse." (ANKA)

http://siyaset.milliyet.com.tr/huseyin-celik-kimse-artik-ayran/siyaset/detay/1714299/default.htm